Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Kaikkien maiden kokoomuslaiset yhtykää!

  • Yhteisöverojen kehitys maailmassa
    Yhteisöverojen kehitys maailmassa

Teollisuusmaat ovat velkaantuneet, koska etenkin suurimmat yritykset maksavat vuosi vuodelta vähemmän veroja. Tavallisten ihmisten verotusta on samalla nostettu, jotta yritysten jättämää aukkoa on saatu peitettyä muullakin kuin velalla.

On siis tapahtunut jättimäinen tulonsiirto työntekijöiltä omistajille ja valtioilta yrityksille. Meiltä kaikilta eri maiden Wahlrooseille. Edes oikeisto ei ole kehdannut tällaista vaatia, mutta se on esitetty välttämättömänä, koska muuten yritykset siirtyisivät alemman verotuksen maihin.

Maailma on niin iso, että Suomenkin oikeisto on voinut esittää isänmaallista ja vastuullista sopeutujaa yhdessä muiden maiden oikeiston kanssa. Kyse on muka ollut yhteisestä edusta, eikä tietoisesta politiikasta työn ja pääoman välillä.

Suomen kokoomus on joutunut tyytymään kompromisseihin kuuden puolueen hallituksessa. Sen sijaan Ruotsin kokoomus tekee käytännössä mitä haluaa. He halusivat kiihdyttää verokilpailua laskemalla yritysveroa peräti yli neljällä prosentilla. Se tekee lähes kaksi miljardia euroa vuodessa!

Koska Suomen ja Ruotsin yritykset kilpailevat keskenään, vaaditaan vuorostaan Suomen kokoomuksessa yritysverotuksen laskemista. Kun naapurimaiden kokoomuslaiset mielellään kättelevät lehtikuvissa, niin voisi kuvitella, että he myös keskustelevat keskenään. Vastuullista ja isänmaallista olisi sopia, että lopetetaan tämä haitallinen kilpailu kohti pohjaa. Jos kaikkien maiden oikeisto jättäisi yritysverot kohtuulliselle tasolle, ei haitallista verokilpailua olisi, koska vasemmisto on koko ajan vastustanut yritysveron alennuksia.

Erityisen härskiä on ollut veronkierron mahdollistaminen. Kun ylikansalliset suuryritykset ovat Mehiläisen ja Terveystalon tavoin harrastaneet ”verosuunnittelua”, ei ainoana häviäjänä ole valtio ja kansalaiset yleensä, vaan etenkin ne pienemmät yritykset, joilla tällaista mahdollisuutta ei ole. Hallitus on nyt rajoittamassa korkovähennysoikeutta, jotta kierto saadaan kuriin. Toivottavasti muutos saadaan pian. Ruotsissa ollaan muuten hakemassa korkovähennyksiin kunnianhimoista ratkaisua, joten jotain hyvääkin siellä ehkä tapahtuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jo 1980-luvulla yrittäjäkurssilla luennon pitänyt toimitusjohtaja sanoi, että yritystä ei ole hoidettu hyvin jos se maksaa veroja enemmän kuin saa yhteiskunnalta tukia ja verohelpotuksia.

Harri Lahtinen

Uskomatonta populismia, tehkää asioille jotakin olette hallituksessa. ps. Onko todella niin että Suomen kansa on teidän mielestä niin tyhmää että sinunkin ja vasemmistoliiton ajatuksiin yhtyy niin pieni määrä Suomen kansalaisita? Vai onko sekin vain kokoomuksen propakandan syy?

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Kuten kirjoitin: "Hallitus on nyt rajoittamassa korkovähennysoikeutta, jotta kierto saadaan kuriin. Toivottavasti muutos saadaan pian."

Kirjoitin myös että kokoomus (kuten mekin) joutuu tyytymään kompromisseihin.

Mark Bayer

"Suomen kokoomus on joutunut tyytymään kompromisseihin kuuden puolueen hallituksessa. Sen sijaan Ruotsin kokoomus tekee käytännössä mitä haluaa. He halusivat kiihdyttää verokilpailua laskemalla yritysveroa peräti yli neljällä prosentilla. Se tekee lähes kaksi miljardia euroa vuodessa"

Herää pahvi! Se 2 mrd jää ruotsiin yritykselle joka voi investoida yritykseen ja palkata uusia veronmaksajia. Sen sijaan Suomen hallitus ottaa miljarditolkulla lisää lainaa ja lapioi eurot etelä eurooppaan! Vasemmistoliitto on tässä juonesa mukana. Häpeä!!

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Herätys on todella paikallaan. Investointien osuus voitoista on matalampi kuin koskaan historiassa, samoin palkkojen suhde tuottavuuteen. Se 2mrd nimenomaan ei jää kuin pieneltä osin Ruotsiin.

En ole löytänyt budjetista kohtaa, missä rahaa lapioidaan etelään. Viimeksi sellainen momentti oli budjetissa edellisen hallituksen aikana.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Häpeä Vasemmistoliitto. Vassi tuki Kreikan suurpankkiireja. Nyt lapset ja työläiset näkevät siellä nälkää.
Tämä muistetaan vaaleissa. Arhinmäki tuhosi Vassin.
Näin on näreet.

Tapio Niemi

Vasemmistoliitto on hallituksessa lapioinut rahaa miljardeja suomen vanhuksilta ja sairaila ulkomaisille pankeille, rinta rinnan Kokoomuksen kanssa, hyvällä omatunnolla. Ja nyt vaalien alla haetaan hajurakoa. Hyi hyi.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

En ole löytänyt budjetista kohtaa, missä lapioidaan miljardeja pankeille. Viimeksi sellainen momentti oli budjetissa edellisen hallituksen aikana. En kyllä ole löytänyt sitäkään kohtaa jossa vanhusten ja sairaiden rahoja viedään. Ensi vuodelle sinne tulee ainakin kymmenien miljoonien lisäys.

Kerro mistä ne tuolta löytyy: http://budjetti.vm.fi/indox/tae/2012/he_TAE_2012.jsp

Olli Pusa

Tarkoitti varmaankin takauksia kriisimaille. Jos niiden tappioita ei ole budjeteissa, sehän on oikeastaan osoitus virheellsiestä budjetoinnista. Esimerkiksi Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia maksaa velkojaan eli tappiot tulevat lainaajille ja takaajille.

Suomen tappiot Kreikasta tulevat olemaan 5-9 miljardia. Ja ne ovat tosiasiassa jo syntyneet. Niitä ei vain ole päästetty näkyviin ja peittelyksi sinne kaadetaan lisää rahaa. Tuon asian välttely hokemalla budjetin kirjauksia on lähinnä vastuun pakoilua.

Lisäksi tappiot muista järjestelyistä ja Suomen Pankin tappiot EKP:n riskeistä. Suomalaisten veronmaksajien raha on yksi kokonaisuus. Ja sitä menee kunnille, valtiolle - ja lahjoituksena kriisimaille. Onhan se kornia, että ei ole varaa johonkin pieneen menoerään kotimaassa, mutta on varaa lahjoittaa rahaa välimerenmaille. Kreikassa niillä rahoilla esimerkiksi maksetaan eläkettä 100.000 vainajalle.

Janne Hilden

Ollaan valmiita antamaan miljardiluokan takuita eteläeurooppaan, mutta joitakin miljoonia kustantavat oman kansan palvelut (vanhustenhuollon henkilömitoitus, jäädytetyt lapsilisät) ajetaan alas. No, Vasemmistoliiton virallinen mantra on että hallitustyö on kompromisseja täynnänsä.

Petri Haapa

"Vasemmistoliitto on hallituksessa lapioinut rahaa miljardeja suomen vanhuksilta ja sairaila ulkomaisille pankeille, rinta rinnan Kokoomuksen kanssa, hyvällä omatunnolla. Ja nyt vaalien alla haetaan hajurakoa. Hyi hyi."

Et sitten populistisempaa heittoa enää keksinyt;-)

Olli Pusa

Kieltämättä populistinen heitto. Mutta tottahan se on. Ja kornimmaksi asian tekee se, että Arhinmäki ja kumppanit ennen vaaleja ilmoittivat jyrkästi vastustavansa tukipaketteja. Vaalien jälkeen ääni muuttui kellossa ja sen seurausena vasemmistoliiton ryhmä hajosi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

1.3.2012 alkanut mahdollisuus "verosuunnitteluun" ns. tonnistoveron vuoksi on luonut jo nyt satoja työpaikkoja Suomeen ja lisäksi tuonut toistakymmentä laivaa Suomen lipun alle.

Tuleva transaktiovero taas aiheuttaa todennäköisesti satojen suomalaisten työpaikkojen menetyksen.

Se, mitä Mehiläinen teki oli itse asiassa vain valtion käsittämätön hinku ruveta kompensoimaan "huonosti" mennyttä tuloskautta. Olisihan tuon voinut jättää kompensoimattakin.

Matias Härkönen

En voi käsittää tätä vasemmiston yritysvastaisuutta ja verotusintoa. Ilman yrityksiä ei tämä maa pyöri, eikä ainakaan ilman pienyrityksiä. Tehdään tähän nyt kuitenkin (karkea) laskelma siitä, mitä esim. pienyrittäjä maksaa veroa. Esimerkkinä vaikkapa palveluja myyvä yritys.

Yritys myy palveluita 50 000€ vuodessa. Tästä yritys maksaa alveja 9350€. Jonkun verran voi olla vähennettävääkin alvia, joten otetaan tuosta vaikka 2350€ pois. Jäljelle jää 7000€ maksettuja veroja.

Yrittäjä nostaa palkkaa yrityksestä 30 000€/vuosi. Tästä hän maksaa n. 33% tuloveron eli n. 10 000€ (+ tietysti muut kulut kuten YEL:it)

Rahaa jää kassaan n. 13 000€ joka olkoon yrityksen voitto. Tämän rahan hän mielellään investoisi vaikka uuteen työntekijään, mutta valde haluaa taas omansa ensiksi pois. Yritysvero tuosta summasta on (24.5%) n. 3200€.

Yrittäjälle jää kassaan n. 10 000, jotka hän päästää nostaa osinkona. Tästähän lähtee taas verot pois eli 29% ja n. 3000€.

Tässä nyt KARKEA laskelma. Yrittäjä on kuitenkin tässä maksanut veroja

7000€
+ 10 000€
+ 3200€
+ 3000€
= 23200

Kun tuosta lasket, niin yksityisyrittäjän kokonaisveroprosentti alkaa jo olla lähes 47%. Tähän kun miettii millaisen riskin yrittäjä ottaa ja että läheskään kaikki ei saa edes 50 000€ liikevaihtoa, niin kyllä tässä yrittäjiä viedään kuin pässiä narussa jo nyt.

Vasemmiston ottakaa muilta antakaa meille ajattelu on tullut tiensä päähän!

Matias Härkönen

Lisätään tähän vielä, että työ syntyy yrityksissä. Enemmän työtä = vähemmän syrjäytimistä ja sossun luukulla hengailijoita = tarvitaan vähemmän veroja! Kaikki voittaa!

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Yrittäjän puolisona ja kirjanpitäjänä voin 100% allekirjoittaa tämän. Tosin olen Jussin kanssa siinä samaa mieltä, että suuryrityksillä ja pk-yrityksillä on aivan eri mahdollisuudet suunnitella verotusta. Pienemmillä yrityksillä sitä ei ole nimeksikään.

En yhtään ihmettele, että useampi tuhat yritystä on siirtänyt toimintonsa naapurimaahan Eestiin. Yrityksen elinmahdollisuudet ovat siellä paremmat.

En yhtään ihmettele, että lukuisa määrä sijoittajia harjoittaa kauppaa saksalaisen välittäjän kautta. Suomi on pääomasijoittamisen kehitysmaa ja yksi syy siihen on epäreilu verotus.

Pentti Järvi

Panin merkille keitä kommentin suosittelijoiden joukossa EI ollut. Saramon melko asiantuntematonta blogia suosittelivat kyllä.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Matias Härkönen pukee sanoiksi sen mitä itse koen yksinyrittäjänä. Ei puhettakaan, että voisin yrittää työllistää ketään. Ilkka Varsiolta myös erinomainen kommentti.

Nykyverotusmallilla ja menokehityksellä Suomelle on tullut seinä eteen. Uusia YT-neuvotteluja joka päivälle uutisissa. Elintärkeä vientiteollisuus häviää.

Ruotsin ja etenki Viron malleissa verokertymää tulisi loppujen lopuksi lisää, koska yritykset pystyisivät työllistämään enemmän kuten Varsiokin kirjoittaa kommentissaan.

Taitaa vaan olla turha tästä kirjoittaa tähän blogiin enempää, koska bloggaajan ajatusmallissa vain julkisen sektorin tekemä työ on parasta ja tehokkainta. Kaikki muut yrittävät vain potkia ilkeyksissään työläisiä nivusille.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Eihän palkanmaksu ole ongelma, vaan ne sivukulut.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Eläkevakuuttajat yms. intitutionaaliset sijoittajat lienevät ne, jotka eniten ovat hyötyneet verokilpailusta.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Olen samaa mieltä siitä, että verosuunnittelu on saatava kuriin.

On kuitenkin melkoista kusetusta väittää, että valtion velkaantuminen johtuisi (vain) yritysten maksamien verojen vähentymisestä.

1970-luvun lopussa julkisten menojen osuus BKT:sta oli n. 40%. 1990 se oli 48,2 %. Nyt se on 54,8%.

Kun tähän summataan kestävyysvaje, ollaan melkoisen jännässä tilanteessa.

http://www.veronmaksajat.fi/fi-FI/tutkimuksetjatil...

Tomi Ikonen

"He halusivat kiihdyttää verokilpailua laskemalla yritysveroa peräti yli neljällä prosentilla."

Kertoo paljon Saramon asiantuntemuksen tasosta tuo kommentti. Ruotsihan laskee yritysveroa neljällä prosenttiyksiköllä.

ulf fallenius

Eihän täällä mitään hätää ole,irtisanomiset alkoivat jo Suomessa ennen finanssikriisiä ja silti työttömyys aina vaan vaivaset 7,5%.Valtio velkantuu huippuvauhtia mutta se kuulemma normaalia kun vertaa muihin maihin ja onhan meillä 3 A luokkitus vaikka vaan korkoja pystytään enään maksamaan valtion lainoista.Ja kun harmaa talous sadaan kuriin niin budjetti on kunnossa.Suomessahan menee pirun hyvin kun ei lapioitu kuulemma cenntiäkään etelänmaihin ja ilmeisesti vakuudet riitää kaikkeen.Se on sitten eri asia että mikä on totta tai ei.

Richard Järnefelt

"Toveri, mitä odotat? Vielä paljon pitää uudistaa, ennenkuin maasi kelpaa."

Juuri tuota työn ja pääoman suhdetta mietin itsekin eilen, mutta Sinä puit sen hienosti sanoiksi.

Stubb sentään sanoo sen suoraan: demokratia voi säikäyttää pääoman. Mutta miksi pääoman pitäisi menestyä, jos siitä ei lankea muuta kuin kurjuutta ja laskuja tavalliselle kansalle?

Onko Vasemmistoliitto kyennyt estämään tätä kehitystä hallituksessa olollaan?

Olli Pusa

Ei ole pystynyt estämään, mutta saihan Saramo itse sentään mukavan sivutoimen Veikkauksen hallituksen jäsenenä. Tärkeimmät asiat ensin.

Olli Pusa

Ymmärtääkseni päätoiminen politrukki. Taitaa olla Arhinmäen poliittinen avustaja.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Lukaisin yhden Mooren kirjoista ja lyhyesti ja ytimekkäästi väite meni seuraavalla tavalla.

Kun otetaan VAT yms. tullimaksut ja valmisteverot (suomalaisittain alv) pois niin jäljelle jäävän verokertymän maksavat yritykset ja yksityishenkilöt.

80-luvulla yhdysvalloissa suuryritykset maksoivat tästä jäljelle jäävästä potista 40%, 2000-luvulla etenkin Bushin politiikan seurauksena alle 10%.

Vastuu veroista siirettiin yksityisille ja pienille yrityksille, jotka eivät voi perustaa pääkonttoriaan panamalle, kuten eräs jenkkiläinen konsultointijätti teki. Toki he joutuivat yleisen painostuksen vuoksi ja maineen menettämisen pelossa siirtämään pääkonttorinsa takaisin yhdysvaltoihin.

Tätä keskustelua on ehdottomasti jatkettava. On kohtuutonta, että yhteiskunnassamme on myös SISÄÄNRAKENNETTUJA VEROPARATIISEJA.

PAHIMMAT SYÖPÄLÄISET OVAT SÄÄTIÖT JA SIJOITUSRAHASTOT. Molemmat saavat VEROVAPAASTI osingot joista piensijoittaja voi vain nähdä unta.

Herää kysymys että MILLÄ PERUSTEELLA??

Säätiöiden vetäjät ovat ehdotonta hyvävelikerhojen eliittiä, joten heidän vero-oikeuksiinsa ei tulla puuttumaan.

Suomalaisia politiikoja viedään finanssialan lobbausjärjestöjen puolelta kuin litran mittaa (sen näkee esim. rahastojen verovapauksissa ja vapaaehtoisten eläkemaksujen lakisääteisisää maksuissa, jotka suosivat eläkeyhtiöitä ja pankkeja - eivät eläkesäästäjää).

Näillekkin voisi tehdä jotain. Perussuomalaisilla on ollut kanttia vaatia säätiöitä verolle, en ole nähnyt vastaavaa esitystä vasemmistoliitolta.

Olli Pusa

No nythän Saramo voi korjata tilanteen ja esittää julkisen vaatimuksen säätiöiden laittamisesta verolle. Jääkäämme siis odottamaan.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tässähän on tällä hetkellä käynnissä elintason tasaus teollistuneiden maiden ja muun maailman maiden välillä. Siihen se globalisaatio johtaa—suomalainen duunari, insinööriti tai ekonomi tienaa saman, minkä intialainen tai kiinalainen vertaisensa.

Jos oikeasti Eurooppa haluaisi estää suhteellisen asemansa heikkenemisen esim. Aasian maihin verrattuna, niin sen kannattaa iskeä kunnon tullimuurit pystyyn tuontitavaralle. Maailmankauppa siinä tietenkin hiljenee, tavaroiden hinnat nousevat ja ulkomaisten sijoitusten arvo voi laskea, sekä pahimmillaan voi olla edessä, että kehittyvät maat ottavat ulkomaiset tuotantolaitokset valtion haltuun. Eipähän ainakaan jouduta alakynteen.

Jussi Jukola

Haluan ainoastaan lisätä ylläolevaan sen, että yhteisöveroasteen tarkastelu ilman verokertymää on vähemmän kuin puolet puolesta totuudesta. Lisäksi tulee tarkastella välillistä verotusta.

Kaiken kaikkiaan ja pohjimmiltaan täytyy kuitenkin katsoa koko yhteiskunnan vero- ja tulorakennetta, sillä yritykset ovat aina suoraan tai välillisesti jonkun ihmisen omistuksessa, oli välikätenä sitten vaikkapa oma eläkeyhtiö.

Miten tämä nyt istuu pääoman ja työn ristiriitaan? Juuri niin, ei mitenkään.

Niko Palmu

"Suomen kokoomus on joutunut tyytymään kompromisseihin kuuden puolueen hallituksessa. Sen sijaan Ruotsin kokoomus tekee käytännössä mitä haluaa. He halusivat kiihdyttää verokilpailua laskemalla yritysveroa peräti yli neljällä prosentilla. Se tekee lähes kaksi miljardia euroa vuodessa!"

Vasemmisto itkee, kun Ruotsilla menee oikeistolaisella politiikalla niin hyvin, että voi yritysveroa laskea. Eiköhän tuo kaksi miljardia kuittaannu sillä, kun Suomesta siirtyy yrityksiä Ruotsiin, kun siellä yrittäjyyttä selvästi kannatetaan.

Sitten Suomella taas laskevat verotulot ja vasemmisto pääsee mielipuuhaansa, eli verojen korottamiseen, koska mitään ei tietenkään saa vasemmistopolitiikan mukaan karsia.

ulf fallenius

Ja kun Ruotsin talous on enemmän kuin huippukunnossa niin pystytään vielä kaikken lisäksi elvyttämään 3 miljardilla eurolla.Ruotsi on hyvä esimerkki miten voi menestyä ilman euroa kun todella on kanttia tehdä omat päätöksensä itse.

Käyttäjän MauriLehojrvi kuva
Mauri Lehojärvi

Jussi nuo kommenttisi ovat kuin suoraan 70 luvulta. Ideologinen vastakkainasettelun aika on ohi. Keskity ongelmiin ja esitä rakentavia ratkaisuja.

Toimituksen poiminnat