Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Enbusken rinnakkaistodellisuudesta

Useissa medioissa tilaa saava Tuomas Enbuske kirjoitti hesarin Nyt-liitteessä vasemmiston suhteesta tuloeroihin, lottomiljonääreihin ja yrittäjiin. Juttu perustui jälleen kerran siihen, millainen vasemmisto on Enbusken omassa mielikuvituksessa, eikä siihen, mitä mieltä vasemmisto oikeasti on ja mitä se on oikeasti tehnyt.

Koska jutun lopussa siteerattiin myös omia ajatuksiani väärin, kirjoitin Nyt-liitteeseen vastineen, joka julkaistiin, kunhan suostuin lyhentämään sitä. Enbusken juttua levitettiin paljon netissä, jonne vastineoikeus ei näytä yltävän. Siksi julkaisen alkuperäisen vastineeni nyt tässä.

***

Koska Suomessa ei ole poliittista radikaalioikeistoa, on joskus ollut virkistävää seurata Tuomas Enbuskea, joka on tuonut Suomeen Yhdysvaltain politiikasta tuttuja oikeistolaisia näkökulmia ja uskomuksia.

Suomalaiset arvostavat monia hyvinvointivaltion ominaisuuksia, joten esimerkiksi julkisen terveydenhuollon, peruskoulujärjestelmän tai tuloerojen kaventamisen leimaaminen neuvostokommunistiseksi ei mene meillä läpi. Koska vasemmistolaisten arvojen arvostelu on Suomessa hankalaa, tulee Enbuske usein luoneeksi niistä irvikuvan, jota vastaan on helpompi hyökätä.

Näin Enbuske tekee kolumnissaan ”On lottovoitto työntyä yrittäjän suoleen”.  Enbuske sanoo minun iloinneen facebookissa, kuinka tuloerot ovat vasemmistoliiton hallituskaudella laskeneet ja toteaa minun unohtaneen mainita, että ne ovat laskeneet lähinnä siksi, että Suomen talous on romahtanut.

Enbuske siteeraa minua väärin. Tuloeroihin vaikuttavat sekä markkinat että poliittiset päätökset. Kukaan ei vielä tiedä, mikä talouskriisin vaikutus tuloeroihin on nykyhallituksen aikana, koska tulonjakotilastot ulottuvat vasta edellisen hallituksen viimeiseen budjettiin.

Kiistatonta sen sijaan on, että Vasemmistoliitto on hallituksessa taistellut veronalennuksia pienituloisille ja veronkorotuksia suurituloisille. Yhdessä sosiaaliturvan parannusten kanssa nämä pienentävät tuloeroja markkinatilanteesta riippumatta. Lähes kaikissa onnellisuustutkimuksissa parhaiten menestyvät pienten tuloerojen maat.

***

Enbuske pyörittää viikosta toiseen samaa levyä, johon ei jaksa reagoida kuin tällaisisissa tapauksissa, joissa hän vääristelee omia sanomisiani. Reilu pari vuotta sitten provosoiduin viimeksi http://saramo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58918-enbusken-on-kasvettava

Täytyy kyllä ihmetellä, kuinka kauan tämä on "oivaltavaa" ja "raikasta". Olisi mielenkiintoista nähdä hesarissa vaihteeksi vasemmistolainen kolumnisti. Nyt siellä on pragmaattinen hyvinvointivaltion vihaaja Apunen ja uskovainen hyvinvointivaltion vihaaja Enbuske.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Mainitsepas Hesarista saati NYT-liitteestä muita oikeistolaisiksi miellettäviä kolumnisteja kuin Enbuske ja Apunen. Vasemmistolla on tapana ärähtää aina kun heidän mediahegemoniaansa saapuu edes yksittäisiä kirjoittajia, joiden näkemykset poikkeavat heidän omistaan. Tosin eipä nykyinen vasemmisto edusta mitään vapautta tai tasavertaisuutta, vaan komentotaloutta, sananvapauden kaventamista ja kaikkien tuottavaa työtä tekevien tulojen mahdollisimman suuren osan siirtämistä niiden hyväksi jotka sitten esim. kivittävät toimeentulotukensa maksajien autoja, ikkunoita ja protestoivat sitä ettei näiltä oteta vielä enemmän rahaa heille vastikkeetta jaettavaksi.

Vasemmistoa ei ole koskaan kiinnostanut yrittäjien asema, eikä nykyään kiinnosta edes työntekijöiden asema. Vasemmiston kannattajat ovat siis laajalti erilaisia yliopistoissa ikuisuuksia kahlaavia tyhjäntoimittajia, "kansalaisaktivisteja" jotka pistävät mielenosoituksissaan paikkoja päreiksi sekä tietysti erilaiset sosiaalisesti moniongelmaiset, joiden etuja ajaessaan vasemmisto samalla toivoo etteivät nämä ihmiset koskaan tule menemään ansiotyöhön. Se on aika vastenmielistä seurattavaa, joskin yhä useampi on kääntänyt selkänsä vasemmistolle juuri näistä syistä.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Löytyi vielä fanaattisempi uskovainen. En tiedä pitäisikö tällaisista huolestua.

Ikkunoiden kivittämiset ja muut jätän omaan arvoonsa, mutta käännetäämpä kysymys toisin päin, onko hesarissa mielestäsi joku vasemmistolainen kolumnisti? Aika monta vihreää näyttäisi olevan oikeistolaisten seassa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kovin selkeästi yhteiskunnalliselta agendaltaan vasemmistolaisia he näyttäisivät olevan. Vihreät on puolue jonka talouspoliittinen linja ei ole lainkaan selkeä, joten se on tietysti erilaisilla trendikkäillä tempauksillaan noussut hyvin suosituksi. Suuntauksen brändistä ainakin kertoo se, että enpä Presidentinvaaleissa huomannut yhdenkään vasemmistoliittolaisen siirtyvän Niinistön taakse, vaikkei hän ole sen oikeistolaisempi todellisuudessa kuin Haavistokaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Saramo kirjoittaa:

"Olisi mielenkiintoista nähdä hesarissa vaihteeksi vasemmistolainen kolumnisti."

Eikös siellä ole niitäkin? Mutta vasemmistolaisittain ajattelevat kolumnistit taitavat kirjoittaa enemmänkin vain kulttuurista ja arvopolitiikasta, eivät niinkään talous- ja sosiaaliasioista.

Koska olen taipuvainen itsekin epäilemään Hesarin motiiveja, niin alkaa miettiä onko tämäkin harkittu työnjako.

Mika Samuel Kiekkijev

"Tuloeroihin vaikuttavat sekä markkinat että poliittiset päätökset. Kukaan ei vielä tiedä, mikä talouskriisin vaikutus tuloeroihin on nykyhallituksen aikana, koska tulonjakotilastot ulottuvat vasta edellisen hallituksen viimeiseen budjettiin."

"Kiistatonta sen sijaan on, että Vasemmistoliitto on hallituksessa taistellut veronalennuksia pienituloisille ja veronkorotuksia suurituloisille. Yhdessä sosiaaliturvan parannusten kanssa nämä pienentävät tuloeroja markkinatilanteesta riippumatta."

Täytyisikö nyt kuitenkin odottaa niitä seuraavia tulonjakotilastoja, koska muutoin tämä jää ainostaan sanasi varaan, mutta senhän jo itsekin totesit.

Taitaapi vaan olla nuo pientuloisten veronalennukset ja suurituloisten korotuksetkin paikoin hyvin kyseenalaisia, kun ihan koko kuvaa katsotaan.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Ihan maalaisjärjelläkin luulisi ymmärtävän, että jos pienituloisten veroja lasketaan ja suurituloisten nostetaan, pienenevät tuloerot.

Pienituloisten veroja on laskettu yli puolella miljardilla vuodessa, suurituloisten veroja nostettu reilulla miljardilla. Progressiivisia veroja tasaisesti miljardilla. Regressiivisiä, mutta kaikkien maksamia kulutus- ja haittaveroja reilulla miljardilla. Nämä näin ulkomuistista, tarkat summat löytyvät osoitteesta: http://budjetti.vm.fi/

Mika Samuel Kiekkijev

Mitäs tasaveroille on tehty?

Jääkö pienituloiselle nyt enemmän käteen ja kuinka paljon enemmän?

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #8

Tasaverot ovat noita "regressiivisiä" veroja. Pahin regressio lienee tupakassa, mutta silti sen korkea verottaminen on minusta oikein, ja vaikka itsekin olen viihdepolttaja.

ALV:n korotuksia Vasemmisto on vastustanut määrätietoisesti ja tehty prosentin korotus oli osa kompromissia, jossa pieni- ja keskituloisten veroa laskettiin tuntuvasti pienituloisiin painottuen.

Veroja on ollut pakko nostaa, kun niitä laskettiin vuosikausia ja menot ylittävät tulot kriisin myötä. VATT:n laskelmien mukaan suurin häviäja tämän hallituksen veronkorotuksissa on ollut rikkain desiili. Mahdotonta sanoa tarkkaa käteenjäävää rahamäärää.

Vesa Järvinen

Löytyykös tuota Enbusken tekstiä netistä. Linkki olis kiva.

Käyttäjän joonasmakinen kuva
Joonas Mäkinen

Minusta sekä sinulla että Enbuskella on hyvää settiä. Mistäköhän tämä riitely juontuu...

Pekka Salo

Enbuske ilmeisesti nauttii siitä, että taitavana kirjoittajana heittelee erilaisia huulia. Tosin, kun hänen tyyliinsä on tottunut, havatsee, että varsinaista kovaa asiaa on hyvin vähän.

Vasemmistoliitto "taistelee" kaikkia huonoja asioita vastaan ja kaikkien hyvien asioiden puolesta. Tosin vasemmistoliitto jakautuu erittäin moneen fraktioon, että varsinainen puolueen linja näyttää katoavan johonkin moninaisuuteen.

Vihervasemmistolaisuus on nyt pinnalla, mitä se sitten merkitseekään.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Itsekin olen vähän Enbusken kannanottoja ihmetellyt. Minusta hänen kannattaisi vaan pitää suunsa kiinni, että ei menettäisi faneja ja katsojia huonosti perusteltujen poliittisten näkemystensä vuoksi. Hän ei ole poliitikko, joten kukaan ei odota häneltä poliittisia kannanottoja.

Petri Haapa

Nuo Enbusken kolumnit ovat muuttuneet aika epä-älyllisiksi ja konventionaalisia ajatuskulkuja noudatteleviksi ja kun niissä vielä otetaan ikään kuin annettuna kaikenlaisia huhuja ja oletuksia ihmisistä ja ihmisten kättäytymisistä, niin niitä ei nykyisellään enää jaksa kuin ohimennen vilkaista, että aijaa, se on Enbuske taas. Ukko on jämähtänyt ja varsin nuorena vielä

Jorma Harkonen

Kiinnostaisi kovasti joskus kuulla äärioikeistolaisilta verosuunnittelijoilta, miten te hoitaisitte lapset, vanhukset ja sairaat, jotka eivät itse pysty huolehtimaan itsestään? Jos te ette halua maksaa veroja joilla rakennetaan kouluja, vanhainkoteja ja sairaaloita, onko tarkoituksenne jättää lapset ja vanhukset kaduille kerjäämään ja sairaat hoitamatta? Jos se ei ole tarkoitus niin kuinka asia hoidetaan? Ketkä pitävät huolta näistä jotka eivät itse siihen pysty ja kuka maksaa kulut?

Toimituksen poiminnat