Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Pankkiryöstö

  • Kesälomakuvia. Transilvaniassa on nykyään oikeita verenimijöitä
    Kesälomakuvia. Transilvaniassa on nykyään oikeita verenimijöitä

Pankkien ja finanssisektorin asemaa ei Suomessa ole juuri pohdittu sitten 1990-luvun pankkikriisin ja laman. Syytä olisi.

Maailmalla talouskriisin aiheuttanutta pankkisektoria halveksutaan. Meille uskotellaan, että talouskriisin syynä oli julkinen velka, mutta esimerkiksi Espanjan, Kyproksen, Islannin tai Irlannin julkinen velka oli hyvin pieni ennen kriisiä.

Nyt pankit estävät talouden elpymistä imemällä elinvoimaa työllistävästä ja hyvinvointia luovasta muusta taloudesta. Yleinen harhaluulo on, että pankit lähinnä hyödyttävät taloutta siirtämällä tuottamattomia säästöjä investointeihin ja siten rasvaavat markkinatalouden rattaita.

Todellisuudessa raha luodaan nykyään tyhjästä ja sijoitetaan suurelta osin pankkien omaan finanssikuplaan. Finanssisektorin oma velka on ohittanut kotitalouksien ja reaalitalouden yritysten velat. Niin kauan kuin kupla paisuu, voivat pankkiirit rahastaa jättibonuksia ja osinkoja. Lopulta musta pekka jää aina jonkun käteen, mutta siinä vaiheessa voitot ovat jo turvassa veroparatiisissa.

Suomessakin pankit uhkailevat Piia-Noora Kaupin suulla nostavansa asuntolainojen korkoja, koska poliitikot lisäävät sääntelyä ja ”kohtuuttomia” vaatimuksia.

Pankit vastustavat mm. omavaraisuusasteensa nostamista kolmeen. Jokaista lainaamaansa satasta vastaan pankilla tulisi jatkossa olla kolme euroa oikeaa pääomaa. Kuulostaa pieneltä, Yhdysvaltain senaatissa on lakihanke omavaraisuusasteen nostamisesta viiteentoista.

Jättimäisellä Deutsche Bankilla omavaraisuusaste on vain 1,6. Nordealla luku on 3,7 (Q4 2012), jolla sijoitutaan isojen, koko maailmantaloudelle systeemisen riskin aiheuttavien pankkien listalla häntäpäähän. Tämä kannattaa muistaa, kun seuraavan kerran kerrotaan, että Suomessa toimivat pankit ovat hoitaneet asiansa hyvin.

Kaupin tilityksen voisi hyväksyä, jos pankit oikeasti olisivat pulassa. Todellisuudessa verovaroin pelastettu pankkisektori kuitenkin tekee taas jättivoittoja, joista maksetaan mielikuvituksellisen suuria summia pankkiireille ja omistajille. Samaan aikaan reaalitalous on ajautumassa yhä syvempiin ongelmiin.

Yksityisille pankeille on annettu poikkeuksellinen oikeus luoda rahaa. Tätä oikeutta pitäisi käyttää vastuullisesti paitsi pankin, myös yhteiskunnan hyväksi. Koska pankit eivät ole hyväntekeväisyyslaitoksia, vaatisi se kunnollisia lakeja. Nykyisin lainsäädäntö on usein pankkien itsensä sanelemaa, koska pankkisektori on ulottanut lonkeronsa syvälle paitsi Yhdysvaltain, myös Euroopan hallituksiin.

Tilanne ei ole toivoton. Kuukausi sitten Euroopan parlamentin vasemmisto yritti rajata pankkiirien palkkioita, jotta syy paisutella lyhyen tähtäimen voittoja vähenisi. Valitettavasti oikeisto sai torpattua hankkeen äärimmäisen niukasti kreikkalaisten stalinistien tuella.

***

LISÄYS 7.8.


Kirjoitukseni jälkeen Finanssialan Keskusliiton Piia-Noora Kauppi on vedonnut hallitukseen, jottei pankeille tehdä uusia sääntöjä tai veroja, koska ne tuntuvat jo nyt "asiakkaiden kukkarossa nousevina lainamarginaaleina ja asiakasmaksuina". Myös vakuutusmaksuja on ollut pakko nostaa verojen takia.

Tänään uutisoitiin, että Sampo-konserni teki Nordea-pankilla ja If-vakuutusyhtiöllä huipputulokset. Tulos nousi toisella vuosineljänneksellä 455 miljoonaan euroon! Johtajille on varmaan luvassa taas miljoonapalkkiot, mutta sinun pienyrityksesi tai asuntosi lainaa on kiristettävä. Surullista on, että jopa Osuuspankki on valjastettu tähän, OP-Pohjolan tammi-kesäkuun tulos kasvoi 398 miljoonaan. Samalla OP-Pohjola vähensi työntekijöitä 560:llä ja vaati hallitusta "rakenteellisiin uudistuksiin" (eläkkeiden leikkaukset, palkkojen laskeminen jne).

Tarvittaisiin valtion oma pankki ja heti, jotta tämä kuppaus loppuisi, ei meillä ole varaa elättää tällaista pöhöttynyttä loiskasvustoa. Nyt todella tarvittaisiin "kriisitietoisuutta", kun tuottavaa ja työllistävää yritystoimintaa ajetaan alas, samalla kun pankkisektori takoo sen kustannuksella huipputuloksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Lasse Laaksonen

Suomen osalta on sataprosenttisen varmaa, että pelleily onnistui vain siksi, että Vasemmistoliitto halusi istua edustajansa kautta Audin takapenkillä, sen sijaan että olisi pitänyt sanansa.

Ei nyt auta itku markkinoilla ja hallitusohjelman jälkimoittiminen.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

En ymmärrä mihin tämä liittyy.

Vasemmistoliittohan nimenomaan on kieltäytynyt tukipaketeista ilman sijoittajavastuuta pankeille. Vasemmiston mentyä hallitukseen YKSIKÄÄN pankki ei ole enää saanut tukea ilman, että omistus on vastaavasti siirtynyt veronmaksajille. Tämä on tapahtunut niin Kyproksella kuin Espanjassakin.

Vasemmistoliitto ei vain pitänyt sanaansa, vaan oli tässä asiassa muuttamassa koko Euroopan politiikkaa paremmaksi. Ymmärrän että se harmittaa teitä perussuomalaisia, jotka ette ole koskaan lunastaneet yhtään lupausta.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Kirjoituksesi oli hyvä, meinasin jo peukuttaa - mutta sitten luin tämän kommenttisi.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #4

Näin lomalla on aikaa ihmetellä - oliko kommentissani jotain, joka ei pidä paikkaansa?

Petri Haapa

Ennätys: Audin takapenkki mainittu jo ensimmäisessä kommentissa

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Deutsche Bankilla on haku päällä Amerikoissa. Lain koura on pitkä, Josef Ackermannia tuskin nähdään vapaassa maailmassa vähään aikaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ackermannin lisäksi voisi telkien taakse ujuttaa koko hemmetin Hypo Real Estaten johtokunnan. =)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hiljaa, HYPO mainostaa täällä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #6

No, okei. Vähän muitakin. Jos euromaat olisivat yrityksiä niin nämähän olisi jo kaikki suljettu, laitettu konkurssiin ja johtajat olisivat tiilenpäitä lukemassa.

Kaikki. Joka ainoa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #8

Pelkät toimitusjohtajat ja hallituksen jäsenet täyttäisivät jo keskisuuren vankilan. Haluatko oikeasti ihmisiä vankilaan? Mitä se auttaisi?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Euroalueen pankit (keskimäärin) ovat valtavassa ongelmassa.

Kyproksen tilanne hoidettiin jo oikeansuuntaisesti. Omistajien lisäksi nollattiin velkojia (joskaan ei kaikkia). Koska "sopivia" ( = ei euromaiden julkisia instituutioita) kohteita ei velkojien tiimistä löytynyt tarpeeksi, jyrättiin tallettajatkin. Sen episodin olisi voinut hoitaa tyylikkäämmin, mutta hyvää oli tämä velkojien kohtelu.

Vaarana on jatkossa reippaat pankkijuoksut seuraavan ongelmamaan tullessa estradille. Se tarkoittaa kyllä sitä, että pääomakontrollit (eli tekninen euroero) tulee yleistymään.

Markkinat pesee politiikot tarpeen vaatiessa. Vilkaise niitä euromaiden pankkien P/B -lukemia. Saatat yllättyä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Jussille kysymys, että onko hallituksen piirissä edennyt ajatus kotitalouksia ja firmoja palvelevan perinteisen pankkitoiminnan ja virtuaalimarkkinoilla toimivan (investointi)pankkitoiminnan erottamiseksi toisistaan jolloin viimemainittuun ehkä saataisiin dumpattua spekulatiiviset ym roskalainat?

Nykyaikaa ja sen pankkipalveluja käyttäessä tulee joskus haikailtua menneitä jolloin Postipankin leijonakantinen oli kova sana. Voisikohan kehitystä kääntää hieman takaisinpäin ja valtio vaikka ostaa sen pankin takaisin ja näin palauttaa hyvin toimineen julkisen palvelun.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Suomen nykyinen hallitus on kannattanut pankkisektorin jakamista kahtia tällä tavoin. Kaikki Euroopan maat eivät valitettavasti ole yhtä edistyksellisiä. Mitään uuttahan siinä ei olisi, vain paluu Yhdysvaltain hylkäämään Glass-Steagalliin.

Valtion omistaman kansanpankin osalta ei Suomessakaan valitettavasti olla yhtä edistyksellisiä. Kun Vasemmistoliitto esitti sitä, tyrmäsi ajatuksen lähes koko lehdistö ja kaikki muut puolueet.

Rainer Nuorinko

Jussi, minkä vuoksi stalinistit olivat oikeiston kannalla noissa palkkioissa? Vaikuttaa aika erikoiselta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Stalin oli itsekin pankkirosvo niin varmaan stalinistit siksi kannattivat.

Reijo Tossavainen

Vasemmisto kantoi oman kortensa kekoon, kun "kreikkalaiset pelastettiin". Käytännössä pelastettiin saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olen ihmetellyt, miksi yleensä syytellään vain saksalaisia oman edun tavoittelusta vaikka ranskalaisilla pankeilla oli enemmän riskisijoituksia kriisimaissa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Se riippuu maasta. Kun Italia tuosta tulee vatsa edellä pintaan niin kyllä Ranskan pankit tästä mainintansa saavat.

Kannattaa katsella BIS:n sivuilta foreign claimsit vuodesta 2009. Suomikin täräytti yli kaksi miljardia tiskiin suojellakseen niitä 26 miljoonan saatavia.

Se on tappiollista toimintaa.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Kansanedustajan pitäisi tietää paremmin. Kreikka I -paketin hyväksyi edellinen sinivihreä hallitus. Siinä pelastettiin pankit täysimääräisesti.

Nykyinen hallitus hyväksyi tähän tehdyn korjauspaketin, jossa yli puolet yksityispankkien pääomista leikattiin. Valitettavasti oli monella tapaa liian myöhäistä. Tätä pakettia olen kritisoinut aiemmin blogissani.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tiedätkö, että siinä "korjauspaketissa" oli suoraa pankkitukea Kreikan pankeille n. 48 miljardin euron edestä?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tässä asiassa on kuitenkin yksi hyvä puoli. Nimittäin se, että lähes kaikki liikepankit ovat pörssissä listattuja osakeyhtiöitä, joten kuka tahansa voi ostaa niiden osakkeita ja siten päästä osallisiksi mainituista jättivoitoista. Nordeaa, Pohjola Pankkia, Aktia Pankkia ja Ålandsbankenia saa ihan Helsingin pörssistä. Niiden osakkeet maksavat 7-13 euroa kappaleelta ja kaupankäyntikulut eivät montaa euroa siihen lisää tee. Käytännössä siis köyhimmälläkin suomalaisella on varaa ostaa ainakin yksi pankkiosake, ja siitä ne jättivoitot alkavat sitten virrata tilille. Voitoilla voi ostaa lisää saman pankin osakkeita, jolloin tuotto kasvaa eksponentiaalisesti eli rahaa tulee niin sanotusti ovista ja ikkunoista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Piensijoittajan ei kyllä kannata alta kolmen sadan euron kaupankäyntieriä juuri tehdä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tavallisilla osakkeilla ei kannatakaan, mutta pankkiosakkeet ovat aivan eri asia. Pankit luovat rahaa tyhjästä ja tekevät sijoittamalla jättivoittoja. Pankkiosakkeita kannattaa ostaa vaikka miten suurilla kaupankäyntikuluilla, koska silloin pääsee osingoille noista jättivoitoista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #28

Et ilmeisesti ole seurannut kovin pitkällä aikavälillä pankkiosakkeiden suoriutumista?

Esimerkiksi Bankian osakkeet niputettiin 100 osakkeen sarjoista uusi yksi osake, kun kaupankäynti rupesi menemään sentin osiin per paperi. Niitä myytiin pari vuotta sitten n. kolmen euroon. 1 sentti vastaan tuota aiempaa kolmea euroa ei kovin hyvältä kohteelta vaikuta.

Politiikkoja ei kyllä kannata seurata, jos haluaa hyvää markkinadataa. Aistit kannattaa kohdentaa Draghiin ja eteläeurooppalaisiin kansalaisiin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #29

Jaa, no, en kyllä ole seuraillut, mutta jos Saramon teksti pitää paikkansa, niin pankkiosakkeet ovat vuorenvarma sijoitus joka tuottaa jättivoittoja vuodesta toiseen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #31

Hmm? Näinkö on. No siinä tapauksessa ei tiedä, mistä puhuu.

Toisaalta hyvinhän ne pankit voivat, kun miljarditolkulla annetaan näitä tukirahoja pankeille. Ei kansalle. Että sellaista vasemmistolaista politiikkaa.

Käyttäjän aaltmi kuva
Mikko Aaltonen

Yksittäisen pankin rahanluonti on rajallista. Ks. oheisen linkin sivua 8. Varsinkin sen ensimäistä kappaletta.

http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/selvitykse...

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Kirjoituksessani käsitellään juuri pankkien vakavaraisuusvaatimuksia, jotka ovat sangen vaatimattomat.

Linkistäsi (ainakaan kohdassa jota mainostit) ei käy ilmi, että keskuspankit ovat antaneet liikepankeille jopa rajattomasti nollakorkoista lainaa, jonka avulla nämä ovat voineet lainata eteenpäin haluamansa määrän.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos pankki ei ole vakavarainen, jollainhan täytyy tase tilkitä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

"Järkevä pankki ei myönnä luottoja, ellei sillä ole joko valmiiksi keskuspankkirahaa, tai ainakin jokin nopea ja varma keino keskuspankkirahan saamiseksi. "

Hahaa. Järkevä pankki. Myykö järkevä pankki katuoajassa kerjäävälle miljoonan asuntolainen jonka se voi myydä eteenpäin. Kyllä ja teki sillä miljardivoitot.

eli lause järkevä pankki poissulkee kaiken perässä seuraavan.

Toisaalta, ekp on joitakin tuhansia miljardeja jakanut niille järettömille pankeille. Sen lisäksi että valtiot on suoraa tukea antanut.

Totuus on, pankit voivat lainata rajattomasti ja toinen, melkoisen ikävä totuus on että me maksamme ne lainat, ei ne jotka ne ottavat.

piirtelin pdf kuvan rahalaitosten toiminnasta. ei vielä valmis mutta alkua. (Jussi ahokas sanoi että jänikset ja velhot sotkevat lukijaa. mä väitin että ei voi pahempaa sotkua tulla.)
http://www.auvorouvinen.fi/kuvia/rahansynty.pdf

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Auvo Rouvinen: - "Hahaa. Järkevä pankki. Myykö järkevä pankki katuoajassa kerjäävälle miljoonan asuntolainen jonka se voi myydä eteenpäin. Kyllä ja teki sillä miljardivoitot."

Ei siinä järkeä kyselty. Yhdysvaltain hallitus pakotti pankit lainaamaan luottokelvottomille (Community Reinvestment Act). Pankit toki sitten yrittivät joillain vippaskonsteilla peitellä tappioitaan, ja osa niistä ilmeisesti onnistuikin, mutta alkuperäinen syy toimintaan oli siis valtion määräys. Eli ei mitään tekemistä järjen kanssa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #32

En olisi asiasta huolissaan. Nykyisin turvallisuusasiantuntijana toimiva Gary Hart on tilanteen tasalla.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Hart

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #32

kerrankin syyllinen ei ole usa valtio vaan pankkien johdon palkkiojärjestely. saivat bonuksia myönnetyistä lainoista.

lue rosvojen valtio
http://www.terracognita.fi/kirjat/9789525697575.html

tai katso sisäpiirin homma
http://vimeo.com/48004052

valtion syytä oli se ettei homman puuttuttu. vihree pannu päätti antaa ruletin pyöriä koska se asuntorakentaminen oli ainut usa sisämarkkina taoiminta jossa olivat kilpailukyisiä. (Obama yrittä saada sen uudelleen käyntiin.)

jos usa valtio käskisi "lahjoittakaa jokaiselle katuojan asukkaalle miljoona" pankit nostaisivat melkoisen elämän sosialismista. kun pankki saa tehdä sen itse, kyse on toimivista markkinoista.

Toimituksen poiminnat