Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Solidium on lakkautettava

Suomi vaurastui valtionyhtiöillä ja aktiivisella elinkeinopolitiikalla. Viimeiset vuosikymmenet on kuitenkin ajelehdittu ajopuuna markkinoiden armoilla, kun etenkin oikeisto on halunnut pienentää valtion roolia taloudessa.

 

Osa poliitikoista ei halua kantaa vastuuta päätöksistään. Osa on täysin neuvottomia valtionyhtiöiden strategisessa ohjaamisessa.

 

Sinivihreä hallitus löikin vuonna 2008 kaksi kärpästä yhdellä iskulla siirtäessään ”ei strategiset” valtionomistukset Solidium-nimiseen kiinteistöyhtiöön. Käytännössä hallitus siis ulkoisti demokraattisen päätöksenteon. Poliittisen ohjauksen loppumisen lisäksi Solidiumin oli määrä toimia turvamuurina, jonka taa poliitikot voisivat tarvittaessa piiloutua.

 

Solidiumin tehtävänä oli vahvistaa ”sinivalkoista omistusta” ja pitää yritysten pääkonttorit Suomessa. Molemmissa se on epäonnistunut, josta viimeisenä esimerkkinä Rautaruukin siirtyminen ruotsalaiselle SSAB:lle. Solidiumin rooli onkin ollut lähinnä seurata sivusta omistusten arvoa ja välillä heittää lisää rahaa Talvivaaran pohjattomaan kaivoon.

 

Solidium ei ole myöskään onnistunut suojaamaan poliitikkoja ikävältä julkisuudelta, vaikka Suomen hallitukselta vietiinkin mahdollisuus päättää asioista. Kun Vasemmistoliitto oli hallituksessa, yritimme saada Talvivaaran kymmenien miljoonien lisäpääomittamisen koko hallituksen käsittelyyn, mutta silloinen omistajaohjausministeri Heidi Hautala päätti pitää päätökset Solidiumilla ja itsellään ja antaa lisää rahaa.

 

Tänään Solidium oli taas otsikoissa, kun se myi Telia-Soneraa yli miljardilla eurolla maksaakseen pois lainaa. Samaan aikaan Suomelle annetaan lainaa miinuskorolla, eli teemme voittoa lainaa ottamalla. Telia-Sonera puolestaan maksaa 6 % osinkotuottoja. Vaikea kuvitella typerämpää omistajapolitiikkaa, tapamme lypsävät lehmät vaikka ruokaa olisi varastossa yllin kyllin.

 

Paitsi että Solidium on meille äänestäjille ja veronmaksajille haitallinen, se on myös kallis. Pelkästään toimitusjohtajalle maksettiin palkkaa ja palkkioita lähes puoli miljoonaa euroa ja päälle yli 140 000 euroa lisäeläkkeestä. Muut neljä johtoryhmän jäsentä kustansivat meille yhteensä melkein miljoonan. Muita työntekijöitä oli seitsemän ja lisäksi seitsemänhenkinen hallitus, jolle maksettiin 340 000 kokouspalkkioita. Samaan aikaan kun meillä ei muka ole varaa palkata pienipalkkaisia ihmisiä hyvinvointipalveluihin, meillä on varaa elättää tällaista turhaa koneistoa. Solidiumin asema on nostettava hallitusneuvotteluissa esiin ja otettava järki käteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Matias Härkönen

Hmm... Kansanedustajien avustajien palkkaan menee reilu 7 miljoonaa. Lakkautetaan mieluummin nämä "kaverivirat", joissa jokaisella on tuttu, sukulainen tai kaveri hommissa.

http://yle.fi/uutiset/kansanedustajan_avustajien_p...

Käyttäjän jarisuominen kuva
Jari Suominen

Juu, sillähän kaikki korjaantuu...Voi hyvä ihme sentään mikä kommentti!

Markku Laaksonen

Ei sillä mitään taloudellisesti korjaannu. Mutta turha avustajakaarti, julkiset politrukit vähenesivät.
Muutoin Saramon vaahtoaminen on Vasemmistoliiton yksinkertaista, populististä propagandaa. Eivät Suomen valtion omistamat yritykset lisää maailmanmarkinoiden kysyntää millään alalla, ei osaamista liikkeenjohtoon, Vasemmistoliiton talousosaaminen on olematonta, vain byrokratiaa osataan luoda.

Valtion tehtävä on luoda puitteet taloudelle, siinä se, ei harjoittaa tori, - ym. kauppaa,tai toimintaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #5

"Valtion tehtävä on luoda puitteet taloudelle, siinä se, ei harjoittaa tori, - ym. kauppaa,tai toimintaa."

Tekeekö Norjan valtio mielestäsi typerästi kun harjoittaa itse öljynporausta eikä antanut sitä esim. Shellin hoidettavaksi?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #6

Jarmo Makkonen

Statoil osakeyhtiö joka noteraataan Oslon ja Yhdysvaltain pörssissä. Osakeenemmistö on Norjan valtiolla samin kuin Fortumilla Suomessa. Pohjanmerellä poraa, etsii ja pumppaa öljyä kaikki maailman suurimmat öljy-yhtiöt.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #7

"Statoil osakeyhtiö"

Niin onkin, valtion osakeyhtiö mutta väitettiin ettei valtioden pidä tehdä bisnestä ja kysyin tekeekö Norja typerästi kun tekee öljybisnestä. Fortum teki tyhmästi myydessään halvalla puolet osakekannastaan, osingot olisivat muuten kaksinkertaiset.

Matias Härkönen

Ei kukaan väittänytkään että sillä kaikki korjaantuu. Mutta Solidiumin salkku on n. 8,6 miljardia. Siihen nähden toimitusjohtajan palkka on kuin pieru saharassa. Jos hoitaa hommansa hyvin, niin muutaman prosentin kymmennyksellä voidaan maksaa koko laitoksen palkat. Heillä sentään vastuu.

Mutta kansanedustajien avustajat ovat lähinnä palkattuja kavereita, sukulaisia, tuttuja ja puoluetovereita. Työtehtäviin kuuluu lähinnä postailla kansanedustajien "kirjoituksia" jokaiselle eri blogialustalle, mikä löytyy. Täysin turha virka siis, jonka veronmaksajat maksaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tämä on noloa, että nykyään joudun olemaan vasemmistolaisten kanssa liian usein bisnesasioissa samaa mieltä.

Kalevi koskinen

Näyttää siltä kuin valtiovalta taistelisi itseään vastaan. Kanbalisoidessaan itseään kun myy arvokasta omaisuuttaan.

Useimmiten vielä pilkkahintaan

Bisnestä,vai härskiä lobbausta ?

ulf fallenius

Valtion ei kuuluu olla yhdessäkään yrityksessä omistajana mukana vaan valtion rooli on antaa yksityisille yrityksille hyvät olosuhteet yrittämiseen ja että yritykset viihtyy Suomessa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Valtion omaisuuden myynti lisävelanoton sijasta on ymmärrettävissä siten, että valtionvelkakirjoihin sijoittavat lainaavat rahaa halvalla korolla vain sillä ehdolla, että olettavat saavansa omansa takaisin sovitusti velkakirjojen erääntyessä. Jos velanottoa yhtäkkiä lisättäisiin Vasemmistoliiton reseptin mukaan rajusti, se herättäisi huolta markkinoilla ja sijoittajat reagoisivat tähän vähintään vaatimalla parempaa korkoa.

Minun mielipiteeni valtion tai kuntien omaisuuden myynnistä on se, että niin voi tehdä, kunhan varoo myymästä strategista omistusta, kuten vesijohtolaitoksia tai sähköverkkoa. Joissakin tapauksissa valtio tai kunnat saattavat myös joutua myöhemmin ostamaan huolimattomasti yksityistämiensä yritysten palveluita kalliimmalla lakisääteisten velvollisuuksiensa täyttämiseksi. Tällaisia tapauksia on ollut erityisesti terveydenhoitoalalla, mutta myös esimerkiksi kouluruokailun järjestämisessä. Muistaakseni Jussi Saramon kotikaupunki Vantaa onnistuneesti "kansallisti" kouluruokailun takaisin kunnalliseksi palveluksi huonon yksityistämiskokemuksen jälkeen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Koko valtiohallinnon läpikäynt "yhtiöittämistauti" on yksiselitteisesti seurausta EU-jäsenyydesta ja EUn antamista märäyksistä. Mitään taloudellista, sen enempää kansantaloudellista kuin liiketaloudellistakaan, hyötyä tai tarkoitusta operaatiolla ei ole ollut.

Ainoa oikea ratkaisu "ongelmaan" on yhtiöittämisten pudkaminen ja keskeisten valtion toimintojen palauttaminen valtion laitoksiksi.

Parhaiten yhtiöittämistaudin idiotismi näkyy Postin viimeisimmässä tampauksessa: Kun myynti on laskenut, nostetaan hintaa. Ja tämä "markkinamekanismeihin" vedoten!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Niin Posti on toimiala jossa fyysinen jakelu tulee loppumaan seuraavan parinkymmenen vuoden aikana. Paketteja kuskaillaan, mutta ne hoidetaan yksityisten jakeluyhtiöiden ja päivittästavarakauppojen toimesta.

Solidium on 100 % valtion omistama. En näe myöskään kovin järkevänä jakaa valtionyhtiöita eri ministeriöiden kesken jaettavaksi. Kyllä ristiriitoja syntyy ja henkilöstö ministeriöissä kasvaa. Näinhän oli ennen ja mitään kordinaatiota ei ollut.

Valtion omaisuuden hallinta on pitkäaikaista toimintaa joka on oltava ammattilaisten käsissä, mutta hallituksen kontrollissa. Ei tule mitään, että omistusta katsotaan aina sen mukaan kuka istuu ministerinä missäkin ministeriössä.

Toimituksen poiminnat