Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Viron tie ei ole meidän

Osa oikeistosta haikailee Viron järjestelmän perään. Moni uhkailee siirtävänsä yritystoimintansa sinne, pahimpana rimanalittajana OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen, jonka pitäisi edustaa pankin omistaja-asiakkaita, meitä tavallisia suomalaisia.

Iso osa Viron työväestöstä on joutunut jättämään kotinsa ja työskentelee Suomessa palkoilla ja työehdoilla, johon harva suostuu. Perhettä käydään tapaamassa viikonloppuisin jos raha riittää. Eriarvoisuus on Virossa Pohjoismaiden sijaan samaa mittaluokkaa kuin Kreikassa, Portugalissa, Britanniassa ja Espanjassa.

Virolle kävi Suomea huonommin edellisen vuosisadan melskeissä. Historian seurauksena voi ymmärtää, kuinka siellä heiluri löi neuvostodiktatuurin jälkeen äärioikealle. Suomi on onneksi paremmassa tilanteessa.

Mutta vaikka joku ihailisikin Viron kovaa järjestelmää, on hyvä huomata, että se ei voi olla meidän tiemme vaikka haluaisimme. Meillä ei ole viisi kertaa itseämme isompaa naapurimaata, jonka kysynnästä voisimme elää. Jos me alamme Viroksi, romahtaa sekin.

Räikeimpänä yksittäisenä esimerkkinä kuulee toisteltavan kuinka meidän pitää ottaa yritysverotukseen ”Viron malli”. Malli on EU-direktiivin vastainen ja Virolla on siihen poikkeuslupa.

Viro joutuu ennemmin tai myöhemmin luopumaan mallistaan, koska poikkeusaika on vanhentunut ja malli vinouttaa EU:n markkinoita. Suomella ei ole mitään mahdollisuutta saada vastaavaa lupaa.

Huijaavatko Suomen Yrittäjät, Mikael Jungner,  Juha Sipilä ja elinkeinoelämä suomalaisille puhuessaan Viron malliin siirtymisestä? Vai eivätkö he ole jaksaneet perehtyä esittämiinsä asioihin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Jyrki Paldán

Viron malli on sitten harkittavissa kun sinne haikailee merkittävä osa ihmisiä kaikista ryhmistä. Niin yrittäjistä, sijoittajista, duunareista(niin hyvä- kuin huonotuloisistakin) kuin työttömistäkin. Niin kauon kun liike on molemminsuuntaista, on täysin tulkintakysymys kumpi on parempi tai onnistuneempi yhteiskunta.

Nykytilanne on että suomalaisista prosentti tai korkeintaan pari haluaisi muuttaa Viroon matalampien verojen perässä, mutta kukaan muu ei sellaista harkitsisikaan. Virossa tilanne taas on päinvastainen, lähes kaikki haluavat työskennellä tai elää Suomessa, kun taas prosentti tai pari katsoo oman maansa yhteiskunnan paremmaksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Käytännössä Suomen pitää siis erota EU:sta jos se haluaa tämän mallin käyttöön."

Tämä on täysin kannatettavaa vaikka ei tuota mallia ottaisikaan käyttöön. Eipä täällä ole näkynyt federalisteja kehumassa liittovaltion tai edes tämä nykyisen EU:n ylistystä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Olen siltä osin samaa mieltä, että Suomen kannattaisi ottaa käyttöön perustulo ja se ei todellakaan ole Viron malli. Eikä itse asiassa minkään muunkaan maan malli. Mutta jos Suomessa otettaisiin käyttöön perustulo, se voisi toisaalta toimia hyvin yhdessä tasaveromallin, tai hyvin lievän progression kanssa. Joissain asioissa Suomen tulisi siis pyrkiä täysin erilaiseen suuntaan kuin Viro, mutta joissain toisissa Virosta voisi ottaa oppiakin. Oma lukunsa on jo yrittämisen ilmapiiri. Olen saanut sellaisen käsityksen, että osa suomalaisista pienyrittäjistä joiden ei ole pakko pitää toimintaansa Suomessa menee Viroon siksikin että siellä on yksinkertaisesti paljon kannustavampi, yrittäjämyönteisempi ilmapiiri. Sekä valmiiksi jo muita suomalaisia yrittäjiä. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon myös panimotoiminta. Suomessa alkoholin myyntiin liittyy niin käsittämättömiä ja täysin maalaisjärjellä selittämättömiä rajoituksia, ettei ole ihme että suomalaiset perustavat panimonsa Viroon. Ja ainakin yksi tamperelainen panimo kierrättää tuotteensa Viron kautta, jotta suomalaiset voivat tilata niitä suoraan kotiinsa. Ketä tällainen markkinoiden rajoittaminen hyödyttää?

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

"Oma lukunsa on jo yrittämisen ilmapiiri."

Tämä ilmapiiri voi kuitenkin syntyä vain silloin, kun valtio pystyy riittävän paljon sivussa ihmisten välisestä taloudellisesta toiminnasta. Yrittämisystävällinen ilmapiiri ei tipu taivaasta, vaan kaikki maat, joissa sellainen on, ovat taloudeltaan varsin vapaita.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Suomen malli ja Viron malli eivät ole kiveenhakattuja.
Suomi on ajamassa täyttä höyryä päin seinää: mitä sitten?
Viro yrittää viritellä hieman sosiaalisempaa mallia sitä myöten kun varat riittävät.
Mitenkähän mahtaa käydä loppupeleissä-missä on tulevaisuus?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Valtion talous on Virossa niin hyvässä kunnossa, että valtion velka voitaisiin maksaa kassavaroilla.
Tämä taas tarkoittaa sitä, että kansa on köyhä.

Toni Lahtinen

Kreikassa valtiontalous on kuralla, eikä maalla ole sen paremmin varoja kuin mahdollisuuksiakaan ikinä maksaa velkojaan.
Tarkoittaako tämä sitä, että Kreikan kansa on rikas?

Sveitsin talous on vakaalla pohjalla, eikä sillä ole velkaongelmia, kuten ei myöskään Luxemburgilla tai vaikkapa Lichtensteinilla.
Tarkoittaako tämä sitä, että niin sveitsiläiset kuin luxemburgilaiset ovat köyhiä?

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Viron yritysverotuksen malli auttaa yritystä kasvamaan omalla kassavirrallaan.

Meidän malli ei oikein suosi ketään muita kuin niitä kenellä on aikaa ja halua harrastaa verosuunnittelua.
Nykyisillä maksuajoilla moni pk-yritys maksaa ennakkoverot jo huomattavasti aiemmin ennen kuin kassaan on edes kilahtanut suoritusta josta nuo verot on jo maksettu.
Nykyisellään yhteisöverotus Suomessa on käsittääkseni nollasummapeliä. Yrityksiä verotetaan yhtä paljon kuin jaetaan erilaisia yritystukia. Eli valtion edustaja vie ensin rahaa kaikilta ja jakaa niitä sen jälkeen harkintansa mukaan "tarpeessa" oleville yrityksille. Oletan että parhaiten yrityksensä tarpeet tietää yrittäjä itse.

Miksi yrittäjä ei saa pitää tuota yhteisöveron 20 % kassassa ja investoida tarpeen mukaan?

Mikä kiire valtiolla on kupata 1/5 tuloksesta jo ennen kuin se ehtii edes kassaan?

Miten tilanne muuttuisi valtion kassassa jos vaihtaisimme Viron malliin?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei Suomi voi vaihtaa ellei eroa EU:sta.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Kaikenlaisia sopimuksia neuvotellaan jok'ikinen päivä uudestaan.

Mitään ei kannata pitää kiveen kirjoitettuna.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kannattaisi eduskuntavaaleissa äänestää ehdokkaita, jotka ottavat asoista selvää, kuin niitä, jotka puhuvat mitä tulli suuhun tuo.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Koitappa maksaa Tallinnan ulkopuolella hotellihuone, esim Hiidenmaalla luottokortilla. "Tuossa on vieressä Svedbankin automaatti, nosta rahaa ja hinta on toinen.

Virossa on valtion "sallima" harmaatalous ja valtion lain alainen yritystalous sillai kivasti sotkettu.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Viro on menestynyt entisen Neuvostoliiton maista selvästi parhaiten, ja sen talous on ollut selkästi vapain. Vain jo rikas maa voi ottaa käyttöön raskaan julkisen sektorin ja suuret tulonsiirrot. Mikään maa ei ole koskaan vaurastunut raskaalla julkisella taloudella (pl. öljymaat).

Tietenkin Virossa ollaan vielä kaukana Suomen elintasosta, koska vuosikymmenien aikainen kommunismi tuhosi lähes kaiken tuottavan taloudellisen toiminnan. Ennen 1940-lukua Viro oli Suomea rikkaampi valtio. Vauraus voidaan tuhota nopeasti, mutta sen jälleenrakentaminen vie kauemmin.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Huonojen palkkojen takia Virosta muuttaa työikäistä väkeä kiihtyvään taahtiin pois. Tämän johdosta siellä vallitsee työvoimapula. Viro tulee vielä tarvitsemaan näitä tulioitaan. Ja niistä lähtiöistä suurin osa tulee tänne missä puoli miljoonaa työtöntä ennestään. Suomen rakennustyömailla on 20 tuhatta Viroilaista rakentajaa ja rakennusalla saman verran työttömiä.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Aito yrittämiseen ja yritysten investointeihin kannustava verotus on Virossa ihan eri mallilla, kuin meidän verosuunnitteluun aktiivisesti ohjaava DDR-mallimme.

Me ajetaan täysillä kohti seinää. Kannattaa verrata Viron ja meidän, jälkisosialistisen vero-onnelan BKT:n kasvua.
Irlantiahan on myös ollut muodikasta haukkua.

http://www.iltalehti.fi/talous/2015030319294020_ta...

Olavi Mansikka

Viron tie ei ehkä ole suomen tie. Mun firman tie se kuitenkin on. ja luultavasti toinen jossa osaomistjana seuraa perästä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mitkähän mahtavat olla Viron talouden kulmakivet? Millä Viro elää? Eli millaisten toimintojen (teollisuus? maatalous? ulkomaankauppa vienteineen?) varassa "virohaus" seisoo? Ainakin muutama asia kadun miehelle tulee mieleen.
-Työssä käynti m.m. Suomessa.
Jos kymmenet tuhannet vähän yli miljoonasta asukkaasta (mikä sitten lienee Viron työvoiman määrä kokonaisuudessaan?) käyvät Suomessa ja muissa pohjoismaissa työssä, niin se ei liene pikku juttu?
-Eu:lta saatu rahoitus?
-Suomalaisten harjoittama "viina-olutralli"?
-Turismi kylpylöineen ja autolauttoineen?
-Harmaa talous kaikkine ilmiöineen?
Minulla on kokemusta vain virolaisista kylpylöistä, ja niiden kautta hienoinen suhde virolaiseen arkielämään. Vaikutus on ollut empaattinen
ja sympaattinen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kylpyläkäynnit eivät anna minkäänlaista käsitystä arkielämään Virossa, kiertele vaikka parinviikonajan maaseudulla ja jututa siellä olevia ihmisiä, niin kuvasi luultavasti muuttuu.
Käy välillä Värskankin kylpylässä.

Markku Laaksonen

Virolaisten eriarvoisuus hoituu aikaa myöten heidän omin toimin, sillä mallilla, jonka katsovat sopivaksi.
Siihen ei Vas.liittoa tarvita, tuskin edes toivotaan.

Viron mallilla ei tarvitse tarkoittaa 1:1 järjestelmää, vaan niitä komponenttejä, jolla saataisin kehtitettyä menestyvää PKT-sektoria Suomeen, ne työllistävät eniten. Se lienee Vas.liitolle kauhistus, että
jotkut voisivat vaurastua.

Kaikkea läinsäädäntöä ei sentään määritetä Eu:ssa.

Toimituksen poiminnat