Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Sipilä ottaa työntekijöiltä omistajille

Pääministeri Sipilä sanoi äsken televisiossa, ettei sellaista paikkaa ole, mistä ei säästettäisi. Moneen kertaan on toistettu, että kaikki kärsivät leikkauksissa. Se ei ole totta.

 

Säästöt on keskitetty lapsiin ja nuoriin sekä pienituloisille. Yritysten perijöille sekä maan- ja metsänomistajille annetaan jopa verohelpotuksia. Suomen kauppataseen vajetta huononnetaan siirtämällä veroa auton ostamisesta sen omistamiseen. Soinin, Sipilän ja Stubbin mielestä meillä ei ollut varaa elvyttää suomalaisia työpaikkoja. Ulkomaista autoteollisuutta heillä kuitenkin on varaa elvyttää. Sen lisäksi hyötyvät uusien kalleimpien autojen ostajat.

 

Onneksi Suomen vienti on alkanut vetää alkuvuonna. Vientiyritysten työllisyyden hienoinen vahvistuminen jää kuitenkin liian pieneksi, jos palkkojen, työttömyysturvan, lapsilisien, eläkkeiden ja opintorahan leikkauksilla lopetetaan kotimarkkinayritysten asiakkaiden, tavallisten suomalaisten, kulutuskyky. Pahimmillaan oikeistohallitus voi laukaista monen kriisimaan tai Suomen 1990-luvun kaltaisen romahduksen toimenpiteillään.

 

Pienet tuloerot ovat myös talouskasvun ja työllisyyden kannalta parasta politiikkaa, tähän päätyi viimeksi OECD laajassa tutkimuksessaan. Edellisten vaalien jälkeen muodostetun hallituksen ensimmäinen tavoite oli köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen. Pienituloisille työntekijöille suunnattiin veronkevennyksiä ja sosiaaliturvaa parannettiin. Suurten pääomatulojen verotusta nostettiin. Edellisen hallituksen ainoa merkittävä saavutus olikin tuloerojen ja köyhyyden väheneminen, joka sekin jäi turhan pieneksi.

 

Sipilän hallitus ei edes yritä vähentää eriarvoisuutta, vaan sen ohjelma häpeämättä lisää köyhyyttä sekä tuloeroja ja suosii yritysten omistajia. Se vähentää hoitajia niin vanhuspalveluista kuin päiväkodeistakin. Se kasvattaa koulujen luokkakokoja.

 

Hyvää on, että Sipilän hallitus peruu lähes kokonaisuudessaan Stubbin hallituksen päätöksen leikata perusväylänpidosta. Rikkimenevän tien peruskorjaus kun tulee paljon kalliimmaksi kuin sen ylläpito. Yhteisen omaisuuden tuhoaminen on pahinta velkaantumista. Toisaalta investoinnit rahoitetaan yhteistä omaisuutta myymällä. Se taas on hullua, valtionyhtiöt kun tuottavat moninkertaisesti kiinteäkorkoisen velan hintaan nähden.

 

Kaikkein härskein on Sipilän ns. yhteiskuntasopimus. Sipilä haluaa ammattiyhdistysliikkeen suostuvan palkattomaan työajan pidentämiseen. Koska ongelmat ovat kysynnässä eivätkä työvoiman tarjonnassa, lisäisi työajan pidennys työttömyyttä yli 100 000. Jos ay-liike ei suostu, leikkaa oikeistohallitus lapsilisiä, työeläkkeitä ja työttömyysturvaa. Näin Sipilä tekee ay-liikkeestä konnan joka tapauksessa – joko he pettävät jäsenensä tai sitten Suomen kansan. Todelliset konnat hallituksessa ovat ainakin vielä päässeet kuin koira veräjästä, vaikka heidän talousperustelunsa saavat tukea lähinnä Wahlroosin lobbarilta Kangasharjulta oikeiden kansantaloustieteilijöiden jäädessä ilman tv-aikaa.

 

Moni sanoo, ettei hallitusta pidä vielä haukkua, vaan pitää antaa heidän näyttää osaamisensa ensin. Toivon totisesti koko Suomen ja vähän muunkin maailman puolesta, ettei tämä väistämättömyyden kaapuun puettu eriarvoisuuden ohjelma etene.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Sipilä tekee "tarjouksen josta ei voi kieltäytyä". Se on sitä sopimista,joopa joo..

https://youtu.be/fmX2VzsB25s

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Luottamus rakennetaan nykyään aiheuttamalla epäluottamusta. Samoin kuin kannustaminen tarkoittaa kannusteiden poistamista.

Kari Ahveninen

Vassareitten mukaan siis lisää velkaa, se on tasapuolista? Ja samalla unohdetaan ettei se ole vassarit jotka sen maksavat.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eli siis nykyään vassareilla on verovapaus? Vähän taas menee yksinkertaistamiseksi ja yleistämiseksi..mutta sinähän muutit viroon etkä maksa enään mitään joten miksi näet vaivaa avautua ?

Käyttäjän KimTrskelin kuva
Kim Träskelin

kyllä nämä sinun kommenttisi ovat yksinkertaisempia. KAIKKI osallistuvat säästö talkoisiin jotta saadaan Suomi nousuun. Eikö se ole kaikessa yksinkertaisuudessaan ymmärrettävää? Eipä tietenkään.

otetaas tähän tämmöinen perus punainen ehdotus. Kiristetään rikkailta, yrittäjiltä ja perinnöistä lisää rahaa. Rikkaat muuttaa ulkomaille koska niitä ei kiinnosta, taas valtio häviää. Yrityksen ajetaan konkurssiin, kansa häviää kun työpaikat häviää. Perintöveroa kiristetään, vähänkin enemmän perintöä jättävät muuttavat ulkomaille, koska eivät halua tuplaverostuta maksaa idioottien vuoksi, taas valtio häviää.

Kerroppa mikä tuossa perus vassari ratkaisussa on niin helvetin hienoa? köyhät voittaa kun ei niiltä säästetä? tai sitten ei

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

Ai kaikki osallistuu..siis Viron kansalaiset vai? Oletko jotenkin liian yksinkertainen nyt?

Tiedätkö sinulla on sellainen ihmeellinen ja tieteeteen vastainen ajatus,että kunhan rikkailla menee hyvin niin kyllä ne muutkin pärjää. Tämä on osoitettu täysin toimimattomaksi yhtälöksi jo monen monta kertaa. Suomi nousu hyvinvointivaltioiksi myös aivan toisin keinoin,mutta loppuu olemasta hyvinvointivalto,kun alettiin toteuttamaan tätä sinun ihailemaasi keinoa. -

Mikäli olet toista mieltä niin osoita minun näkemykseni yksinkertaisesti vääräksi ja jos sen teet,niin lupaan perehtyä osoittamiisi linkkeihin ja vaihtaa näkemystäni asiasta,jos näin kerran on.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ei unohdeta. Mutta velan ottamatta jättämisen maksavat tulevat sukupolvet moninkertaisena.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

AY-liike voisi osoittaa aloitekykyä. Missä ovat vastaehdotukset?

Maailma ei parane itkemällä ja estämällä uudistuksia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Erittäin hyvä ajatus..AY-liike voisi tehdä vastaleikkausehdotuksen hallitukselle millä saadaan aikaan sama.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Nyt puhut opposition tehtävistä.

AY-liike voisi Alf Rehnin puheen mukaisesti luoda uutta. Uusia ratkaisuja. http://areena.yle.fi/1-2826639

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #24

Vaarallisten ideoiden tuominen esille, on vain niin virkistävä kuunnella☺

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #24

Osaatko oikeastaan kertoa montako uutta ratkaisua AY-liike on jo luonut?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #41

Eivät he ole muuta tehneet kuin joka mediassa itkeneet. Missä ovat vaihtoehdot? Itketään että kaikki riistää ja kiristää. Eli nolla vaihtoehtoa on tuotu julkisuuteen.

Tuolla ulosannilla sympatiaa ei kyllä heru. Vanhat korporaatiot eivät kykene uusiutumaan. Samasta kyllä syytän EK:takin.

Käyttäjän Rajasusi kuva
Jouko Siivonen

Monet meistä pienyrittäjistä painaa työtä tarvittaessa 12 h päivässä ilman ylityölisiä ja lomakorvauksia. Osa toimii aloilla, joita ei edes kannattaisi nykyisillä ay-vetoisilla työehdoilla ja palkkatyöllä tuottaa tai palvelun hinta olisi 30-50% korkeampi. On siis oikein hyvä, että meillä on nyt hallitus ja pääministeri, joka edes yrittää saada asioihin muutosta oikeaan suuntaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Te pienyrittäjät olette valinneet tuon tien eikä siellä tienpäässä odota mitään auvoista tulevaisuutta monellekaan. Olette siis valinneet alaspäin kohdistuvan kilpailun tien joka ei teidän omaa hyvinvointianne paranna välttämättä,vaikka ehkä muille sitä voisittekin tuottaa. Tämä siis pahimmassa tapauksessa.

No onko työntekijän suostuttava samaan?

Mutta siitä vaan..ette edes ymmärrä itsekkään mitä toimintanne tuottaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ikävä kyllä, elämä on täynnä valintoja. Valitessaan 12 tunnin työpäivän pienyrittäjä valitsee sen, että minä en ainakaan luovuta.

Koulutuksesta ja ammattitaidosta ei synny mitään kuin kahdella tavalla. Joko teet itse ja pystyt vaihtamaan taitosi jonkun toisen taitoihin. Tai pystyt vakuuttamaan jonkun, että taitosi tuloksen pystyy vaihtamaan jonkun toisen tuloksiin.

Jussi Jäntti

Jaha, Vellu Heino puhuu asiasta, josta hän ei tiedä mitään, eikä ymmärrä kilpailun merkitystä eikä käsitteen sisältöä.

Kilpailun rajoittaminen - jota hän näköjään peräänkuuluttaa - ei ole kilpailua. Hinnoista sopiminen on kartelli, joka on laitonta toimintaaa niin meillä kuin muuallakin. Hintakilpailun rajoittaminen johtaa tehottomuuteen ja laskua maksaa suhteessa eniten yhteiskunnan huonotuloisimmat. Eikö Neuvostoliitto ollut riittävän hyvä esimerkki tästä? Hyvin yksinkertainen marginaalihyödyn sovelluus.

Kilpailla voi lähtökohtaisesti kahdella tavalla: tarjota samaa kuin muut halvemmalla tai tarjota samalla hinnalla suurempaa lisäarvoa kuin muut. Molemmat ovat toimivia ja hyviä strategioita, yksi sopii yhteen tilanteeseen, toinen toiseen. Molempia tarvitaan, kuten kilpailua ylipäätään.

Kaiken toiminnan pahin vihollinen - ja varmasti tuhoon johtava tie - on tuottaa jotain ylihinnalla. Ylihinnoittelu purkautuu kilpailutilanteessa ja avoimilla markkinoilla aina jotenkin, ja jos tähän ei sopeudu edessä on kurjuus ja konkurssi.

Vellu Heinon maailmassa näköjään pitäisi palkat nostaa ylös ja laittaa rajat kiinni, jotta palkat voisi pitää ylhäällä. Seurauksena olisi Suomen konkurssi, tämä ei ole koskaan toiminut Suomessa, valitettavasti ei toimi nytkään globalisoituneessa maailmassa eikä varsinkaan EU:n jäsenenä.

Kaikkein paras elintason turva niin yrittäjälle kuin palkansaajallekin on tuottaa jotain oikealla, kilpailukykyisellä hinnalla. Näin toimii yrittäjä ja palkkataso, joka voi vaikuttaa palkansaajasta alhaiselta onkin aika hyvä kun kilpailukyvytöntä palkkkaa saavasta palkansaajasta tulee työtön seuraavissa yt-neuvotteluissa. Varsinkin kun yrittäjä kehittämällä toimintaansa laajentaa markkinansa lokaalista globaaliksi ja saa tästä merkittäviä skaalahyötyjä - ja menestyy.

Maailma muuttuu, halusimmepa tai emme.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #20

Ai en tiedä mitään..no ok. Sekin käy..eli sinä siis kiellät kaiken mitä juuri kirjoitin?

"Kilpailun rajoittaminen - jota hän näköjään peräänkuuluttaa - ei ole kilpailua."

Ei..miten ihmeessä sait luottua vastaukseni noin. Vapaa kilpailu pätee samalla alalla olevien pienyrittäjien kesken...toki kaikkia rajoittaa yhteiskunnan asettamat rajoitukset ja ainoa keino tuntuu olevan rikkoa noita asetuksia. Lopputulos on se mitä juuri kirjoitin!

"Kilpailla voi lähtökohtaisesti kahdella tavalla: tarjota samaa kuin muut halvemmalla tai tarjota samalla hinnalla suurempaa lisäarvoa kuin muut."

Juuri näin..lisäarvon tekeminen kuitenkin on se haaste mihin yrittäjänä lähdetään vastaamaan. Se on se koko oleellinen asia.

"Kaiken toiminnan pahin vihollinen - ja varmasti tuhoon johtava tie - on tuottaa jotain ylihinnalla. "

Ei ole! Vaan alihinnalla! Koita nyt ymmärtää niiden lasiesi läpi jotain todellisuudesta. Miksi saan töissä kuulla jatkuvasti,että joku teki tuotteen samalla hinnalla mitä työpaikallani saadaan edes materiaali pihaan hankittua. Selitä tämä kuvio jotenkin toisin mitä juuri kirjoitin?

"Vellu Heinon maailmassa näköjään pitäisi palkat nostaa ylös ja laittaa rajat kiinni, jotta palkat voisi pitää ylhäällä."

Ei edes näin..tämä on jotain sinun omaa kuvitelmaasi.Olemme vapaassa kilpailussa sellaiste maiden kanssa missä ei ole 5kk pakkasta ja näin ollen lämmityskuluja yrityksissä kuin myös työntekijöiden kämpissä.

"Kaikkein paras elintason turva niin yrittäjälle kuin palkansaajallekin on tuottaa jotain oikealla, kilpailukykyisellä hinnalla."

Juuri näin..mitkä siihen kilpailukykyiseen hintaan vaikuttikaan? Mitä tuossa ylempänä lukikaan?

Maailma tosiaan muuttuu,mutta sinä olet jo tippunut näköjään kelkasta kuten moni muukin yrittäjä Suomessa vanhoillisine näkemykseniin siitä mitä yrittäjyys on. Sitä koitetaan pönkittää vielä vähän hallituksen taholta ja sen jälkeen se on loppu.

Odotan tähän vastausta ennen kuin vastaan sen enempää.

Jussi Jäntti Vastaus kommenttiin #45

Vellu Heino:
"Miksi saan töissä kuulla jatkuvasti,että joku teki tuotteen samalla hinnalla mitä työpaikallani saadaan edes materiaali pihaan hankittua."

Varmaankin siksi, että tuo väite pitää paikkansa - ja vahvistaa sen mitä juuri totesin. Jos tämä on tilanne, niin yrityksen pitää löytää uutta lisäarvoa tuotettavaksi asiakkaalle, sellaista jota kilpailija ei pysty kopioimaan, ainakaan heti. Jos tätä ymmärrä tai tähän ei kykene edessä on konkurssi - ja näin pitää ollakin.

Konkurssi on hyvä asia. Se pakottaa uudistumaan. Elinkelvottomat häviävät markkinoilta.

Jos "töissäsi" ette pysty kilpailemaan, niin ei se ole kilpailijan vika. Heillä on oikeus toimia juuri niillä ehdoilla ja hinnoilla, joilla toimivat oman lainsäädäntönsä ja heitä koskevien kansainvälisten sopimusten puitteissa. Emme me voi lähteä sanelemaan kenellekään edes Suomessa, millä hinnalla joku saa tehdä töitä tai mitä joku saa tehdä.

Emme, vaikka sinulta häviäisi tällainen työpaikka.

Herää todellisuuteen. Meistä kahdesta sinä et näköjään ymmärrä palkansaajana yrittämisestä mitään.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #48

"Varmaankin siksi, että tuo väite pitää paikkansa - ja vahvistaa sen mitä juuri totesin. Jos tämä on tilanne, niin yrityksen pitää löytää uutta lisäarvoa tuotettavaksi asiakkaalle, sellaista jota kilpailija ei pysty kopioimaan, ainakaan heti. Jos tätä ymmärrä tai tähän ei kykene edessä on konkurssi - ja näin pitää ollakin."
No miten tähän tuo helpotusta se, että tehdään töitä 100h enemmän vuodessa ?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"No onko työntekijän suostuttava samaan?"
No ei tietenkään ja se nähdään tilastoissa työttömyytenä joka lisääntyy ellei kansalaisten viisaus keksi uutta työtä tällä palkkatasolla.
Politikot ovat jo osansa työllistäneet luomalla niin suuren virkakoneiston maahan että pitää lainarahoilla ylläpitää.
Näin jatketaan viimeiseen työntekijään ellei kannattavampia työtehtäviä keksitä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #27

"No ei tietenkään ja se nähdään tilastoissa työttömyytenä joka lisääntyy ellei kansalaisten viisaus keksi uutta työtä tällä palkkatasolla."

No juuri näin..eikö työntekijällä ole kuitenkin oikeus määritellä oma palkkatasonsa ja eikö se vähintään pitäisi olla sellainen millä selviää vähintään seuraavaan päivään vai pitäisikö se olla sen alle? Jos pitää niin tekisitkö itse niillä ansioilla yrittäjän töitä...jos et niin miksi et?

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Kohdistetaan työnajanpidennys julkishallintoon, silloin kansa, eli omistajat voittavat kun saavat enemmän palveluita samalla kustannustasolla.

Jotain varmaan tarvitsee tehdä kun on istuttu ns. ahterillaan 20v ja rapiat.

http://www.talouselama.fi/uutiset/sveitsilaisten%2...

"Suomi on pudonnut jälleen pari sijaa alaspäin kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa.

Suomen sijoitus sveitsiläisen IMD-tutkimuslaitoksen vertailussa on nyt kahdeskymmenes, kun vuosi sitten sijoitus oli kahdeksastoista.

Suomen ongelmina ovat IMD:n mukaan toimimaton työmarkkinalainsäädäntö, epäpätevä julkinen hallinto ja verojärjestelmän kilpailukyvyttömyys.

Vahvuuksia olivat sen sijaan korkea koulutustaso, infrastruktuuri ja osaava työvoima.

Vuosituhannen alkuvuosina Suomi oli säännöllisesti IMD:n vertailuissa yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista."

Toinen hyvä linkki aamun Pravdasta:
http://www.hs.fi/talous/a1432874316175

".... työmarkkinoiden rakenteita on välttämätöntä muuttaa. Se myös jouduttaisi talouskasvua.

"Taloudellisesti ja poliittisesti on pelottavaa, että tietyissä valtioissa on hyvin korkea nuorisotyöttömyys. Euroalueella olisi välttämätöntä purkaa työmarkkinoiden ylisääntelyä työn tarjonnan lisäämiseksi", Buiter sanoo.

"Lisäksi ongelmia on siinä, että hyvinvointivaltiomalli on vanhentunut. Se suunniteltiin aikana, jolloin työvoiman määrä euroalueella kasvoi ja väestö oli nuorempaa.""

Pekka Loikkanen

Kumpi ompi parempi, Sipilän vai Saramon Suomi ?

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Kaikkein härskein on Sipilän ns. yhteiskuntasopimus.

Miksi kaikki unohtavat Sipilän tarjousta käsitellessään, että ay-liikkeet ovat kautta aikojen uhkailleet lakoilla jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta? Miksi tällainen toiminta on heiltä täysin hyväksyttävää mutta Sipilältä ei?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eihän Sipilä edes uhkaa. Veronkevennyksethän ovat tavallaan lupaus, jos yhteiskuntasopimus syntyy. Lisäleikkaukset taas ovat todennäköisesti välttämättömiä, ellei sopimusta synny. Mutta lisäleikkaukset voidaan varmasti välttää, jos joku kertoo vaihtoehtoisen tavan.

Sipilän hallituksella on tällä hetkellä keskimäärin ottaen myönteinen kuva, varsinkin yrittäjien ja yrittämistä aikovien keskuudessa. Ja nousu lähtee liikkeelle, jos ihmiset uskaltavat taas ryhtyä tekemään. Vielä se ei ole varmaa mutta mahdollisuudet ovat olemassa.

Käyttäjän KimTrskelin kuva
Kim Träskelin

se että pöytään annetaan vaihtoehdot on vassareille aivan liikaa ymmärtää. Senhän on pakko olla kiristämistä. En ole ikinä oppinut ymmärtämään näiden punaisten logiikkaa missään asiassa.

Paras on tämä että otetaan rikkailta kaikki pois ja sitten vielä perinnöistä pitää verottaa niin perkuleesti. Varsinkin näitä perintönä siirtyviä yrityksiä pitää verottaa vielä enemmän, kun samalla unohdetaan että yritys pitää myydä tai lopettaa kun ei perintöveroa voida maksaa. Sitten vassarit itkee taas että työpaikat meni.

Muutenkin yrittämistä pitää vihata yli kaiken. Rikkaat siellä vain leikkii. Ai niin, mutta nehän samalla työllistää kansaa, mutta eihän sitä tarvitse muistaa. Se vaan on niin väärin että joku on ottanut yrittäjän riskin ja vielä kehdannut tehdä rahaa sillä.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Peli menetettiin EU:n myötä.

Kvartaalitahti ei sovi kroonikkotyöhön. Ei vanhukse, sairaat ja lapset ole sitä varten, että niillä trimmataan hyvätuloisten elämä.

Insinööritiedot eivät palvele käytännön työssä, koska laskelmat eivät ota huomioon ihmistä ja tarkoitan tällä IHMISTÄ.

Joskus puhuttiin laadusta ( tosin nekin olivat usein vain puheita ) mutta nyt puhutaan mistä otetaan pois.

Niiltä joilla on liikaa - niiltä otetaan pois.

MissionStatement: jaksamattomuus on ei ole meitä erottava tekijä vaan yhdistävä ... muutosta tarvitaan mutta paljon radikaalimpaa, johon osallistuu kaikki verokikkailijat ja rahajemmarit.

Silti kansainvälinen globaali talousrikollisuus vie kaiken. Voitte sanoa hyvästi.

Käyttäjän KimTrskelin kuva
Kim Träskelin

Hei hei, mihin maahan sun postit käännetään? Ei varmasti kaivata ihmisiä täällä jotka eivät pysty itse osallistumaan säästöihin. Eiku ai niin, eihän mistään saa leikata, lainaa ei saa ottaa ja rahaa pitää jakaa lisää, ööö mitä rahaa kun ei oo mistä antaa?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Sata tuntia vähemmän venhemmille aikaa olla pienten lastensa kanssa. Sata tuntia vuodessa pieni lapsi odottaa päiväkodin ikkunaan kasvot painautuen, koska se isä tai äiti tulee hakemaan kotiin. Sata tutntia vähemmän vanhempien rakkautta lapsia kohtaan.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Taannoin oli joku pienen lapsen yksinhuoltajaäidin mielipidekirjoitus, jossa hän oli kiitollinen siitä, että saattoi viedä lapsensa hoitoon myös yöksi, jotta itse pystyisi tekemään vuorotyötä. Olikohan lapsi yhtä kiitollinen?

Laura Keva

Pahinta tässä on se että päättäjät tietävät, miten laajan kansanmurhan voi tehdä hyvinvointivaltion rakenteita muuttamalla. He tietävät että kun pienituloiselta otetaan vielä tuhkatkin pesästä niin hänen elatuskykynsä ja itsetuntonsa romahtavat ja hän vetää ittensä kiikkuun ennemmin kuin jää odottamaan hidasta kuolemaa.

Olavi A Honka

Eikö kuitenkin ole kyse valtion ja kuntien ylivelkaantumisesta?

Silloin ne jotka eniten käyttävät julkisia palveluja, joutuvat tinkimään eniten. Mitä suuremmat tulot, sitä vähemmän käytetään julkisia palveluita/saadaan tukia. Nyt palvelut ja tuet maksavat enemmän kuin mihin on varaa, silloin pitää tinkiä. Jos työnantajat laitetaan maksamaan lisää, vähenee työpaikat ja verotulot entisestään. Nyt on leikattava sieltä mihin rahaa menee eniten. Jos lisäksi osana muutosta, jokainen tekee 15 min päivässä enemmän töitä ja pitää työpaikkansa, on se parempi kuin joutua työttömäksi ja veron maksajien elätiksi.

Sipilällä tuntuu olevan aika hyvä ote ja tapa ajaa asioita läpi. AY liikkeellä ei ole enää paljon vaihtoehtoja. Aikaa olisi kyllä ollut, mutta kun mistään ei tingitä, kaikesta halutaan lisäkorvaus. Enää ei ole maksajia ja tuo tie on kuljettu. Saramon kannattaisi miettiä mihin äänestäjät ovat kadonneet. Tavallinen kansa ymmärtää ja hyväksyy tilanteen, velalla emme voi elää, vanhojen tapojen ja rakenteiden on annettava periksi.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Jussi kirjoittaa täyttä asiaa!

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Jussi kirjoittaa täyttä potaskaa! когда коммунист - всегда коммунист.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Ei se taida ihan potaskaa olla.

Kyllä tätä haukkuvat monet muutkin kuin vasemmistolaiset, myös näiden puolueiden omat jäsenet. Ei se todellakaan kommunismista ole kiinni.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #30

Haukkuminen on turhan helppoa. Olisi mukava kuulla niitä realistisia vaihtoehtoja.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Jokainen voi alkaa omistajaksi ja työllistäjäksi. Tuosta vaan yrityspaperit vetämään.
Ei tarvi enää itkeä, että riistetään. Toki jos tulosta tekee firmallaan verot saa maksaa tuplana.
Ja tietysti hyvä muistaa, että käytännössä siirtyy sosiaaliturvan ulkopuolelle.

Mutta kaikilla on periaatteessa samat mahdollisuudet. Turha itkeä, jos ei jaksa yrittää.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Kaikkien suomalaisten pitäisi siis olla yrittäjiä... :)

Kunpa se olisikin niin yksinkertaista.

Itse olen työllistänyt yrittäjänä monia ihmisiä, ja perustanut yrityksiä myös muille. Kaikki ei ole mustavalkoista, se pitäisi jokaisen oppia.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Sinähän sen sanoit.
Itse myös yrittäjä ja työllistäjä ja suurin osa ystävistäni on myös yrittäjiä.
Yrittäjänä vaan saa päättää rahoistaan ja asioistaan huomattavasti enemmän, kun palkansaajana jolta ay liikkeiden toimesta jää lähes puolet vähemmän käteen, kun yrittäjänä saamaa työtä tekevällä.

Kaikki vaan yrittäjiksi.

Laura Keva

Kyse on toki valtion ylivelkaantumisesta, mutta miksi päättäjät eivät näe sitä, että tässä leikataan valtiolta ja siirretään menot kunnille kasvavina sosiaali- ja terveysmenoina? Ja tästä kaikesta vielä lisäksi seuraa kuntouttavien ja korjaavien kalliiden palvelujen kasvun kysyntä, mikä tarkoittaa sitä, että kuntien menojen painopiste siirtyy sinne. Tämä tarkoittaa kurjuuden lisääntymistä yhteiskunnassamme.
Kun jostain otetaan pois, se valuu jonnekin toisaalle. Ja lastensuojelusta ei voida tinkiä missään vaiheessa. Järjetöntä politiikkaa sanon mä.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

>>> Jos ay-liike ei suostu, leikkaa oikeistohallitus lapsilisiä, työeläkkeitä ja työttömyysturvaa. <<<

Eihän se noin mene! Hallitus leikkaa, säästää ja korottaa veroja, koska talous on pakko tasapainottaa ja saada velkaantuminen hidastumaan.

Tämän hallitus on ilmoittanut tekevänsä joka tapauksessa.

Mutta, jos työmarkkinaosapuolilla on halua ja kykyä sopia sellaisista asioista, joilla kilpailukyky kohenee, tuottavuus lisääntyy ja työn yksikköhinta alenee nopeammin, niin silloin hallituksella EI OLE TARVETTA kaikkiin leikkauksiin ja säästöihin ja jopa tuloverotusta voidaan alentaa.

Aivan älytöntähän tällaista mahdollisuuden antamista on kiristykseksi sanoa!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Suomi on Euroopan oikeistolaisin maa" toteaa Aarnno "loka" Laitinen tämänpäiväisessä viikonvaihteen IL-lehdessä. Aivan totta ja vielä ihmetellään miksi Suomi suossa rämpii. Suomessa on devalvaatioden kautta "piloille pallutettu" yrityskulttuuri joka itse ei vaivaudu miettimään todellisia syitä kilpailukyvyn menettämisestä vaan pyrkii syyllistämään niitä jotka siihen vähiten ovat syyllisiä. Sipilä on kupla, suuri kupla joka on pelkästään "hyväuskoinen hölmö" jota Häkämies ja EK hyväkseen käyttää.

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Jussi Hätönen ,kirjoitat:

" Suomen ongelmina ovat IMD:n mukaan toimimaton työmarkkinalainsäädäntö, epäpätevä julkinen hallinto ja verojärjestelmän kilpailukyvyttömyys.

Vahvuuksia olivat sen sijaan korkea koulutustaso, infrastruktuuri ja osaava työvoima. "

Mainitsemasi epäpätevä julkinen hallintomme on voittanut -median myötävaikutukselle infrastruktuurin käyttö kilpailun, tuottamalla vuodesta 2007 asti vaillinaista tietoa päättäjille, erityisesti EU liikennestrategian (v2011) vastaisesti , ja eduskunta on siunannut kaiken ilman kritiikkiä ja näin olemme tehneet päätökset(mukana kaikki eduskuntapuolueet) ei kestävän kehityksen mukaisesta liikenne infrastruktuurin rakentamisesta ja kehittämisestä maahamme .

Tuloksena eduskunnan tulevaisuus valiokunnan mukaan (8/2013) että meidän logistiset kustannuksemme ovat kaksinkertaiset verrattuna kilpailijamaihin.

Tässä on yksin se työn ja verotuksen avulla etsitty 10-15 % kokonaiskustannuskilpailukykymme vaje verrattuna kilpailijamaihin .

Tämän on havainnut myös World Bank jossa viime hallituskauden aikana logistinen kilpailukykymme on noteerattu pudonneeksi 21 maasijaa alaspäin .... ollen nyt sijalla 25 kun vuonna 2012 olimme arvostetut sijalle 4.

Jussi Jäntti

Erittäin tärkeä kommentti ja hyvä havainto, Veikko.

Logistiikka on paljon keskeisempi ja tärkeämpi asia kuin yleensä ymmärretään. Jos Suomessa logistiikka on kallista ja tehotonta, niin maassa ei kohta toimi enää mikään.

Logistiikka kaikkine osa-alueineen on talouden perusrakenteita.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Varmasti on niin, että tuloerojen kasvaessa liikaa, alkaa varallisuus kertyä liian pienelle porukalle, eikä rikkaat kuluta määräänsä enempää. OECD:n raportissa tuloerojen kasvua selitettiin koulutuksen epätasaisella jakautumisella. Köyhillä ei ole varaa kouluttaa lapsiaan. Suomessa tosin näin ei ole, vaan jokaisella kansalaisella on yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella, koska opiskelu edelleen tuetaan valtion toimesta erittäin voimakkaasti. Tästä johtuen myös tuloerot on Suomessa luonnollisesti vertailun pienimpiä, mikä toki jää jokaiselta vassarilta sanomatta.

Suomenkin tuloerot ovat kasvaneet ja jos siihen ei selitys löydy koulutuksesta, niin mistä sitten? Köyhimmän kansanosan tulot eivät ole vastanneet viime vuosien hintojen nousua, eikä tukien varassa elävien tulot ole kehittyneet samassa tahdissa palkkojen kanssa. Näin ollen maltillinen palkkaratkaisu ja tuloveron lasku olisi paikallaan myös tuloerojen hillitsijänä. Tuloeroja tulee kuitenkin olla. Sillä tulojen pitää jakautua oikeudenmukaisesti. Eli se kuka hankkii koulutusta, yrittää, ottaa riskiä ja työskentelee ahkerasti, tulee luonnollisesti myös tienata enemmän. Suhteeton tulonsiirto niille, jotka eivät näin tee, ei ole oikeudenmukaista. Tärkeintä meidän olisi tässä kohtaa saada työttömiä töihin, heidät tuen varasta palkoille, jolloin tuloerot supistuu ja kulutus heidänkin osaltaan lisääntyy. Tähän taas päästään joustavalla työvoimapolitiikalla.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Mitenköhän vasemmistossa nyt suu pannaan kun yksi Vas:n suosikki Keynesiläinen toteaa:
"Yhdysvaltalainen taloustieteilijä: Suomessa tarve palkkakulujen alentamiselle
Paul Krugmanin mukaan eri tahtiin muun euroalueen kanssa talouskasvussa kulkeva Suomi on klassinen esimerkki epäsymmetrisestä šokista."

Toimituksen poiminnat