Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Mitä Kreikassa oikeasti tapahtuu?

  • Parlamentin edusta täyttyi jälleen eilen hallitusta tukevista mielenosoittajista. Aika poikkeuksellista maailmalla tällainen.
    Parlamentin edusta täyttyi jälleen eilen hallitusta tukevista mielenosoittajista. Aika poikkeuksellista maailmalla tällainen.
  • Tänään päivällä yksinäinen mielenosoittaja haki apua korkeammalta voimalta.
    Tänään päivällä yksinäinen mielenosoittaja haki apua korkeammalta voimalta.

Kun perussuomalaisen eduskunnan puhemiehen käyttöön ostettiin uusi 140 000 euron Audi, moni varmaan muisti puolueen aiemmat puheet ministeriaudien takapenkkien ihanuudesta. Aivan poikkeuksellisen kallis Audi tuntuu olevan symboli jostain hintaansakin merkittävämmästä.

 

Moni muistaa myös perussuomalaisten puheet siitä, kuinka kreikkalaiset olivat eläneet leveästi velkarahalla ja tanssineet zorbasta oliivipuiden alla. Näissä puheissa oli totta toinen puoli – muistan ensimmäisellä kreikanmatkallani 2005 ihmetelleeni kansanedustajien etuja. Jokaisella oli esimerkiksi kolme avustajaa ja liisattu auto. Vasemmiston kansanedustajat vaihtoivat autoja halvempiin, symbolista sekin.

 

Kreikkaa lähes koko euroajan vuodesta 2004 hallinnut kokoomuksen sisarpuolue Uusi Demokratia oli väärentänyt kirjanpitoa suuren amerikkalaispankin avustuksella niin, ettei taloutta tarvitsisi laittaa kestävälle pohjalle. Puolueen jäsenille järjesteltiin hyväpalkkaisia virkoja ja rikkailta ei kerätty veroja. Poliittinen eliitti, bisneseliitti ja sen omistama media elivät tiukassa symbioosissa. Vähän kuin Kokoomusten toisen sisarpuolueen hallitsemassa Berlusconin Italiassa.

 

Kun väistämätön romahdus sitten tuli, riensivät kaikkien maiden kokoomuslaiset johtajat apuun. Merkel, Sarkozy ja silloinen valtionvarainministeri Katainen (yhdessä pääministeripuolue keskustan kanssa) päättivät pelastaa toveriensa politiikkaa lainoittaneet saksalaiset ja ranskalaiset pankit siirtämällä velat meidän kaikkien takaamiksi. Merkel ja Sarkozy pelastivat tietysti samalla oman maansa pankkijärjestelmän. Epäselväksi jäi mitä suomalaiset saivat, uskottiinko ihan oikeasti järjestelyn kestävän ja olevan ”hyvä bisnes”, kuten silloin meille kerrottiin.

 

Kreikalta vaadittiin ”vastuullista politiikkaa”, joka siis tarkoitti eläkkeiden, palkkojen ja palveluiden leikkaamista. Sen sijaan veroministeriöön toimitettu pitkä lista veronmaksun unohtaneista miljonääreistä hukkui johonkin, olihan se täynnä hyviä veljiä ja siskoja. Mitä enemmän leikattiin, sen suuremmaksi kasvoi työttömyys ja sen mukana velka. Kriisin alussa velkaa oli 110 % kansantuotteesta, nyt jo yli 170 %.

 

Vasemmisto vaatikin ympäri Eurooppaa, että tavalliselta kansalta leikkaamisen sijaan on leikattava korruptio ja veronkierto. Vasemmisto vaati myös lainoihin uudelleenjärjestelyä, ylivelkaantunutta ei auteta antamalla aina uusia pikavippejä. Kataisen hallituksessa jouduimme sitten uuden apujärjestelyn eteen. Paketissa toteutettiin vihdoin sijoittajanvastuu ja yksityisiä velkoja leikattiin. Valitettavasti ei enää ollut paljoa leikattavaa, kun suurin osa veloista oli aiemmin siirretty meille itsellemme.

 

Kreikkalaiset äänestivät kokoomuksen sisarpuolueen vielä kerran valtaan, koska heille luvattiin, että leikkausten kitkerä lääke lopulta palkitsee ja nousu alkaa. Mutta velkojia edustavan troikan lääke on väärä – mitä enemmän lääkettä, sen sairaammaksi potilas käy.

 

Kun yli puolet nuorista on ollut jo vuosia työttöminä ja koko väestöstäkin yli 20 %, tuli kreikkalaisille lopulta mitta täyteen ja he äänestivät vasemmiston valtaan. Vasemmisto alkoikin välittömästi tehdä sekä taloudellisesti merkittäviä että symbolisempiakin tekoja. Ministereiden yksityislentokoneiden ja satojen kansanedustajien autojen liisaussopimukset katkaistiin. Vaikka puolue on ollut vallassa vasta vähän aikaa, on jo nyt saatu perittyä valtiolle esimerkiksi verorästejä puoli miljardia. Kun Saksan media Suomen median peesaamana kertoo meille, ettei Kreikan hallitus ole valmis ”tarvittaviin toimiin”, niin kyse on nimenomaan siitä, että Kreikan hallitus haluaa tehdä niitä toimia, joita se on luvannutkin. Euroopan kokoomuslaiset sen sijaan haluaisivat heidän jatkavan samaa linjaa, jota he ovat vieneet muihinkin maihin, Suomeenkin.  Siinä alijäämät katetaan leikkaamalla tavallisten ihmisten eläkkeistä, työttömyysturvasta, palveluista ja palkoista.

 

Eurooppaa hallitsevat puolueet eivät missään nimessä halua Syrizan onnistuvan. Heidän kannaltaan kyse on sekä arvovallasta että politiikan suunnasta. Erityisen paljon Syrizaa pelkäävät Irlannin ja Espanjan johtajat. Näiden maiden kokoomuslaiset ajoivat maansa pankkikriisiin, joka sittemmin maksatettiin tavallisilla ihmisillä. Tilanne toki on paljon parempi kuin Kreikassa, koska molemmat olivat lähes velattomia kriisin alkaessa.

 

Kuvaava esimerkki informaatiosodasta on Syrizan esittäminen naurettavana, kun se palkkasi aiemmin irtisanotut 600 siivoojaa takaisin valtionvarainministeriön palkkalistoille. Annettiin ymmärtää, että siellä suojatyöpaikoissa ministeriön käytävillä lorvitaan niin, ettei kävelemään mahdu. Tosi asiassa nämä siivoojat korvasivat kokoomuslaisten kavereiden firmoillensa yksityistämät työt hallintorakennuksissa ympäri maata. Siivoojien alle tonnin kuukausipalkka ei ole sellainen asia, jotka kannattaisi laajasti kadehtia.

 

Kreikan tulevaisuudesta käydään tällä hetkellä tiukkoja neuvotteluita. Julkisuuteen valikoidaan tilastoja, esimerkiksi kuinka iso prosentti bruttokansantuotteesta menee eläkkeisiin. Totta kai menee, kun leikkauksilla on saatu bruttokansantuote minimoitua. Eläkkeitä on leikattu jo nyt niin, että enemmistö eläkeläisistä elää köyhyysrajalla. Eläkeikä on nostettu 67 vuoteen. Sanotaan että työtä tehdään vähän – niin tietysti, koska suuri osa on työttöminä, ne keillä on yhä töitä tekevät Euroopan pisimpiin kuuluvaa työpäivää. Kolmas Saksan ja EU:n vaatimus on nostaa arvonlisäveroa. Sitä on jo kolme kertaa nostettu, eikä pienituloisilla ole enää varaa kuluttaa.

 

Veroja pitäisi kerätä niiltä joilla on varaa maksaa, mutta se taas ei käy Euroopan kokoomuslaisille. Osana neuvotteluita Syriza on myös esittänyt sotilasmenojen leikkaamista, ne kun ovat siellä poikkeuksellisen suuret. Suurten EU-maiden motiivit ovatkin aika läpinäkyvät – Saksan ja Ranskan kokoomusjohtajat myivät pokkana kalliita asejärjestelmiä Kreikan tovereilleen vielä senkin jälkeen, kun niiden omat pankit oli pelastettu meidän takuillamme.

 

Suomen ja Euroopan etu on, että Kreikan annetaan nousta jaloilleen. Silloin se voi alkaa maksaa lainojaankin oikeasti pois. Eurooppalaisilta medioilta ja kansalaisyhteiskunnalta vaaditaan nyt paljon. Annetaanko puolueiden ajaa omaa etuaan, vai päästäänkö vihdoin rakentamaan kriisin jälkeistä yhteiskuntaa?

 

LISÄYS 19.6.
Jottei kommenteissa tarvitsisi toistaa PASOKin osuutta kriisissä, niin todetaan se tässäkin. Minulla ei ole mitään syytä puolustella demareita. Kreikan lisäksi he ovat olleet rakentamassa kriisiä myös Espanjassa ja Portugalissa. Valitsin tarkasteluun tietoisesti kokoomuksen, koska se on yhdistävä tekijä aivan jokaisessa kriisimaassa ja se johtaa myös Saksaa. On hyvä nähdä, ettei tämä ole valtioiden välinen taistelu vaan ideologioiden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Audipersut taipuvat Kokoomuksen tahtoon.

Juha Hämäläinen

"Kreikkaa lähes koko euroajan vuodesta 2002 hallinnut kokoomuksen sisarpuolue Uusi Demokratia oli väärentänyt kirjanpitoa suuren amerikkalaispankin avustuksella niin, ettei taloutta tarvitsisi laittaa kestävälle pohjalle."

Tämä ei pidä paikkaansa, koska vaalit olivat 2004 ja vasta noissa vaaleissa Karamanlis ND otti vallanvaltikan Pasokin Simitikseltä.

Ja juuri Simitiksen sosialistihallitus väärensi lukuja GS-poikien kanssa, joihin silloisella valtiovarainministerillä Papandreou kolmannella oli hyvät yhteydet....koska isoisänsä oli entinen jenkki (Hämiö)

Vuosien 1994-2004 valtion palkolliset kasvoivat melkein 50%.... Totuus on kenties karvas, mutta totuus on totuus.

Karamanlis aloitti säästöt välttämättöminä, mutta kääntyi väärään suuntaan USA-johtoisen EU-joukkueen mielestä ja sai lähteä vuonna 2009, kuten kerron täällä:

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/01/27/krei...

Sekä muissa blogeissani.....aiheesta Kreikka

Kiitos
Hämis

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minusta "Kreikan tie" alkoi juuri ennen minun syntymää öljykriisin aikoihin. Se iski Kreikkaan aika kovaa ja siitä lähtien on sitten menty miten-kuten.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Ajatusvirhe, euro otettiin käyttöön 2002 ja ND nousi valtaan 2004. Siitä ilmaus "lähes koko euroajan". Korjaan luvun.

PASOKin tavoin ND vääristeli lukuja ja tämä tapahtui siinä vaiheessa kun velka oli rajussa kasvussa euron helpottamana. On totta että Kreikan demareilla ei ole sen puhtaampi historia, olivathan he vielä yhdessä peruskreikkalaisen LAOSin kanssa hallituksessakin kriisin puhjettua.

Juha Hämäläinen

LAOS on kristillisdemokraattisiin verrattava puolue, eikä kovinkaan vierastyöläis- siirtolaiskielteinen puolue. Tämä on tietysti minun mielipiteeni, kun vuosia kuunntelin LAOSin helppoheikkejä huutamassa ja myymässä kirjojaan telkkarissa.....

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hämäläinen on täysin oikeassa. Vasemmsiton Pasok oli vallassa yhtäjaksoisesti v. 1993- 2004, jolloin Kreikan talous sotkettiin niin vallan perusteellisesti, ettei maasta voida edes julkaista kirjattua todellista tilastotietoa myöhemmille sukupolville. Pasokin johdolla väärennetiin mm. GS:n avustamana kokonainen maan kirjanpito maan hakiessa jäsennyyttä EMU:in.

Maan julkiset menot kasvoivat vasemmiston hallintokauden loppuaikana ennen 2004 vallanvaihtoa ND:n johtoon 130 % vain NELJÄSSÄ vuodessa. Tällöin mm. Kreikan valtiollisen rautatieyhtiön työntekijöiden vuosittainen keskipalkka nousu jyrkästi 20.000 eurosta 80.000 euroon. Kreikkalaisten olisi ollut edullisempaa ajaa kaikki matkansa takseilla jo v. 2004 junien sijaan.

Sosialistilelle Pasokin unelmalle tuli lopulta eteen rahatodellisuus, jota sitäkin alettiin viime kädessä vääristellä jo ennen euroon liittymistä ja sen jälkeenkin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #16

Kiitokset Kiiskelle tausta tuesta. Nämä näytelmät tuli katsottua erittäin läheltä, jopa sisältä peliä.....Mutta Saramolla palaa aatteen vimma kovempaa, kuin totuuden levittämisen vimma.

Karamanlis sai lähteä keskenkaiken, kun teki diilejä väärään suuntaan ja vielä ilman hyperkommuunin EU-komission lupaa.....

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #17

Ei minulla ole mitään syytä puolustella demareita. Kreikan lisäksi he ovat olleet rakentamassa kriisiä myös Espanjassa ja Portugalissa. Valitsin tarkasteluun tietoisesti kokoomuksen, koska se on yhdistävä tekijä kaikissa kriisimaissa ja se johtaa myös Saksaa. Ihmisten pitäisi nähdä ettei tämä ole valtioiden välinen taistelu vaan ideologioiden.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #19

Demarit on riekkuneet myös Suomessa jo Mooses Lipposen ajoista....Nyt olisi oikea hetki antaa Paavolle pesusieni käteen, jotta voi pestä "möröt seiniltä", joiden maalaamisesta aikoinaan syytti Ahon Eskoa....kun kävivät Ecu/EU keskusteluja Arkadianmäen apinateatterissa. (löytyy tuubista (Hämiö))

Yhdistäväksi tekijäksi nostaisin noiden ideologioiden ideologian, joka on väriin katsomatta globalismi. Tätä kehitystä on suosinut kaikki joka puolella ja ne jotka eivät sitä ole tehneet on saaneet lähteä tavalla tai toisella.

Koska Euroopan kansat tajuaa, ettei poliittisten marionettien vaihtaminen mitään uutta tuo ? Nämä kaikki johtajat ovat lahjottavissa aina teidän Paavosta Perus-Timoon, kunhan sopiva kasa taateleita asetetaan eteen....

Olisiko aika siirty TODELLISEEN suoraan demokratiaan, koska GS-bankstereiden ja GMO-Monsatojen olisi tuolloin lahjottava koko kansa, eikä vain yhtä Audin takapenkillä istuvaa nuljaketta....

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Kyllä Saramo kirjoittaa asiaakin Kreikan puolueiden kähmimisestä ja Euroopan pankkien ahneudesta.

Mutta Troikka on jatkuvasti vuosien mittaan kirjannut moitteita siitä, että Kreikan hallitus ei ole tehnyt oikeita toimia. Hallitus on torjunut troikan suositukset itsenäisyyttä loukkaavina.

Kreikan tervehdyttämisohjelmaa on perusteellisesti kuvailtu esimerkiksi Suomen hallituksen tiedonannossa edskunnalle helmikuussa 2012: https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?...

Ohjelman toteuttamisen sijaan hallitukset ovat kurittaneet köyhää kansaa, kuten Saramo kuvailee. Hallintoa ei ole puhdistettu kymmenistä tuhansista puoluepalkintovirosta, vaan hallitus sanoi irti 15,000 siivoojaa ja siivous ulkoistettiin kaverien firmoille. Verovirkailijoilta "puuttui tulostimien muste ja paperi", eivätkä voineet toimittaa verotusta. Ja niin edelleen, farssia.

Syrizan puheissa on raikasta tuulahdusta, mutta käytännön toimet Kreikan talouden tervehdyttämiseksi ovat lähes nolla. Se hermostuttaa meitä veronmaksajia ja edelleen meitä edustavia elimiä. Taasko yksi tyhjää jauhava hallitus? Mehän ne viulut loppujen lopuksi maksamme.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Asia on juuri näin. Vaikea tosin sanoa mikä määrä irtisanotuista on ollut suojatöissä ja mikä osa tarpeellisia, julkisen sektorin työntekijämäärää kun on pudotettu sadoilla tuhansilla.

Syriza on todellakin pannut tuulemaan, mutta tietysti uusien verolakien saaminen voimaan kestää vähintään vuoden. Troikka myös tekee kaikkensa ettei Syriza saisi rakenteita muutettua.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jumankavita, tuli sekin aika kun Saramon blogi on suosituksen arvoinen! :)

Eipä siinä, jos haluat tietää enempi mitä Kreikassa tapahtuu niin tervetuloa tanssimaan zorbasta tänne. Viimeksi tanssin kadulla parin nuoren naisen kanssa. ;)

P.S. Erittäin osuva tuo ensimmäinen kuva nykyisin palautetusta ERT-yhtiön kuvankaappauksesta. :D Neritin vaihtaminen taas ERT:ksi on ollut monelle symbolinen toimi.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Zorbasta en taida ehtiä tanssimaan, huomenna tapaan Syrizan johtoa jonka jälkeen yritän vielä ehtiä koleaan Suomen juhannusviikonloppuun. Mutta ensi kerralla sitten :)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joo, tuu tänne meidän leppoisaan kylään. Siis Henrin ja mun asuttamaan. Kolme viikkoa sitten halusin polttaa EUn lipun joka liehuu tossa aukiolla Kreikan lipun vieressä. Viikkoa myöhemmin istuin viiniä litkien kapakassa ja siinä istui tuiki tuntematon mies - osoittautui poliisiksi. No mä pahoittelin tilannetta ja sanoin, etten halua tulla heidän kyläänsä sekoilemaan...
Hän sanoi, että evvk, mutta ensi kerran kun meinaan polttaa EUn lipun, niin mun pitää soittaa hänelle - hän haluaa tulla mukaan! :) [Ja hän oli selvin päin - joi vain vettä, koska auto ja on poliisi jne.]

Henry

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Uteliaisuus heräsi, minkäslainen proggis teillä on täällä menossa? Eläkekin taitaa vielä olla kaukana.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #18

Kyllä eläkkeen pitäisi tulla taas ens' kuun eka. Mutta pieni on.
Olin 10 viimeistä vuotta Suomessa 95% ajasta työttömänä - harrastuksena lippusten ja lappusten täyttäminen.
Pääsin 1½ vuotta sitten eläkkeelle ja taas jouduin lippusten ja lappusteni kanssa stressiinomaiseen olotilaan.
Muutin sitten Kreikkaan ja kun Henri tuli katsomaan - hänkin halusi jäädä tänne. No, hänellä on etähomma - minullakin oli, mutta firma lopetti, jolle tein.

Nyt kasvatan osan ruuasta itse ja koetan muutenkin pärjätä hyvin pienellä budjetilla. Etsin kirjoitushommia.
Tässä tällainen lyhyt kuvaselostus osasta siitä mitä teen:

http://henry.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/183...

Henry

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #23

Mahtavaa toimintaa, menestystä Xyliganiin.

Käyttäjän Keskonen kuva
Henri Kivistö

Hyvä kirjoitus. Pidä hyvä jussi Jussi!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogin olisi kruunannut seuraava rehti lause: "Olen pahoillani, että oma puolueeni Vasemmistoliitto on ollut mukana hallitusvastuussa käärimässä tukipaketteja, joiden..."

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Olen ylpeä siitä, että Vasemmiston mentyä hallitukseen ei tehty ainoatakaan järjestelyä ilman sijoittajavastuuta. Pidimme lupauksemme.

Pahoillani olen siitä, että Kreikan II -paketissa jatkettiin valitulla talouslinjalla, eikä sijoittajavastuuta enää voitu tehdä riittävällä laajuudella, koska peli oli menetetty edellisen hallituksen aikana.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Mikä on Saramon ehdotus ja sellainen yleinen sääntö mitä voitaisiin soveltaa ylivekaantuneisiin maihin, tulevaisuudessa mahdollisesti mm. Suomeen.
Jotenkin tuossa aina toistuu se ajatus, että vaikka Kreikka on demokraattisesti valinnut eduskuntansa ja nämä päättäneet lainaa ottaa, ei Kreikka sitten kuitenkaan vallanvaihdoksen jälkeen olisi enää vastuussa valtion ottamista lainoista. Tokihan kaikille on selvää, että aikanaan lainaa ottaessaan kreikkalaiset ovat rahansa saaneet.
Onko suositus siis se, että aina tällaisissa tapauksissa leikataan velkoja. Ja mitä arvelet valtion lainojen koroille siinä tapauksessa tapahtuvan.
En siis halua puhua nyt pelkästään Kreikasta vaan ylipäätään siitä miten suhtaudumme valtion lainanottoon. Onko meillä suomalaisilla esim. tarkoitus maksaa lainalmme vai valmistaudummeko vain siihen että ne tullaan jossakin tulevaisuudessa jollakin syyllä leikkaamaan pois eikä niistä siksi kannata huolta kantaa.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Uskon tässä normaaliin markkinatalouteen - lainanantajan on vastuullisesti arvioitava lainansaajan maksukyky, tehtävä päätökset sen mukaisesti ja kannettava vastuu paitsi voitoista myös tappioista. Ylivelkaantuneille maille pitää luoda velkasovittelujärjestelmä, aivan kuten ylivelkaantuneilla ihmisillä ja yrityksilläkin on.

Olen lisäksi sitä mieltä, että EKP:n pitää rajoitetussa määrin luotottaa jäseniään suoraan matalalla korolla, aivan kuten moni muu, vaikkapa Kanadan keskuspankki tekee. Rajana voisi olla vaikka vuosittainen prosentti bruttokansantuotteesta rahoitusavaimen ("omistusprosentti" EKP:stä) suhteessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olen lisäksi sitä mieltä, että EKP:n pitää rajoitetussa määrin luotottaa jäseniään"

Jaksat siis vielä uskoa yhteisvaluutan toimivuuteen vai oletko liittovaltion kannattaja eli federalisti?

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #24

Kannatan sitä, että korkeakorkoinen osa yksityisiltä otetuista veloista muutetaan matalakorkoiseksi velaksi EKP:stä. Siinä eivät häviäisi kuin kaikkien maiden wahlroosit. Miksi meidän pitäisi maksaa yksityisille pankeille velasta, jota he tekevät meidän luvallamme tyhjästä?

Ei se ole federalismia, että EKP:n omistajat saavat sieltä hyötyjä samassa suhteessa kun omistavatkin pankkia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Avauksen ensimmäisistä sanoista mieleeni tuli Vasemmistoliiton puheenjohtaja, joka mielellään ajeli edustus Audillaan ja kävi välillä sammumassa pöytiin Sotsissa meidän veronmaksajien rahoin. Myöhemmin hän on voimakkaasti ilmaissut tukeaan Kreikan veljespuolueelle edelleen tarvittaessa jopa enenevissä määrin Suomen veronmaksajien varoin.

Omituista touhua, jonka johdosta puolue onkin aloittanut ansaitusti oppikautensa oppositiossa, joka on nyt aivan ymmärrettävää.

Saramo voisi myös perehtyä Pasokin vasemmiston osuuteen Kreikan talouden romahduksessa jo 1980 luvulta lähtien, vaikkakin toinenkin korruptoitunut valtapuolue oli osaltaan vallankahvassa tovin ennen Kreikan kuprun paljastumista v. 2010 tammukuussa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vasemmistoliiton on aivan turha vedota sijoittajavastuuseen koska jos sijoittajat olisivat vastanneet mokansa ei suomalaisten veronmaksajien tätä olisi tarvinnut tehdä.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Sijoittajat pelastettiin ensimmäisessä Kreikka-paketissa, Irlanti-paketissa ja Portugali-paketissa, joita Vasemmisto vastusti. Niille ei enää voi mitään, rahat on jo siirtyneet ihan muualle.

Sen jälkeen sijoittajia ei ole enää pelastettu veronmaksajien rahoilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sen jälkeen sijoittajia ei ole enää pelastettu veronmaksajien rahoilla."

Mille taholle suomalaisten maksamat tukipaketit menivät?

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Esimerkiksi Espanjan osalta ainoastaan kansallistetut ja veronmaksajien itse omistamat pankit saivat tukea. Näin ollen raha ei mennyt hukkaan kapitalisteille, vaan Espanja pystyy maksamaan lainan takaisin vailla epäilyksiä.

Kyproksella sijoittajavastuu ulotettiin jopa suurtallettajiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

On naiivia kuvitella että yhteisvaluutta tulisi jatkossakaan toimimaan ilman täydellistä liittovaltiota tulonsiirtoineen ja yhdenmukaisine verotuksineen. Koska tosiasia on ettei tällaista ole näköpiirissä voi todeta että euron tarina tulee jäämään lyhyeksi. Tosiasiat ovat viisauden alku, on joku sanonut ja yksi tosiasia on ettei kukaan helpolla myönnä olleensa väärässä.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

On hyvin mahdollista että euroa ei saada korjattua toimivaksi. Silloin se pitää purkaa hallitusti, ei niin, että vaikkapa Kreikka tai Suomi eroaisi ja aiheuttaisi itselleen (ja vähän muillekin) katastrofin.

Käyttäjän KristaRantanen kuva
Krista Rantanen

Valitettavasti Kreikka on yksi hyvä esimerkki siitä, kun ollaan taloudellisessa lirissä vasemmisto äänestetään vasta silloin paikalle. Kansa lakkaa uskomasta jossain vaiheessa populisteja, mutta vasta kun tilanne on mennyt niin mahdottomaksi. Eihän se köyhiltä leikkaaminen auta kyllä talouskasvua oli sitten Suomessa tai Kreikassa.

Käyttäjän EsaErvalo kuva
Esa Erävalo

Tämän päivän tieto neuvotteluista:

Meanwhile, Greek daily Kathimerini on Friday published a leaked version of the latest Greek proposal.

The nine-page paper proposes: €200 million in military spending cuts; increasing VAT revenue from 0.74 percent of GDP/year to 0.93 percent; and raising the retirement age to 67 by 2022.

Creditors have asked for double the cut in military funds and 1 percent of VAT, among other disagreements.

Eli ainakin velkojat vaativat suurempia leikkauksia puolustusvoimien budjettiin kuin Syriza, toisin kuin Saramo sanoo.

Toimituksen poiminnat