Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Mitä Kreikassa tapahtuu, osa 2.

 • Kreikan puolelta neuvotteluja vetää taloustieteen professori ja taloussuhteista vastaava ulkoministeri Euclid Tsakalotos
  Kreikan puolelta neuvotteluja vetää taloustieteen professori ja taloussuhteista vastaava ulkoministeri Euclid Tsakalotos

Tapasin juhannuksena Ateenassa Kreikan puolelta neuvotteluita vetävän taloussuhteista vastaavan ulkoministerin Tsakalotoksen. Kun palattuani olen selittänyt ihmisille mistä neuvotteluissa on kyse, olen saanut vastaani epäuskoa.

 

Meille on toistettu uutisissa aamusta ja illasta toiseen Kreikan vastapuolen viestejä ilman minkäänlaista lähdekritiikkiä, jolloin ihmiset ovat alkaneet uskoa, että ongelmat johtuvat Kreikan uudesta hallituksesta.

 

Kirjoitin aiemmin mistä neuvotteluissa oli kyse, mutta tilanne on elänyt, joten on hyvä päivittää, missä neuvotteluissa mennään. Kyse ei vieläkään ole siitä, annetaanko Kreikalle lainat anteeksi. Kyse ei enää ole ollut siitäkään, suostuuko Kreikka isoihin leikkauksiin. Kyse on siitä, laitetaanko maksajiksi rikkaat vai köyhät. Jostain syystä IMF ja EU-maat haluavat jatkaa köyhien rokottamista, vaikka jo nyt esim. eläkeläisistä 2/3 elää köyhyydessä.

 

 1. EU:n komission johtaja Juncker valehtelee väittäessään, ettei Kreikkaa vaadita leikkaamaan pieniä eläkkeitä. Tämän on muutama kansainvälinen toimittajakin nostanut esiin. Suomalainen media on esittänyt Junckerin väitteet tosina. Kreikalta on nimenomaan vaadittu, että se leikkaa kaikkein köyhimpien eläkeläisten tuloja EKAS-järjestelmän kautta. Myös eläkeläisten terveysmaksuja on vaadittu korotettavan. Syriza on itsekin halunnut korjata eläkejärjestelmän epäkohdat (mm. poistaa varhaiseläkkeet ilman kunnon perustetta) mutta rakenteellisilla uudistuksilla se ei voi saada kasaan vaadittua 1,8 miljardin leikkausta jo ensi vuodelle.
 2. Juncker puhuu palturia myös väittäessään Troikan ajavan sosiaalisesti oikeudenmukaisia muutoksia. He ovat vaatineet korotuksia velkajärjestelyn jälkeisten velkojen korkoihin, leikkauksia pienviljelijöiden ja asunnonlämmittäjien tukiin, sekä perinnän suojaosien leikkaamista.
 3. Syriza on halunnut korottaa suurituloisten ja yrityksen maksamia veroja. Troikalle tämä ei ole käynyt, vaan he ovat vaatineet korotuksia arvonlisäveroihin, jotka koskevat pahiten pienituloisia.
 4. Syriza on koko ajan ollut valmis neuvottelemaan ja se on ollut erittäin joustava. Troikka sen sijaan ei ole juuri joustanut. Kun jo viikko sitten oli ilmassa optimismia ja kompromissihalukkuutta, ei sitä pilannut Kreikka, vaan etenkin IMF.
 5. Vaikka Syriza olisi nyt suostunut taloudelle ja köyhille tuhoisiin leikkauksiin, ei se olisi ratkaissut mitään. Kreikan “edistymistä” käydään läpi kuukausittain ja jo marraskuussa olisi taas edessä vastaavat neuvottelut kuin nyt.
 6. Syriza on onnistunut keräämään veroja 500 miljoonaa aiempaa enemmän perimistä tehostamalla. Veronkierto on ollut niin massiivista, että korruption alasajolla kampanjoinut Syriza voi saada paljon aikaan jos sen vain annetaan.
 7. Kansanäänestyksessä ei äänestetä siitä pysyykö Kreikka eurossa. Mutta jos Kreikka ajetaan ulos, menettää Suomikin käytännössä lähes kaikki saatavansa.
 8. Kreikan parlamentilla (myös Thessalonikissa) oli taas tänään jättimäinen Syrizaa tukeva mielenosoitus (ei kommunistien mielenosoitus, kuten Ylen uutiset kertoi).
 9. Tsipras antoi tänään pitkän televisiohaastattelun, jossa totesi Kreikan selviävän vaikka käynnissä oleva lainaohjelma loppuisi. Hän sanoi myös, että äänestämällä “ei” kansanäänestyksessä Syriza saa vahvemman mandaatin jatkaa neuvotteluita. Tsipras arvioi, että Kreikkaa ei haluta ajaa ulos eurosta, mutta itsekkäistä poliittisista syistä Euroopan johtajat eivät halua antaa Kreikan nousta jaloilleen.
 10. Tsipras totesi myös, että mikäli kansa haluaa hyväksyä troikan esityksen ja äänestää “kyllä”, pitää leikkaus ja kuritoimenpiteet toteuttaa jonkun sellaisen, joka niitä kannattaa. Hän ei voi olla pääministerinä ilman kansan tukea.

 

Paavo kirjoitti hyvin tänään Suomen näkökulmasta tilanteeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hei, pieniä vinkkejä - ja huomioita.

Kuinka monen suomalaisen arvelet ymmärtävän, mikä on "EKAS-järjestelmä"? Kannattaisiko tätä avata ihan vaikka muutamalla sanalla?

Kutoskohdassa olisi hyvä mainita myös nettoverokertymän muutos. Siihen voi sitten sisällyttää nämä eri komponentit missä on onnistuttu ja missä ei, sekä miksi.

7. kohta: Vakavissasiko tahdot sanoa, että Kreikka suoriutuu näistä veloistaan vain, jos Kreikka pysyy euromaana?

Käyttäjän RaimoKangas kuva
Raimo Kangas

ja siinä se koko totuus tulikin,vai olisiko vastapuolella jotain korjattavaa,ai niin eihän vasemmistoliittolainen voi olla väärässä,eihän paavokaan ole.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kreikkaa on tuettu nyt viitisen vuotta sen kuitenkaan nousematta jaloilleen. Maa ei tule nousemaan, koska se ei halua toteuttaa välttämättömiä ja kohtuullisia rakenteellisia uudistuksia talouteensa. Instituutiot ja euromaat ovat auttaneet kreikkalaisia sadoilla miljardeilla ja vasemmisto kutsuu sitä kurittamiseksi. Vähän ihmettelen miten itseään voi pettää noin pahasti.

On ollut kreikkalaisten oma asia miten leikkauksensa toteuttaa. Leikkausten mitoitus riippuu tietenkin siitä mikä on auttajien oma kyky ja mahdollisuus tukea, mutta poliittisista syistä vasemmisto haluaa leikkaukset auttajien syyksi. Pikavipeillä rahoitettuun kansantalouteen on ollut pakko tehdä sopeutukset aiheutuvasta bkt:n laskusta huolimatta. Kreikkalaistenkin on opeteltava elämään tulojensa mukaan eurossa tai omassa valuutassa. Ei kansantaloutta voi pyörittää velaksi vuodesta toiseen.

Kreikan avustuserät tähän mennessä

TP 1: 110 mrd.
TP 2: 164 mrd.
TP 3: ? (tulossa)

Lisäksi Kreikan velkoja on leikattu jo 200 miljardilla.

Parhaillaan on menossa Venäjä-kortin varaan rakentuva kiristysoperaatio, jolla Kreikka pyrkii velkakuormansa leikkaamiseen 40-60 prosentilla.

Petri Muinonen

Heikki, vaikka tuo kiristysoperaatio onnistuisikin (ja Suomen mukana ollessa ei virallisesti voi onnistua, koska menetettäisiin Jutan "takuuksia") niin ei Kreikka TÄLLÄ MENOLLA selviytyisi edes jäljelle jäävistä velan jämistä. Niin luokatonta on sikäläinen vastuunotto ollut.

Syriza haluaa defaultin, jotta pääsee kansallistamaan kaiken, puouepamput syömään kuormasta ja maahan kunnon totalitaristisen järjestelmän. =)

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

"Instituutiot ja euromaat ovat auttaneet kreikkalaisia sadoilla miljardeilla"

Ai että k r e i k k a l a i s i a on autettu? Instituutiot on kyllä olleet tosi kilttejä ja lähimmäisenrakkaita kun ovat tuolla tavalla pyyteettömästi tavallisia kreikkalaisia kaduntallaajia auttaneet... :/

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Jos maksan sinun velkasi velkojille talousongelmissasi, se on sinun auttamista. Mitä tulee euroalueen maiden solidariteettiin ja vastuunkantoon, me muut autoimme Kreikkaa joka ei tuohon auttamiseen osallistunut, mutta "verotti" kuitenkin avustuksesta 10% omiin tarkoituksiin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"..äänestämällä “ei” kansanäänestyksessä Syriza saa vahvemman mandaatin jatkaa neuvotteluita."

Olisi hyvä tietää, mihin neuvotteluihin Kreikka saa vahvemman aseman. Paljonko siinä on neuvoteltavaa, kun IMF ryhtyy ulosmittaaman saamisiaan eli sitä 1,5 miljardin lainaa, joka Kreikalta jää tänään maksamatta.

Utopioista olisi viimein siirryttävä käytännön tasolle. Kreikan valtio on ajautunut maksukvyttömäksi, eikä millään selviä kaikista tulevistakaan lainaeristään. Neuvoteltavaa on nähdäkseni eniten siinä, miten EU ja sen jäsenmat voivat parhaiten ohjata humanitaarista apua pulaan joutuneille Kreikan kansalaisille.

Kreikka voi jatkaa euromaana, mutta ei missään tapauksessa siten, ettei valtio huolehdi velvoitteistaan eikä pidä sopimuksiaan. Kyllä tässä on nyt edessä välikausi, jonka aikana punnitaan, miten ja mitä Kreikalta on saatavissa.

Ilmeisesti merkittävä osa veloista jää lainoittajien kontolle. Samalla Krekka menettää loputkin luottokelpoisuudestaan ja joutuu valtonakin turvautumaan käteiskauppaan ja etukäteismaksuihin ainakin siihen saakka, kunnes maan talous viimein saadan terveelle pohjalle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Viljo, olisi jo aikakin siirtyä pois tuosta utopiastasi. Kreikan on tiedetty olleen maksukyvytön jo yli viisi vuotta sitten, eikä se ole siksi suoriutumassa niistä lainaeristä, mitä maalle on viiden vuoden aikana myönnetty. Toivottavasti tästä joukosta ei löydy niitä uuvatteja, jotka tämän virheen ovat menneet tekemään.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mistä Kreikassa äänestetään???

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Siitä samasta asiasta, mistä muut euromaat äänesti jo "ei".

Olisi hullua olettaa, että Kreikassa äänestettäisiin "kyllä" jollekin sellaiselle, minkä muut ovat jo eliminoineet pois.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Saattaapa olla, että todellinen äänestyksen aihe on Kreikan itsenäisyys...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei ketään voi pakottaa luotottamaan jotain tahoa, jonka luottokelpoisuuteen ei uskota. Jos luoton saannin ehdoksi on asetettu tiettyjä rakennemuutoksia, niin se on luoton hakijan omassa valinnassa kumman vaihtoehdon se valitsee: tekee ne rakennemuutokset kiltisti ja nöyrästi siitä riippumatta mitä niistä itse ajattelee, tai sitten jää ilman rahaa.

Jälkimmäinen vaihtoehto aiheuttaa kyllä sitten paljon suuremman rysäyksen niitä "rakennemuutoksia" ja Kreikan kansa joutuu sananmukaisesti elämään kädestä suuhun hyvin pitkään. Nimenomaan köyhät kärsivät siinä tapauksessa vielä enemmän.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ei voi ei. Tällöin ei jää muuta vaihtoehtoa kuin sanoa, että Kreikkaa luototettiin keväällä 2010 täysin joko hyväntahtoisuutta (tiedettiin kyseessä olevan lahjoituksia, mutta ne naamioitiin veloiksi, jotta ne menisi parlamenteissa helpommin läpi) tai silkkaa tyhmyyttään.

Kumpaa vaihtoehtoa itse veikkaisit?

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Troikan tavoite on kaataa kreikan poliittisesti vääränlainen hallitus ja palauttaa valtaan ne samat ruskeakieliset joiden kanssa troikka on saanut jo köyhät kyykkyyn. Sama politiikka on suomen hallitusohjelmassa, tuloksia odotellessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Komission tavoite on saattaa euromaat ylivelkaantumaan jolloin niitä voidaan kiristää hyväksymään itsenäisyyden loppukin menetys ja liittymään Euroopan liittovaltioon. Liittovaltiossa ei sitten ole demokratiasta tietoakaan, mikä on jo komission touhuista nähty.

jorma Hakkinen

"Komission tavoite on saattaa euromaat ylivelkaantumaan jolloin niitä voidaan kiristää hyväksymään itsenäisyyden loppukin menetys ja liittymään Euroopan liittovaltioon. Liittovaltiossa ei sitten ole demokratiasta tietoakaan, mikä on jo komission touhuista nähty."

Entäpä nykyisessä EU:ssa, onko täällä tietoa demokratiasta? Mitä kertoo demokratiasta EU:ssa farssi nimeltä "Irlannin kansanäänestykset Lissabonin sopimuksesta vuosina 2007 ja 2008"? Se kertoo, että Noam Chomsky lienee oikeassa kirjoittaessaan: "Länsimainen käsitys demokratiasta on, että vapaissa vaaleissa ei saa äänestää vääriä puolueita. Demokratia on hyväksyttävää vain niin kauan kuin äänestäjät äänestävät kuten eliitti haluaa." Niin, kreikkalaiset menivät äänestämään väärää puoluetta, joten EU-eliitti tekee ja tulee tekemään kaikkensa, että Syriza epäonnistuisi.

Meillä Suomessa ei onneksi ole pelkoa väärien puolueiden äänestämisestä, sillä kaikki puolueet kannattavat samaa EU-eliitin muotoilemaa täysin epäonnistuneeksi osoittautunutta (vilkaiskaapa BKT:n ja työllisyyden kehitysnumeroita viime vuosilta vaikkapa eurostatista)itse asiassa julkista sektoria kiihtyvästi velkaannuttavaa menokuripolitiikkaa, mitä nyt Vasemmistoliitto irtautui vähän ennen vaaleja rintamasta. Herra Makkosen näkemys Komission liittovaltiotavoitteesta ja keinoista siihen pääsemiseksi on oikeaan osunut.

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Aatu tavoitteli sitä suursaksaa, meni reisille.Lienee väärät keinot, koska nyt ollaanjo paljon pidemmällä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Meinaatteko, että Kreikan tilaan pitää jostain löytää joku muu syyllinen kuin Kreikka itse? Sinne on nyt vuositolkulla syydetty rahaa tilanteen muuttumatta kuin pahemmaksi. Jos Suomea on pidetty EU:n mallimaana, Kreikka on sen täydellinen vastakohta, hälläväliä mentaliteetillaan.
Suuri syyllinen on kaiken vääristelyn ja valehtelun hiljaisesti hyväksynyt EU-virkamiehistökin, Olli Rehniä unohtamatta. Valvonta on ollut retuperällä.
Kaikissa asioissa pää tulee joskus vetävän käteen, Kreikan naru alkaa olla viimeisillä senteillä.
Jos ja kun kansa äänestää ei, ei ole enää mistä ja miksi neuvotella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sinne on nyt vuositolkulla syydetty rahaa tilanteen muuttumatta kuin pahemmaksi."

Miljardit ovat menneet korkojenmaksuun muiden maiden pankeille eli näille jotka luotottivat Kreikkaa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tokko ovat väkipakolla tai aseella uhaten luotottaneet. Ei sinullekaan väkisin lainaa tyrkytetä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

"Tokko ovat väkipakolla tai aseella uhaten luotottaneet."

Pankkien oma moka ja sitä pahempi kun tiesivät ylivelkaantumisesta etukäteen, mutta luottivat EKP:n ja euron ikuisuuteen ja me veronmaksajat saimme sitten maksaa sijoittajien virheen. Meillä siihen vähiten oli syytä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #18

Laaksonen, et näemmä ole kokenut Suomen 1980-lukua, jolloin pankit lapioivat aggressiivisesti lainaa joka puolelle ilman minkäänlaisia takeita takaisinmaksusta. Pankkilaina on pankilta sijoitustoimintaa.

Kuka maksoi tuon operaation kun kaikki romahti? Eivät ainakaan pankit.

Kreikassa on vain paljon suuremmista summmista kyse.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #28

Olen elänyt jopa 50-luvun, joten niihin(kin) talkoisiin on osallistuttu. Asuntolainan korko oli siinä 16 prosentin haminoissa. Kreikan syyt ovat syvemmällä kuin vain hulvattomassa kreikkalaispankkien lainanannossa. Tilanteet eivät ole vertailukelpoisia ja samankaltaisia kuin maksumiehen kannalta.
Kyllä sen sekamelskan jälkimainingeissa pankkeja kaatui ja pankinjohtajia syyllistettiin. Taisipa joku tehdä lopullisen ratkaisunkin.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho Vastaus kommenttiin #28

Yhteneväisyys Suomeen ja 80-luvun lopulle on ilmeinen. Molempien tapauksien ratkaisuksi isoimmat tahot suosivat holtitonta lainanantoa harrastaneita tahoja, pankkeja. - On hyvin epäilyttävää, jos tällainen politiikka menee läpi näin helposti ja vaivattomasti. Sillä joka leikkii tulella ja isolla rahalla ei muka ole vastuuta tekemisistään? Villi länsi.

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu Vastaus kommenttiin #46

"On hyvin epäilyttävää, jos tällainen politiikka menee läpi näin helposti ja vaivattomasti. Sillä joka leikkii tulella ja isolla rahalla ei muka ole vastuuta tekemisistään?"

Meilläkin sixpack-hallitus oikein hehkutti vastuunkantoaan, eikä antanut tulella leikkijöiden vahingossakaan itse kantaa sitä. Siksi en vasemmistoliitonkaan nykyistä kritiikiä paljoa noteeraa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin, miksi sinne on syydetty rahaa vuositolkulla? Kreikka tiedettiin jo 2010 maksukyvyttömäksi - eli tiedettiin, ettei näitä rahoja tulla saamaan takaisin.

Hyväntahtoisuuttaan lahjoituksina - vai typeryyttään?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Miten on selitettävissä se, että Kreikassa eläkkeitä maksetaan jo kuolleille sukulaisille ja jälkeläisten tileille ? Onko se ns. leskeneläke vai mitä ?
Miksi Kreikan ns. kansaneläke on reaaliarvollisesti suurempi kuin Suomessa, siis n. 600-700 € / kk ? Raaliarvo tarkoittaa sitä, että Kreikassa eläminen on huomattavasti halvempaa kuin esim. Suomessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vasemmistoliitto on peräänkuuluttanut myös Suomelle Kreikan kaltaista massiivista velkaantumista, jolla voitaisiin rahoittaa hienoja parannuksia sosiaaliturvaan ja tulonsiirtoihin. Eikö jäljet yhtään pelota?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Eihän ne rahat sosiaaliturvaan ole menneet, aseita osteltiin ja erilaiset koijarit vetivät välistä. Nyt kun koijareita yritetään saada maksamaan, niin eihän se enää ole mahdollista. Nämä teidän fantsuttelijoiden vaatimukset olisi pitänyt panna täytäntöön jo viisi vuotta sitten, mikä oli se viisaus joka ilmeni lauseilla " hei me tienataan tällä " ja mihin nämä viisaita lausahduksia päästelevät "ammattilaiset" on tänä päivänä sijoitettu ? Ettei vain meidän nykyisiksi päättäjiksi ? Jos ymmärrys jo viisi vuotta sitten ole yllä mainitsemallani tasolla, niin mikä mahtaakaan olla meidän tulevaisuus ?

pekka numminen

"7.Kansanäänestyksessä ei äänestetä siitä pysyykö Kreikka eurossa. Mutta jos Kreikka ajetaan ulos, menettää Suomikin käytännössä lähes kaikki saatavansa."

Kuinka vasemmistovajaa täytyy olla uskoakseen, että Suomi olisi mitään koskaan saamassa takaisin?

Kun velkoja vuosittain/muutaman vuoden välein puolitetaan, annetaan lisää uutta lainaa ja korot ovat jo nyt 0%, niin mitään ei koskaan saada takaisin.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

On siellä ne Jutan takuuttamat 900 miljoonaa jollakin tilillä jossain.

Niko Sillanpää

Niiden saaminen edellyttää, että 1) Kreikka on virallisesti maksukyvytön (mikä tapahtuu tässä kuussa), 2) EVVR:ää joudutaan pääomittamaan ja 3) Kreikan velkoja ei leikata vapaaehtoisesti.

Mikä nyt on vain yksi pieni syy lisää, miksi Kreikan velkojen leikkaamiseen ei pidä missään tilanteessa suostua. Jos leikkauksia aiotaan tehdä, siitä pitää tarvittaessa järjestää sitova kansanäänestys euroalueella, vaikka sitten tsiprasmaisella demokratia-sitä-ja-tätä -retoriikalla höystettynä ja vedoten.

Kreikka saa olla velkahirressä ja/tai kärsiä velkojen laiminlyönnin seuraukset vaikka olemassaolonsa loppuun asti. Ei puhdasta pöytää Kreikalle.

Muutamilla on kummallinen käsitys, että kun Kreikka defaulttaa ja mahdollisesti kieltäytyy maksamasta velkojaan, siitä ei ole mitään seurauksia muille kuin velkojille. Jos velkojat olisivat yksityisiä pankkeja, asia olisikin likimain niin. Mutta nyt velkojina on 18 kansallisvaltiota ja velat ovat ensisijaisesti poliittinen, ei liiketaloudellinen kysymys. Markkinaehtoisia velat eivät ole koskaan olleetkaan, eli kyseessä ei ole mikään liiketoimi, mikä asia tuntuu jäävän myös muutamilta käsittämättä. Kuten se, että EKP on de facto myös poliittinen toimija ja poliittisessa ohjauksessa ja ilmaisee poliittista tahtoa. Kahdeksantoista kansallisvaltiota ja 14% maailman taloudesta on aivan toisenlainen vastus ja peluri kuin jotkin yksittäiset pankit.

Tämän asetelman vuoksi Syriza joutuukin pelaamaan Putin-korttia.

Ja mitä tulee kansainväliseen solidaarisuuteen, marssijärjestys on kyllä se, että kreikkalaiset saavat ensin opetella olemaan solidaarisia toisilleen ja vasta sitten vaatia muilta mitään.

Ja nämä kaikki täysin riippumatta siitä, eroaako Kreikka eurosta vai ei. Jos Kreikka päätyy koko EU:n ulkopuolelle, sitten päätyy. Eipä tarvitse maksaa aluetukina jne. tulonsiirtoja sinne päin.

Mainittakoon nyt vielä lisämausteena nämä täysin vinksahtaneet juridiset uhkailut. Kaikki sellaisia, joita mikään kaikkien osapuolten tunnustama oikeusistuin ei edes otaisi käsittelyyn:

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/06/30/kr...

http://practicum.brooklaw.edu/sites/default/files/...

Itse asiassa euroryhmän kannattaisi haastaa Kreikka kansainväliseen tuomioistuimeen velallisen epärehellisyydestä.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho Vastaus kommenttiin #30
Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #48

Haluatko tarkentaa, mitä tuossa on erityisen kovaa?

Ilmeisesti haluat, että EVVR, EKP ja IMF antavat Kreikan velat anteeksi? Noiden kolmen velkojan saatavat ovat lähemmäs 300 mrd euroa riippuen tämän hetkisestä ELA-rahoituksen piikin koosta. Vertailuna, tämä on liki puolitoistakertaa Suomen BKT. Eli jos suomalaiset hoitaisivat yksin velan anteeksi antamisen, koko Suomen tuotanto, työ jne., menisi puolentoista vuoden ajan Kreikkaan. Mutta olisihan tosi solidaarista ja pehmeiden arvojen puolesta. Ja umpityperää.

Vai haluatko Kreikka 3 -tukipaketin? Sitten päästäänkin aika nopeasti jo 2x Suomen BKT lukuihin, jotka sitten solidaarisuuden nimissä pitäisi antaa anteeksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Takarajan jo ohituttua Kreikassa äänestetään asiasta, jota ei enää ole. Miksi siis euroherrat näyttelevät närkästynyttä? Toisaalta uskon samojen euroherrojen olevan varsin kiinnostuneita tuloksesta, joka saavutetaan kansanäänestyksessä, jota väitetään turhaksi.

Jos Tsipras ei-suosituksineen kokisikin yllättäen äänestystappion, saattaisivat euroherrat leppyä todella nopeasti. "Okei krekut, kiva kun otitte lusikan kauniiseen käteen, kyllä me tiedettiin että järki voittaa, eiköhän tämä tästä taas."

Jännä juttu tuo valuutta-alue: se on laajentunut pikku hiljaa ja vähin äänin maa kerrallaan, ja Baltian mukaantulokin on jaksanut kiinnostaa lähinnä kolikoiden ulkonäön osalta. Kun nyt yhden euromaan jäsenyys on katkolla, alkoi hirmuinen äläkkä. Miksi liittyminen on pelkkä maininta, mutta eroamisvaihtoehtoa voivotellaan katastrofina?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minäkään en ymmärrä mikä kumman ylitsepääsemätön este siinä muka olisi, että koko sotku ratkaistaisiin kertarytinällä ja Kreikan erolla eurosta. Siinä jäisivät velkojat nuolemaan näppejään suurelta osin, mutta ainakin raja koko ongelmalle olisi vedetty tähän. Sen vuoksihan euromaaksi tuleminen on edellyttänyt tiettyjä kansantalouden tunnuslukujen tasoja, että on katsottu sen olevan edellytys toimivalle eurovaluutalle. Miksei siitä yksinkertaisesti pidetä kiinni?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

En itse pysty ottamaan kantaa, että mikä olisi paras ratkaisu. Sen verran umpisolmussa tilanne vaikuttaa olevan.

Paul Krugman on tätä mieltä, että ne kaikki haittapuolet, joita eroon liittyy ovat jo tulleet vastaan.

Hän on puhunut aikaisemminkin voimakkaasti siitä, että väärään aikaan tehty kansantalouden säästötoimi on erittäin haitallista.

Kreikan tilanteen kehitys vaikuttaa vahvistavan tätä käsitystä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Se mitä kreikassa nyt tapahtuu,ei ole lainkaan oleellista,-mitä on tapahtunut viimeiset 40v. on se että poliitikot ovat luvanneet mahdottomia,kansalaiset ovat oppineet jättämään veronsa maksamatta ja kansainväliset(ja kreikan omat)pankit luotottaneet sitten pelkkää höttöä !

Kreikan omat poliitikot suurimpia syyllisiä,yhdessä rahoituslaitosten kanssa,myös kansalaiset kantakoon oman vastuunsa,-rakastakaa verojanne hoettiin täälläkin,,sama viesti pitäisi myydä kreikkalaisille !

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Vaikuttaa siltä, että Kreikan kanssa toimittaessa on monella tasolla korjattavaa.

Tällaisen kommentin olen nähnyt Kreikasta:

Lainaus:
"Olen puhunut siellä mm. virkamiesten kanssa, joille on ajettu loistoautoja pihaan avaimineen ja, joille heidän esimiehensä ovat sanoneet, että on otettava lahjukset vastaan, jos haluaa pitää työnsä. Lahjojat ovat olleet kreikan ulkopuolisia jättiyhtiöitä."

Samalla näkee usein uutisia siitä, että veronkierto on edelleen yleistä ja jatkuvaa. Kassakoneit käytetään "luovasti" harjoittelutilassa, jolloin ne eivät rekisteröi ostoksia.

Kuitteja kirjoitetaan väärille summille.

Maksu otetaan vain käteisenä, kuitti kirjoitetaan käsin. Jne.

Näiden perusteella jää vaikutelmaksi, että kansalaistottelemattomuus olisi Kreikassa lähes kunnia-asia. Tai lähinnä "fiksuksi ajateltua" toimintaa.

Onko niin?

Suomessa esim. kioski tai kauppa saisi isot rapsut, jos ei antaisi kuittia. Ja tätä määräystä myös valvotaan Suomessa tiukasti.

Millä keinoilla Kreikassa muutetaan toimintakulttuuria?

Toimisiko Kreikassa esimerkillä johtaminen?

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Jussi S., on hyvä, että tuot suomalaisille veronmaksajille tietoa, josta jäämme paitsi yleisimpien tiedotusvälineiden ylimalkaisuuden takia. On selvää, että vääristellyistä kirjanpitotiedoista huolimatta, Kreikan EU-maaksi valinta on ollut selvästi ennalta harkittu.

Oikeistolainen hurlumhei -politiikka on sallinut ylellisen, kansan varoja tuhlaavan elämän, jonka seurauksena työteliäs ja kaikkensa antanut työväestö on nyt hädässä. Työt on viety nuoremmilta, eläkeläiset ruokkivat lastensa perheitä. Nyt eläkeläistenkin kukkarolle pyrkivät Eu:n varakkaat maat ja IMF aikovat viedä loputkin tuhkat pesästä.

Käyttäjän aaltmi kuva
Mikko Aaltonen

Jussi: ”EU:n komission johtaja valehtelee….He (Troikka) ovat vaatineet korotuksia velkajärjestelyn jälkeisten velkojen korkoihin”

Tässä on jotain kummallista. Pankit näitä asettavat uusien luottojensa myönnössä.

”Syriza on koko ajan ollut valmis neuvottelemaan ja se on ollut erittäin joustava.”
Myös tästä näyttää olevan erilaisia käsityksiä.

”Vaikka Syriza olisi nyt suostunut taloudelle ja köyhille tuhoisiin leikkauksiin, ei se olisi ratkaissut mitään..”

Syrizalla on ollut tammikuusta asti aikaa laittaa Kreikassa vireille haluamansa uudistukset. Eurooppa on yrittänyt auttaa kaikin keinoin. Mitään edistystä ei ole tapahtunut. Nyt on muilta aika ja kärsivällisyys loppu.
Syriza has had all the time since January. Europe has tried to help. Hard to see happy ending #Greece #Tsipras #eurozone

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitään edistystä ei ole tapahtunut."

Ei paastolla nälkä lähde.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Joskus näkee selityksiä, että Kreikan kriisin syynä olisi muka Eurooppa ja Euro.
Vaan kun ei ole.

Jos samoja ongelmia esiintyisi muualla, niin silloinhan Eurooppa ja Euro eivät ole syynä.

Eikö vain?

USA:n itsehallintoalue Puerto Rico on ajautumassa maksukyvyttömyyteen.
Eikä ole ihan lähellä Eurooppaa. Argentiina maksukyvytön vuonna 2002

Onko syynä sitten dollari ja USA?

Ei ole.

Enemmän ja enemmän vaikutta siltä, että ongelmat ovat systeemisiä.

Systeemiset ongelmat. Systeemiset työvälineet. Systeemiset ratkaisut.

Jukka Suominen

"Tapasin juhannuksena Ateenassa Kreikan puolelta neuvotteluita vetävän taloussuhteista vastaavan ulkoministerin Tsakalotoksen."

Jos on läntisillä medioilla lähdekritiikki mielestäsi huonoa, haluaisin moittia itseäsi ihan samasta asiasta.

"Syriza on koko ajan ollut valmis neuvottelemaan ja se on ollut erittäin joustava. Troikka sen sijaan ei ole juuri joustanut"

Valitettavasti kreikan on tehtävä rakenteellisia muutoksia. Eläkeikää on nostettava, korruptioon on puututtava, virkamiesten palkkoja on leikattava. Kreikalla ei ole näihin varaa vaikka rikkaiden verot nousisi 100%in. Miksi vasemmistossa kukaan ei ymmärrä tätä?

Kreikan talous oli jo orastavassa nousussa. Tilanne maassa oli vieläkin huono ja työttömyys erittäin korkea. Kuitenkin, pohja näkyi jo. Jos ohjelmaa olisi jatkettu, tarpeelliset leikkaukset tehty ja korruptio saatu todelliseen kuriin, olisi Kreikka saattanut jo 2-3 vuoden kuluttua olla siinä tilanteesssa että ihmisillä olisi taas töitä.
Vasemmisto ei tajua että 35 vuoden tuhlaus ja kusetus, ei parane vuodessa rikkaiden veroja korottamalla. Se paranee kivuliaasti leikkaamalla menot tulojen tasolle.

pekka numminen

Syrzan toiminta on ollut seuraavanlaista:

1) Ei tehdä mitään uudistuksia, leikkauksia, veronkierron tilkitsemisiä, eli oma-aloitteisesti ei tehdä MITÄÄN mikä parantaisi tilannetta.

2) Vedetään takaisin edellisen hallituksen tekemiä uudistuksia, leikkauksia, nostetaan köyhimpien tukia, eli lisätään valtion kuluja.

3) Neuvotellaan EU:n kanssa mitä kaikkea voitaisiin tehdä (jos haluttaisiin/viitsittäisiin) ja koska mitään ei ole tehty oma-aloitteisesti, niin on helppo lupailla mm. verojen korotuksia rikkaille, armeijan määrärahojen supistamisia... Siis luvataan tehdä asioita mitkä OLISI PITÄNYT TEHDÄ HETI OMA-ALOITTEISESTI.

Toimituksen poiminnat