Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Kreikka, osa 3.

  • Kreikan televisiossa esitettiin kuinka vanha nainen suojelee toista pankkiautomaatilla....Etelä-Afrikassa
    Kreikan televisiossa esitettiin kuinka vanha nainen suojelee toista pankkiautomaatilla....Etelä-Afrikassa
  • Itkevä mies on saanut leipää
    Itkevä mies on saanut leipää
  • Edellisen kuvan mies harvinaisen samankaltaisessa tilanteessa Turkissa 1999
    Edellisen kuvan mies harvinaisen samankaltaisessa tilanteessa Turkissa 1999

Aiemmissa Kreikka-kirjoituksissani olen yrittänyt tuoda esiin asioiden toista puolta, koska Suomen uutisissa on kerrottu ainoastaan troikan ja Suomen hallituksen näkemyksiä. Kreikassa ihmiset ovat tietysti saaneet tietää laajasti asioiden molemmat puolet. Joskus "tietoa" voi kuitenkin olla liikaakin, Kreikan informaatiosodassa levitetään valtavat määrät keksittyä propagandaa.

 

Jo ennen aiempia vaaleja Syrizaa leimattiin kaikella mahdollisella. Koska Syriza oli Kreikan politiikan puhdistava voima, joka kampanjoi korruptiota ja veronkiertoa vastaan, yrittivät vallanpitäjät leimata heitä milloin mistäkin rikoksista. Kokoomuksen ja demareiden hallitus jopa sulki paikallisen Yleisradion, jotta kaikki tiedonvälitys oli paikallisten mahtisukujen omistamien tv-kanavien ja sanomalehtien käsissä. Lopulta kävi kuten odottaa saattaa - ihmiset eivät enää uskoneet mediaa, vaan äänestivät joka tapauksessa Syrizaa.

 

Nyt on otettu taas käyttöön kaikki aseet. Monien suuryritysten omistajat ovat pakottaneet työntekijänsä hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin kiristämällä mm. palkanmaksulla. Vääriä tietoja levitetään sekä Syrizan johtajista että heidän politiikastaan. Toissapäivänä yksi suurimmista tv-kanavista esitti kuinka vanha nainen suojeli toista pankkiautomaatilla. Nyt on paljastunut, että kuvat olivat Etelä-Afrikasta. Iltapäivälehdessä näytettiin leipää saanutta miestä, joka itki. Tämän kuvan lähteeksi paljastui Turkin maanjäristykset vuonna 1999. Kreikkaa kulisseista monin tavoin yhä hallitsevat oligarkit yrittävät nyt lietsoa levottomuutta niin paljon kuin mahdollista.

 

Tilanne on vaikea ja hallitus on laittanut toimeen yhdeksän erilaista toimenpidettä, joilla ihmisten elämää saadaan helpotettua tilanteessa, jossa automaateilta voi nostaa vain 60 € päivässä. Esimerkiksi Ateenan julkinen liikenne on ainakin viikon ajan maksutonta ja valtio sekä puhelinyhtiöt ovat luvanneet laittaa maksujen perinnät jäihin.

 

Kreikkalaiset ovat tottuneet poliittiseen kaaokseen, mutta pelottaa mitä kaikkea tilanteesta voi seurata. Syriza on jo suostunut niin kohtuuttomiin vaatimuksiin, että käytännössä heidän mahdollisuutensa saada Kreikka nousuun on pieni. Mutta tämäkään ei riitä IMF:lle ja joidenkin euromaiden johtajille. He tekevät kaikkensa, jotta hallitus saadaan vaihtoon ja vanha meno palaamaan. Tämä ei tietenkään ole muiden Euroopan maiden etu. Mutta se on niitä johtavien Kreikan vanhojen valtapuolueiden liittolaisten etu.

 

Tsipras puhui juuri televisiossa. Hän kertoi  kuinka neuvottelut jatkuivat senkin jälkeen kun kansanäänestyksestä tehtiin päätös. Kreikan hallitus pysyy neuvottelupöydässä ja on siellä yhä maanantainakin, vaatimassa lopputulosta joka mahdollistaa Kreikan ihmisten ja talouden tulevaisuuden. Tsipras arvosteli niitä EU-johtajia, jotka ovat pakottaneet Kreikan nykytilaan katkaisemalla lainaohjelman. Tsiprasin mukaan Syriza ei taistele Eurooppaa vastaan, vaan jotkut johtajat taistelevat eurooppalaisia arvoja vastaan. Syrizalla ei ole taustalla piiloagendaa eurosta eroamiselle, vaan he ovat avoimesti ja rehellisesti liikkeellä. Lopuksi Tsipras kiitti kreikkalaisia siitä, että ovat ottaneet tilanteen rauhallisesti ja totesi sunnuntaina kansanäänestyksessä päätettävän Kreikan tulevaisuudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on sanonut, että nykytiedon valossa hän ei olisi yhtenäisvaluuttaa kannattanut. Löytyykö Suomen maasta idioot(ti/eja), jo(ka/tka) voisi sanoa olevansa Niinistön eri mieltä tässä asiassa?

Kuin Kreikka poistuu euroalueesta, tulisi Suomen tehdä pikaisesti samoin!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Fiksu ihminen osaa myöntää virheensä ja euro oli/on virhe.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Tämähän on tiedetty jo kauan. Kreikan euroerolla on ennen kaikkea poliittiset seuraukset ja tämän takia oligarkit ottavat likaiset keinot käyttöön. Jokainen varmasti tietää tämän jälkeen että euro oli virhe, mutta eurokraatit yrittävät vielä epätoivoisesti peitellä kyseistä faktaa.

Käyttäjän jarrukanniainen kuva
Jari-Pekka Kanniainen

Kiitos hyvistä Kreikka-blogeista Jussi! Poliittinen taisto on käynnissä, ja varsin pitkälle vaikuttava esimerkkitapaus Euroliiton hankaluuksista ja mahdollisuuksista. Tulispa Euroopan demarit järkiinsä.

Pekka Pylkkönen

Kreikka ryyppäsi velaksi. Se väärensi kirjanpitonsa osoittaakseen pankeille että heille kannattaa lainata. He nostivat palkkansa ja eläkkeensä tasolle jota tuottavuus ei jaksanut kannatella. He varustivat mega-armeijan aivan kuin olisivat lähteneet taas Troijaa valtaamaan.

Että voi nyyh jos joutuu nyt palkkoja ja eläkkeitä leikkaamaan. Sama pitää tehdä täälläkin - kun tuottavuus ja elintaso ovat jälleen tasapainossa, maa rupeaa pärjäämään.

Aina ei voi vaatia vain lisää panematta tikkua ristiin asian eteen. Velkaelvytys vain heikentää tilannetta kun palkkoja ja eläkkeitä nostetaan edelleen. Tuottavuus jää entistä pahemmin jälkeen.

Miksi kukaan haluaisi tuhota maataan lainaamalla aina vaan lisää?

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Et ole tainnut lukea kirjoituksiani? Kreikka nimenomaan ei halua taas yhtä "apupakettia" lisälainojen muodossa.

Se on tekemässä ensi vuodelle 2 % primääriylijäämää, joten se voi jopa aloittaa lainojen vähentämisen, jos sen annetaan se tehdä. Eläkeleikkausten ja arvonlisäverokorotusten sijaan Kreikka on halunnut tukkia verovuodot, leikata asehankinnoista ja nostaa progressiivisia veroja.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Luultavasti tarkoituksesi oli sanoa se oli tekemässä ylijäämää. Tosin tämäkin olettama pohjautuu niihin tietoihin joita meille on annettu. Historiallisestihan Kreikka ei ole antanut kovin luotettavia tietoja. Nyt kenelläkään ei ole tietoa mitä todellisuudessa tapahtuu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vaikka tässä ei veronkierrosta jne. niin puhutakkaan, niin haluan kertoa hieman eri esimerkkejä:
Väite: "Jos eivät kreikkalaiset kiertäisi veroja, he eivät tarvitsisi rahojamme!"
Vastaus: Jos Suomessa laitettaisiin harmaa talous kuriin, kilisisi valtion kassaan 6 miljardia per vuosi.

Väite: "Jos kreikkalaiset järkiperästäisivät hallintonsa, säästöt olisivat huimat!"
Vastaus: "Jos suomalaiset järkiperästäisivät hallintonsa, säästöt olisivat huimat!"

Väite: "Jos ei rikkaiden kreikkalaisten verotus ja maksut oltaisi pidetty keveänä... "
Vastaus:"Jos ei rikkaiden suomalaisten/yritysten verotusta ja maksuja oltaisi kevennetty miljarditolkulla per vuosi..."

HUOM! Nämä kaikki väitteet pitävät paikkansa. Molempien maiden osalta.

Lisäisin kuitenkin yhden; Jos viranomaiset _______________ (lisää maan nimi) todella tahtoisivat maansa parasta, ja edes yrittäisivät parantaa/helpottaa kansalaistensa elintasoa...

Jos viimeisestä tarvitaan esimerkkejä Suomen osalta niin; Henry.Finland@gmail.com

Henry

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

joo aika outoa että kreikassa rikkaiden verojen alennus on rikos josta koko kansa pitäisi teloittaa, meillä ei teloita edes rikoksen tehneitä politikkoja.

pelkästään urpilaisen viimein tyräys, yhteisöveron lasku, maksoi valtiolle 2% korolla 50 miljardia. (miljardin verotulolla ois maksanut 50 miljardin korot) sen sijaan se nyt nosti yritysten osakkeen omistajien omaisuutta vähintäin 25 miljardia (osakkeen arvo määräytyy tuoton mukaan. mitä suurempi tuotto, sitä suurempi osakkeen arvo. PE luvun ollessa 20, toi miljardi toi reilun 25 miljardia.)

puhumattakaan aikaisemmista. jos suomea kohdellais kuten kreikkaan vaaditaan, jäis spartakuksen kapinan jälkihoito (70 000 ristiinnaulittua) kevyesti hopealle.

sinällään toi kansalaisten rankaiseminen on kyllä oikeutettua. itsehän ne vallanpitäjät valitsevat eli syy on äänestäjän.

pekka numminen

"Eläkeleikkausten ja arvonlisäverokorotusten sijaan Kreikka on halunnut tukkia verovuodot, leikata asehankinnoista ja nostaa progressiivisia veroja." /Saramo

Kreikka on ilmoittanut että se VOISI leikata asehankinnoista ja nostaa porgressiivisia veroja. Kreikka on ilmoittanut että se VOISI kitkeä veronkiertoa.

Kreikka (Syrza) ei ole tehnyt mitään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Sorry, mutta ei pidä paikkaansa.
En vain nyt jaksa alkaa etsimään Taloussanomien artikkelia asiasta.

Henry

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Hesarissa oli tällainen uutinen, jonka mukaan eläkejärjestelmän kustannukset ovat Kreikassa melkoiset.

Selvästikään juurisyitä tilanteelle ei ole yhtä eikä kahta. Taustat Kreikan tilanteelle ovat monimutkaiset.

Lainaus:
"Esimerkiksi perheiden ja työttömien tuet ovat hyvin puutteellisia. Meillä ei Kreikassa ole hyvinvointivaltiota, meillä on eläkevaltio."

Toimituksen poiminnat