Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Vain Suomen hallitus uskoo Kreikka-sopimukseen?

  • Simon Tilford käräytti Jyrki Kataisen tällä kuvaajalla, kun Katainen oli Britanniassa väittänyt Kreikan olleen kasvun tiellä
    Simon Tilford käräytti Jyrki Kataisen tällä kuvaajalla, kun Katainen oli Britanniassa väittänyt Kreikan olleen kasvun tiellä
  • Talouden eri sektoreiden kehitys. Turismi toi hetkeksi hieman nousua.
    Talouden eri sektoreiden kehitys. Turismi toi hetkeksi hieman nousua.
  • Kysely tänään kertoo, ettei kansa halua korruptoituneita kokoomuksen ja demareiden liittolaisia takaisin valtaan.
    Kysely tänään kertoo, ettei kansa halua korruptoituneita kokoomuksen ja demareiden liittolaisia takaisin valtaan.

Moni on ihmetellyt miksi tunnun ottavan Kreikan tilanteen niin henkilökohtaisesti. Miksi olen uskaltanut niin kovasanaisesti arvostella toimittajia, jota poliitikot yleensä keskittyvät mielistelemään.

 

Olen seurannut Kreikan uuden hallituksen käymiä neuvotteluita tarkasti. Dokumentit paljastavat kuinka Syriza on joustanut ja yrittänyt kaikin keinoin löytää kaikkia hyödyttäviä ratkaisuja. Toinen osapuoli ei ole ollut valmis mihinkään. Viisi kuukautta tuhlattiin ”neuvotteluihin”, joissa toinen osapuoli oli mukana vain muodon vuoksi.

 

On ollut hirvittävä ja turhauttava kokemus huomata, kuinka suomalaiset saadaan uskomaan tarinaan, jolla ei ole juuri tekemistä todellisuuden kanssa. Päivästä toiseen ihmisille on kerrottu tarinaa toivottomista kreikkalaisista, jotka eivät ymmärrä omaa parastaan.

 

Suurin osa toimittajista ei ole tehnyt taustatöitä eikä vaivautunut haastamaan suomalaisia ministereitä tai EU:n johtajia. Päätökset Suomessa tekevän suuren valiokunnan jäsenetkin ovat haastatteluissa paljastaneet olevansa täysin kuutamolla tilanteesta.

 

Ehkä keskeisin valhe, jolle koko EU-johtajien tarina rakentuu, on väite siitä, että Kreikka oli nousemassa jaloilleen ennen Syrizan valtaannousua. Ei se ollut. Vuoden 2014 hyvä turistikesä nosti kasvun hetkeksi plussalle, jonka jälkeen mentiin taas alamäkeä. Kaikki muut sektorit ovat jatkaneet heikkenemistä. Vaikka Kreikan alun perinkin tuhonnut oikeisto olisi noussut valtaan, olisivat nämä neuvottelut olleet edessä. Kreikan valtava velkataakka ei poistu teeskentelemällä, vaikka Suomen ja Saksan hallitukset kuinka yrittävät.

 

Suomalaiset poliitikot, mm. Olli Rehn ovat nyt arvostelleet Syrizaa ja sen johtajaa Tsiprasia, koska he sanoivat suoraan, etteivät usko nyt tehtyyn sopimukseen. Mutta edes IMF tai yksikään vakavasti otettava ekonomisti ei usko sopimukseen. Kreikan talousministeri Euclid Tsakalotos tapasi eilen arvostetun yhdysvaltalaisekonomisti Joseph Stiglitzin. Stiglitzkin kritisoi sopimuksen taloustieteellistä logiikkaa ja lupasi että Kreikka saa jatkossakin maailman parhaiden ekonomistien osaamista käyttöönsä päästäkseen yli kriisistä.

 

Syrizan oli pakko hyväksyä sopimus, koska heille annettiin vain kaksi vaihtoehtoa. Joko Kreikka tuhotaan kokonaan Saksan johdolla varoittavaksi esimerkiksi eurosta lähtemisestä, tai sitten viisi vuotta harjoitettu toimimaton aina uusien ”apupakettien” ja leikkausten linja jatkuu.

 

Yhdysvallat vakoilee EU:n johtajia ja Wikileaks paljasti, ettei Merkel uskonut valittuun linjaan edes 2010 kun ensimmäiset ”apujärjestelyt” tehtiin. Miten voi olla mahdollista, että Suomessa yhä pidetään Merkeliä, Schäublea, Rehniä ja kumppaneita vastuullisina uskottavina auktoriteetteina, kun he eivät ole olleet sitä missään vaiheessa? Miten syyllinen ongelmiin voi olla vasta puoli vuotta vallassa ollut Syriza, jonka kreikkalaiset äänestivät valtaan ajamaan korruption ja veronkierron alas, sekä neuvottelemaan sellaisen sopimuksen, joka mahdollistaisi Kreikan elpymisen?

 

Aloitan nyt loman, joten blogi hiljenee, jos vain osaan päästää irti. Aurinkoista kesää kaikille Euroopan tilanteesta huolimatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Kari Ahveninen

Miten otsikko ja itse blogikirjoitus liittyvät toisiinsa? Jotenkin tää ei nyt oikein natsaa... vai onko otsikko kirjoitettu vain keräämään lukijoita?
Jussi, vaikka oletkin jäämässä lomalle niin pitäisi silti pitää joku roti bloggauksessakin.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Se viittaa tähän

"Suomalaiset poliitikot, mm. Olli Rehn ovat nyt arvostelleet Syrizaa ja sen johtajaa Tsiprasia, koska he sanoivat suoraan, etteivät usko nyt tehtyyn sopimukseen."

ja tietoon siitä, ettei Saksan johto ole missään vaiheessa uskonut tekemiinsä sopimuksiin, kuten ei usko IMF eikä kukaan uskottava ekonomisti (Suomessa Aki Kangasharju oli oikeiden ekonomistien kanssa eri mieltä, se kertoo enemmän hänestä kuin Kreikasta)

Kari Ahveninen

Eli siis otsikon olisi pitänyt kuulua niin ettei edes Suomen hallitus usko sopimukseen, eikö vain? Kuten ei kukaan muukaan, mutta kun nyt kuitenkin halutaan aatteellisista syistä pitää Kreikka eurossa, muusta viis. Ja laskun maksaa sitten mm. suomalainen veronmaksaja.
Sanoisin että harvinaisen tyhmää toimintaa. Mutta koskapa poliitikoilta olisi viisautta vaadittukaan, kunhan on kaikuva puheääni ja paljon sanottavaa kauniisti muotoiltuna.

Mutta yksi asia mistä edellistä hallitusta, vasemmistoliittoa siinä mukana, tulee syyttää: Se hallitus sementoi suomalaisen veronmaksajan kusetuksen, ja nyt siitä ilmeisesti lienee liki mahdotonta pyristellä enää irti.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #6

Jos Suomen hallitus ei usko pakettiin miksi se oli mukana tekemässä sitä ja vaatii nyt muita uskomaan? Miksi se ei myönnä tehneensä sutta?

Edellinen porvarihallitus siirsi Kreikan velat Saksan ja Ranskan pankeilta veronmaksajille. Sen jälkeen on vain siirretty väistämätöntä (tappioita) eteenpäin. Kataisen hallitus oli samassa tilanteessa kuin nykyinen.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #8

Olisiko mahdollisesti niin että jos Suomen hallitus nyt haluaa tuosta kreikkalaisen kusetuksen jatkamisesta eroon, niin se tarkoittaisi myös eroamista EU:sta?

Äläkä suotta selittele vain porvarihallituksen syyksi edellisiä sopimuksia, vasemmistoliitto oli siellä mukana päättämässä asioista. Ihan vain jos et satu muistamaan, niin Vasemmistoliitto oli mukana Kataisen hallituksessa...

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso Vastaus kommenttiin #8

Kyllä tuo on täyttä satua. Vasta sixpäckin aikaan, jossa vasemmistoliitto oli myös innolla mukana, muodostettiin Suomen suurimmat vastuut ERVV:n ja EVM:n muodossa. Nämä ovat myös siitä hienoja järjestelmiä, että Suomi on sitoutunut niihin allekirjoittaessaan ne sixpäckin aikaan. Kokonaisvastuut järjestelmistä nykyisellään ollevat Suomen osalta 50 miljardin luokkaa ylitakauksineen, kun ne vielä 2010 olivat joissakin miljardeissa. Tuolle tukipakettipolitiikalle olisi pitänyt sanoa viimeistään 2011 ei, se olisi auttanut sekä Kreikkaa että Suomea. Nyt kriisiä on vain pitkitetty ja ajettu valtioita tilanteeseen, jossa ei ole enää muita vaihtoehtoja, kuin liittovaltiokehitys. Nykyinen hallitus ei enää paljoa pysty vaikuttamaan ainakaan yksin mihinkään vastuiden lisäämiseen, se vaatii jo suurempienkin maiden mukanaoloa. Kaikenlaiset palomuuri ja niskalenkkipuheet olivat niiden toistajien oman nahan pelastamista, kun huomattiin, että virheratkaisuja tuli tehtyä oikein urakalla. Vasemmistoliitto ja muut sixpäckpuolueet ovat aivan yhtä syyllisiä näihin nykyisiin ongelmiin kuin kokoomuskin, sitä vastuuta on turha yrittää siirtää selittelemällä muiden syyksi.

Mikko Mikola

Suomi on Kreikan tiellä ja vain julkisen sektorin ankarat leikkaukset voivat pelastaa Suomen.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Suomessa on Pohjoismaiden selvästi pienin julkinen sektori, mitä tulee työntekijöiden määriin tai palkkoihin. Maataloustuet meillä taitavat olla isoimmat, mutta niitä oikeistohallitus ei leikkaa.

Kreikan tie on yksinkertaistetusti seuraava:

1) Vapautetaan hyvätuloiset verotuksesta
2) Korruptoidaan julkinen sektori mm. rahastamalla yksityistetyistä palveluista
3) Ei rakenneta sosiaaliturvaa eikä hyviä palveluita
4) Annetaan edellisten seurauksena veromoraalin heikentyä kokonaan
5) Otetaan julkista velkaa joka ohjataan omille eturyhmille
6) Pelastetaan pankit
7) Kriisitoimina leikataan julkisen sektorin tärkeintä osaa sadoilla tuhansilla

Jos Suomi, jonka julkinen sektori on EU:n tilaston mukaan Euroopan tehokkain, tekee ankaria leikkauksia julkiseen sektoriin, on niiden finanssipoliittinen kerroin lähellä kahta, jonka seurauksena velkaantuminen pahenee sitä enemmän mitä enemmän leikataan työttömyyden räjähtäessä kreikkalaisiin lukemiin.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Aika hyvä luettelo. Siihen vielä iso tekijä lisää: nostetaan palkkataso niin korkeaksi, että tuotannon kustannuskilpailukyky katoaa ja työpaikoille pannaan lappu luukulle.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Suomessa julkisella sektorilla on puoli miljoonaa työntekijää, kun ottaa sekä valtion että kunnat mukaan. Se tarkoittaa sitä, että noin yksi kymmenestä suomalaisesta on virkamies. Tuossa kun ottaa huomioon, että suomalaisia ovat myös lapset, opiskelijat ja eläkeläiset, jotka eivät osallistu tuon julkisen sektorin rahoittamiseen, suhdeluku on helpompi sisäistää. Vähintään puolet virkamiehien työpaikoista pitäisi lopettaa kuntaliitoksilla sekä toimintojen tehostamisella, että oltaisiin pitkällä aikavälillä kestävässä tilanteessa.
Suomen veroaste on Euroopan kolmanneksi kovin ja hyvässä vauhdissa matkalla kärkeen tuon ylisuuren julkisen sektorin suhteessa tuottavuuteen takia. Tämä syö kuluttajien ostovoiman siihen tasolle, että kotimainen kysyntä ja työttömyys lisääntyy useallakin alalla. Vain julkista sektoria ja veroastetta pienentämällä on mahdollista saada Suomi vielä nousuun ja talous tasapainoitetuksi. On turha tuudittautua mihinkään tilastoihin julkisen sektorin koosta verrattuna muihin Euroopan maihin, koska täällä yksityinen sektori on supistunut suhteessa eniten. Eli ainoa korjaus on julkisen sektorin pienentäminen tai rahasade taivaasta, muuten Kreikan tie ei lopu täälläkään.

Antti Jokela

"Dokumentit paljastavat kuinka Syriza on joustanut ja yrittänyt kaikin keinoin löytää kaikkia hyödyttäviä ratkaisuja."

Syrizan dokumentit herättivät suurta hämmennystä. Politico pyysi kommentteja erääseen Varoufakisin esitykseen ja mm Robert Barro (Professor of Economics, Harvard University) kommentoi: “Quite a hilarious document. This diagram is an obvious part of the Greek campaign to establish its reputation for insanity." Muutkin kommentit noudattavat samaa linjaa:

http://www.politico.eu/article/varoufakis-puzzles-...

"Miten syyllinen ongelmiin voi olla vasta puoli vuotta vallassa ollut Syriza, jonka kreikkalaiset äänestivät valtaan ajamaan korruption ja veronkierron alas, sekä neuvottelemaan sellaisen sopimuksen, joka mahdollistaisi Kreikan elpymisen?"

Hyvä kysymys, johon on täsmällinen vastaus! Reuters kvantifioi Syrizan hinnan Kreikalle ja päätyi summaan 63 miljardia euroa. Eräs EU-virkamies kommentoi: "Varoufakis was the most expensive finance minister in history".

http://uk.reuters.com/article/2015/07/17/uk-eurozo...

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Propagandaa on ilma sakeanaan. Kreikan ja troikan virallisista esityksistä näkee kuka esitti mitäkin, niistä dokumenteista ei pääse selittämällä eroon.

Jälkimmäinen linkkisi on EU-johtajien propagandaa puhtaimmillaan. He itse pakottivat pankit sulkemaan osana kiristysoperaatiota. Teoreettinen bkt-nousu on myös jotain, johon kukaan ei ole uskonut, koska JOKAISENA vuotena ennustus on mennyt metsään kun kasvua ei olekaan tullut troikan opein. IMF:n oma tutkimusosastokin on tämän todennut.

Antti Jokela

Kiitos seikkaperäisistä argumenteista. Hyvää lomaa!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tervetuloa arvostelemaan.

Eräänlaisena "Kreikka-toimittajana" haluaisin kysyä, mitä tekstejäni haluat arvostella, ja mistä syystä?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Vain Suomen hallitus uskoo Kreikka-sopimukseen? "

Ei kukaan usko sopimukseen minkään maan hallituksessa eikä parlamentissa, mutta kaikissa se viedään vaikka väkisin läpi sääntöjä noudattaen. Miksi? Peliin osallistuvat tietävät vaihtoehdon maksavan enemmän ja jos yksikin lipsuu sopimuksen takaa, kaikki häviävät eniten kenenkään voittamatta mitään.

Suomen hallitus antoi kaiken tuen minkä vain voi Tsipraksen hallitukselle viedä hänen oma pakettinsa läpi Kreikan parlamentissa. Niin kuuluukin toimia, vaikka mitään ei pidä tietenkään lähteä lupaamaan ennen kuin sopimuksen kaikki ehdot täytetään pelin sääntöjen mukaan.

Peliä pelataan niin, että Tsiprasta pidetään löysässä hirressä jalat tuolin selkänojalla siltä varalta ettei Kreikka täytä velkojien talouspoliittisia ehtoja ja toimi EU:n ulkopoliittisten tavoitteiden mukaisesti ulkokentällä. Vain pelaamalla sääntöjen mukaan, Kreikka saa velkajärjestelyn eurossa pysyen.

Koska Syriza uusien vaalienkin jälkeen nousisi valtaan, ei Tsipraksen syrjäyttäminen hallitusvastuusta ole toimiva kiristysruuvi käytettäväksi EU:n ulkokentällä missä vastassa on Venäjän kivikova joukkue. Siksi Kreikan eurosta erottamisen mahdollisuutta on pidettävä yhtenä vaihtoehtona kuvioissa mukana. Vaikka peli näyttää härskiltä, kaikki voittavat noudattamalla pelin sääntöjä loppuun asti.

Onhan sekin tietysti mahdollista ettei peliä ehkä pelata lainkaan. Silloin viimeisen puolen vuoden tapahtumat vaikuttaa normaaliin tottuneesta pöyristyttävältä toiminnalta. Luotan siihen että vastuulliset päättäjät instituutioissa ja euromaiden hallituksissa yhdessä osaavat päättää miten kaikkien edut maksimoidaan.

Jani Miettinen

Eikö ne Kreikan demarit ollut vallassa, kun Kreikka romahti?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Saattoi ollakin, vaan mitä väliä sen kannalta kuinka ongelmat Euroopassa ratkaisemaan? Kreikka ryssi pelinsä kotikentällä, mutta siirsi velkakriisinsä geopolitiikan sääntöjen mukaan ratkaistavaksi.

Kotikentillä kyläpoliitikot maustavat soppaa omin eväin kukin kykynsä mukaan, mutta hiekkalaatikko olisi heille parempi aitio.

Jani Miettinen

No sillä on se väliä, että blogin kirjoittaja väitti alunperin Kreikan oikeisto hallituksen pilanneen Kreikan kansantalouden.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"On ollut hirvittävä ja turhauttava kokemus huomata, kuinka suomalaiset saadaan uskomaan tarinaan, jolla ei ole juuri tekemistä todellisuuden kanssa."

Se on totta, eikä Kreikka ole suinkaan ainoa aihe, välillä tuntuu kuin media pyrkisi Hollywood-tyyliin rakentamaan koko maailmasta ehjää ja kokonaista fiktiotarinaa hyviksineen ja pahiksineen, muka totena. Niin mustavalkoinen ja yksinkertainen todellisuus ei kuitenkaan koskaan voi olla.

Pahinta on se, että median rakentama fiktiomaailma myös puree hämmästyttävän moneen suomalaiseen. He haluavat ilmeisesti mieluummin uskoa sadut todeksi, koska monimutkainen ja ristiriitainen todellisuus on liian ahdistava hallittavaksi.

Ja kun uskon halua löytyy terpeeksi yleisöltä aina maksamiseen saakka, tätä satua tästä maailmasta saanemme lukea ja nähdä tästä eteenkin päin – siihen asti kunnes media palaa nykyisestä rahan takomisen kahleista perustehtäväänsä.

Ainakaan toistaiseksi tällainen unelma ei näy olevan toteutumassa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Greek Railways - tässäpä yksi hassu juttu osaltaan siitä, miksi asiat Kreikassa menivät kuten menivät ja johtivat nykyiseen tilanteeseen.

http://www.nytimes.com/2010/07/21/business/global/...

http://www.bbc.com/news/magazine-18032721

Kreikan valtion olisi halvempaa ajeluttaa matkustajat määränpäihinsä takseilla junien sijaan. Kreikan rautateiden matkustajaliikenteen kustannukset / matkustajan kilometri ovat 0,60 euroa / km. Tämä tarkoittaisi Suomen oloissa HKI- Kuopio - HKI edestakaisen junamatkan hinnan kannattavuusrajaksi n. 500 euroa Suomen vajaan nykyisen vajaan satasen sijaan. Kreikan VR tekee tappiota n. 150.000 euroa / työntekijä / vuosi. Yhtiö on tehnyt noin miljardin tappiot vuosittain, joka on katettu velkarahoin. Velkaa Kreikan VR:lle on kertynyt 12 miljardin euron verran ( 2012 vuoden tieto ). Suomalaisen rautatieläisen keskipalkka lienee n. 3.000 euron luokkaa / kk, kreikkalaisen kolleegan palkat ovat n. kaksinkertaiset. Ateena - Thessaloniki rataosuudella 10.000 euroa /kk tienaava veturinkuljettaja ajaa työtovereineen liki tyhjiä junia, joiden kustannuksista ovat vastanneet ja vastaavat nykyisin muiden maiden veronmaksajat ( Suomen tapauksessa maan tulevat veronmaksajat ). Vaikkakin Kreikan rautateiden henkilöstöä on vähennetty 30 % viimeisellä v. 2002-2009, yhtiön palkkakustannuksset kasvoivat yli 50 % !

Tässäpä eräs toinen lainaus vuodelta 2011, jossa mainitaan Suomikin:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2007949/Th...

Money flowed into all areas of public life. As a result, for example, the Greek school system is now an over-staffed shambles, employing four times more teachers per pupil than Finland, the country with the highest-rated education system in Europe. ‘But we still have to pay for tutors for our two children,’ says Helena, an Athens mother. ‘The teachers are hopeless — they seem to spend their time off sick.’

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Vasemmistopuolue ja Sdp ovat olleet sinisilmäisiä istuessaan Kokoomus-vetoisen hallituksen apupuolueena. Noina aikoina laiminlyötiin pahasti sekä Saksan että Kreikan virheellisen talouspolitiikan arvostelu ja oikaisuvaatimukset. On erikoista, että banksterien hallitsemat liikepankit ovat saaneet määritellä EU:n talouslinjan.

Ongelma syntyy jo siitä, että yksityisten hallitsemat pankit toimivat tavallisten "pienten ihmisten" tallettamilla varoilla. Jos pankki menee nurin, "pienten ihmisten" talletukset ovat myös vaarassa. Näin siis pankeista on tullut instituutioita, joita on vaikea päästää kaatumaan. On sinänsä erikoista, että tavallisten kansalaisten käytettävissä ei useinkaan ole valtioiden omistamia pankkeja, vaan joudutaan turvautumaan finanssibisneksen palveluksiin.

Pankit ovat siis nousseet instituutioiksi, jotka hallitsevat jopa valtioiden talouspolitiikkaa. Kuitenkin nuo pankit kilpailevat verisesti keskenään ja tekevät ronskeja riskisijoituksia. Jos sitten riskit toteutuvat, banksterit voivat olla varmoja, että valtiot ja EU kyllä tulevat veronmaksajien varoilla pelastamaan.

Tällainen tilanne on jotenkin sairas sekä talouden että demokratian kannalta.
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198605...

Toimituksen poiminnat