Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Mistä Kreikassa äänestettiin aamulla

Uusimmat kasvuluvut Saksasta, Ranskasta, Italiasta ja Hollannista ovat alle odotusten ja Suomenkin alamäki on jyrkkenemässä leikkausten seurauksena. Koko euroalue on kriisissä ja Suomi on tippunut joukon huonoimmaksi.

Kreikassa romahdus on ollut niin historiallisen iso, että kasvun käynnistyminen pohjalta ei vaatisi ihmetekoja. Kuten todettu monesti aiemmin, ylivelkaantunut Kreikka ei pelastu lainaamalla sille aina lisää ”tukirahaa”, vaan mahdollistamalla työpaikkojen syntyminen. Massatyöttömyydestä kärsivä maa ei pysty maksamaan velkojaan.

Kreikassa valtaan noussut Syriza sai neuvoteltua kolmanteen lainapakettiin monia parannuksia, mutta se pakotettiin jatkamaan leikkauksia. Vaikka leikkaukset ovat aiemmin sovittuja pienempiä, on mahdollista, että ne estävät todellisen kasvun alkamisen.

Kreikan parlamentti kokoontui läpi yön ja äänesti aamulla kolmannen tukijärjestelyn puolesta. Maata hallitsevan vasemmistopuolue Syrizan omat rivit kuitenkin hajosivat ja pahimmillaan edessä on uudet vaalit. Suomessa on uutisoitu lähinnä siitä annetaanko lisää lainaa vai ei, mutta olennaisempaa kreikkalaisille ja koko operaation onnistumiselle on, mitä lainan ehtoina on sovittu. Tässä pikainen kooste otsikkotasolla.

 

1. Peruslinja pysyy samana kuin vanhassa sopimuksessa, 4 miljardin lisälaina nousee 85 miljardiin ja rahoitus on sovittu 3 vuodeksi eteenpäin

2. Lisäleikkauksia kohtuullistetaan 20 miljardilla

Kreikan valtiontalous on jo nyt ”plussalla”, mutta velkojen kokonaismäärä on mahdoton. Jotta Kreikka voi toipua, vaaditaan siltä pienempää ylijäämää kuin aiemmin sovittu. Käytännössä tämä tarkoittaa 20 miljardia vähemmän leikkauksia.

2015 ylijäämäksi +0,25 % bkt:sta (aiempi sopimus +3 %)
2016 +0,5 % (+4,5 %)
2017 +1,75 % (+4,5 %)
2018 +3,5 % (+4,2 %)

3. Sopimus noudattaa EU-oikeutta (aiemmin Britannian lakia) ja valtion koskemattomuus palautetaan

4. Pankkien pääomittaminen toteutetaan loppuvuoden aikana, jotta talletuksia ei ole pakko leikata

5. Roskalainoja ei myydä yksityisille yrityksille

6. Sähköverkkoja ei yksityistetä

7. Kasvuinvestoinneille luodaan 35 miljardin investointiohjelma

8. Työmarkkinakeskustelut aloitetaan yhteistyössä kansainvälisen työjärjestö ILO:n kanssa, jotta Kreikassa voidaan noudattaa länsieurooppalaisia standardeja

9. Sairaaloiden 5 € vierailumaksu poistetaan

10. Julkista omaisuutta ei pakkomyydä kiireellä, vaan uuden rahaston tehtävä on saavuttaa julkisen talouden kannalta kestävin lopputulos

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juha Hämäläinen

5. Roskalainoja ei myydä yksityisille yrityksille

HEH olisipa vasemmiston johtajat aikoinaan tehneet tälläisen päätöksen, niin olisi Suomessakin iso joukko taitavia yrittäjiä pelastunut!

Kiitos Suvi-Anne Siimes ja Vasemmistoliitto Suomen suurimmasta ihmimillisestä katastrofista!

Vainajien omaisille voisi esittää pahoittelunsa! Vainajille se tulee liian myöhään!

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suvi-Anne_Siimes

Pekka Pylkkönen

Kreikan bkt ei ollut alimmillaankaan vielä edes Euroopan häntäpäässä. Oliko Jussille pettymys että Kreikan kasvu jatkui? Tuntuiko että kreikkalaiset pettivät vasemmiston talousdogmat?

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Kreikka (ja Suomi) ovat osoittaneet (valitettavasti) että vasemmiston talouslinja (ja ennuste) on koko ajan ollut oikea.

Pekka Pylkkönen

Olisi muutenkin ollut reilumpaa kertoa koko tilastojulkaisun kohokohta: Suomi on ainoa EU-maa jonka talous supistui. Huikeasta velkaelvytyksestä "huolimatta".

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Valtion budjetti ei valehtele http://budjetti.vm.fi/indox/tae//2015/aky_2015.jsp

Suomi on elvyttänyt 2009 ja 2012, joiden ansiosta kotimainen kulutuskysyntä pysyi lähes ennallaan. Vuoden 2015 alusta aloitettiin jättileikkaukset, joiden seurauksena bkt-kehitys on pudonnut Euroopan huonoimmaksi.

Toimituksen poiminnat