Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Kannattaako yrittää?

Blogin päivitystahti on hyvin satunnaista. Siitä voi usein päätellä kuinka kiireistä töissä on. Välillä työt vievät illat ja viikonloput, eikä muutamina vapaatunteina jaksa enää kirjoittaa. Toisaalta, kun viime viikonloppu oli poikkeuksellisesti kokonaan vapaa, vietin sen järven rannalla akkuja ladaten.

Kesäinen Saimaa Anttolassa
Kesäinen Saimaa Anttolassa

Kirjoitan viimein yrittämisestä, kuten aiemmin lupasin. Lyhyesti siksi, että huomenna aamulla pitää olla skarppina puoluehallituksen kokouksessa. Vasemmistoliitolta on tulossa myöhemmin kokonainen oma ohjelmansa yrittämisestä, joten aiheeseen palataan vielä.
Niin sanottu ”ensimmäinen vasemmisto” eli Ranskan vallankumouksen ”porvarillinen vasemmisto” oli ammatinharjoittajien, eli nykykielessä yrittäjien, poliittinen liike. He halusivat ja saivat vallan pois sen ajan suurpääomalta ja etuoikeutetuilta, aatelilta ja kuninkaallisilta. Keskeisimpiä vaatimuksia oli perintöjen verottaminen ja demokratia.

Ammatinharjoittamisesta ajauduttiin teollistumisen myötä uudenlaiseen yhteiskuntaan, jonka myötä syntyi ns. ”toinen vasemmisto”. Tämä ”sosialistinen vasemmisto” halusi varallisuutta yrityksiltä työntekijöille, jotka tekivät lähes koko valveillaoloaikansa töitä pienellä palkalla. Tämäkin vasemmisto onnistui monissa tavoitteissaan, ainakin täällä Pohjois-Euroopassa. Kahdeksan tunnin työpäivä, inhimilliset palkat ja työolot, kaikki ovat toisen vasemmiston ansiota.

Toista vasemmistoa pidettiin yrittäjien vastustajana, koska edut olivat ristiriitaiset. Yhä tänä päivänä politiikan jakolinjan katsotaan kulkevan kaikkien yritysten ja työntekijöiden välillä.

Kokoomus on kampanjoinut tämän vastakkainasettelun loppumisella. Heidän propagandansa mukaan me kaikki olemme samassa veneessä ja meillä kaikilla on yhteiset edut ja haasteet.

Kun katsotaan mitä tosimaailmassa tapahtuu, huomataan, että kokoomuksen propaganda on bluffia. Ristiriita ei ole kaikkien yritysten ja työntekijöiden välillä, mutta se on yhä pääoman ja työn välillä.

Yhä suurempi osa yrittäjistä on aivan tavallisia työläisiä, ammatinharjoittajia, joilla ei ole mitään tekemistä maailmaa pyörittävien pääomien kanssa. Silti he usein samaistuvat EK:n ja kokoomuksen linjaan, joka pelaa ainoastaan hyvin varakkaiden ihmisten pussiin koko hyvinvointivaltion kustannuksella.

Vasemmistoliitto perustettiin kaksikymmentä vuotta sitten ns. ”kolmannen vasemmiston” puolueeksi. Nyt se vihdoin näkyy selvästi myös suhtautumisessa yrittäjiin, kun yhä useammat pienyrittäjät kokevat puolueen omakseen. Ehkäpä sen takia se alkaa näkyä myös meidän ohjelmissamme.

Yrittäjäohjelmaa ennen hyväksymme puolentoista viikon päästä puoluekokouksessa puolueelle uuden tavoiteohjelman. Siellä vaadimme mm., että ”Jos julkisia palveluja hankitaan yksityiseltä sektorilta, pitää työt kilpailuttaa riittävän pienissä osissa, jolloin paikalliset pienyrittäjät voivat tuottaa palvelut ylikansallisten suuryritysten sijaan.”

Kokoomuksen yksityistämislinja on hyödyttänyt ainoastaan rikkaita, usein ylikansallisia suuryhtiöitä. Me emme kannata ideologista yksityistämistä, mutta silloin kun yksityistetään, pitää se tehdä pienyritysten ja paikallisen talouden ehdoilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Petsaus (nimimerkki)

Katsoi juuri South Parkin ja olipas jakso ja sitten oi voi:

"Meidän pitäisi ruveta elämään yhdessä. Luoda yhteinen yhteisö, vaikka se olisi kuinka pieni tahansa - perhe, työpaikka, kylä, kunta, kaupunki, valtio, Eurooppa, maailma. Se lähtee pienestä, tavoitteena kasvaa suureksi. Siihen pyrkiminen on vaikeata, koska yhteisessä elämässä meidän pitäisi kriittisesti katsoa omaan kulttuuriimme. Olisi se kulttuuri sitten suomalainen, somalialainen, venäläinen, virolainen. Meidän pitäisi tarkastella sitä kriittisesti ja löytää sieltä huonot sekä hyvät puolet. Tuoda mukanamme hyvät puolet, jotka vahvistavat yhteiseloa ja jättää taaksemme huonot puolet, jarrut."

Jatkoja .

Visitor (nimimerkki)

"Yhä suurempi osa yrittäjistä on aivan tavallisia työläisiä, ammatinharjoittajia, joilla ei ole mitään tekemistä maailmaa pyörittävien pääomien kanssa. Silti he usein samaistuvat EK:n ja kokoomuksen linjaan, joka pelaa ainoastaan hyvin varakkaiden ihmisten pussiin koko hyvinvointivaltion kustannuksella."

Näihän se menee, on mennyt jo pitempän, ongelmaksi se muodostuu siinä vaiheessa, kun ei tajuta tosiasioita, vaan hoetaan mantraa, näin on tutkittu:

"Kova tosiasia on, että yrittäjätoiminta on merkitykseltään kapitalismin kehittyessä supistuva taloudellisen toiminnan muoto. Tämä näkyy muun muassa siinä, että yrittäjien osuus työvoimasta on suuri vain kehitysmaissa ja köyhissä OECD-maissa, kuten Meksikossa, Turkissa ja Kreikassa.

Yrittäjät ovat vähemmän koulutettuja kuin palkansaajat, keskimääräisluvuin vertailtuna. He ikääntyvät.
Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii yksilöltä enemmän kuin palkansaajaksi päätyminen. Perheyrittäjien lapsistakin monet haikailevat palkkatyöhön.

Hyvä työllisyys, korkea tuottavuus ja väestön vauraus eivät ole yhteydessä yrittäjyyteen...

Sattuu nimittäin olemaan niin, että tulevaisuus näyttää valoisalta juuri siksi, että yrittäjätoiminta vähenee ja palkkatyö yleistyy. Niin tapahtuu kaikkialla, missä valtiot tai alueet vaurastuvat."

http://www.hs.fi/keskustelu/%22V%E4est%F6n+vauraus...

hohhoijaa (nimimerkki)

ei kannattaisi saramon räplätä historian kanssa kun ei selvästikään tunne sitä. ranskan vallankumouksen pohjana toimi nimenomaan aate VAPAUDESTA OMISTAA, joka on puhtaasti smithiläinen (kapitalistinen) idea.

hävettää jussin puolesta

Simo (nimimerkki)

Osaatko Jussi arvioida, mitä tuo kilpailuttamisen tekeminen pienissä osissa aiheuttaa kokonaiskustannuksille? Idea kuulostaa hyvältä, jos se ei lisää julkisen sektorin kustannuksia ja sitä kautta heikennä kokonaispalvelutasoa (sillä tietysti suuremmat kustannukset olisivat jostain muista palveluista pois).

Ehkä paras ratkaisu olisi, että nykyisen kokoiset hankinnat pitää pilkkoa pieniin, samanaikaisesti kilpailutettaviin osiin. Tarjouksia voisi tehdä sekä yksittäisistä osista että koko paketista (tai vaikka tietyistä paketin osista), ja tarjouskokonaisuudesta valittaisiin julkiselle sektorille edullisin ratkaisu. Näin varmistettaisiin, että kustannukset eivät osissa kilpailuttamisen takia nousisi, mutta tarjottaisiin pienyrittäjille mahdollisuus tarjota suuryrityksiä kustannustehokkaampia ratkaisuja.

Käyttäjän hemanus kuva
Klaus Hemanus

No ihan oikeasti Jussi, haluaisitko, että joku toinen vasuri yrittäjä veisi sinulta osan pääomastasi ? Normaalisti vasuri- ja toki moni muukin yrittäjä ( mm Putin) ottaa ensin kunnalta, valtiolta tai jopa yksityiseltä palkan ja pyörittää sitten "Wirmaa" noin savolaisittan ja on olevinaan yrittäjä - valtion - kunnan tai jopa kaverin tuella, silleen, Ranskassa erityisesti - kai vasuri tietää mikä on nykyään Ranskassa "in" - se on Valtion/kunnan virka ja venäläisten emigranttien hyysääminen - Renault toimii enää valtiojohtoisena juomana mutta autona ei kauppa käy.

Peter (nimimerkki)

Ok kirjoitus. Sinänsä. Parempaa taloudenpitoa tarvittaisiin, niin. Ongelma on ettei enää juuri ole vaihtoehtoja.

(Joku kirjoitti Ranskan vallankumouksesta. Mutta teoria on eri asia kuin käytäntö. Käytännössä meillä ei ole toimivaa teoriaa yhteiskunnasta vaan myyttejä. Muutenhan ekonomien ennusteet eivät aina menisi pieleen. Missä kapitalismi on? Sellainen tarvitsee esim kapitalisteja. Niitä ei juuri enää ole - paria superhyperrikasta lukuunottamatta - melkein kaikki varat ovat rahastoissa. Niitä hallitsee ideologisesti koulittu virkamieskunta. Enimmäkeen koulutus meni hukkaan, vetävät vain välistä, mikä nähdään pankkikriisistä. Sama juttu sosialismin kanssa, ajatuskummajainen joka löytyy vain horisontista -

Teoriat ovat osoittautuneet roskaksi. Viis niistä, vain yhteiskunnallisella todellisuudella on merkitystä. Sitä voi jopa tutkia. Oma käsitykseni on taatusti vajavainen sekin. Käytäntö rules jokatapauksessa.)

Asiaan eli käytännön tarkasteluun: Yrittäminen - pienille - on tekemällä tehty melkein mahdottomaksi. Puristut väistämättä valtionbyrokratian ja monopolikonsernin väliin.

Konserni tekee kaiken mahdollisen ja mahdottoman jekun jotta saisi sinut pois häiritsemästä. Yritä murtaa vähittäiskaupan kartelli jonkun tuotteen osalta ja törmäät heti leveranssiboikottiin. Jota et pysty todistamaan. Jos olet vielä pystyssä vuoden jälkeen kartelli laskee tilapapäisesti hintoja juuri niin alas kuin kaatamiseesi tarvitaan. Vaikkapa omien tuotantokustannustensa alle. Ei haittaa, sillä kartellilla on varoja ja luottoa eikä yhden tuotteen tappiollisuus jonkun vuoden merkitse sille mitään. Pienfirma ei voisi noin tehdä. Ikinä et pysty todistamaan mitään. Oikeudessa, jos sinne päädytään, tuomari on kartellipomojen vapaamuurariveli. Tätä luetteloa voisi jatkaa. Todellisuus on muuta kuin jokin markkinateoria jossain kirjassa. Todellisuudessa meillä on kartelli melkein joka alalla eikä juuri vapaita markkinoita. Jos sellainen uhkaa syntyä huuto on kova. Ajatellaan vaikka taxia -

Pankki taas on eri maata. En kirjoita siitä aiheesta ettei verenpaine pääse nousemaan.

Sitten on ns luonnollisia monopoleja, kuten posti. Eri juttu.

Valtion byrokratia ja monopolikonsernin byrokratia - mikä ero niillä on? Käytännössä sekatalous on liian lievä ilmaisu. Korporaatiot ja monopolit vallitsevat. Entä mitä sanoa Fortumista? Jätän tarkemmat määrittelyt. Suunnitelmatalous aika pitkälle kuitenkin vaikkei täysin.

Pienyrittämisen idea on käymässä todellisuudelle vieraaksi. Suuri osa "yrittäjistä" on kartellin alihankkijoita tms. Monopolille käy halvemmaksi siirtää osa työväestä "yrittäjiksi" jne jne. Ja vielä: OL3 työmaalla siirtotyöläinen tekee ehkä töitä 2€ tuntipalkalla-

Politiikan ja talouden erottaminen on keinotekoista, käytännössä vaikeaa tai mahdotonta.

Onnea vain pienyrittäjälle. Toivottavasti joku pärjää. Pienyrittäjän viimeiset ja ainoat todelliset ystävät löytyvät vasemmistosta...jep. Voin hyväksyä tuon.

Yhteiskunta on kangistunut mahdottoman suuriksi byrokratioiksi. Niiden nimet eivät enää merkitse paljonkaan. Valta pakenee kansaa jättibyrokratian huipulle. Pari tyyppiä päättää kaikesta. Kaikki päättäjät tuntevat toisensa. Valtaosan näkee linnassa jouluk kuudentena.

Miksei löydy puoluetta joka vaatii että monolit on purettava/pilkottava, vaaleissa siirryttävä suoraan demokratiaan Sveitsin mallin mukaan, pienyrittäjää suosittava verotuksessa kun taas isoille firmoille ja varsinkin pankeille pannaan iso vero ja katto työntekijöiden määrästä.... Naurattaa eikö? Pian kai lopetetaan vaalitkin.

PS. Isopomot eivät kuitenkaan lopulta peri maata. Systeemin väistämättä luhistuessa ...sen perimisen tekee mafia. Entiset kartellipomot joutuvat asumaan Gated Communityssä jatkuvassa pelossa. Eliittien kierto....

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Sinä Jussi olet pian jo kelpuutettu väärien miesten yhdistykseen;
http://haapavaara.wordpress.com/2010/06/06/vaarat-...

Hankintalakia olisi muuten myös syytä vähän tarkastella uudella silmällä, vaikkakin sitä juuri muutettiin.

Vapaa äänestäjä (nimimerkki)

Vasemmistolaisuus on vain eräs uskonto. Siihen liittyy tietysti sokeus todellisuuden suhteen. Pienikin todellisuuden tarkastelu on heille vaikeaa ja useimmiten mahdotonta. Yrittäjä ja lahjakkuusviha on tyypillistä. Taustalla on perusteeton ajatus, että älyllistä puolta työelämässä ei tarvita. Ajatus on tullut yhteiskunnan koulutustason, tieteen ja tekniikan nousun kauta täysin mielettömäksi. Alusta alkaen tämä ajatus on ollut vailla yhteyttä todellisuuteen, mutta on ollut tärkeä uskonnon uhrien itsetunnon kohottamisessa uskonnollisen itsetunnon tasolle. Suurin osa kommunistien kirjoituksia onkin erilaisia lahjakkuuden ja ahkeruuden vastaisia uskontunnustuksia.

Neuvostoliitossa lahjakkuus pyrittiin tämän uskonnon perusteella poistaman mm. tappotyökeskitysleireillä ja niskalaukauksilla. Tulokset ovat tiedossa monilla kommunistiuskoisellakin, vaikka on paljon niitäkin, jotka eivät tunnista tietämättömyyttään kommunistista yhteiskuntaa tavanomaiseksi monopolikapitalismiksi.

Markus RURIK Räsänen (nimimerkki)

ELÄMME JO VALLANKUMOUKSELLISESSA TILANTEESSA

www.markusreed.julkaisee.fi/104 ”Räsäsen seinälehti”
Suomen punaisin Päätoimittaja, Markus ”Red” Räsänen, kommentoi:

VAIN IHME VOI PELASTAA KAPITALISMIN
Tiede ei usko ihmeisiin.

Hurri-kapitaali sanoo suomalaisille työläisille, "teidän ei kannata enää jatkaa etujenne puolustamista, me korvaamme kuitenkin teidät ulkolaisella halpa-työvoimalla".

VIIKKO-LIITE: www.markusreed.julkaisee.fi/82
PÄÄKIRJOITUS: www.markusreed.julkaisee.fi/83

Joonas (nimimerkki)

Hyvä kiroitus, ei lisättävää. Sääli ettei vasemmistossa ajatella yleisesti näin.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

”Jos julkisia palveluja hankitaan yksityiseltä sektorilta, pitää työt kilpailuttaa riittävän pienissä osissa, jolloin paikalliset pienyrittäjät voivat tuottaa palvelut ylikansallisten suuryritysten sijaan.”

Onkohan tämä nyt ratkaisu? Mites olisi ehtona verojen maksu suomeen? Varmaan kuitenkin pidetään kilpailun rajoittamisena?

Vapaa äänestäjä (nimimerkki)

3:
Vasemmistolaisuuden perusta on aina tietämättömyys ja erityisesti historiasta. Asiaan liittyy kyvyttömyys tarkastella yleensä todellisuutta uskontunnustuksien ulkopuolelta. Alustaja yrittää kirjoittaa historiasta uskontunnustusta, jossa muka kaikki myönteinen on vasemmiston aikaansaanosta. Keskeinen asia kuitenkin unohtuu, että elintaso jne. on parempi maissa, joissa vasemmistolla ei ole ollut poliittista merkitystä.

Lapsellista on väittää vasemmiston ansioksi lyhentynyttä tyäpäivää ja elintason yms. nousua. Keskeinen asia on vapaan yrittelijäisyyden, tieteen ja tekniikan kehityksen aiheuttama tuotantoelämän tuottavuuden nousu.

Alustaja ei edes tiedä uskontonsa perusteita, sillä vasemmiston lopullisena päämääränä oleva keskitysleirisosialismi tarkoittaa uskonnollista kirkkovaltiota, jossa on palattu kirkkoruhtinaan diktatuuriin. Se tarkoittaa taantumista pimeään keskiaikaan laajoine yhden uskonnon uskonvainoineen. Sama koskee ajattelun ja mielipiteen vapauden kieltämistä. Tieteen kehitys on kahlittu uskonnollisilla mielipidevainoilla ja uskonnollisella poliisilla. Seurauksena on ollut aina työtätekevien kestämättömän raaka riisto eli erittäin alhainen elintaso. Miten alustajalta unohtui tällainen keskeinen asia? Vasemmistolaisuus on siis osoittautunut olevan mainoslauseittensa täydellinen vastakohta. ALustaja ei siten osoita tuntevansa uskontonsa saavutuksai mainosten ulkopuolelta.

Vasemmisto on uskontona erittäin taantumuksellista ja siinä toistuvat uskontojen tyypilliset epädemokraattiset ja rasistiset piirteet tosiuskoisia ja muitakin vähemmistöjä kohtaan. Uskontoihin liittyy kuvitelma yhden ainoan opin ikuisesta ylivoimasta. Sellaisen luomiseen on pyritty aina ja kaikki yritykset ovat epäonnistuneet ja tulevat epäonnistumaan.

Yhteiskunnan kehitystä ei siksi pidä lukita uskontoon, vaan on annattava kaiken kehittyyä uusien ideoiden kokeilun ja soveltamisen myötä. Tässä taustalla on ajatteleman koulutetun lahjakkaan ja ahkeran kansanosan ainutlaatuinen osuus. Vasemmiston perusteeton lahjakkuusvastaisuus riittää tuomitsemaan koko uskonnon mielettömäksi.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

"vapaa" äänestäjä on taas pääsyt vauhtiin, tsekkaas vaikka tämä, nyt ennen kuin verenpaineesi nousee:
http://haapavaara.wordpress.com/2010/06/05/composi...

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

"Vapaa äänestäjä" 8. ja 12.

Toinen meistä käsittää politiikan uskonnollisesti. Hyvinvointia on nimenomaan niissä maissa, joissa vasemmistolla on ollut valtaa. Maailman onnellisimmat ja hyvinvoivimmat maat Tanska, Ruotsi ja Norja ovat myös vasemmistolaisimmat järjestelmältään.

Suomessakin oli vielä 80-luvulla hyvinvointivaltio. Valitettavasti sen jälkeen on taannuttu monissa asioissa kun vasemmiston valta on vähentynyt.

Suomen vasemmiston historiaa kannattaa lukea vaikka täältä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Kansan_Demokra...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansanrintama_Suomessa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansanrintama

PerusteetOn (nimimerkki)

"Kun katsotaan mitä tosimaailmassa tapahtuu, huomataan, että kokoomuksen propaganda on bluffia. Ristiriita ei ole kaikkien yritysten ja työntekijöiden välillä, mutta se on yhä pääoman ja työn välillä."

"...EK:n ja kokoomuksen linjaan, joka pelaa ainoastaan hyvin varakkaiden ihmisten pussiin koko hyvinvointivaltion kustannuksella."

Sami, voisitko perustella nämä väitteesi? Onko pääoman määrä mielestäsi vakio, kyse on vain siitä, miten se jaetaan? Minun mielestä homma vaan on niin, että meidän pitää kannustaa huippuyksilöt johtamaan, jotta me tavikset voimme olla työn sankareita. Ilman sitä johtoa nimittäin ei ole työn sankareita.

PerusteetOn (nimimerkki)

Pahoittelut, tarkoitus oli tietysti pyytää Jussia kommentoimaan.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

#15, miksi minä perustelisin Jussin sanomisia?

Masa (nimimerkki)

Eikö juuri Kreikassa ja Unkarissa sosialistihallitukset ole tuhonneet maidensa hyvinvoinnin taas kerran holtittomalla ja epärehellisellä rahankäytöllään?

Ville (nimimerkki)

#18 "Eikö juuri Kreikassa ja Unkarissa sosialistihallitukset ole tuhonneet maidensa hyvinvoinnin taas kerran holtittomalla ja epärehellisellä rahankäytöllään?"

Jep. Sen takia unkarissa on nyt otettu lusikka kauniiseen käteen ja laskettu veroja oikein urakalla.

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Tuolta löytyy oikein hyvää tietoa.

Realisti (nimimerkki)

Jussi Saramo: Sori vaan Jussi, mutta olet kyllä ihan kuutamolla. Pienyrittäjien ja vasemmistolaisten intressit eivät todellakaan mene yksiin. Tämän osoittaa jo se, miten vasemmistolaiset yrittävät jatkuvasti viedä yrittämisestä viimeisiäkin kannustimia veronkorotusten ja muun kiusanteon avulla. Yrittäjä on lisäksi aina vähintäänkin potentiaalinen työnantaja, ja kyllä työnantajan ja palkansaajan intressit menevät myös ristiin aivan samalla tavalla kuin kauppiaan ja asiakkaan.

Vasemmiston tavoite on kärjistäen se, ettei yhteiskunnassa ole tuloeroja. Yrittäjän tavoite on täysin päinvastainen: se, että tuloeroja on, ja erityisesti että hänen omat tulonsa ovat edes hitusen korkeammat kuin naapurin miehellä, joka käy palkkatöissä.

Yrittäjien ja vasemmiston välillä on syvä epäluulo, jonka vasemmisto on itse aiheuttanut vuosikymmeniä kestäneellä myyräntyöllään. Tästä voisi kertoa lukemattomia anekdootteja. Esim. omassa lapsuudessani äitini (palkansaaja) ei meinannut saada julkisen sektorin työnantajaltaan lupaa jäädä kotiin hoitamaan kuumeisia lapsiaan, koska isäni oli ... yrittäjä. (Eli hän ei vasemmistolaisten mielestä varmaan päivisin tehnyt mitään mainitsemisen arvoista.) Siihen aikaan oli nimittäin vasemmisto vallassa, mutta onneksi ei ole enää. Mitään rikkaitahan me emme edes olleet, kunhan oli muuten pakko tehdä kiusaa. Jos siis vasemmisto haluaa voittaa yrittäjien luottamuksen, siihen eivät auta korupuheet, vaan käytännön poliittiset teot. Nykyiset veropuheet kertovat täysin päinvastaisesta linjasta.

Kokoomuksen "vastakkainasettelun aika on ohi" -läpässä on enemmän totuuspohjaa. Palkansaajien intressissä on se, että Suomessa on yrityksiä, jotka voivat tarjota heille työpaikkoja. Mitä suurempi yritys, sitä enemmän työpaikkoja se voi tarjota. Jos siinä joku pääsee rikastumaan, se on ainakin minulle ihan ok. Yrittäjät eivät toimi epäitsekkäistä syistä, mutta enpä ole kyllä vielä tavannut ketään palkansaajaakaan, joka kävisi töissä ilmaiseksi. Totta kai pohjalla kytee pieni intressiristiriita (eli vastakkainasettelu ei ole kokonaan ohi), mutta viime kädessä kyse on järjestelystä, josta kaikki hyötyvät.

hohhoijaa (nimimerkki)

"Toinen meistä käsittää politiikan uskonnollisesti. Hyvinvointia on nimenomaan niissä maissa, joissa vasemmistolla on ollut valtaa. Maailman onnellisimmat ja hyvinvoivimmat maat Tanska, Ruotsi ja Norja ovat myös vasemmistolaisimmat järjestelmältään."

Hyvinvointia, demokratiaa ja vapautta on tilastollisesti kaikista eniten niissä maissa, jotka tukevat vapaata markkinataloutta. toisin kuin huuhaa-klein väitti. turha koettaa vetää mitään tuollaisia epätieteellisiä korrelaatiojohtopäätöksiä. huomaa ettet ole koulutettu

"Suomessakin oli vielä 80-luvulla hyvinvointivaltio. Valitettavasti sen jälkeen on taannuttu monissa asioissa kun vasemmiston valta on vähentynyt."

Suomi on hyvinvointiyhteiskunta, piste. ota selvää mitä hyvinvointivaltio tieteellisessä mielessä tarkoittaa, kiitos. ja turha vedellä noita tuollaisia korrelaatiojohtopäätöksiä

"Suomen vasemmiston historiaa kannattaa lukea vaikka täältä:"

Tämä kertoo kaiken jussin historiantietämyksestä: wikipedia

Visitor (nimimerkki)

#18. "Eikö juuri Kreikassa ja Unkarissa sosialistihallitukset ole tuhonneet maidensa hyvinvoinnin..."

Kumma trolli? Kreikassa sosialistihallitus ehti vasta virkaan, eli olemaan muutaman kuukauden hommissa ja paljastamaan sinä aikana edellisten hallitusten mokat (kaksi edellistä hallitusta oli oikeistohallituksia).

Visitor (nimimerkki)

#21. "Suomi on hyvinvointiyhteiskunta, piste."

Virheajattelua, kuten Saramo sanoo, Suomi OLI hyvinvointivaltio vielä 80-luvulla, sen jälkeen hyvinvointivaltiota on hajoitettu, leikelty ja huononnettu, hyvinvointiyhteiskunta taas, kuten Olavi Riihinen sanoo:

"että hän puhuu hyvinvointiyhteiskunnasta. Se on kyllä uusliberalistinen käsite hyvin pitkälle, koska ei yhteiskunta ole toimija, vaan valtio. Yhteiskunta on päämäärä, valtio on väline. Minusta on hiukan vaarallista puhua hyvinvointiyhteiskunnasta, koska se viittaa siihen, että vapaaehtoisjärjestöjen pitäisi hoitaa systeemiä. Se on sinisilmäisyyttä.

– Minä kunnioitan kaikkea vapaaehtoistoimintaa, mutta täytyy olla realisti. Ei sillä pitkälle potkita."

http://hirvasnoro.blogspot.com/2006/09/olavi-riihi...

Petsaus (nimimerkki)

Tässä vasureille tuota ilosanomaa jota kovasti suomeen haluatte.
Ole huoletti Saramo ovat jo Tukholmassa, ne siis jotka ei koskaan tule suomeen.

" ” Nuoret mellakoivat Tukholman lähiössä
Nuoret mellakoivat Tukholman lähiössä Julkaistu: 13:21
Kymmenittäin nuoria mellakoi keskiviikon vastaisena yönä Tukholman Rinkebyssä. Nuoret heittelivät tilannetta rauhoittamaan tulleita poliiseja kivillä ja sytyttivät virastorakennuksen tuleen. Vakavilta vammoilta kuitenkin vältyttiin.

Palokunta ei päässyt sammuttamaan paloa, koska nuoret viskoivat palomiehiä kivillä. Mellakointi jatkui aina aamuyölle saakka, kunnes poliisit lopulta saivat tilanteen rauhoittumaan. Poliisi käytti nuorisojoukon rauhoittamiseen myös koiria.

Silminnäkijöiden mukaan mellakoitsijat riehuivat välillä aivan päättömästi rikkoen ikkunoita ja paiskoen kivillä kaikkea liikkuvaa.

Valtaosa Rinkebyn asukkaista on ulkomaalaistaustaisia. ”

Visitor (nimimerkki)

#19 "Sen takia unkarissa on nyt otettu lusikka kauniiseen käteen ja laskettu veroja oikein urakalla."

Siellä puhutaan tästä, josta jo 90-luvulla kirjoitettiin, tauti vain leviää:

"Verokilpailu ja verojen välttely

Rahoitusmarkkinoiden vapauttaminen on pakottanut valtiot kilpailemaan keskenään pääomista ja investoinneista. WTO on keskeinen foorumi maailmanlaajuisen kilpailun kasvattamiseen usein muiden tavoitteiden - kuten yhteiskunnallisen yhdenmukaisuuden - kustannuksella.
Saadakseen maahan ulkomaisia yrityksiä hallitukset pyrkivät luomaan yritykselle mahdollisimman suotuisat olosuhteet. Näihin kuuluu myös alhainen veroaste.

Veroparatiiseilla on merkittävä osa verokilpailussa. Ne rapauttavat veropohjaa muissa maissa tarjoamalla vero- ja lainsäädännön toimintaympäristön keinotekoisille liiketoimille. 4) Ylikansalliset yhtiöt voivat kierrättää liikevoitot veroparatiisien kautta bulvaanien avulla ja kiertää verot kahteen kertaan, sekä liiketoimistaan kohdemaassa että kotimaan tuloverotuksessa. Näin ylikansallisesti toimivat yhtiöt hankkivat ylivoimaisen kilpailuedun kotimaan markkinoilla toimiviin keskisuuriin ja pieniin yritykseen nähden.

Verokilpailu kaventaa valtioiden liikkumavaraa oman talouspolitiikkansa määrittelyssä. Toisaalta markkinavoimien paine on tarjonnut tekosyyn hallituksille hyvinvointipalveluiden purkamiseen ja verotaakan siirtämiseen palkansaajien kontolle. Ulkomaisille pääomille suotuisa talouspolitiikka on usein vastakkaista kansallisesti oikeudenmukaisemmalle politiikalle, jonka pyrkimyksenä on ollut esimerkiksi tulojen uudelleenjako, työllistäminen ja kotimaisen pienimuotoisen yritystoiminnan tukeminen. Verokilpailun vuoksi työn verotus suhteessa pääoman verotukseen on kasvanut samaan aikaan kun työntekijöiden oikeuksia ja etuja on alennettu."

-prodemokratia-

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Tyypillisenä vihervasemmistolaisena Saramo ei ymmärrä että suurempi osa työntekijöistä joutuu yrittäjiksi kuin että yrittäjistä pääsisi työntekijäksi.

happosai (nimimerkki)

Länsimaalainen elintaso, sosiaaliturva ja "inhimillinen työaika" ei perustu vasemmiston aikaansaannoksille, vaan ruumiillisen työn ulkoistamiselle kiinaan - missä kolmea ensin mainittua ei ole. Kiinalainen kokoaa hikipajassa nälkäpalkalla tietokoneita mitkä länsimaalainen tietotekniikka-asentaja asentaa tuhatkertaisella palkalla kun kahvitauoiltaan ehtii. Kaikki suomalaiset - yrittäjät, työntekijät, työttömät ovat globaalilla mittakaavalla rikkaita. AY-liitoista ja vasemmistosta on tullut näin ollen rikkaiden etujen ajajia. Jos ennen AY-liikkeet yhdessä ajoivat kaikille samoja palkkoja, tänä päivänä AY estää köyhien maiden työllistymistä, kun omien (rikkaiden) työt on uhattuna. Globaali solidaarisuus puuttuu.

Simo (nimimerkki)

Jussi (14.) sanoi: "Maailman onnellisimmat ja hyvinvoivimmat maat Tanska, Ruotsi ja Norja ovat myös vasemmistolaisimmat järjestelmältään."

Uskomaton väite. Kyllä sanoisin, että täällä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_sosialistisi... luetelluista marxismi-leninistisistä maista (etenkin entisistä) löytyvät ne, jotka ovat (olleet) vasemmistolaisimmat järjestelmältään.

Jos ei puututa yksittäistapauksiin (uskoisin, että esim. nykyistä Kiinan nykyistä menoa Jussi ei pidä kovin vasemmistolaisena), on vaikea väittää vakavissaan, että Pohjoismaat ovat yleisesti ko. listan (etenkin entisiä sosialistisia maita) vasemmistolaisimpia.

Onnellisuutta voi mitata monilla eri mittareilla. Varmasti joku on mielellään asunut Kuuban, Neuvostoliiton, DDR:n, Angolan kansantasavallan, Somalin demokraattisen tasavallan tai Demokraattisen Kamputsean kaltaisissa valtioissa. Viimeksi mainitsemassani mentiin muuten niin pitkälle, että markkinatalouden ja yksityisen omistusoikeuden lisäksi myös raha lakkautettiin. Ainoa tietämäni valtio, jossa vasemmistolainen aate on mennyt onnistuneesti näin pitkälle.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Olen todella huolestunut suomalaisen koulujärjestelmän historian ja yhteiskuntaopin opetuksen tasosta. Pitäisi osata erottaa ihan perusasiat, Vasemmistoliitto ja sen edeltäjät ovat ajaneet demokraattista sosialismia yhdessä sosialidemokraattien kanssa. SKDL oli aikanaan jopa Suomen suurin puolue, ja suurimmat yhteiskunnalliset edistysaskeleet on Suomessa otettu vasemmistovetoisten hallitusten aikana.

Tämän lisäksi on sitten se ns. "ensimmäinen vasemmisto" joka kyllä esimerkiksi Tanskaa, Norjaa ja Yhdysvaltoja lukuunottamatta lukee itsensä yleensä oikeistoon.

Kiinassa kaikki vasemmistolainen toiminta on kielletty, esimerkiksi ammattiyhdistysliiketoiminnasta joutuu pahoihin vaikeuksiin.

Marxismi-Leninismin niputtaminen kaikkeen vasemmistoon on melkoinen aivopieru. Leninkin muuten vastusti aikansa vasemmistolaisuutta "kommunismin lastentautina". Perusasioiden lisäksi kannattaa siis perhetyä aatehistoriaan jos haluaa kehittää ajatteluaan.

Visitor (nimimerkki)

#29. "Olen todella huolestunut suomalaisen koulujärjestelmän historian ja yhteiskuntaopin opetuksen tasosta."

Miksi ihmeessä sellaista ihmettelet ;-)

"Miksi Suomessa on niin suuri nukkuvien puolue? Miksi Suomessa on demokratiavaje?

Kyseessä ei ole vahinko tai sattuma. Ei, vastaus löytyy suunnitelmallisesta mielenmuokkauksesta jota harjoitti Vapaan Koulutuksen Tukisäätiö-niminen organisaatio tarkoituksenaan estää ”mahdollinen vallankumous koululaitoksessa”. Säätiötä rahoittivat -yllätys yllätys!- työnantajapiirit. Säätiön taustavaikuttajina olivat mm. EVA (Elinkeinoelämän Valtuuskunta) ja STK (Suomen Teollisuuden Keskusliitto).

Säätiön johto määritteli kouludemokratian ylipäänsä haitalliseksi ja vastustettavaksi. Kun muissa Pohjoismaissa nuoret on ajettu sisään demokratiaan kouluissa mm. kouluneuvostotoiminnalla, on kouluneuvostot Suomessa ainoana Pohjoismaana lakkautettu. Kouluneuvostoissa opeteltiin demokratian alkeita, tutustuttiin vaikuttamiseen ja vaikutusmahdollisuuksiin. Muukaan opetus (yhteiskuntaoppi ja historia) Suomen kouluissa ei tue demokratian oppimista(...)

Suomalaisnuorten poliittinen passiivisuus ei ole mikään vahinko, vaan pitkäjänteisen ja määrätietoisen, mutta samalla hyvin salaisen vaikuttamistyön tulos. Asiaa selvittänyt Jyväskylän yliopiston dosentti Sakari Suutarinen sanoo, että lobbaustyön hoiti Vapaan koulutuksen tukisäätiön -nimellä toiminut organisaatio. Säätiötä on luonnehdittu Suomen teollisuuden keskusliiton (STK) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) todelliseksi taistelu- ja vaikuttamisorganisaatioksi.

Historiaa ja yhteiskuntaoppia Jyväskylän normaalikoulussa opettava Suutarinen ryhtyi penkomaan asiaa tutkailtuaan CIVED-tutkimuksen tuloksia, jotka eivät todellakaan mairitelleet Suomen koululaitosta."

http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2010/05/1...

Aiheesta on kirjoitus myös Kimmo Kovasen blogissa.

Söderberg (nimimerkki)

Kohtahan ne rupee uusia "tavallisia ihmisiä", jotka joutuu perustamaan yrityksensä lainarahalla, verottamaan kovemmin kuin niitä joilla jo pääoman on kertynyt.

Sama koskee pankki/raha-alaa, jota aletaan myös verottaa, samalla periaatteella.

Eli tämä on sama kuin "tuppervaara"-myynnissä ja muussa verkostomarkkinointi-kaupassa ..ne jotka ovat "pyramidin" yläosassa, saavat suurimmat voitot.

Tämä uusi verotus, joka (muka) perustetaan turvaamaan talousromahduksilta, todellisuudessa auttaa raha-eliitti kollektiiviä, jolla pääoma on jo tehty, haalimaan kaikki rahakas bisnes itselleen.
Kun esim. rahakkaissa rakennussopimuksissa kovemmin verotettavat pienemmät yritykset ei enää pärjää senkään vertaa kuin tänä päivänä ..tämä on kartellitoimintaa jota poliittinen korruptio auttaa tässä kuprussa ..eli fasismia (korporaatio- ja poliittisen eliitin fuusio) ..tämä vaan on "lume-fasismia" kun ei se samalla hakaa oppositiota, niin kuin "musta-paidat" ..ei ainakaan niin näkyvästi

http://fi.wikipedia.org/wiki/Fasismi

Simo (nimimerkki)

Söderberg (31.) sanoi: "Kohtahan ne rupee uusia ”tavallisia ihmisiä”, jotka joutuu perustamaan yrityksensä lainarahalla, verottamaan kovemmin kuin niitä joilla jo pääoman on kertynyt."

Mikä on tämä verouudistus, mihin viittaat? Missä siitä on uutisoitu, onko linkkiä?

Kuulostaa mielestäni varsin epäoikeudenmukaiselta. Epäilen, että tässä on kyseessä jokin väärinkäsitys.

Simo (nimimerkki)

Jussi (29.), aloitit itse tuon "aivopierun" puhumalla vasemmistolaisimmista maista määrittelemättä, mitä tarkoitti tuossa yhteydessä vasemmistolaisuudella. Niputit siis kaiken vasemmiston samaan. Ongelma lienee siinä, että jako välille vasemmisto/oikeisto on ongelmallinen. Puhut vasemmistosta tarkoittaen vain tietynlaista vasemmistoa, mutta kyllä epädemokraattiset, marxismi-leninistiset Neuvostoliitto, Kuuba jne. ovat tuolla jaolla (olleet) erittäin vasemmalla. Väite, että SKDL olisi ajanut demokraattista sosialismia, on siten kestämätön, että se oli puolueena kuitenkin erittäin myötämielinen Neuvostoliittoa ja DDR:ää kohtaan. Tosin, ainakin jälkimmäistä Jussi ehkä pitääkin demokraattisen vasemmiston esimerkkivaltiona. Olihan DDR:ssä nimellinen monipuoluejärjestelmä, yksityisyrittäjyyskin jossain määrin sallittua, ja maan nimessäkin oikein sana demokraattinen.

Väite, että Pohjoismaat ovat vasemmistolaisimmat, oli kyllä sikälikin erikoinen, että lähinnä kai Moldova ja Nepal ovat viime vuosina olleet tiukimmin sen ns. demokraattisen vasemmiston hallinnassa. Ehkä Jussin tarkoituksena oli vain osoittaa oman puolueen politiikkansa erinomaisuutta väittämällä yleisesti varsin onnellisena pidettyjä maita vasemmistolaisiksi, ja unohtamalla se, millaista polittiikkaa niissä oikeasti harjoitetaan - tai vähintäänkin unohtamalla vertailu muihin maihin.

Ruotsin hallituspuolueet ovat viimeiset 4 vuotta olleet Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet ja Kristdemokraterna. Jos nämä ovat Jussin mielestä maailman vasemmistolaisimpia puolueita, niin hänen määritelmänsä vasemmistosta on kyllä todella kummallinen.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Ensimmäinen vasemmisto toi demokratian. Toisessa vasemmistossa oli myös epädemokraattisia puolueita, mutta niin on ollut aina oikeistossakin. Suomeen demokratiaa vaati ensimmäisenä juurikin tämä toinen vasemmisto, jonka perillisiä Suomessa ovat SDP ja Vasemmistoliitto.

Diktatuuri on diktatuuri, kutsui se sitten itseään miksi tahansa (Demokratia on tietysti myös suhteellista, mielestäni Ruotsissa tai Tanskassa demokraatia toimii paremmin kuin Suomessa, joka taas on demokraattisempi kuin vaikkapa Yhdysvallat tai Venäjä).

Pohjoismaissa tuloerot ovat olleet pienimpiä maailmassa, ja meillä suuri osa toiminnoista on järjestetty sosialistisesti (koulutus, terveydenhoito, infrastruktuuri, jopa osa teollisuudesta).

Moldovan yhteiskuntajärjestelmä on hyvin oikeistolainen johtuen oikeistohallituksesta joka yksityisti elintärkeät yhteiskunnalliset toiminnot 90-luvulla. Moldovan kommunistipuolueessa haikaillaan pohjoismaisen mallin perään ja halutaan liittyä Euroopan unioniin. Ei kannata tuomita jos ei tiedä.

Ruotsin oikeistohallituksen jäljiltä kokonaisveroaste on 14 % suurempi kuin Suomessa. Jos vahva hyvinvointivaltio ja tuloerojen tasaus nimetään oikeistolaiseksi, voin minäkin alkaa oikeistolaiseksi  ;)

Toimituksen poiminnat