Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Stubb silmänkääntäjä

Valtionvarainministeri Alexander Stubb kirjoitti dramaattisen kirjeen meille suomalaisille. Valtamedia toisti Stubbin viestin sellaisenaan – sekä luottoluokittaja Fitch että Euroopan unioni peräänkuuluttavat Suomelta nyt toimia talouden kuntoon saamiseksi. Sanomalehdet huutavat kuorossa: vastarinta hallitusta vastaan on lopetettava ja menoja leikattava!

 

Suomen talouden heikkous ei ole mielipide vaan fakta. Sen sanomiseen ei tarvita luottoluokittajia tai EU:n komissiota. Liian moni on työttömänä. Mutta miksi talous on heikko?

 

Fitch arvioi jo viime vuonna antaessaan Suomelle parhaan luokituksen, että jatkonäkymä on negatiivinen. Fitch nosti esiin kolme syytä alhaiselle kasvulle joille hallitus ei voi nopeasti ja suoraan mitään. Ne olivat Venäjän tilanne, Suomen vientiteollisuuden rakennemuutos, sekä väestön ikääntyminen.

 

Fitch nosti myös esiin myös yhden talousongelman, johon hallitus voi suoraan vaikuttaa – hallituksen omat leikkaukset. Ne lisäävät työttömyyttä paitsi julkisella myös yksityisellä sektorilla kysynnän vähentyessä. Kun ihmiset jäävät työttömiksi, he myös pahentavat valtion velkaa veronmaksun loppuessa ja sosiaalimenojen kasvaessa.

 

Fitchin negatiivinen näkymä muuttui nyt odotetusti luokituksen laskemiseksi toisiksi parhaalle pykälälle. Fitch kuitenkin ennustaa, että talous lähtee pikkuhiljaa paranemaan yksityisen asuntorakentamisen, sellun ja paperin sekä muun yksityisen kulutuksen myötä. Fitch ei kuitenkaan nosta kasvuennustetta 1 prosentista, koska Suomen ulkoinen ympäristö on heikko ja hallitus aikoo yhä tehdä leikkauksia.

 

Miksi ulkoinen ympäristö on huono? Koska Saksa Suomenkin hallituksen tuella on vaatinut euromaita vähentämään omaa kulutustaan. Kun muiden euromaiden tuonti laskee, vähenee tietysti myös Suomen vienti. Tämäkin on siis Stubbin ja puoluetoverinsa Saksan valtionvarainministeri Schäublen aiheuttamaa. Yhdysvalloissa on toimittu päin vastoin ja talous elpyi nopeasti.

 

Stubb nosti esiin myös komission Suomelle lähettämän ”paimenkirjeen”, joka sekin uutisoitiin Suomessa Stubbin ehdoilla.

 

Kertomatta jäi, että viime vuonna tämän huomautuksen sai enemmistö euromaista. Tänäkin vuonna uutisointi oli ulkomailla kovin erilaista kuin Suomessa. Ulkomaisissa medioissa ei Suomea välttämättä edes mainittu, koska Italia, Ranska, Portugali, Kroatia ja Bulgaria olivat komission esiin nostamat varsinaiset ongelmamaat. Kreikkaa ja Kyprosta ei näissä edes noteerata. Komissio myös huomautti seitsemää muuta maata, Saksaa, Irlantia, Hollantia, Ruotsia, Espanjaa, Sloveniaa ja Suomea alijäämistä.  Jostain syystä esimerkiksi hesari nosti Suomen ensimmäiseen ryhmään ja jätti jälkimmäisen mainitsematta.

 

Suomi on vakavassa tilanteessa ja hallituksen pitäisi pikaisesti tehdä sekä komission että luottoluokittajien peräänkuuluttamia rakenneuudistuksia, kuten Sote-uudistus. Suomen ei missään nimessä pidä alkaa leikata julkista sektoria tai palkkoja, jotka molemmat ovat jo pohjoismaiden pienimmät, se vain pahentaa tilannetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Kauanko vasemmisto nyt vielä yrittää "korjata" euroa ja "demokratisoida" EUta, loppuun asti vai? Onko Norja, Sveitsi tai Islanti yltiökansallisia sisöänpäinkääntyneitä maita EUn ja euron ulkopuolella kun pystyvät lähes täystyöllisyyteen ja yhteiskunnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen? Nyt on nopeiden ja rohkeiden johtopäätösten aika. Onneksi Väyrynen sentään toimii jo tehokkaasti aiheen parissa.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Ihan vinkkinä millä kannatuskim lähtisi nousuun yksinumeroisista prosenteista. Kansaa olisi syytä kuunnella, sillä se on vasemmiston ainoa järkevä ohjenuora.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Jotenkin ärsyttävää tuo puhe väestön ikääntymisestä kun nuoret ovat työttömänä, tota mantraa on kuitenkin jankattu jo 70-luvulta asti mutta mitään ei ole tapahtunut. Tuolla tekosyyllä ajetaan kuitenkin järjetöntä maahanmuuttopolitiikkaa.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Kyllähän väestö ikääntyy, nuoret lykkää lastentekoa ku elämiseen riittävää tuloa ei silpusta ja pätkästä saa...

Kalervo Kyyrönen

Olisko Stubbin jo syytä katsoa peiliin ja myöntää kuka pääministeripuolueena on sössinyt,narsisti sitä ei tunnusta.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Koivisto ja Lipponen, Esko Aho Sipponen, myivät nuo tän meidän maan, kapitalistin varastaa

Vedet metsät luonto tää Suomalaisel tärkeää

Koivisto ja Lipponen Esko Aho Sipponen, Natoon meitä viedään vaan, Amerikan unelmaan

Siellä köyhät ne nyt kuolla saa, kun omaisuus on tärkeämpää

Koivisto ja Lipponen Esko Aho Liikanen ja palkkarenki Apunen, kohta köyhä kuolla saa, leipäjono musertaa

Sitähän tää EU on, kansaa täällä petetään, rahat hältä nyhdetään

Koivisto ja Lipponen Esko Aho Liikanen ja palkkarenki Apunen, ruokajonot kasvaa vaan, ja kapitalistit varastaa

Terveyskin jo kaupan on, ja kohta myydään kuolemas, ja hautapaikkaa ei syö oo

Koivisto ja Lipponen Esko Aho Liikanen palkkarenki Apunen, Suomen alas ajoivat, valtiomme tuhosivat

Metsät kohta kaupan on, luontoarvo verraton

Koivisto ja Lipponen Esko Aho Apunen, myötätunnon kuolemaa saamme täällä todistaa

Koivisto ja Lipponen Esko Aho Apunen, Sipilä ja Stubi vain ja Soini heidän apunain, siinä meillä ryövärit, alas ajon mestarit, yhteiskuntaa ryövätään, taskujamme putsataan

Entäpä tuo Olli Rehn, ompa siinä veikkonen, oligarggi ainainen

Ompa meillä ryövärit, yhteiskunnan putsarit, oligarkit omimmat, ahneuden ajajat, tuloksien sorkkijat, kurssiensa nostajat

Mihin tämä mennyt on , maamme armas isien, pois ne antoi kaiken tuon, isäimme kaiken rakentaman

Mafistomme tehneet on, maasta tästä helvetin, Euvostoliiton ihanan, Euvostoliittojen onnelan, täällä hinnat nousee vaan, ja rahat meiltä ryövätään

Kiitos siitä Liikanen olet veli kultainen, entä veli Lipponen, siinä toveri todellinen, Koivisto tän aloitti, kääntyessään Brysseliin, Aho jatkoi työtään hän, nyt nään mä taskuin tyhjenevän, siis kiitos siitä teille vaan, te olette tosi kultaisii

Ja Apunen se propagoi, asiantuntija siinä on

Nyt viimeinen on yritys, tää duunari luokan hävitys, kun Sipilä Stub ja Soini vaan, ne yrittää päällemme oksentaa

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Saramolta itseltään "unohtui" lausua, miten taloudelliseen tilanteeseen vaikuttaa tosiasia, että elvytysrahaa saa EKP:n säännösten puitteissa vain lainaamalla yksityisiltä liikepankeilta. Vasemmiston uskottavuudesta vallitsevan talouspolitiikan kriitikkona kertoo jotain se, että virtahepoa, euroa, ei nähdä olohuoneessa. Toinen vaihtoehtokin olisi: esim. rapistunutta infraa rahoittava oma keskuspankki, joka lainaa valtiolle rahaa. Tälläista avausta emme valitettavasti tule pankkiiriagendaa ajavalta "vasemmistolta" näkemään. Kuka näitä tyyppejä oikein äänestää?

Toimituksen poiminnat