Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Kepu sai 18 maakuntaa, kokoomus 20 miljardin bisneksen

Tänään julkistettiin hallituksen tähän asti vaarallisin päätös. Kokoomus suostui keskustan vaatimaan 18 sote-alueen malliin sillä ehdolla, että koko maan sosiaali- ja terveyspalvelut yhtiöitetään. Suora demokraattinen kontrolli palveluiden järjestämisessä lakkaa ja siirrytään valtavaan tilaaja-tuottaja-koneistoon.

 

Tilaaja-tuottaja-malli

Tilaaja-tuottaja-mallin tarkoitus on markkinoistaa kaikki julkiset palvelut. Siinä luodaan massiivinen ostajien ja myyjien byrokratia, jotta palveluiden demokraattisesta ohjauksesta päästään niiden hintaohjaukseen ja tuotannon yksityistäminen on helppoa.

Suomessa osa kaupungeista on kokeillut tilaaja-tuottajamalleja. Malli on epäonnistunut kaikkialla. Oulussa kaikki puolueet, jopa mallin halunnut oikeisto, äänestivät siitä luopumisen puolesta. Myös Tampere on päättänyt luopua mallista, joka tuhlaa verovaroja turhaan byrokratiaan.

Kokoomukselle kyseessä on ideologinen voitto, koska yksityisten tuottajien bisnes kasvaa. Suomen kansalle kyseessä on tappio, koska kiireellisesti tarvittavien uusien hoitajien ja lääkäreiden sijaan aletaankin palkata byrokraatteja.

 

Yhtiöittäminen

Kun jonkun julkisen palvelun hallinta siirretään pois kunnan tai valtion organisaatiosta yhtiöön, menetetään sen suora demokraattinen kontrolli. Vantaalaisena kunnallispoliitikkona olen törmännyt valitettavan moneen tapaukseen.

Taloudellisesti suurin pommi Vantaalla on osallistuminen Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen, josta kuntalaisia edustavalle valtuustolle ei kerrota käytännössä mitään. Ilmeisesti meille on tulossa parhaimmassakin tapauksessa miljoonien tappiot.

Härskein esimerkki on kuitenkin pienimuotoisempi. Viime talvella kävi ilmi, että Myyrmäen liikuntapaikkoja hallinnoivasta yhtiöstä oli jaettu kymmeniä tuhansia euroja lähipiirille, maksettu tuhansien eurojen alkoholitarjoiluja, järjestetty kalliita matkoja jne. Tämä ei olisi koskaan ollut mahdollista ilman salailun mahdollistavaa yhtiömuotoa.

Mitä käy kuntien terveyspalveluiden omalle tuotannolle kun ne yhtiöitetään? Ainakin kuntalaisten valitsemien edustajien mahdollisuus vaikuttaa ja valvoa toimintaa minimoidaan, ja ylätasolle luodaan kovapalkkainen johtajien ja hallitusten eliitti.

Julkisen palvelun yhtiöittäminen on aina huono idea. Sähkölaitoksen kohdalla se on nykyään välttämätöntä. Liikuntapaikkojen tai sosiaali- ja terveyspalveluiden kohdalla se kertoo täydellisestä ymmärryksen puutteesta.

 

Pääkaupunkiseutu ja Uusimaa

Lähes kolmasosa suomalaisista asuu jo Uudellamaalla, ja sote-ratkaisun on toimittava myös täällä. Pääkaupunkiseudun kokoomuslaiset johtavat ovat käyttäytyneet kuin takahikiän kyläpäälliköt. Espoo halusi ensin järjestää kaiken itse ja Helsinki sekä Vantaa oman pääkaupunkiseudun järjestämisalueen. Hallituksen tiedotuksen mukaan pääkaupunkiseudulle ollaan nyt tekemässä erillisratkaisu.

Meille vantaalaisille on tavallaan aika sama onko Hanko tai Loviisa osa samaa aluetta. Hangolle ja Loviisalle asialla on valtava merkitys. Hyvinkäällä, Porvoolla tai Lohjalla ei ole keskenään mitään muuta yhteistä, kuin etäisyys Helsingistä. Hallitus on synnyttämässä entisten maalaiskuntien kaltaista reikäleipää. Hangosta Loviisaan on yli 200 kilometriä ja matka kulkee Helsingin läpi. Mihin nämä sijoittaisivat yhteiset palvelunsa, toisen alueen, pääkaupunkiseudun sisään? Kaiken lisäksi esimerkiksi Porvoon seudulla asuu yhtä paljon ihmisiä kuin vaikka kepun hellimässä ”itsenäisessä” Keski-Pohjanmaassa.

HUS-alueen pilkkominen on hallitukselta vastuutonta ja sitä vaatineilta pk-seudun kunnilta lapsellista. Pk-seudun ulkopuolinen Uusimaa jää nyt kokoomuksen ja keskustan valtapelien kärsijäksi. Minusta siitä kärsii lopulta koko Uusimaa ja Suomi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tähän suuntaan ollaan koko ajan menty. Hallitukset ovat pyrkinneet lisäämään kilpailutusta ja monet tärkeät palvelut on yhtiöitetty. Valitettavasti palvelut ovat joko hyvin kalliita tai sutta ja sekundaa.

Hallituspuolueille on tässä Sotetouhussa ollut tärkeintä omat poliitiset edut, ei Suomen etu.

Pekka Pylkkönen

Suomessa on outo halu kilpailuttaa koko kunnan terveyskeskus kerrallaan. Mahdollisia tarjoajia on tällöin kourallinen, eli nämä terveysjätit. Tanskassa kunta ei ota kantaa kenelle lääkärille menet, se vain maksaa laskun. Seurauksena Köpis on täynnä yhden lääkärin ja yhden hoitajan pikkuklinikoita joille pääsee aina ilman jonoa ja saa vielä valita sen jonka kanssa tulee parhaiten juttuun. Ovat hemmetin tyytyväisiä he.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Tuo kuulostaisi kokeilemisen arvoiselta konseptilta täälläkin. Syntyisi ainakin tervettä kilpailua.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Ainakin minun Tanskan-aikoinani lääkärin sai valita kerran vuodessa listasta, jossa oli lueteltu uusia potilaita ottavat lääkärit. En tiedä, oliko listaa mahdollista ohittaa. Lääkärit olivat siis yrittäjiä, ja ainakin parhaat saivat nopeasti potilaskiintiönsä täyteen.

Pekka Pylkkönen

Silloin kun itse olin siellä, 2000-luvun vaihteessa, sain mennä miten lystäsi. Ei tarvinnut valita listasta vuodeksi kerrallaan.

Eeva-Maria Grekula

Hyvät ihmiset - pelkkä netissä ja kavereiden kesken urputtaminen ei auta! Siksi toivon, että mahdollisimman moni hallituksen toimiin pettynyt liittyisi Joukkovoimaan. Yhdessä saamme riittävän vastustuksen aikaiseksi. "Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan" on puolueista piittaamaton kansanliike. Se järjesti muun muassa leikkauspolitiikan vastaisen mielenosoituksen 12.3. ja toiminta jatkuu. Löytyy facebookista, huomatkaa myös paikalliset ryhmät.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tervetuloa tänne.
Tämä mustaakin mustempi hallitus tarvitsee kyllä kriitikoita myös palstoilla.

Pekka Pylkkönen

Kannattaa muistaa mikä on vaihtoehto. Mitä puolueita oppositiosta löytyisi tilalle. Nykyhallitus näyttäytyy sen jälkeen paljon parempana.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #7

Oppositiosta nousee uusi honkaliitto tällä kertaa ilman petturikokoomusta. Osa persuista jättää arvokonservatiivihömpän ja tulee mukaan, toiset liittyvät kd'hen tai jäävät vaikuttamaan lahkoissaan. Kokoomus pienenee vihreiden kustanuksella. Vassarit jakautuu eu tai ei euvassareiksi. Jee.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä lääkäriliitto ja asianajajien liitto ovat vahvimmat ammattiliitot, muistaakseni lääkäreitä on ollut vasemmistoliiton edeltäjän kansaedustajanakin.

Demlan ansiosta oikeudenkäymiskaaremmekin muutettiin asianajajien monopoliksi, "puhelu 10 minuuttia 50 €"!!

Rahanhimolla ei ole puoluetta.

Meillähän myydään kaikki Suvi-Anne Siimeskin möi Arsenaalin velallisetkin ilman kilpailutusta Aktiv-Hansalle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jonkun joviaalien tuomareiden keskusteluklubin joltain toiselta vuosituhannelta tuot motivoimaan sitä että tuet ryöstöhallitusta. SSS mursi hyvinvointivaltion lopullisesti. Ja jonkun oman kaunan takia sinä sitä hurraat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on taas tätä kaikki oli ennen paremmin tätä hallitusta, huoh! Samaa soopaa se on olluta aina, oli siellä sitten vasurit vai ketkä, vasuritkin antoivat rikkaille yhteisöveron alennuksen, kunhan vaan asi olla ministeri.

Demokratiassa elämme, turha siitä on ruikuttaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sini, kerroppas miten ja milloin olen tukenut nykyhallitustamme ?

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Ottaako tässä yhtiöittämisessä hallitus taas ohjeensa EU direktiivistä?

Taitaa EU-byrokratia syödä ne säästöt joita SOTE:lta odotetaan. Tai sanotaanko niin että direktiivien takia Suomi joutuu lisäämään omaa byrokratiaansa. Mikä siinä jos se tehdään oikein ja joustavasti toimivaksi.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Taitaa julkisella puolella olla aika paljon parantamisen varaa terveyspalveluiden tuottamisessa, kun sitä kilpailua noin kovasti vasemmiston suunnalta pelätään.

Julkisten tuottajien yhtiöittäminen tarvitaan sen vuoksi, että kaikki palvelujen tuottajat saadaan kilpailemaan samoilla säännöillä.

Toimituksen poiminnat