Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Hyvää vappua!

  • Aurinko helli kotkalaisia (Kuva Faruk Abu Taher)
    Aurinko helli kotkalaisia (Kuva Faruk Abu Taher)

Tänä vappuna sain puhua Kotkassa yhdessä sosialidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa. Sää oli upea ja tilaisuus hieno. Kotkansaaren läpi marssimisen jälkeen Sibeliuksen puistoon kokoontunut iso yleisö kuuli puheiden lisäksi sekä upeaa duoa Ellaa & Tonya, että perinteisempää soittokuntaa.

Alla puheeni jälkikäteen lisättyjen väliotsikkojen kera.

 

 

Vappu on sekä työväen juhlapäivä, että mielen osoittamisen päivä

 

Hyvään vappuun kuuluu sekä ilo keväästä ja työväenliikkeen saavutuksista, että toivo ja vaatimukset paremmasta.

 

Tänäkin vappuna voimme juhlia ylpeästi työväenliikkeen saavutuksia. Suomi muuttui demokraattiseksi sivistysvaltioksi ammattiyhdistysliikkeen ja poliittisen vasemmiston ponnistelujen ansiosta.

 

Inhimilliset työolot ja työajat, elämiseen riittävät palkat, lämpimät asunnot, terveydenhoito ja koko kansan kouluttaminen eivät olleet itsestään selviä asioita vielä siinä Kotkassa, jossa isovanhempani elivät.

 

On hyvä muistaa, ettei nykyinen hyvinvointi ole tullut itsestään, eikä se säily itsestään. Parannettavaakin on yhä. Vaikka nykysuomessa duunarin lapsesta voi tulla melkein mitä tahansa, periytyvät rikkaus ja köyhyys yhä meilläkin.

 

 

Hallitus aiheuttaa massatyöttömyyden

 

Valitettavasti tänä vappuna näkymä paremmasta huomisesta on piilossa. Yhä useammalle suomalaiselle vappu tai mikään muukaan päivä ei ole juhlan paikka. Työttömyys on järkyttävällä tasolla ja hallitus vain pahentaa tilannetta.

 

Kun hallitus leikkaa pienituloisilta ja pakottaa esimerkiksi yliopistot, vanhainkodit ja kunnat vähentämään työntekijöitä, pienenee suomalaisten ostovoima. Ostovoiman lasku pakottaa myös kotimaassa toimivat yritykset vähentämään työntekijöitä ja kierre on valmis. Työttömyyden seurauksena verotulot putoavat, sosiaalikulut lisääntyvät ja velka kasvaa. Sitten vaaditaan taas uusia leikkauksia.

 

Suomella ei olisi varaa hukata yhdenkään ihmisen panosta. Työttömyys maksaa valtiolle suoraan yhtä paljon kuin otamme velkaa. Eniten työttömyys maksaa tietysti työttömille itselleen ja kotimarkkinoilla toimiville yrityksille. Pörssin suuria vientiyrityksiä työttömyys ei juuri haittaa, tänä vuonna tehdään ennätyksellisiä voittoja omistajille. Ja mikäs on tehdessä, kun Suomessa on pohjoismaiden pienimmät palkat, joita hallitus haluaa painaa yhä alemmas.

 

Sipilä, Soini ja Stubb ottavat tänä vuonna enemmän velkaa kuin viime vuonna otettiin. Pitäisi vihdoin nähdä, ettei Suomi voi nousta hyvinvointivaltiota leikkaamalla. Ainoastaan työpaikkoja elvyttämällä voidaan velkaantuminenkin saada kuriin. Suomi velkaantuu joka tapauksessa lähivuosina, koska Nokian raunioille syntyy tuskallisen hitaasti uutta.

 

Talouspoliittisesti järkevintä on ottaa velka työpaikkojen luomiseen, kouluttautumiseen ja tulevaisuuden investointeihin, ei työttömyyteen.

 

 

Yhtä äärimmäistä hallitusta kuin meillä nyt on, joutuu etsimään aina 1930-luvulta asti

 

Suomella on radikaalimpi hallitus kuin kertaakaan sitten 1930-luvun. Monelta oman ikäpolveni nuorelta tulevaisuuden vienyt Ahon hallitus kenties leikkasi vielä kipeämmin kuin nykyinen, mutta edes silloin ei yritetty yhtiöittää ja yksityistää valtaosaa yhteisistä palveluistamme ja omaisuudestamme.

 

Hallituksen sote-päätös on niin hurja, että sitä on vaikea uskoa todeksi. He todella aikovat yhtiöittää kaikki Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut. Vastaavaa järjestelmää ei ole missään maailmassa. Hallitus haluaa ulottaa markkinakilpailun ja yksityisen voitonteon kaikkialle, myös sinne, minne se ei mitenkään sovi.

 

Sote-uudistukseen lähdettiin, koska kaikki puolueet olivat yhtä mieltä, että suomalainen terveydenhoito pitää peruskorjata – monessa paikassa jonot ovat kohtuuttoman pitkiä ja kustannukset nousevat silti. Terveysasemien ja erikoissairaanhoidon välillä on usein muuri, jonka ylittäminen on vaikeaa.

 

Sen sijaan, että sosiaali- ja terveyspalvelut olisi korjattu asiantuntijalausuntojen pohjalta kuntoon, päätti oikeistohallitus tehdä todellisen vallankumouksen. Keskusta lahjoitti kokoomuksen taustalla olevalle rahaeliitille 20 miljardin bisneksen, saadakseen lehmänkaupassa maakuntahallintoa juuri itselleen sopivan määrän. Hallituksen jeesmiehet - perussuomalaiset - saivat lähinnä pitää kansanedustajapaikkansa ilman pelkoa uusista vaaleista.

 

Jos ajatus koko sote-sektorin yhtiöittämisestä kuulostaa hullulta, niin tästä maailmasta ei ole myöskään liikenneministeri Bernerin tavoite siirtää koko tieverkko ja rautatiet yhtiöihin. Tarkoituksena on näin haalia yksityisiä investoijia, koska tiet ovat huonossa kunnossa ja Suomi kaipaa kipeästi elvytystä.

 

Oikeiston mallilla saamme kyllä sijoittajille luvattua varmaa tuottoa vastaan rahaa, mutta ihan samanlaisia euroja valtio saisi pankista tällä hetkellä jopa negatiivisella korolla! Miten voi politiikkaan siirtyneillä yritysjohtajilla olla näin huono laskupää? Kenen etua ajaa ministeri, joka investoi mieluummin kalliilla veroparatiisirahalla kuin kiinteästi korottomalla turvallisella velalla?

 

 

Ideologia on sumentanut oikeiston järjen

 

Vasemmistoliitto lähti hallituksesta, kun työttömyysturvasta ja eläkkeistä päätettiin viime kaudella leikata. Vähemmälle huomiolle jäi, että Stubbin hallitus silloin myös kolminkertaisti valtionomaisuuden myynnin yli miljardiin. Suomi siis myy korkeasti tuottavaa omaisuutta pois vähentääkseen nollakorkoista lainaa. Valitettavasti nämä virheet olivat pientä sen rinnalla, mitä nyt suunnitellaan.

 

Kyseessä onkin paitsi oikeiston sokea ideologinen tarve ajaa hyvinvointivaltio alas, myös samanlainen luova kirjanpito, mitä Kreikkaa hallinneet puolueet harrastivat vuosikausia. Velat ja omaisuus siirrettiin maton alle piiloon erilaisilla järjestelyillä. Paperilla näytti pitkään hyvältä, mutta kalliiksi tuli.

 

Hallitus puolustautuu sillä, että yhtiöittäminen ei välttämättä tarkoita yksityistämistä. Mutta mitä hyötyä on siitä, että julkista palvelua tai omaisuutta hallitaan yhtiöstä suoran omistuksen sijaan?

 

Kun päätöksenteko siirtyy pois kansan valitsemilta edustajilta Anne Bernerin, Lenita Toivakan ja Juha Sipilän kaltaisille upporikkaille ja hallitusammattilaisille, poistuu oikeistolle kiusallinen demokratia ja sen edellyttämä julkinen päätöksenteko. Tilalle tulee vaalirahoittajien ja eliitin etu.

 

Luulisi, että esimerkiksi sähköverkkojen myynneistä olisi jo opittu. Sitäkin vastaan Vasemmistoliitto jäi äänestyksessä yksin.  

 

Mutta ei. Metsähallitus ja sen hallinnassa oleva kansallisomaisuutemme päätettiin jo yhtiöittää, vaikka olimme vasta yhdessä sosialidemokraattien kanssa torpanneet hankkeen edellisessä hallituksessa. Asiaa perusteltiin EU:n komission pakottamisella, aivan kuin soten yhtiöittämistäkin. Mutta ei EU ole Suomea mihinkään pakottanut, tämän vahvisti komissio itse Merja Kyllösen tehtyä asiasta kirjallisen kysymyksen.

 

 

Oikeisto valehtelee mennessään EU:n selän taa

 

EU-pakoilla on perusteltu valheellisesti paljon muutakin. Esimerkiksi omaisuuden piilottamista hallintarekistereihin. Vaikka vasemmistoliitto yhdessä vihreiden kanssa taisteli Suomelle oikeuden vaatia jatkossakin suoraa avointa omistusta, yrittää Stubb yhä takaoven kautta ujuttaa hallintarekisteriä veronkiertäjien käytettäväksi.

 

Ei ole mikään salaisuus, että hallintarekistereiden mahdollistaminen on ollut erityisesti Björn Wahlroosin ja Nordean projekti. Pitääkin kysyä, ketä Stubb valtionvarainministerinä edustaa - Wahlroosia ja muita veropakolaisia vai Suomen kansaa?

 

Oikeistohallituksemme jatkaa sitä pitkäaikaista sumutusta, jossa oikeistolainen politiikka kuvataan käytännöllisenä ja vastuullisena, ja vasemmistolainen politiikka ideologisena haihatteluna. Tämä uskomus on lyönyt läpi myös valtamedian uutisissa, vaikka viimeistään nyt luulisi kaikkien näkevän propagandan taakse.

 

 

Vasemmistosta uskottava vaihtoehto tyhjille brändeille

 

Vasemmisto on epäonnistunut kertomaan ihmisille tilanteesta. Tarpeeksi moni ei usko, että me tarjoaisimme toisaalta toteuttamiskelpoisen ja toisaalta erilaisen vaihtoehdon.

 

Samaan aikaan kun rahaeliitin etuja ajavat keskusta ja kokoomus ovat onnistuneet markkinoimaan itsensä markkinatalouden osaajina, on hallituksen kolmas puolue perussuomalaiset markkinoinut itseään suoraselkäisenä kansan äänenä.

 

Hallituspuolueille rakennettu imago onkin kaikkien aikojen huijaus. Suomen kansa maksaa kovan hinnan siitä, että Soini saa jatkaa poliittista pakolaisuuttaan Finnairin bisnesluokassa. Perussuomalaisilla on vain kaksi varsinaista saavutusta. Autojen omistajien verotusta kiristettiin, jotta kalliiden uusien autojen ostamisen veroa saatiin laskettua. Iso osa alennuksesta valuu vieläpä ulkomaisille autotehtaille.

 

Perussuomalaiset ovat pitäneet suurena saavutuksena myös kehitysyhteistyöhön tehtyjä muutoksia. Totta on, että jatkossa Suomen tuesta esimerkiksi lasten koulutukseen leikataan iso osa. Rahaa tullaan siirtämään aiempaa enemmän Finnfundille, joka tukee esimerkiksi luksushotellien rakentamista ja muuta kyseenalaista kehitysyhteistyön nimissä kulkevaa bisnestä. Tämä toki sopii täydellisesti hallituksen ideologiseen linjaan. Soini tukee mieluummin gepardihattuista eliittiä, kuin köyhien lasten kouluttamista.

 

 

Yhteenveto

 

  • Yhteisen omaisuutemme sekä palveluiden yksityistäminen ja piilottaminen yhtiöihin pois demokraattisesta hallinnasta
  • Työntekijöiden pakottaminen palkattomaan lisätyöhön ja ay-liikkeen kansainvälisissä sopimuksissa turvattujen oikeuksien romuttaminen
  • Veronkierron helpottaminen ja veronalennukset yritysten perijöille ja metsänomistajille

ovat hallituksen pyrkimyksiä, joita ei pidä hyväksyä missään tapauksessa. Ne osoittavat, että hallitukselle tärkeintä ei ole Suomen nostaminen lamasta, vaan yhä suurempien rahamäärien siirto niille, joilla jo valmiiksi on eniten.

 

 

Työväenliike osoitti syksyllä voimaansa hallituksen pakkolakisuunnitelmia vastaan ja hallituksessa jo tiedetään, ettei ihan mikä tahansa mene läpi. Tästä vapusta on hyvä aloittaa kamppailu, jonka tavoitteena voi olla vain joko hallituksen linjan muuttaminen, tai hallituksen kaataminen ja uudet vaalit. Suomi on pelastettava ennen kuin on myöhäistä.

 

Hyvät ystävät, hyvät toverit,

 

Nautitaan alkavasta kesästä ja toivotaan että ”iso termostaatti” on säädetty hyvin. Samalla tehdään kaikki sen eteen, että Suomi-laivaan saadaan täyskäännös kohti hyvinvoivaa ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa. Hyvää punaista ja vihreää vappua!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Kari Ahveninen

Jotenkin minusta tässä joku ei ollut ihan kohdallaan? Eikös se ole juuri vasemmisto joka haluaa saada aikaan eurostoliiton, jota sitten voisi johtaa kuin entistä neukkulaa?
Oikeistohan haluaa vain tehdä bisnestä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

On hyvä, että pystytte jo puhumaan samassa tilaisuudessa demareidenkanssa.
Nyt olisi historiallinen tilaisuus palata takaisin sosdemeihin, kun Arhinmäki on jättämässä puheenjohtajuuden, on aika palaita takaisin juurilleen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Hallitus aiheuttaa massatyöttömyyden ?
-vai aiheuttaisko sen brezneviläinen yhteiskunta ?
-demarit lupas 30000 työpaikkaa,,tarkoittaako se yhtämonta työnantajaa,,,-vai miten tuo pelais ?
-Työttömyys ei ole mielesäni ongelma,vaan työnantajien puute,,kaikkihan töihin menis jos olis joku taho joka sitä tarjoais,,vai pitäiskö valtion työllistää kaikki ???

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Varmuudeksi noita työntekijöitä on tuotukin Suomeen turvapaikanhakijoina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vasemmistonkin pitäisi tietää että kun valuutta ei jousta niin työpaikat joustavat.

Toimituksen poiminnat