Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Hallituksilla on eroa - Sateenkaaren ja oikeiston vertailu

Sipilän oikeistohallitus on markkinoinut itseään aikaansaavana, erotuksena edellisiin hallituksiin, jotka joutuivat tekemään kompromisseja oikeiston ja vasemmiston välillä. Nyt kun hallitus on edennyt talousarvioissaan puoliväliin, voidaan tekemisiä verrata suoraan sateenkaarihallituksen kahteen ensimmäiseen budjettiin.

Ainakin rahassa mitattuna nykyisen hallituksen toimet ovat vaatimattomia sateenkaareen verrattuna. Lähinnä on juustohöylätty hyvinvointivaltiota ja peruttu omia lupauksia ja suunnitelmia. Kun sote-uudistuskin kaatunee, jää Sipilän hallituksen ainoaksi isommaksi teoksi kiky-sopimus, joka etenkin lyhyellä ajanjaksolla syventää työttömyyttä ja lisää velkaa. Osingonsaajat toki kiittävät.

 

Velka

Sipilän oikeistohallitus lisää velkaantumista. Tätä me vasemmistossa olemme koko ajan ennustaneet – kun taloutta supistetaan elvyttämisen sijaan, kasvaa myös velka verotulojen pienentyessä ja sosiaalimenojen kasvaessa.

Velka kannattaisi ottaa työllisyyteen eikä työttömyyteen. Fiksu valtio investoi, kouluttaa ja rakentaa uutta silloin, kun on paljon työttömiä, eikä sen tarvitse kilpailla työvoimasta yritysten kanssa. Elvytys parantaa myös kotimaisten yritysten tilannetta kun talouden rattaat pyörivät.

 

Pienituloiset ja palkansaajat

Sateenkaarihallitus alensi pienimpien eläkkeiden, tukien ja palkkojen verotusta 220 miljoonalla.

Oikeistohallitus ei ole leikannut pienituloisimpien verotusta, eläkeläisille tosin on luvattu jotain täsmentämätöntä.

Sateenkaarihallitus teki suurimman sosiaaliturvauudistuksen yli 30 vuoteen ja korotti työttömän perusturvaa yli 150 eurolla ja toimeentulotukea yli 30 eurolla kuussa.

Oikeistohallitus leikkaa työttömiltä.

Palkansaajien verotusta sateenkaarihallitus leikkasi 300 miljoonalla pienituloisiin painottuen.

Oikeistohallitus leikkaa palkkaveroja jopa miljardilla, mutta yli puolet siitä on korvausta palkkojen pakkoleikkauksesta. Toisin sanoen oikeisto siirtää rahaa valtiolta yrityksille ja palkansaajien ostovoima ei eteenkään pienituloisilla parane.

 

Pääomatulot

Sateenkaarihallitus päätti kerätä yli 500 miljoonaa enemmän veroja muuttamalla pääomatuloveron osin progressiiviseksi ja korottamalla osinkojen verotusta (osinkojen osalta uudistusta vesitettiin myöhemmin yhteisöverouudistuksessa).

Oikeistohallitus nosti uutta ylempää veroluokkaa yhdellä prosenttiyksiköllä, joka tuottaa 34 miljoonaa.

 

Suuret perinnöt

Sateenkaarihallitus halusi kannustaa ahkeruuteen ja keventää ihmisten omasta työstä saatua verotusta. Kääntöpuolena pääomatuloverojen lisäksi korotettiin miljoonaperintöjen ja lahjojen verotusta.

Sipilän hallitus keventää perintöveroja suurten metsien ja yritysten omistajilta.

 

Sälää

Hallitus toki tekee kaikkien hallitusten tavoin valtavan joukon erinäisiä pieniä asioita. Perussuomalaiset hehkuttavat, kuinka juppiveneet laitetaan verolle, mutta peräprutkuihin ei kosketa. Todellisuudessa mannersuomen busterit laitetaan verolle, mutta Ahvenanmaalla voi vähän hienommallakin veneellä ajella veroitta.

Samaan aikaan hehkutetaan uusien autojen veronalennusta, mutta jätetään kertomatta että auton omistamisen veroa korotetaan yhtä paljon ja ajamista päälle vielä lisää.

Tämä kaikki on kuitenkin nappikauppaa kokonaisuudessa. Isot teot puuttuvat oikeistolta.

 

Keskustapuolue on ottanut hieman kohentuneita työttömyyslukuja omaksi ansiokseen, vaikka ekonomistien ja jopa hallituksen omien asiantuntijoiden mukaan hallituksen omat toimenpiteet ovat lähinnä heikentäneet työllisyyttä. Parkkikiekon värejä vapauttamalla talous ei nouse.

Sateenkaaren ja oikeistohallituksen välissä oli myös Stubbin leikkaushallitus, mutta se toimi vain lyhyen aikaa. Tietysti sen leikkauslinjaa maksetaan yhä työttömyyskuluissa, mutta rakenneuudistuksia siltä ei tainnut kukaan odottaakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Jukka Laine

Investointeja ei näy ja työttömyys kasvaa kilvan eläköitymisen kanssa. Hyvin näyttää toimivan sateenkaarihallituksenkin progressiivinen pääomavero. Miten hyvin menisikään kun olisi ollut kireämpi progressio. Ennenvanhaan vasemmiston aate toimi, kerätään rahat työstä ja yrittämisestä ja jaetaan ne keskenään tulonsiirtoina ja etuina.

Eikö nyt Jussi myönnetä totuus ja todetaan että eläkepommi räjähtää ja poliittinen järjestelmä ei kykene sopimaan mistään vaikka olisi jokapuoluehallitus. Kakku on kadonnut ja kaksikanta ei kykene mistään sopimaan kolmikannassa.

Käyttäjän JormaPekonen kuva
Jorma Pekonen

Hyvinhän se progressiivinen pääomavero toimii. Kyse on vaan ns. vuorineuvosprogressiosta. Tarkoittaa että mitä enemmän tienaat , sitä vähemmän veroa maksat.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Sipilän oikeistohallitus lisää velkaantumista. Tätä me vasemmistossa olemme koko ajan ennustaneet" ja jopa taistelleet sen puolesta kynsin hampain. Ja jopa onnistuneet tässä tavoitteessa.

"Sateenkaarihallitus päätti kerätä yli 500 miljoonaa enemmän veroja". Itse asiassa oikea luku on 4 miljardia. Se tosin maksoi 100 000 työpaikkaa.

"Tämä kaikki on kuitenkin nappikauppaa kokonaisuudessa. Isot teot puuttuvat oikeistolta". Sateenkaarihallitus sentään sai kerättyä parikymmentä miljardia uutta velkaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jotenkin nämä ''meidän isi on vahvempi kuin teidän isi'' blogit on niin rasittavia.

Aikamoinen lahopää pitää olla, jos kehtaa oikeasti kehua viime hallituksen päätöksiä, ilmeisesti tuo populistisuus on tekemässä pesää myös vasemmistoliittoon.

Tämän ja viime hallituksen vertailu on vähän sama kuin vertailisi kahta paskakasaa keskenään, ainoa ero niillä on, että tämä nykyinen höyryää vielä, mutta muuta eroa ei ole.

Ajattelinkin oikeasti tässä jokin aika sitten, että äänestäisin vasemmistoliittoa, mutta Li Anderssonin maatalouskommentit ja nämä blogistin kommentit yhdessä osoittavat, että vieläkään todellisuudentaju ja realismi ei ole ainakaan vasemmistoliittoa saavuttanut.

En äänestä.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Ei nykyhallitusta juuri voi kehua, ja usko sen kyvykkyyteen on ollut monesti loppua. Mutta sitten kun tulee TV:stä katsottua Rinteen ja Niinistön tillitystä, niin toteaa, ettei se meno kyllä vaihtamalla parane. Ei ainakaan kyseisiin herroihin.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Voisikohan herra Saramo vastata kysymykseeni, miksi vasemmistoliitto lähti "käpykaartiin" edellisen kauden loistavia tuloksia tehneestä sateenkaarihallituksesta. Ettekö uskoneet tuolloin, että nyt niin ponnekkaasti kehumanne saavutukset eivät olisikaan vaaleissa äänestävien kansalaisten mieleen ja vaalitappion pelossa hurahditte luulemaan kansan unohtaneen toimintanne Kataisen hallituksessa.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Olihan se tiedossa jo Katais-Urpilaisen hallituksen muodostamishetkellä että sikspäk tulee olemaan täysin kyvytön hoitamaan valtion asioita - mutta se mikä on yllättänyt niin kolmen kopla on lähes yhtä impotentti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tältä hallitukselta näyttää puuttuvan rohkeutta, ehkä myös näkemystä. Se on vähän niinkuin Ozin arka leijona. Vahinko, sillä tuon edellisen hallituksen jälkeensä jättämän sotkun siivoamiseen ja poliittiseen kulttuuriin pesiytyneiden sairauksien parantamiseen kyllä tarvitaan sekä näkemystä että rohkeutta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jaakko, ettei vain tuo mainitsemasi kyvyttömyyden tunne johtuisi yksinkertaisesti siitä, kun meillä ay-liikkeillä on aivan liian suuri valta päätöksien tekemisissä talousasioissa? Nytkin hallitus joutui antamaan noille järjestöille tehtäväksi sopia kuinka voitaisiin saada aikaan järjestelmä, jossa työttömyyspäivärahaa voitaisiin käyttää palkkaukskustannuksena kiky-sopimukseen kirjatulla tavalla "Sopimukseen on kirjattu, ”että hallitus valmistelee työnlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan tehtävät muutokset yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa”.

Työmarkkinajärjestöjen pitäisi keksiä syyskuun loppuun mennessä keinot, joilla työttömyysturva muutetaan ensi vuonna ja työllisyys paranisi.
Hallitus on luvannut kunnioittaa kirjausta.

TÄMÄN TAKIA HALLITUS on pyytänyt työmarkkinajärjestöt laatimaan yhdessä virkamiesten kanssa viidestä hallituksen esittämästä aiheesta työllisyyspaketin.

Tuo vain kuvastaa sitä millaisen vallan työmarkkinajärjestötö ovat ottaneet hallitukselta ja eduskunnan päätöksentekijöiltä.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1472794702833

Suomen taloutta ei siis voida saada kuntoon ennenkuin päätösvalta näissä asioissa annetaan kokonaan hallituksen ja eduskunnan käsiin. Työmarkkinajärjestöjen tulee sen jälkeen neuvotella lainsäätäjän päätösten pohjalta omat sopimuksensa. On vain mitä ilmeisimmin niin, että sekä demarit että vasemmistoliitto työmarkkinajärjestöjen keulahamhomoina eivät halua antaa tätä valtaa pois järjestöiltä, sillä vallassa ollessaan nuo kaksi puoluetta voivat hyvin tehdä "sopivia ratkaisuja". Näinhän on aina myös käytännössä tapahtunut, maksoi mitä maksoi suomalaisille.

Jukka Laine

Katainen-vasemmistoliitto velkaelvytti Suomea 50 miljardilla. Paljonko Saramon mielestä kannattaisi nyt velkaelvyttää?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kirjoituksen pointti oli se, että kaikki meni hyvin siihen asti kunnes vassut lähti hallituksesta?

Ja nyt luonnollisesti menee tosi paljon huonommin kun vassut on oppositiossa?

Aika paksua.

EDIT:
Olisit edes sanonut että mitä Sipilä aikanaan kuiskasi Arhinmäelle.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ylipäänsä en tajua, että kun Vantaalla on vassuenemmistö kaikissa elimissä (demarit, vasemmistoliitto), niin miksi Vantaata ei laiteta kuntoon?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vantaan kaupunki-16
kok 12
Ps 11
Vihr. 8
Kesk 4
Krst 2
Rkp 2
Yht:39 porvaripuolueet

Sdp 15
Vas. 4
yht: 19 vasemmistopuolueet

Vassuenemmistö?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No en pitäisi välttämättä vihreitä oikeistopuolueena. Vasemmistolla on ollut historiallisesti Vantaalla vankka jalansija ennen viimeisintäkin valtuustokautta.

No vasemmistovetoinen, demarit suurin.

Ja Jukka Peltomäki kaupunginjohtajana oli demari parhaasta päästä.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen Vastaus kommenttiin #13

Vaikka Vihreät laskettaisiin vasemmistoksi, ei tuossa silti ole vasemmmistolla enemmistöä.

Toimituksen poiminnat