Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Vantaan ei pidä olla kuntien halpahalli - meillä on varaa parempaan

Vantaan maine velkaantuneena kriisikuntana on väärä. Paniikkia lietsovat jopa kunnan omat johtajat, jotta koulujen sulkemiset tai terveyskeskusmaksujen korotukset voidaan perustella.

Vantaa kuuluu jo sijainniltaan voittajiin. Nopea väestönkasvu toki lisää menoja kun on rakennettava uusia kouluja tai palkattava lisää työntekijöitä. Samalla saamme kuitenkin myös tuloja uusilta veronmaksajilta ja tonttien myynnistä.

Pääkaupunkiseudun vertailussakin menestymme hyvin. Espoota pidetään rikkaana, mutta todellisuudessa se on hassannut suuret verotulonsa oikeistolaiseen politiikkaan ja piilottanut velkansa pois kunnan taseesta. Vantaan velka näyttää paperilla isolta, mutta kun katsoo koko kuntakonsernin velkaa, on Espoolla asukasta kohden Vantaata enemmän velkaa.

Suomessa onkin tullut muotiin piilottaa velkaa kokoomuksen kreikkalaisen sisarpuolueen opeilla. Kun toiminta siirretään yhtiöihin pois kunnan taseesta, tulee se lähes aina omaa työtä kalliimmaksi. Paperilla kaikki näyttää kuitenkin kivalta, ainakin jonkin aikaa. On todella huolestuttavaa, että oikeistohallitus yrittää pakottaa yhtiöittämään yli puolet kuntien palveluista sote-uudistuksessa.

Vantaalla on myös valtava omaisuus. Oma energiayhtiö paitsi pitää sähkönsiirron ja kaukolämmön maksut kuntalaisille kohtuullisina, myös tahkoaa rahaa vuodesta toiseen osinkoina. Olisi hulluutta seurata Espoon esimerkkiä ja myydä kuntalaisille tärkeät verkot pois.

Helsingin omaisuus on omaa luokkaansa, mutta sielläkin velka ohittanee pian Vantaan. Vantaan suurin haaste ei olekaan taloudellinen, vaan moraalinen. Suuripalkkaiset johtajavirat keskenään jakaneet puolueet kokoomus, sosialidemokraatit ja perussuomalaiset toistavat, kuinka upeaa on, että Vantaa järjestää lähes kaikki palvelunsa halvemmalla kuin muut suuret kaupungit. Valitettavasti alhainen hinta tarkoittaa yleensä alhaista laatua.

Ei Vantaan pidä olla mikään kuntien halpahalli. Meidän on pyrittävä halpuuttamisen sijaan tekemään parasta mahdollista. Se ei tarkoita tuhlaamista, vaan määrätietoisia parannuksia niin vanhuspalveluihin, kouluihin kuin terveysasemillekin. Esimerkiksi ihmisten roikuttaminen terveysasemien jonoissa ei oikeasti säästä montaakaan euroa, mutta kuntalaisten hyvinvoinnille se tulee kalliiksi.

 

Kirjoitus on julkaistu Vantaan Vasemmiston vaalilehdessä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat