Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Hyvää vappua!

  • Kuvakooste Vantaan vappujuhlista
    Kuvakooste Vantaan vappujuhlista

Tänä vappuna sain puhua kotikulmilla Tikkurilassa kauniissa kevätsäässä, joka houkuttelikin paikalle ison joukon vantaalaisia. Tässä puheeni, joka tosin taisi hieman elää puhuttaessa.

 

Hyvät ystävät ja toverit

Vappuna juhlitaan työväenliikkeen suuria saavutuksia. Ilman työväenliikettä Suomi ei olisi ollut lähes jokaisen kansainvälisen vertailun kärjessä, oli kyse sitten koulutuksesta, korruptiosta, lehdistönvapaudesta tai vaikkapa ihmisten kokemasta onnellisuudesta.

Mutta Vappu ei ole vain muistojuhla jollekin viime vuosituhannella tapahtuneelle. Vaikka vappumenot ovat perinteisiä, ja vaikka perussanoma pysyy samana vuosikymmenestä toiseen, kunnioitamme me aiempien sukupolvien työtä parhaiten katsomalla menneisyyden sijaan tulevaisuuteen.

Vappu on yhä mielenosoituspäivä. Vappuna näytetään joukkovoimaa ja vaaditaan parempaa tulevaisuutta. Mutta emme me sitä pyydä oikeistolta tai korkeammilta voimilta. Palopuheet ja rumpujen paukutus eivät karkota nälkää, eivätkä suojele pakkaselta. Meidän kaikkien on itse muutettava Vantaa, Suomi ja maailma.

 

Hyvät ystävät

Suomen hallitus ei edes itse kehtaa seistä aatteidensa takana, vaan esittää tekonsa väistämättöminä pakkoina. Pääministeri Sipilä toistelee, kuinka ”tekemättä ei voi jättää”. Ministerit esiintyvät samaan aikaan sankareina ja marttyyreinä, jotka uhrautuvat ”ikävien päätösten” edessä. Mutta eiväthän he uhraudu. Työntekijät, sairaat, lapset ja vanhukset pakotetaan uhrautumaan.

Oikeistohallitus väittää, että heidän on ollut pakko heikentää julkisia palveluita ja leikata köyhimmiltä, koska rahat ovat loppu. Samaan aikaan on kuitenkin ollut varaa antaa satoja miljoonia verohelpotuksia kaikkein kovatuloisimmille.

On muka ollut pakko heikentää sosiaaliturvaa ja rangaista työttömiä, jotka eivät ota vastaan olemattomia töitä. Samaan aikaan on ollut varaa maksaa entistäkin enemmän rikkaimpien yritysten omistajille yritystukina ja suurmaanomistajille maataloustukina. Näihin verrattuna sosiaaliturvamenot ovat pieniä.

Viimeisimpänä on pakko mahdollistaa omistusten piilottaminen verottajalta, poliisilta ja tiedotusvälineiltä hallintarekistereihin. Pakottajaksi kerrotaan EU, vaikka komissio on mustaa valkoisella vastannut europarlamentaarikko Merja Kyllöselle, että EU pitää kiinni Suomen neuvottelemasta erioikeudesta. Olin itse hallituksen erityisavustajana neuvottelemassa tästä oikeudesta. Silloinkin hallituksen oikeistopuolueet väittivät, että Suomen on pakko antaa periksi. Ei ollut silloin. Eikä ole nyt.

 

Ei huonojen päätösten teko ole pakollista!

Jopa valtionvarainministeriön omista perustelumuistioista voi lukea, kuinka hallituksen talouspolitiikka on hidastanut ja viivästyttänyt talouden nousua. Esimerkiksi kiky-sopimus vain pahensi kotimarkkinayritysten tilannetta ja työttömyyttä, sekä vei valtiolta ja kunnilta satoja miljoonia euroja verotuloja.

Hallituksen isoista päätöksistä suuri osa on peruttu epäonnistuneina, mutta läpimenneetkin ovat lähes järjestään olleet Suomelle haitallisia. Niitä on tehty hallituksen taustalla olevien ryhmien etua ajaen - yhteistä etua vastaan. Suomi olisi parempi paikka, jos tämä hallitus ei olisi tehnyt mitään.

Hallitus kysyy aina, mikä on opposition vaihtoehto. Omaan jalkaan ampumiselle paras vaihtoehto on tietysti olla ampumatta. Mutta on selvää, että monta asiaa pitäisi myös korjata. Esimerkiksi sote-uudistus tarvitaan, jotta ihmisten pompottelu luukulta toiselle saadaan loppumaan. Mutta ei se tarkoita, että mikä tahansa sote-uudistus pitää hyväksyä. Hallituksen mallia tehdään sijoittajien, ei sairaiden ihmisten ja yhteiskunnan, ehdoilla.

 

Hyvät toverit

Hallintarekisteri on hyvä esimerkki hallituksen häpeilemättömyydestä. Ministeri Soini selitti, kuinka se tuo Suomeen ulkomaisia investointeja. Ministeri Orpo selitti, kuinka EU pakottaa. Ministeri Sipilä on jopa väittänyt, että rekistereiden avulla avoimuus lisääntyisi!

Mitkään oikeistopuolueiden julkisuuteen kertomista syistä eivät kestä päivänvaloa. Ulkomaiset sijoittajat voivat jo nyt käyttää rekistereitä, EU ei pakota meitä mihinkään ja avoimuus ei lisäänny pimittämällä. Tuntuu uskomattomalta, että hallitus haluaa helpottaa sijoittajien ja yritysten omistajien veronkiertoa. Taloustieteen alkeisiin kuuluu, etteivät markkinat toimi, jos tieto ei ole avointa.

 

Yhdestä ainoasta pienestä liechtensteinilaisesta pankista löytyi parikymmentä suomalaista verohuijaria, kun pankin tiedot saatiin sattumalta Suomeenkin vuodon seurauksena. Voi vain kuvitella, mikä rahaeliitin veronkierron kokonaismäärä on, kun vastaavia, paljon isompiakin pankkeja, on satoja.  Liechtensteinilaisen rysän päältä kiinni jäänyt, jo edesmennyt vuorineuvos Ehrnrooth esimerkiksi ei muka tiennyt, kuka oli mennyt tallettamaan hänen tililleen yli kymmenen miljoonaa verottajan ulottumattomiin. Juuri tämän takia rekisterin salliminen olisi tuhoisaa – se mahdollistaisi verojen unohtamisen aktiivisen veropetoksen sijaan.

Hallintarekisteri siis tarjoaisi kokoomuksen vaalirahoittajille tavan kiertää veroja Ehrnroothia uskottavammin puolivahingossa. Mutta yhtä vakavaa on, että se aiotaan ulottaa myös listaamattomiin yrityksiin. Sen avulla kehittyvien maakuntien huijarit voisivat korruptoida yhteiskuntaamme yhä pahemmin. Suomen kansa unohti aika pian vaalirahakohun. Vanha totuus – follow the money, seuraa rahaa – kertoo meille, kuka ministereiden naruista vetää.

On ammuttava alas oikeiston propaganda, että valtion velkaantuminen johtuu liian isosta sosiaaliturvasta tai hyvinvointivaltion palveluista. Jos veroja ei kierrettäisi, eikä niitä olisi viime vuosina alennettu, ei velkaakaan tarvitsisi ottaa.

 

Hyvät vantaalaiset

Vantaa erityisesti on velkaantuneen maineessa, eikä aivan syyttä. Olemme yksi Suomen velkaantuneimpia kaupunkeja. Mutta se velka ei ole syntynyt turhaan. Kuulumme rakennemuutoksen ja maaseudun tyhjenemisen suurimpiin voittajiin ja velalla on rakennettu tiet, junaradat, koulut, terveysasemat ja niin edelleen. Suuren velan vastineena on valtava omaisuus. Paljon huonommin asiat ovat niillä kunnilla, joissa valoja sammutellaan pysyvästi ja jopa kokonaiset kerrostalot muuttuvat arvottomiksi ja purettaviksi.

Väestön kasvu tuo paitsi menoja, myös lisää tuloja.

Eikä Vantaa ole mitenkään huonosti menestynyt. Jopa Suomen suurimmista verotuloista nauttinut Espoo on Vantaata velkaantuneempi, kun katsotaan koko konsernia. Konsernivelka onkin ainoa järkevä mittari. Jos velkaa piilotetaan pois kunnan taseesta sen omiin yhtiöihin, tai pahimmillaan kalliisiin ostopalveluihin yksityisiltä, ollaan sillä kuuluisalla Kreikan kokoomuspuolueen tiellä. Tai kun tuottavaa omaisuutta myydään, kuten Espoo möi oman energiayhtiönsä.

Vantaan ei pidä lähetä vääristelemään talouslukujaan vuokraamalla kouluja tai muita rakennuksiaan ulkopuolelta. Se tulee kalliiksi kahdesta syystä 1) kunta maksaa yrityksiä vähemmän korkoja 2) kunnan tilapalveluiden ei tarvitse tehdä voittoa.

 

Hyvät ystävät

Meillä oli juuri kunnallisvaalit, jossa vasemmistoliitto ja sosialidemokraatit ottivat vaalivoitot. Suurimman vaalivoiton ottivat vihreät, jotka ovat viime vuosina Vantaalla olleet usein melko vasemmistolaisilla linjoilla. Suuri osa valtuustoon valituista myös muissa puolueissa ilmoitti vaalikoneissa nostavansa mieluummin veroja, kuin leikkaavansa palveluista.

Meillä on siis toivoa. Edellisellä valtuustokaudella noudatettu talous- ja velkaohjelma käytännössä tarkoitti jokavuotista juustohöylää palveluihin, jotka olivat valmiiksi aliresursoitu. Monet leikkauksista ovat tulleet kalliiksi jo lyhyelläkin ajanjaksolla, puhumattakaan pidemmästä tarkastelusta, kun ihmisiä syrjäytetään.

Viime vuonna Vantaa kasvoi yli kaksi prosenttia. Kova kasvu jatkuu myös lähivuosina. Uudet asukkaat tarvitsevat opettajia, hoitajia, lääkäreitä siinä kuin vanhatkin. Vastuullisten päättäjien on katsottava ensin, kuinka pystymme tarjoamaan vantaalaisille inhimillisen hoivan sekä turvallisen ja kehittävän varhaiskasvatuksen ja koulutuksen. Talous- ja velkaohjelman tapa, jossa ensin päätetään leikkausten suuruus, on lopetettava heti.

Kun valtuustoryhmät neuvottelevat tulevaisuudesta, vetoan kaikkiin puolueisiin, että leikkaaminen lopetetaan ja palveluihin annetaan vuosittain lähtökohtaisesti vähintään kunnan kasvun ja inflaation määrän verran lisää rahaa. On huomattava, että esimerkiksi oikeistohallituksen kiky-sopimus maksaa vuosittain Vantaalle 7 miljoonaa, koska verotulot putosivat enemmän kuin palkkaleikkauksilla säästetään.

Pelkkä nykytilanteen jäädyttäminen ei tietenkään ole järkevää eivätkä julkiset palvelut saa jämähtää paikalleen. Melko pienilläkin sijoituksilla ennaltaehkäiseviin palveluihin voidaan saada tulevaisuudessa isoja säästöjä. Kaikkea ei myöskään voi mitata rahassa. Yli kuukauden jonot joillakin Vantaan terveysasemilla ovat asia, jota ei voi hyväksyä millään selityksillä. Halvin palvelu on tietysti se, jota käytetään vain jos on aivan pakko. Vantaan ei kuitenkaan pidä jatkossa pyrkiä olemaan kaikessa Suomen halvin, vaan Suomen paras. Meillä on siihen kaikki mahdollisuudet.

 

Hyvät toverit

Vaikka politiikka on usein uhkakuvien maalailua, ei meillä Suomessa ja Vantaalla ole siihen tänä päivänä syytä. Köyhyys, ilmastonmuutos ja talouskriisi ovat kaikki ihmisten toiminnan seurausta. Vastuullisella politiikalla maailma on yhä muutettavissa. Nautitaan kuitenkin ensin kauniista vapun päivästä ja aletaan huomenna töihin. Hyvää vappua kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat