Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Pikaratikka Sipoon sijasta Länsimäkeen

Pikaratikat ovat ilahduttavasti puheenaihe Tampereella, Vantaalla, Turussa, Oulussa ja Helsingissä.

Vantaalla pikaratikka tarvitaan ainakin Hakunilaan, joka on jäänyt ilman raideyhteyttä. Muu Vantaa on jo toimivan raideliikenteen piirissä, kun kehärata yhdistää isoimmat kaupunginosat lännessä ja pääradan varrella. Länsimäen reunamille pääsee metrolla.

Vihreät ovat Vantaalla esittäneet pikaratikan kytkemistä Helsingin Sipoo-suunnitelmiin. Mielestäni se olisi virhe. Kirjoitimme Minttu Sillanpään kanssa allaolevan tekstin viikonlopun Vantaan Sanomiin.

 

Helsinki haluaa vetää metron Mellunmäestä itään entisille Sipoon alueille. Vantaan Sanomat uutisoi 30.9. Vantaan vihreiden esityksestä korvata metron pidennys pikaraitiotiellä, joka menisi Sipoosta sekä Hakunilaan, että Itäkeskukseen. Kimmo Kiljunen piti tätä (VS 14.10.) epärealistisena, koska asia kuuluu lähinnä Helsingille, eikä Vantaalle. Samalla Kiljunen ehdotti metron vetämistä Mellunmäestä Hakunilaan.

Kiljusen ehdotus on kannatettava, mutta valitettavasti epärealistinen, sillä kuten Kiljunen itse kirjoittaa, ei Helsinki halua pilkkoa raiteita osiin. Liikennettä jakava haarauma metrolinjaan vähentäisi metron vuoroja ja käytettävyyttä sekä Sipoossa että Hakunilassa. Nykyisen Hakunilan bussiliikenteen ahtaminen täysiin metroihin tekisi jo tiukkaa, puhumattakaan sen päälle tulevista Sipoon käyttäjämääristä.

Sen sijaan, että Vantaa keskittyisi Helsingin linjauksiin, olisi järkevää aloittaa heti Vantaan omien pikaratikkalinjausten suunnittelu. Vihreiden ehdotuksessa pikaratikan linjoja on monta ja ne yhdistyvät metroon vasta Puotilassa. Linjat kiertävät Länsimäen, Rajakylän ja Vaaralan kaukaa sekä etelästä että pohjoisesta. Järkevämpää olisi vetää yksi pikaratikkalinja Tikkurilasta Hakunilan kautta Vaaralaan, Rajakylään, Länsimäkeen ja Mellunmäkeen asti, jossa se yhdistyisi metroverkkoon. Näin meidän ei tarvitsisi odottaa Helsingin ratkaisuja seuraaville vuosikymmenille ja linja palvelisi parhaiten vantaalaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat