Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Sote joutumassa limboon

Olen seurannut sote-uudistusta rauhallisin mielin. Realistina ja optimistina olen pitänyt selvänä, ettei Sipilän hallituksen malli voi mennä läpi. Asenteestani olen saanut monet haukut yllättäviltäkin tahoilta, kun olen erilaisissa kokouksissa kehottanut valmistautumaan erityisesti siihen, ettei sote-uudistusta tule.

 

Olin varma, että kun Kataisen hallitus ajoi seinään kuntaliitosmallilla, Stubbin hallitus kuntayhtymämallilla ja Sipilän hallitus suuryritysmallilla (ns. valinnanvapaus), ottaisi seuraava hallitus järjen käteen ja valitsisi demokraattisimman ja vähiten byrokraattisen mallin - oikean maakuntamallin.

 

Maakuntia vastustetaan populistisesti väittämällä, että ne lisäisivät hallintoa, tai veisivät valtaa kaupungeilta maaseudulle ja keskustapuolueelle. Oikeastihan meillä on jo maakunnallinen sotehallinto - Uudellamaalla sen nimi on HUS. Meillä on myös jo maakuntaliitto. Jos näiden kahden valtuuston sijaan olisikin vain yksi valtuusto, miten byrokratia lisääntyisi? Nykyisissä himmeleissä päättäjien valinnat tehdään puolueiden välisissä takahuoneneuvotteluissa ja vastuunpakoilu päätöksistä on helppoa. Maakuntamallissa valinnat tekisi kansa.

 

Uusi maakunta siis lähinnä yhdistäisi ja demokratisoisi nykyiset kuntien ja valtion välissä olevat hallinnot. Esimerkiksi meillä Uudellamaalla sote rakentuisi HUS:n ympärille, joka järjestää maailman huippuluokkaa olevaa erikoissairaanhoitoa kohtuuhinnalla. Jatkossa palvelut saisi siis yhdeltä, maakunnan luukulta.

 

Kaikki puolueet vaativat sote-palveluihin ”leveämpiä hartioita”. Sote-palvelut ovat kokoluokaltaan enemmän kuin kaikki muut palvelut yhteensä. Kyse on siitä, hallitaanko näitä demokraattisesti vai epädemokraattisesti.

 

Aiemmin kaikki muut merkittävät puolueet olisivat kannattaneet maakuntamallia, mutta kokoomus ja demarit harasivat vastaan. Kokoomus ei halua, että julkisia sote-palveluita vahvistetaan. Demareiden vastustus perustuu kylmään valtapeliin ja selkärangasta tulevaan maalaisliiton maakuntamallin vastustamiseen. Mutta eivät valtasuhteet suorien vaalien maakuntamallissa suurten puolueiden välillä muutu.

 

Vapaavuori on suurten kaupunkien kokoomus- ja demarijohtajien tuella maalannut maakuntauudistuksen kaupunkien ja muun maan vastaiseksi kamppailuksi. Tämä on absurdia. Samaan aikaan kun jopa meillä Vantaan valtuustossa taivastellaan helsinkiläisten ehdokkaiden jyräävän muut maakuntavaaleissa, väittävät samat ihmiset toisessa tilanteessa vallan siirtyvän pois kaupungeista. Millä ihmeen logiikalla? Varmasti vaikkapa Lohjalla ja Porvoossa keskitetään ääniä paikallisille ehdokkaille, mutta lopputulos ei muuta nykyisiä kuntien välisiä voimasuhteita - ainoastaan siirtää vallan takahuoneiden neuvottelijoilta kansalle.

 

Tänään optimismini sai vakavan kolauksen. Hesarin mukaan ”Oppositio haikailee nyt soteen kunta­yhtymämallia”. Demareiden lisäksi nyt jopa vihreät olivat siirtyneet kannattamaa kuntayhtymämallia. Tämä on todella surullista. Kokoomus on alusta asti jäänyt yksin suuryritysmallinsa kanssa, mutta se pystyy peluuttamaan demareita ja keskustaa keskenään niin kauan, kuin demarit sulkevat maakuntamallin vaihtoehtojen ulkopuolelle. Se ei ole surullista ainoastaan demokratian kannalta, vaan myös siksi, että odotettavissa on vaalien jälkeen taas yksi eduskuntakausi pään hakkaamista seinään sotesekoilulla. Leveämmät hartiat vaativat niiden väliin pään ja aivot. Väliportaan hallinto vaatii väliportaan demokratian.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kaikkein loogisin ja tehokkain ratkaisu sote-hallinnolle olisi keskusjohtoisuus jossa Terveyshallituksen alaisuudessa toimisivat sairaanhoitopiirit (http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...).

Käyttäjän kiljunen kuva
Kimmo Kiljunen

Jussi Saramo kirjoittaa tässä viisaasti. Väliportaanhallinnon demokratisointi ja HUS-tyyppinen terveydenhuollon yhteistyö kuntien välillä, on mitä järkevintä. Mutta politiikassa ei järjen ääni tahdo kuulua, kun siellä on niin paljon muita pyyteitä liossa.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Meillä on ihan hyvin varaa nykyisiin palveluihin, kun julkisen rahankäyttöä järkeistetään hallituksessa. Eivoiolla niin että meillä on OECD maiden 4 korkein verotus, päälle hirvittävä pakkomaksu, käyntimaksu, sakkomaksu ja lupamaksutaakka julkiselle ja niille rahoille ei saada vastineeksi kuin Talvivaaroja.
Esim Forssass yritys jonka takana on miljonääri erkko ja silti konkiurssifirman kulut menevät yhteiskunnalle. Se sijoittajan vastuu on saatava voimaan. Kaivoslakeja muutettava, yritystuet pois jos tuottavat voittoa. Yhteisöveroale pois. veronkierto seis. jne.
Minä sanon suoraan, että kaikki puolueet puhuvat paskaa. Meillä on varaa vaikka mihin, kun otetaan rahaa sieltä mihin sitä ei kuulu laittaa ja jotka eivät siitä maksa.

Nyt on tullut ajatusmalli, että maksajat eivät saisi kuluttaa rahojaan, vaan ne pitäisi ohjata eliitille.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Uusi sote ja maakuntamalli on kalkkiviivoilla totetutettavaksi käyttöön.
10 vuotta on veivattu erilaisilla malleilla ja nyt tämä on jalostunut tähän nykyiseen malliin.
On Suomen kansan vihaamista nyt katsomosta jarruttaa ja estää tämän maaliin maaliin menemistä. OK maakuntavaalit ja demokraattinen maakunta vatuusto.

Blogisti Vasemmistoliiton aktiivi on ajantasalla ja hermoilla tietäen varmasi että tämä hulluus pitää saada päätökseen. Seuraava rakennemuutos on kuntien määrä ja tehtävät.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Onko mielestäsi perustella uudistusta sillä, että siihen on ennenaikaisesti sijoitettu paljon rahaa? Entäpä, jos paremmalla mallilla nuo hukatut rahat saataisiin korkojen kera takaisin? Jos kerran mitään asetetuista tavoitteista ei saavuteta, olisi vähintäänkin kohtuullista tarkastella koko hommaa uudelleen. Hulluutta on asiassa ollut lähinnä poliitikkojen ylimielisyys ja naurettavien puhtaasti ilmassa olevien perustelujen käyttö. Samat perustelut olisivat sopineet mille tahansa esitykselle - nykyjärjestelmä mukaan lukien. Kovia faktoja ei perusteluiksi ole tullut, vaikka niitä on tivattu.

Käyttäjän AnjaKoppinen-Niemi kuva
Anja Koppinen-Niemi

Nopeimmin ja kustannustehokkaimmin asiassa edettäisiin, kun ensin kokoomus ja keskusta yhdessä perääntyisivät lukkoon lyömistään suunnittelua sitovista ja epäoleellisista raameista. Eli valinnan vapaus tulisi hallitusti mukaan vasta kakkosvaiheessa ja Sote- maakuntia tulisi viisi. Tällöin myös toteutuksen suunnittelu maakunnissa pystyisi etenemään nopeammin ja kustannustehokkaammin, kun voitaisiin keskittyä perusketjujen ja integraation kuntoon laittamiseen. Myös asiantuntija-apu, budjetit ja muut resurssit riittäisivät paremmin suunnittelu-ja toteutusvaiheessa, kun niitä ei tarvitsisi jakaa kahdeksaantoista maakuntaan ja niissä valinnanvapauden suunnitteluun. Yksityisiä terveysfirmoja voitaisiin hyödyntää tarvittaessa. Ihan turha kokoomuksen ja keskustan on väittää, että vaihtoehtoja ei ole.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Tässä argumentissa unohtuu todella pahasti se, että SOTE ei ole vain TE vaan SOte.

HUS:n yleistäminen tällä tavalla jonkinlaiseksi ihanaksi kattorakenteeksi on täysin väärä lähtökohta, kun maakuntauudistuksessa puhutaan kymmenistä ja jopa sadoista eri toimijoista aina lastensuojelusta pelastustoimeen.

Tämä on täysin väärää yksinkertaistamista ja halpaa hallituspeliä, johon ei pitäisi lähteä kenenkään mukaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kaikille tiedoksi, että maakunta- ja sote-uudistuksesta saa ajankohtaista tietoa, kun tilaa sen alla olevasta linkistä omaan sähköpostiinsa:

http://alueuudistus.fi/tilaukset

Näin pysytään kaikki paremmin kärryillä, mitä meille ollaan nyt päättämässä. Havaitsemistaan epäkohdista kannattaisi kertoa eteenpäin sille omalle kansanedustajalle - jos mahdollista - ja kirjoittaa vaikka tänne US:een, jotta voimme yhdessä miettiä, mitä kullekin asialle tulisi tehdä. Maakunta- ja sote-uudistus ei ole vielä kiveen hakattu.

Toimituksen poiminnat