Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Suru ja hämmennys

Blogit näyttävät keskittyvän Espoon ammuskelun ruotimiseen. Hämmennys ja suru ovat koskettaneet ihmisiä laajasti. Toivottavasti tapettujen ihmisten muistoa kunnioitetaan synnyttämällä pahasta olosta tarpeellista muutosta ympäröivään yhteiskuntaan.

Rasistit ovat innostuneet: kerrankin joukkoampumiseen syyllistyi maahanmuuttaja. Helpon selittävän tekijän hakemiseen ovat intoutuneet muutkin, on helpompi olla, kun käsittämätön asia on omassa mielessä tehty ymmärrettäväksi.

Syyllisiä on löydetty monia: aselaki, mielenterveyspalvelut, sukupuolittuneet käyttäytymisnormit, maahanmuuttajien kotouttaminen, ja niin edelleen. Moni on huomannut, että Suomessa on ollut lähivuosinakin kymmeniä useita uhreja vaatineita ampuma-aserikoksia, ja niiden taustalla on ollut erilaisia syitä.

Törmäsin vasta tänään Facebookiin aiheesta perustettuihin rasistisiin ryhmiin. Tulin todella surulliseksi - jopa parikymmentä tuhatta suomalaista on ollut niin yksinkertaisia, että liittyvät ryhmään, jossa maahanmuuttajat leimataan teon takia. Yhtä älyllistä olisi perustaa ryhmä, jossa syy laitetaan kaikkien niiden syyksi, joiden nimi alkaa I-kirjaimella.

Syyllinen tekoon oli Ibrahim Shkupolli. Eivät kaikki miehet, eivät kaikki maahanmuuttajat, eivät kaikki aselaista vastaavat päättäjät, eivätkä kaikki I:llä alkavat.

Vaikka syy on yksin Shkupollin, olen sitä mieltä, että syntynyt epätoivo voidaan kääntää hyviksi teoiksi. Aselakeja pitää muuttaa niin, ettei Suomi ole enää yksi maailman aseistautuneimmista maista. Siten estettäisiin joku määrä pikaistuksissa tehtäviä tragedioita. Tätä ehkä ei olisi estetty, asekin taisi olla luvaton. Toisaalta luvallisten ja luvattomien aseiden vähentäminen käy parhaiten samanaikaisesti.

On myös tärkeää päästä pois kulttuurista, jossa mies tappaa puolisonsa tai tyttöystävänsä, ja usein jopa lapset, tai kuten nyt, työkaverit, kun hän kokee itsensä nöyryytetyksi. Jos ei ole aseiden kerääminen pois kodeista helppoa, ei kulttuurin muuttaminen sitä todellakaan ole. Se on kuitenkin tehtävä. Ahtaat sukupuoliroolit aiheuttavat liian paljon pahaa oloa ilman ampumisiakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (87 kommenttia)

obama (nimimerkki)

Veikkaan, että natsismin vastainen kirjoituksesi oli väärä veto tälle Uuden Suomen palstalle. Se tullaan haukkumaan lyttyyn. Nyt suomalaisten heimoaate on herännyt ja toisista suomalaisista mukamas välitetään hetken, kun joku ulkomaalainen on tappanut toisia suomalaisia - mutta normaalisti ei moikata edes naapureille. Onko ihme, että tällaisessa kulttuurissa jotkut sekoavat ja purkavat patoutumiaan näillä hirmuteoilla?

pätmän (nimimerkki)

Karkeasti arvioiden sata prosenttia näkemistäni "vihakirjoituksista" on kohdistunut suomalaisiin poliitikkoihin ja virkahenkilöihin, ei siitä saa rasismia muuten kuin olettamalla kirjoittajat jonkin muun rotuisiksi.
Vastapainoksi valtamedia on tarjoillut syyksi suomalaisen yhteiskunnan väkivaltaisuutta, jonka vaikutukselle tämä muuten kiltti ja kunnollinen ammattitappajakin oli lopulta altistunut.
Jopa jotkut vihreät näyttävät olevan hiukan vaivaantuneita valtamedian suhteettomasta ja järjettömästä kampanjasta. Sinä näköjään et.

Matti Rasistila (nimimerkki)

Esitän kiivaan vastalauseen vyöryn kirjoituksellesi.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen....

siviilitarkkailija (nimimerkki)

[lainaus]on helpompi olla, kun käsittämätön asia on omassa mielessä tehty ymmärrettäväksi.[/lainaus]

Ja sinun kohdallasi se on suomalaisten syyttäminen ja syyllistäminen rasisteiksi.

[lainaus]
Toisaalta luvallisten ja luvattomien aseiden vähentäminen käy parhaiten samanaikaisesti.[/lainaus]

Niin, jos elää saramossa, niin unohtaa että Ibrahim leikkeli veitsellä naisen kuoliaaksi ennenkuin täysin oudosta syystä tarttui aseeseen ja ampui naisen työpaikan esimiehet. Tämän täytyy vedota Saramoon. Vaan mitäs me teemme sen veitsellä tehdyn veriteon suhteen. Tekoväline on hyvin perinteinen.

Saramo kuuluu niihin muutamiin vastuuttomiin vasureihin joiden ymmärrys veriteosta ajautuun luonnollisia teitään kohti suomalaisia ampumaharrastajia. Mutta Saramo ei oikeasti välitä maahanmuuttajista tai heidän ongelmistaan koska jos Saramo välittäisi, hän tietäisi että veitset ja puukot ovat nuorten maahanmuuttajajengien yleisimmin käyttämä ase. Ja jos näiden käyttöä rajoitettaisiin, moni kaupunki ja nuori olisi paljon paremmassa kuin turvassa. Mutta Saramon kiinnostus on lähinnä jauhaa ennakoitavissa olevaa puoluepropagandaansa ja antaa yhä suuremman joukon kaupunkien nuoria tuhoutua väkivaltaansa.

Meillä on ihan tarpeeksi mielenterveyspotilaita omasta takaa, mutta ei tarpeeksi hoitopaikkoja. Edes ne jotka hakevat hoitoa eivät sitä saa koska valtiolla ja kunnalla on näitä vasemmistonuorten ympäristö- ja maahanmuuttopuuhakohteita jotka syövät hyvinvointiyhteiskunnan hoitorahat.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Hyvä,kun tunnustat syylliseksi Shkupollin, se riittää.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Siviilitarkkailija (4.)

Tuntuu kuin et olisi ollenkaan lukenut kirjoitustani. Tai ainakaan et ymmärtänyt sitä.

Minä nimenomaan en syytä teosta suomalaisia, miehiä, I:llä alkavia, ampumaharrastajia tai vaikka tummatukkaisia. Olen itsekin suomalainen mies, enkä syytä itseäni Shkupollin teosta.

Veitsien kieltäminen kuulostaa erikoiselta. Niitä käytetään ruuanlaitossa ja vaikka missä. Niillä ei onneksi myöskään pysty tappamaan helposti pikaistuksissaan isoa joukkoa ihmisiä.

Nuorten arjen tunnen poikkeuksellisen hyvin, sen voin sanoa. Olen yli kymmenen vuoden ajan valmentanut junioriurheilijoita, tehnyt töitä sekä kunnan nuorisokodissa että yksityisessä perhekodissa, tehnyt vapaaehtoistyötä nuoria auttavassa katupartiossa, ja kuulunut moniin nuorisoyhdistyksiin. Olen myös seurannut tilastollista nuorten hyvinvointia mm. valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan jäsenenä. Sinun käsityksesi nuorten arjesta ja "maahanmuuttajajengeistä" ovat todellisuudelle vieraita.

Frank (nimimerkki)

"Tätä ehkä ei olisi estetty, asekin taisi olla luvaton."

Olisit kerrankin rehellinen ja jättäisit "ehkä" ja "taisi" pois.

Tane (nimimerkki)

Tässä Usarissakin on ihmeekseni ollut todella paljon vihakommentteja naispuolisille bloggaajille tai kommentoijille.

Niin kauan, kun asia on noin, ei kannata paljon täältä palstalta alkaa heittää tuota juttua "muiden tekemänä."

Ensin pitää siivota tämä oma pesä täällä, nykyisillä haukkumiskommenteilla ei ole mitään jakoa kenelläkään esiintyä yhtään minään "naisasystävällisenä kullan nuppuna."

Mä en kehtaisi ees näyttäytyä puolisoni nähden, jos olisin sellaista paskaa mennyt suoltamaan kuin mitä täällä nyt on nää viime kommentit olleet....

Tuollaset äijät ulkoruokintaan vaan ja panemaan vaikka poroja......täällä joku mainosti itseään tosi panomiehenä....."aaltoja......"

Ei oikein tunnu kovinkaan miehekkäältä haukkua täällä suomalaisia naisia ja sitten taas toisaalta haukkua heitä jollain "musta makkara"-jutuilla.

Kuka nyt tuollaiseen hirveään rähjääjään haluaisi ees tutustua.....

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Arvelinkin ettei vasurille teräaselaki ole tuttua. Suomessa kuitenkin on laki joka kieltää veitsien hallussapidon julkisilla paikoilla. Ja aina niitä löytyy maahanmuuttajengin hallusta jos eivät ole oppineet heittämään niitä etsittäessä pois.

Mitä tulee isojen joukkojen tappamiseen veitsillä niin Ruandassa ollaan kovin erimielisiä siitä voiko veitsillä tappaa nopeasti isoja ihmisjoukkoja. No kyllä, kunhan nämä vain ovat aseettomia. Noin 3 kk pantiin sellainen puolimiljoonaa viiva miljoona väärään etniseen ryhmään kuuluvaa naista, lasta tai vanhusta, kuoliaaksi. Pääasiassa teräasein. Japanissa yksittäiset ihmiset ovat leikelleet hämmästyttävän monia ihmisiä kuoliaaksi omissa sekopäisissä teoissaan.

[lainaus]Olen myös seurannut tilastollista nuorten hyvinvointia mm. valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan jäsenenä. Sinun käsityksesi nuorten arjesta ja ”maahanmuuttajajengeistä” ovat todellisuudelle vieraita. [/lainaus] Niin, minä olen seurannut näitä vain kadulla en tilastossa. Mutta sellaista se on se maailman meno että vasuri löytää haluansa totuuden vaikka sitten tilastosta. Ehkäpä niitä saataisiin vaikka assan vessaan niitä tilastoja että niistä olisi jotain hyötyä.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

siviilitarkkailija (9.)

Tietysti tiedän Suomen lainsäädännön. Veitsien ja käsiaseiden rinnastaminen tuolla tavalla on kuitenkin älyllisesti epärehellistä. Ehkä huomaat itsekin eron niiden käytössä? Ihmisiä voi tappaa vaikka kaasulla miljoonittain, jos sille luodaan olosuhteet. Nyt puhuttiin Suomesta vuonna 2010.

Et taaskaan lukenut mitä kirjoitin, tai sitten et taaskaan ymmärtänyt lukemaasi. Olen vuodesta 97 partioinut kadulla tapaamassa nuoria. Eri tilanteissa olleita nuoria olen tavannut muissa luettelemissani paikoissa.

Jos uskallat toimia omalla nimelläsi ja naamallasi otan sinut mielelläni mukaan tutustumaan nykynuorten arkeen. Maailmankuvan avartaminen tekisi varmasti hyvää sinulle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Aselakeja pitää muuttaa niin, ettei Suomi ole enää yksi maailman aseistautuneimmista maista. Siten estettäisiin joku määrä pikaistuksissa tehtäviä tragedioita. Tätä ehkä ei olisi estetty, asekin taisi olla luvaton. Toisaalta luvallisten ja luvattomien aseiden vähentäminen käy parhaiten samanaikaisesti."

Pikaistuksissaan, kuten muutenkin voi käyttää sitten muita välineitä, jos ei aseita ole tarjolla. Ihmisen tarvetta tappaa joku ei poista se, että viedään yhden välineen käyttömahdollisuus. Joten tässä siis tehtäisiin paniikinomainen ratkaisu eikä jaksettaisi maltilla lähteä etsimään niitä toimivia ratkaisuja tähän tilanteeseen. Valitettavasti nykyinen tragedia on kylmästi valjastettu politiikan teon välineeksi ajettaessa päämääränään kaikesta huolimatta aselain kiristämistä.

Tässä nyt näyttää olevan liikkeellä samaa porukkaa vaatimassa aselain kiristämistä kuin koulusurmien aikana, valitettavasti paniikkiratkaisut lainsäädännössä ovat useimmiten niitä huonoja ratkaisuja. Koulusurmien, kuten tämän nykyisenkin tragedian kohdalla näyttää toistuvan sama juttu, eli ei edes ole kiinnostusta kellään lähteä itse ongelmaan etsimään ratkaisuja. Riittää, että jollain sijaistoiminnalla saadaan oma mieli rauhoitettua. Osoittaa melkoista kylmyyttä ja tunteettomuutta, kun lähdetään pelaamaan taas poliittista peliä, eikä suinkaan kanneta huolta niistä ongelmista joiden ratkaisut todella auttaisivat asiassa.

"Veitsien kieltäminen kuulostaa erikoiselta. Niitä käytetään ruuanlaitossa ja vaikka missä. Niillä ei onneksi myöskään pysty tappamaan helposti pikaistuksissaan isoa joukkoa ihmisiä."

Veitsellä tai kirveellä pystyy aika nopeasti tappamaan saman verran ihmisiä kuin nyt kuoli tässä viimeisimmässä tragediassa. Esimerkiksi pistoolilla tapettaessa täytyy mennä aika lähelle, jotta osuu liikuvaan uhriin.

Sitten on muitakin keinoja miten pystyy paljon ihmisiä ottamaan hengiltä, ihmiset ovat käyttäneet paljon luovuuttaan näiden keinojen keksimiseen kautta historian.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Tane (8.)

Olen ihmetellyt samaa, rasismi ja naisviha näyttävät liittyvän hämmentävällä tavalla yhteen. Olen myös huomannut, että rasistisissa vihayhteisöissä ei ole juurikaan naisia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siis tarkennuksena tarkoitan kommentissani toisessa kappaleessa aseella ampuma-asetta.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Jorma Nordlin (11.)

Sinusta ei siis ole ongelmallista, että Suomessa on paljon keskimääräistä enemmän ampuma-aseita käsien ulottuvilla? Uskotko puoluetoverisi Teemu Lehtisen tavoin, että jos kaikilla olisi mukana oma käsiase, olisi turvallisempaa? Pelottaa ajatella nakkikioskin jonoa jossa kaikilla on käsiase. Usein ihmiset toimivat hetken mielijohteista, ja on onni, että vain nyrkki löytyy taskusta.

Jos paljon aseita omaavissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Somaliassa, Afganistanissa tai Suomessa olisi vähemmän ampuma-aseita, olisi varmaan myös vähemmän ampuma-aseella tehtyjä tappoja?

Minusta kylmyyttä osoittaa se, jos nämäkin uhrit kuolivat turhaan, eikä nyt mietitä erilaisia ratkaisuja yhteiskunnan parantamiseksi. Valitettavasti puolen vuoden päästä ihmisiä ei enää välttämättä niin kiinnosta.

Frank (nimimerkki)

#12: "Olen myös huomannut, että rasistisissa vihayhteisöissä ei ole juurikaan naisia."

Tunnet siis ilmeisen hyvin näitä "rasistisia vihayhteisöjä". Kertonet meille muillekin mitä ne ovat?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

#13 "Uskotko puoluetoverisi Teemu Lehtisen tavoin, että jos kaikilla olisi mukana oma käsiase, olisi turvallisempaa?"

En usko tähän, aseiden paikka ei voi olla kadulla ihmisten taskuissa tai asekoteloissa vyöllä.

"Minusta kylmyyttä osoittaa se, jos nämäkin uhrit kuolivat turhaan, eikä nyt mietitä erilaisia ratkaisuja yhteiskunnan parantamiseksi."

Tämä tragedia on jo valjastettu poliittisen pelaamisen välineeksi ja ainoastaan aselain tiukentaminen nostettiin heti julkisuuteen, joten virhe on jo valitettavasti tapahtunut. Tässä käy sama juttu kuin koulusurmissakin, eli aselain varjolla sitten jätettiin varsinaisiin ongelmiin puuttumatta, korkeintaan paikallisesti saattoi paikanpäällä jonkinlaista toimintaa herättää.

"... olisi varmaan myös vähemmän ampuma-aseella tehtyjä tappoja?"
Vähenisikö ihmisten tarve tappaa sitten toinen ihminen ja siihen tarpeeseen ratkaisun hakeminen ja ratkaisun löytäminen?

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Jorma Nordlin (16.)

Jos luit kirjoitukseni, huomasit, etten ollut todellakaan tarjoamassa aselakia miksikään patenttiratkaisuksi, päin vastoin. Monia asioita on tehtävä. Pahoinvoinnin vähentäminen on ensiarvoista.

Silti, aseiden radikaali vähentäminen myös varmasti vähentäisi tappoja. Kun ase on ulottuvilla siihen on helppo tarttua, vaikka vähänkin pidemmällä ajatuksenjuoksulla ei haluaisi riistää ihmiseltä henkeä. Ampuma-aseella on paitsi fyysisesti, myös henkisesti helpompi tappaa, kuin monilla muilla keinoilla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

#17 Aselain suhteen pitäisi nyt olla malttia mukana ja vältää paniikkiratkaisuja, aseharrastajat pitäisi saada myös mukaan istumaan samaan pöytään miettimään aselain suhteen toimivaa ratkaisua muiden osapuolten kanssa.

Nyt halutaan kaivaa äkkiä "ratkaisu" jotta halutaan taas palata politiikassa normaaliin päiväjärjestykseen. Ratkaisuksi käy aselain kiristäminen ja sen jälkeen homma on unohdettu ja käy juuri kuten Saramokin pelkää eli puolen vuoden päästä juttu ei enää ketään kiinnosta ja itse ongelmiin puuttuminen jäi tekemättä, kun päättäjät pääsivät helpolla kiristäessään aselakia, joka ei tosiasiallisesti vaikuta niihin ongelmiin joista ihmisten tapot johtuvat.

Koulusurmien kohdalla kävi juuri näin, aselain kiristämisen avulla vietiin huomio pois varsinaisista ongelmien ratkaisukeinoista ja sen jälkeen homma oli ohi, eikä ketään enää se kiinnostanut.

Aselain kiristämisen avulla päättäjät naruttavat Saramoa, kuten kaikkia muitakin uskomaan, että muka sitten sen jälkeen varsinaisia ratkaisuja kaivetaan, kun nyt ensin tämä lain kiristäminen tehdään. Niitä ratkaisuja ei tule, ne maksavat ja lain kiristäminen on halvempi keino niihin verrattuna.

"Silti, aseiden radikaali vähentäminen myös varmasti vähentäisi tappoja."

Ampuma-aseiden suhteen on paikallaan kysyä mitäköhän näyttöjä tähän suuntaan on? Jos ei ole käytössä ampuma-asetta niin muita välineitä löytyy silloin kun on tarve ottaa toinen hengiltä.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Jorma Nordlin (18.)

Tää kiertää nyt pahasti kehää. Toistan vielä yhden kerran: ampuma-aseen käyttö eroaa muista tappamistekniikoista. Perusteluja asian merkitykselle yltä.

Näyttöjä on varmasti erilaisia, mutta suorin ja helpoin ymmärrettävä on varmaankin mainitsemieni Yhdysvaltain, Somalian, Afganistanin ja Suomen vertailu maihin joissa on vähän aseita. Tämän voi tietysti kiistää jos haluaa uskoa muihin syyn ja seurauksen suhteisiin.

En usko joihinkin tuolla muualla oleviin "päättäjiin" jotka salaliittona naruttavat minua. Olen itsekin "päättäjä" esimerkiksi Vantaalla. Näitä aselakeja, kuten sosiaaliseen pahoinvointiin johtavia määrärahoja päätetään joka päivä. Valitettavasti nykyään aika vääristynein arvopohjin.

Jorma Nordlin (nimimerkki)

"Ampuma-aseella on paitsi fyysisesti, myös henkisesti helpompi tappaa, kuin monilla muilla keinoilla."

Pikaistuksissaan on tehty paljon tappoja ja tapon yrityksiä nimenomaan puukolla. Kirveskin on sellainen tyypillinen entisajan väline, jota ei nyt kaupunkiolosuhteissa ole juurikaan talouksissa käytössä. Muita teräaseita kyllä löytyy. Itseasiassa nyt tässä viimeisimmässä tragediassa tekijän entinen naisystävä tapettiin teräaseella, eikä siis suinkaan ampumalla. Tekotapa oli raaka, joten jo arvailen miten on teko tehty.

Silloin kun tappamisenhalu herää niin voimakkaana, että syntyy tarve kaivaa ampuma-ase, niin siinä tapauksessa käy myös muutkin välineet. Toisaalta äkkipikaistuksissaan tehdyt tapot, niin niissä tapauksissa on erilaisia keinoja käytetty. Ei tarvitse muuta kuin lukea alan (rikoshistoria) teoksia.

Meillä perinteisiä välineitä ovat olleet kirves ja puukko ja teot on tehty kännipäissään tällä on pitkä historia. Toisissa kulttuureissa perinteinen tekotapa on kurkun leikkaaminen auki, tai pään leikkaaminen. En viitsi mainita näitä maita nimeltä, ettei syytetä rasistiksi.

Jorma Nordlin (nimimerkki)

"Toistan vielä yhden kerran: ampuma-aseen käyttö eroaa muista tappamistekniikoista."

En usko, että eroaa millään muulla tavalla kuin teknisenä välineenä.

"Näyttöjä on varmasti erilaisia, mutta suorin ja helpoin ymmärrettävä on varmaankin mainitsemieni Yhdysvaltain, Somalian, Afganistanin ja Suomen vertailu maihin joissa on vähän aseita. Tämän voi tietysti kiistää jos haluaa uskoa muihin syyn ja seurauksen suhteisiin."

Tästä on esitetty muitakin teorioita, vähän aikaa sitten kuulin sellaisenkin teorian, että jollain tapaa tietynlainen epäsosiaalinen luonteenlaatu olisi biologiseti periytynyt, kun yleensä uusille alueille siis Suomi (Itä-Suomi) ja USA, tietynlaiset epäsosiaalisemat yksilöt, jotka eivät tule toimeen valtayhteisössä, lähtevät vaeltamaan. Näissä olisi väkivaltaista käyttäytymistä, joka periytyisi. Tälle väitteelle ei taida olla näyttöä. Sen esitti vankilan psykiatri. Toin tämän esiin lähinnä esimerkkinä siitä, että erilaisia teorioita esitetään, mikä sitten osoittautuu pitäväksi on sitten oma juttunsa.

Somalia ja Afganistan eivät oikein ole vertailukelpoisia esimerkkejä Suomen ja USA:n ohessa, koska niissä maissa on aivan erilainen yhteiskunnallinen tilanne kuten Irakissakin.

Kovin väkivaltaisia on oltu ennenkin kun ei ole ollut ampuma-aseita käytössä. Ennen yleisesti Suomessa miesten keski-ikää yleisesti lyhentävänä tekijänä oli väkivaltainen kuolema. Myös muualla euroopassa on aika paljon heiluteltu milloin mitäkin teräasetta, ennen oli siis piti käyttää muita välineitä kun ei ollut ampuma-aseita. Tämä vain osoittaa, että tappamisen tarve löytyy ja sitten aikakausi tuo ulottuville omat välineensä. Niistä sitten ihminen valitsee millä sen hengen toiselta ottaa.

"En usko joihinkin tuolla muualla oleviin ”päättäjiin” jotka salaliittona naruttavat minua."

Salaliitto on kaukaa haettu tähän juttuun. Näin vain jo kävi koulusurmien osalta, että huomio kiinnittyi toissijaisiin asioihin ja lopulta varsinasiin ongelmiin ei puututtu sillä tasolla kuin olisi pitänyt.

Käyttäjän jarisuominen kuva
Jari Suominen

Etnisellä taustalla ei ollut mitään tekemistä tämän rikoksen kanssa.Sen sijaan kannattaisi ihan oikeasti miettiä niitä syitä jotka ovat tehneet Suomesta ampumaradan.Keskustelun olisikin käsiteltävä väkivaltaa ja sen ihannoimista ratkaisukeinona ongelmiin ja mielenterveysongelmien osuutta.
Ibrahim murhasi neljä ihmistä jotka olivat puolustaneet hänen naisystäväänsä häntä vastaan-he olivat siis salaliitossa tuon naisen kanssa ja Ibrahim, todettuaan ettei lähestymisyritys naiseen tekstiviestillä onnistunut, eikä tämä vastannut puhelimeen, sairaassa mielessään päätti kostaa kaikille.Hän murhasi ex-naisystävänsä erittäin raa-asti puukolla ja lähti sitten kostamaan tämän työtovereille eli salaliiton muille jäsenille.Lopuksi hän tappoi itsensä kun työ tuli tehtyä.
Vaihda äskeiseen tekstiin miehen nimeksi Åke, Günther tai Pekka ja lue se uudestaan.Muuttuiko jokin?
Ne jotka yrittävät tehdä tästä rotuoppinsa mukaisen tapauksen syyllistyvät mielestäni kiihotukseen kansanryhmää vastaan.

Toinen asia on se, että sodissa olleet ihmiset ovat usein mielenterveydeltään järkkyneitä.Tämä on vakavasti otettava turvallisuusriski.
Suomalaisen terveydenhuollon sikakapitalismiin perustuva alasajo on lopetettava ja varoja sen kehittämiseen myönnettävä.

Mitä tulee aselain kiristämiseen näyttää se todellakin olevan hallituksen ainoa ratkaisuyritys ongelmiin.He kun eivät halua panostaa ihmisten hoitamiseen, vaan pakottavat kunnat säästämään kaikkein heikoimmilta, opetuksesta, mielenterveyspalveluista (Turussa mielenterveysyhdistyksen kunnallisia avustuksia leikattiin juuri kolmanneksella!) kuten avohoidon tukipalvelut.
Asun kerrostalossa, johon on sijoitettu mielenterveyskuntoutujia, maahanmuuttajia ja kaltaisiani jätteitä(porvarin näkemys minusta :) ).Minusta ja ulkomaalaisista ei ole ollut harmia-sen sijaan moni nuori mies joita talossamme on asunut, on ollut ilmiselvästi heitteillä oman sairautensa vankina ilman mitään apua.Eräs kaveri pisti kämppänsä pirstaleiksi kolme kertaa ja viimeisellä kerralla sytytti sen tuleen.Vasta tällöin hänet vietiin jonnekin.Myös muita paukuttajia ja uhkailijoita on ollut.
Nämä miehet ovat epätoivoisia!He ovat vahvoja nuoria miehiä joilla ei ole toivoakaan työpaikasta, hermot eivät kestä opiskelua-minkäänlaisia mahdollisuuksia esim perheen perustamiseen ei ole...

On säälittävää että ongelmia halutaan lakaista maton alle ja syyllistää jokin ryhmä kun koko yhteiskunta on sairas.Elämme niin kovassa maassa ettei väkivaltaa pidä ihmetellä, Ruotsissakin 1970-luvulla ja myöhemminkin lähes poikkeuksetta raaka väkivalta oli suomalaishylkiöiden tekosia (Valjakkala ym).

Toivon että ryhdymme yhdessä tekemään asioille jotain ja auttamaan näitä miehiä.Voimavaroja on tultava-muussa tapauksessa syytän sikakapitalistista hallitustamme piittaamattomuudesta joka saattaa johtaa kansanmurhaan.On ehkä osittain jo johtanutkin.
Minä pystyn elämään ilman tulevaisuutta.Olen työurani varrella hankkinut takuuvarman oikeuden olla yhteiskunnan täysivaltainen jäsen.Itsetuntoni on siksi vahva, mutta kaikkien laita ei ole näin hyvin, monet eivät saa tarvitsemaansa hoitoa lainkaan-heille ei aurinko ole edes tulevaisuudessa nousemassa.
Ymmärrän siis helvetin hyvin näitä miehiä.He ovat noin 25 vuotiaita ja jo edellinen lama tuhosi heidän nuoruutensa.Nyt tämä uusi tuhoaa miehuuden.
Täällä on paljon porukkaa jotka jeesustelevat sotaveteraaneilla, mutta näitä rauhan veteraaneja, ihmisiä jotka on syöty elävältä ei kukaan muista.
Hävetkää!
Siirrän tämän kommentin myös blogikirjoitukseksi, koska asia tuli niin hyvin ulos.Rauhaa.

Jukka-Pekka Vasara

Uskokaa saramoa: hesarikin jo todisti väkevästi että syy oli vain suomalaisten! Uskokaa nyt että laittomalla aseella tappanut ulkomaalainen ei olisi tappanut jos suomalaisilla ei olisi ollut luvallisia aseita ja rasissmi!

Mikko V (nimimerkki)

Jari Suomalaiselle sen verran, ettei tuo Ibrahim Shkupolli uutistietojen mukaan ollut sotilas, vaan oli tullut Suomeen jo 1990. Voisi näin uutistietojen perusteella päätellä, että ns. kotiutuminenkin olisi sujunut tyydyttävästi.

Mm. mustasukkaisuudesta johtuvat väkivaltarikokset joko ampuma- tai teräaseen avulla ovat Suomessa hyvin yleisiä. Niitä on sattunut viime päivinäkin useita. Seuraukset olivat tuossa Leppävaaran tapauksessa normaalia vakavemmat.

Tollo (nimimerkki)

Suomalaisia on viitisen miljoonaa. maahanmuuttajia parisataa tuhatta.
Tuosta voi laskeskella, että melkoinen osuus maahanmuuttajistakin on tehnyt joukkomurhan.

Jos vain nuo kolme aina mainittua otetaan huomioon, siis Jokela, Kauhajoki ja Myyrmanni, niin suhde on 1:1700000 ja Ibrahimin ansiosta mamuilla siis 1:200000. Ovat perkuleen maahanmuuttajat kirkkaassa johdossa.
Nyt on pantava tuulemaan.

Jukka Turunen (nimimerkki)

Jukka Turunen syyllistyi taas törkeään rasistiseen väitteeseen ja valheeseen, joten poistin viestin.

-JS

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Niin kiinnittäisin huomiota tuohon Saramon suoranaiseen valehtelemisees.
Parikymmentätuhatta idioottia?
Kun viisi suomalaista teloitetaan kylmäverisesti ja suomalaiset reagoivat siihen, niin sinusta he ovat idiootteja?
Sinä olet idiootti, jos et ymmärrä rasismin ja maahamuuttopolitiikkaan liittyvän kritiikin eroa.

Hantta (nimimerkki)

Ihan hyvä kirjoitus Jussi, mutta luulen että syy tähän maahanmuuttajavihaan ja rasismin nousuun on meidän maahanmuuttopolotiikkamme ja Astrid Thors, ihmiset eivät koe että se on viisasta ja oikeudenmukaista että maahanmuutajien edut nousevat valtavaestön etujen edelle, nyt jo monet vaativat lisärahoitusta maahanmuuttajien kotouttamiseen ja heidän mielenterveysongelmiinsa, vähän aikaa sitten annettiin miljoonia lisärahoitusta maahanmuuttajien "työllistämiseen" ja me maksamme maailman eniten rahaa "turvapaikanhakijoille" ja kaikki tämä aikana kuin meillä on kova työttömyys, tuhansia asunnottomia, palveluita vähennetään, ihmisten pahoinvointia ja joudutaan ottamaan valtavia summia velkaa. Jos "turvapaikanhakijoita" ei hyysättäisi ja tiputettaisiin paljon heille annettavia etuuksia ja rahaa niin uskoisin että rasismi vähenisi, turvapaikan hakijoiden määrä vähenisi rajusti ja näkisimme heitä varmasti enemmän työelämässä. Jos me antaisimme kaikille lisärahoitusta mielenterveysongelmiin,työllistämiseen,asumiseen niin siinä samassa hoituisi myös maahanmuutajien ongelmat.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Minä en nosta esiin rasismia tai syytä yleensä maahanmuuttajia, mutta toisin kuin Saramo syytän itseäni koska olen yhtenä pienistä päättäjistä, että asioille ei voida tehdä mitään.
Kun normaaliasioiden hoito ja ihmisten hoito menee ja on mennyt pelkäksi politoikoinniksi, niin ainut lopputulos on että tavallinen ihminen kärsii, siis se joka tarvitsisi apua ja palveluja.
Olen sanonut monta kertaa sen asian kun jotkut sanovat, näetkö maahanmuuttajia asunnottomina tai asuntojonoissa, vastaan kyllä näen.
Näenkö maahanmuuttajia joilla on päihdeongelma, näenkö maahanmuuttajia joilla on sekakäyttöä tai pelkästään alkoholi-ongelma, kyllä näen.
Näenkö maahanmuuttajia joilla on mielenterveysongelma, kyllä näen.
Näenkö että heidän perusongelmiinsa puututaan, en näe! Näen suurta typerää politikointia asioiden ympärillä, keskeneräisiä asioita joita ei edes haluta korjata, halutaan politikoida.
Minulle se kertoo enemmän yhteiskunnan sairaasta tilasta hoitaa ja pitää huolta ihmisistä, niin Suomalaisista kuin maahanmuuttajista ja pakolaisista,

Kun luet ja mietit mitä kaikkea minä nään maahanmuuttajien keskuudessa, oletko samaa mieltä että meillä on kohta iso ongelma. Tähän ongelmaan ei saada muutosta jos ei olla valmiita satsaamaan palveluhin ja enen kaikkea mieleterveyspalvelujen uudistamiseen ja kehittämiseen. Näitä ongelmia ei poisteta aselakeja tai sakotusjärjestelmiä uusimalla. Mikäli ollaan valmiita ottamaan pakolaisia ja maahanmuuttajia, silloin valmiutta pitää löytyä myös heidän onngelmisen hoitoon. Maahanmuuttajien ja pakolaisten arvolaskenta "koneenosina" on mennyt metsään, ihan samalla tavalla kuin kotosuomalaisten "koneenosien" jotka ovat tippuneet tuottouhteikunnan oravanpyörästä pois, heidän työvajetaan ei voi paikata ekonomien laskentakäyrien mukaan suhteessa yksi yhteen.

Hantta (nimimerkki)

Kommentti 30. Ystäväni on toissä Helsingin kaupungilla vuokra asunto puolella ja hän kertoi minulle että ainakaan hänellä ei ole tuvapaikan hakijoita asunnottomina sama koskee Suomen mustalaisia, ainoa asia mitä he jonottavat ovat isompia asuntoja.

Heikki (nimimerkki)

Jussi Saramo on kannattaa siis Stalinin, Maon ja Hitlerin aseenkantopolitiikkaa. Sinulla ei taida olla aavistustakaan miksi Yhdysvaltojen perustajaisät kokivat laajan aseenkanto-oikeuden niin tärkeänä vapaalle yhteiskunnalle, että se tulee Yhdysvaltojen perustuslaissa heti toisena sananvapauden jälkeen. Se ei todellakaan ole metsästyksen tai harrastamisen takia siellä.

Luuletko todella tietäväsi paremmin miten vapaa yhteiskunta synnytetään ja säilytetään kuin Washington, Jefferson ja kumppanit? Jopa 1900-luvun tärkein pasifisti Mamatha Gandhi ymmärsi kuinka tärkeää aseenkanto-oikeus on vapaan yhteiskunnan synnyttämiseen ja säilyttämiseen. Luuletko todella olevasi fiksumpi kuin Gandhi?

”Among the many misdeeds of the British rule in India, history will look upon the act of depriving a whole nation of arms, as the blackest.”
– Mahatma Gandhi

Lähde:Gandhi, An Autobiography, ”The story of my experiments with truth” (Chapter XXVII, Recruiting Campaign, pg 446-447, Beacon Press, 1957

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

#31#

Voitko kertoa ystävällesi että maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita on asunottomana. Se missä vaiheessa asiaa katsotaan. Minä katson asiaa siltä näkökulmalta, että heille käy ihan samoin kuin Suomalaisille, heidät unohdetaan.
Ystäväsi tietää varmaan Hellsingin kaupungin vuokra-asunto tilanteesta jotain tai ainakin osan siitä.
Minun kokemus perustuu siihen että teen työtä asunnottomien PK-seudun ihmisten keskuudessa. Meille ei voi tulla asumaan muuta kuin sellaiset henkilöt, jotka eivät saa muualta kautta asuntoa, eli täytyy täyttyä tietyt kriteerit, joilla pitkäaikaisasunnottomuus määritellään. Nämä jotka meille hakevat eivät yleensä saa mistään muualta asuntoa. Tälläkin hetkellä meillä on maitsemiasi henkilöitä asumassa, jotka täyttävät tämän yhteikunnan normiston syrjäytymisestä. Siihen en voi sanoa muuta kuin että valitettavasti. Meillä on tällä hetkellä noin kasiasataa asuntoa pääsääntösesti yksiöitä. Vuoden kahden aikana asuntojen määrä kasvaa neljäänsataan tai luultavammin siitä ylöspäin.

Hantta (nimimerkki)

Kommentti 33. Väitätkö todella että turvapaikanhakijalle jolle on myönnetty turvapaikka niin hänet pannaan suoraan kadulle ilman asuntoa tuvapaikkakeskuksesta?

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Johan Tranberg (23.)

Ongelmia luetun ymmärtämisessä?

JS:
Syy ei ole suomalaisten tai maahanmuuttajien, vaan Ibrahim Shkupollin.

JT:
"Uskokaa saramoa...syy oli vain suomalaisten!"

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Tollo (25.)

Valitettavasti useita ihmisiä vieneitä joukkotappoja on Suomessa ollut kymmeniä lähivuosina. Tietynlainen stereotypia on suomalainen mies, joka tappaa puolisonsa lisäksi myös lapsensa, ja satunnaisesti myös ulkopuolisia. Silti suuri enemmistö suomalaisista miehistä ei tee mitään tällaista, ei edes lyö puolisoaan, vaikka lähisuhdeväkivallasta on keskusteltu etenkin suomalaisten miesten ongelmana.

Erikoista että luit kirjoitukseni, mutta et ymmärtänyt lainkaan mistä siinä oli kyse. Et valitettavasti ollut ainoa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Saramo

"Aselakeja pitää muuttaa niin, ettei Suomi ole enää yksi maailman aseistautuneimmista maista."

"Jos paljon aseita omaavissa maissa, kuten Yhdysvalloissa,
Somaliassa, Afganistanissa tai Suomessa olisi vähemmän ampuma-aseita,
olisi varmaan myös vähemmän ampuma-aseella tehtyjä tappoja?"

Tämä pitää varmasti paikkaansa, aivan samalla tavalla kuten myös
kaikkien muidenkin tappovälineiden osalta. Tässä kävisi todennäköisesti niin, ettei tappojen kokonaismäärä vähenisi kuin korkeintaan vain tilapäisesti ja ampuma-aseen sijasta käytettäisin
muita välineitä.

Ajatellaampa tätä Saramon päätelmää vähän tarkemmin. Siis se pitää sisällään
sen oletuksen, että jos ampuma-aseiden määrää vähennettäisiin, tapot kokonaisuutena vähenisivät. Mikäli näin kävisi, ratkaisu olisikin helppo. Tähän Saramo tuo perusteeksi eri valtioita joissa on paljon ampuma-aseita ja siten niissä on paljon ampuma-aseella tehtyjä tappoja. Kuten olen jo aikaisemminkin maininnut Agfganistanin ja Somalian yhteiskunnallinen tilanne on sellainen, että ampuma-aseista johtuviksi tappoja on vähän vaikeaa olettaa näissäkään tapauksissa. Jos tämä Saramon päätelmä toimisi, niin silloinhan esimerkiksi puukotusten määrää vähentämällä poistaen teräaseet markkinoilta, siltäkin osin henkirikosten määrä vähenisi kokonaisuudessaan. Mikäli tämä todella olisi näin niin, ampuma-aseen keksiminen ja markkinoille tulo olisi aiheuttanut selvän ja pysyvän nousun henkirikosten määrässä kautta aikojen, onko siis näin käynyt? Eli siis ennen ihmiset tekivät vähemmän henkirikoksia kun käytössä oli vain puukkoja ja erilaisia muita isoja terä-aseita.

Minulla on sellainen käsitys, että Suomessa aikanaan ihmisten eliniän ollessa siinä noin kolmekymmentä vuotta ja vähän sen päälle, yleisimpiä kuolinsyitä oli väkivaltainen kuolema. Oletettavasti siihen aikaan ampuma-aseita oli aika vähän saatavilla, koska valmistusmäärät olivat väestömäärään nähden huomattavasti pienempiä kuin nykyään.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

[lainaus]Pikaistuksissaan on tehty paljon tappoja ja tapon yrityksiä nimenomaan puukolla. Kirveskin on sellainen tyypillinen entisajan väline, jota ei nyt kaupunkiolosuhteissa ole juurikaan talouksissa käytössä.[/lainaus]

Heikki "punikkiprofessori" Ylikankaan puukkojunkkaritutkimuksen perusteella voidaan todeta että kirves ja puukko eivät olleet tavanomaisimpia tappoaseita vaan metrinen koivuhalko. Koivuhalkoja oli saatavilla ja sillä saatava lyöntivoima riittää helposti kallon halkaisemiseen.

Viimeaikojen veritekoihin ja perheenjäseniin kohdistuneisiin murhiin syyllisiä ovat yhä useammin naiset. Ovat jopa murhanneet perheensä. Porin pitkään haettu "kotiintunkeutunut murhapuukottaja" paljastui uhrin vaimoksi jota ei stereotypioista johtuen pidetty moneen vuoteen murhaajana. Mikä varmasti olisi toisin, mikäli kuollut olisi nainen ja ilmoittaja mies.

Turvapaikkaa hakevien kohdalla joukkomurhat eivät ole mitään satuja. Turvapaikkaa hakeneiden ihmisten joukossa on uhreja ja joukkomurhaan tai vainoon syyllisiä. Näiden asioiden selvittäminen ei ole mitään mukavaa mutta välttämätöntä, mikäli halutaan turvata yhteiskuntarauhaa ja saattaa tekijöitä vastuuseen. Erityisen ikävää on havaita turvapaikan saaneiden ihmisten ilmaantuminen maailman konfliktialueille jatkamaan turvapaikkaa tarvitsevien ihmisten tuottamista.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Heikki (32.)

Olen käynyt Yhdysvalloissa tutustumassa paikalliseen "vapauteen". Se on hyvin näennäistä, negatiiviset vapaudet ovat jyränneet positiiviset, ja yhteiskunta on todella sairas.

Kirjoituksesi on lapsellinen, aivan kuin vaihtoehdot olisivat stalinistinen valtiofasismi tai amerikkalainen markkinafasismi. Meillä Euroopassa on paljon sivistyneempiä ja inhimillisempiä yhteiskuntia.

Heikki (nimimerkki)

Jussi Saramo

Myös Gandhi kannatti amerikkalaista markkinafasismia? Eiköhän tässä ole kysymys akselista vapaa yhteiskunta-tyrannimainen yhteiskunta. Washingtonilla, Jeffersonilla ja Gandhilla oli kokemuksia jälkimmäisestä, joten he ymmärsivät kuinka tärkeä laaja aseenkanto-oikeus on vapauden säilyttämiselle. Väitätkö oikeasti, että Gandhi ei ollut sivistynyt ja inhimillinen?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

#39 USA:ssa on myös tässä suhteessa mahdollisuuksia, se on maa jossa ongelmien suhteen haetaan myös erilaisia ratkaisuja joita kannattaa seurata. Siellä on vankiloita joissa mielenkintoisella tavalla ennakkoluulottomasti on kehitetty vankeinhoitoa ja haettu yllttäviäkin uusia vaihtoehtoja joilla väkivaltaisuutta yritetään hoitaa. Tosin on iso maa joten nämä eivät välttämättä aina ole sitä vallitsevaa mallia.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Heikki (40.)

Olet irrottanut yhden lauseen Gandhilta, ja ihan tosissasi annat ymmärtää sen perusteella, että Gandhi kannattaisi nykysuomeen vapaata aseenkanto-oikeutta.

Kannattaa lukea vähän enemmän sitä Gandhia ja yrittää ymmärtää mistä siinä on kyse. Gandhi oli varmasti sivistynyt ja inhimillinen, mutta sinä et taida olla.

Yhdysvalloista on tullut paljon Eurooppaa tyrannimaisempi yhteiskunta. Asepolitiikka on vain yksi pieni osa siitä. Kun kaikilla on vapaus kantaa asetta, se johtaa helposti siihen, että muilta viedään vapaus elää. Ihminen kuin ei toimi useinkaan rationaalisesti, ei markkinoilla, eikä kaduilla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Yksi asia jota ei voida kiistää ja joka jo tapahtui ampumaratasurmien (Sillanpää) ja koulusurmien yhteydessä ja mikä on tapahtumassa tässäkin, niin ongelmaa yritetään ratkaista ainoastaan aselakia kiristämällä. Nyt taas tämän osoittaa kuten aikaisemminkin se, että ensimmäiseksi ja keskeisimmäksi ongelmanratkaisukeinoksi nostettiin aselaki. Varsinaisia ongelmiin ei tulla puuttumaan, sitä ei pysty Saramokaan kiistämään. Näin kävi jo näissä edellisissäkin tapauksissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vielä lisäyksenä se, että meillä ihmisillä on taipumuksena pitää sitä asiaa varsinaisena ratkaisuna, jonka nostamme ensin päälimmäiseksi esiin ja sitten muita asioita pidämme toisarvoisina.

Heikki (nimimerkki)

Jussi Saramo

En väitä, että Gandhi haluaisi vapauttaa täysin aseet nyky-Suomessa. Tarkoitan sitä, että hän käsitti, että aseilla on tärkeä rooli vapaan yhteiskunnan säilyttämisessä. Sinä olet selvästi Gandhin kanssa eri mieltä. Kaikki maailmanhistorian tyrannit ovat myös ymmärtäneet tämän ja siksi halunneet riisua kansan jatkuvasti aseista.

Olen samaa mieltä kanssasi, että Yhdysvallat on kehittynyt kauas siitä mihin sen perustuslaki nojaa. Nykyinen keskuspankkijärjestelmä ja kapitalismi, josta on poistettu kaikki riskit pääoman menettämisestä tietyiltä osapuolilta, ovat siitä hyviä esimerkkejä.

Aivan, Jussi, ihminen ei todellakaan toimi aina rationaalisesti. Siksi on hyvä, että sillä hetkellä rationaalisesti toimivilta henkilöiltä ei oteta itsepuolustuskykyä totaallisesti pois.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Olisi ymmärrettävä, että mitään lopullista ratkaisua ei voida tehdä, ellei mennä Itä-Saksan tyyppiseen poliisivaltioon.

Kuten bloggauksessa hahmottelen, on erilaisiin syihin erilaisia ratkaisuja. Aselailla oltaisiin voitu estää osa kymmenistä tapahtuneista joukkotapoista, mielenterveyspalveluilla osaan jne.

Uskon että suurin muutos saataisiin aikaan kulttuuria muuttamalla. Ahtaat sukupuoliroolit eivät ole vain suomalainen asia. Tämä muutos on kuitenkin kaikkein vaikein saada aikaan, vaikka siinä on jo edetty, vaikkapa kymmenen vuoden takaiseen. Muita muutoksia ei voi eikä pidä väheksyä tämän rinnalla.

Petsaus (nimimerkki)

USA:ssa tätä ei olisi tapahtunut, koska kaveri olisi karkoitettu ensimmäisen rikoksen jälkeen.

Suomessa tapahtuu kaikkea paskaa ja ohitammekin jo USA joukkomurhissa kovaa vauhtia.

Syy on mm. hyyssäreiden ja ymmärtäjien.

Tällä kaverilla oli pitkän pitkä rikostausta aina heti maahan saapumisen jälkeen.

Teot eivät olleet kuulemma tarpeeksi pahoja, jotta karkoitusta ei olisi edes harkittu.

No ei suomesta juuri ketään karkoitetakkaan. 6 somalia koitettiin 1-2 onnistuttiin karkottamaan ja näidenkin tolaa on seurattu YLE:ssä rahaa säästämättä, koska täytyyhän Walilla olla töitä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Olisi ymmärrettävä, että mitään lopullista ratkaisua ei voida tehdä, ellei mennä Itä-Saksan tyyppiseen poliisivaltioon."

Riittäisikö Saramo jos vaan keskityttäisiin ensisijaisesti varsinaisten ongelmien hoitamiseen?

Se ratkaisu jota pidetään päälimmäisenä on valitettavasti ollut näissä ongelmissa se ainoa ratkaisu, kuten on nyt jo nähty aikaisempien tapausten osalta.

Muistan hyvin kun epäilimme koulusurmien yhteydessä, kun aikanaan aselakia kiristettiin, että sillä varjolla asia lakaistaan maton alle ja niin kävi.

Aselain muutos on halvin joten muut oikeat ratkaisut jäävät tekemättä.

tourette (nimimerkki)

Saramo on kovasti fiksoitunut kahteen väärinkäsitykseen: 1. että luvallisten aseiden määrällä yhteiskunnassa olisi yhteys vakavan väkivaltarikollisuuden ja henkirikosten määrään ja 2. että aselain muutoksilla voisi olla jokin vaikutus po. rikollisuuden ilmenemiseen. Molempia väitteitä toistellaan kovalla äänellä läpi mediakentän, ja kovasti niihin uskotaan kun kerran niitä niin kovasti pitää toistaa.

Asia ei ole niin.

Yhteiskuntatieteellisessä (lähinnä oikeuspoliittisessa, oikeussosiologisessa ja kriminologisessa) tutkimuksessa on tosissaan yritetty todentaa Suomenkin aselainsäädäntötyön pohjana olemaa väittämää siitä, että luvallisten aseiden määrä annetussa yhteiskunnassa korreloisi henkirikosten ja/tai vakavien väkivaltarikosten määrän kanssa. Käyttökelpoista dataa on olemassa 30-40 vuoden ajalta ympäri maailmaa ja tähän on pantu ihan merkittävä määrä akateemisia työvuosia ja tutkimusbudjettia.

Kukaan, missään, ei ole kyennyt osoittamaan sellaista syy-seuraussuhdetta, että luvallisten aseiden vähentäminen hetken tilanteesta vähentäisi vakavaa väkivaltaa yhteiskunnassa. Parhaimmillaan on voitu todentaa, että kausaliteettia ei ole ja pahimmillaan on nähty merkkejä siitä, että jos kausaliteeti on olemassa, se on käänteinen. Eli, että luvallisten aseiden määrän vähentäminen olisi johtanut vakavan väkivaltarikollisuuden kasvuun, ei vähenemiseen.

Asevastaisille lobbyille olisi kullan arvoista voida osoittaa, että luvallisilla aseilla olisi yhteys väkivaltaan. Kun kuitenkin kaikki data aiheesta on vapaasti saatavilla ja analysoitavissa, on yritykset saada asia näyttämään tältä voitu selkeästi ampua alas (pun intended).

Suomen HE106/2009 eksplisiitisti perustuu oletukseen siitä, että luvallisten aseiden määrä korreloisi väkivallan kanssa. Samoin perustuu poliisin tulostavoiteasetanta jo jonkun vuoden takaa samaan väittämään ja poliisin tulostavoitteisiin kuuluu kasvattaa peruttujen ja myöntämättä jätettävien aselupien määrää.

Tämä oletus on yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa kiistatta osoitettu vääräksi. Suomen aselainsäädäntötyö ja poliisille asetetut tulostavoitteet perustuvat valheeseen.

Laitan linkkejä helpoimmin saatavilla oleviin tutkimusraportteihin alle eri viestiin, että tämä ei juuttuisi heti linkkifiltteriin.

tourette (nimimerkki)
tourette (nimimerkki)

Sitten on vielä tämä: "Aselakeja pitää muuttaa niin, ettei Suomi ole enää yksi maailman aseistautuneimmista maista. "

Esittämäsi sisältää viitteen vielä kolmanteen elämään jääneeseen väärinkäsitykseen aseiden määrästä Suomessa. Tämä ankka perustuu sveitsiläisen asevastaisen tutkimuksen 2007 esittämään valheeseen, jonka Suomen turvallisuuden ja moniarvoisuuden ministeriö katsoi aiheelliseksi ihan itsekin korjata tuoreeltaan:

http://www.intermin.fi/intermin/bulletin.nsf/vwSea...

Lienevät sittemmin katuneet oikaisuaan kovasti, kun edelleen ministereitä myöten tuota valhetta jaksetaan toistella. Aseita Suomessa on todellisuudessa per capita suunnilleen saman verran kuin Ruotsissa, Saksassa, Itävallassa tai Saksassa, mistä vaan jotenkin ei saa mitenkään väännettyä niin hälyttävää hätähuutoa kuin tämä toistamasi.

Ylläolevassa joka tapauksessa on perusteltu, miksi luvallisten aseiden määrällä yhteiskunnassa ei ole sinänsä mitään väliä.

Lisäksi voisi olla paikallaan kuvata niiden todennettujen ongelmien määrää, mitkä oikeasti ovat Suomessa luvallisista aseenomistajista kiinni.

Suomessa on n. 1,6 miljoonaa laillista asetta n. 670.000 omistajalla. Vuoteen 2007 ulottuvien Optulan tilastojen ja HE106/2009:n mukaan näistä n. 200-300 varastetaan vuosittain ja n. 20-30 käytetään henkirikoksen tekovälineenä. Siis aseenomistajista 0,045% voi olla säilyttänyt aseita huolimattomasti, ja ehkä 0,0045% surmaa jonkun aseellaan. Siis kyse on promillejen murto-osista.

Miten lait vaikuttavat erilaisten haitallisten ilmiöiden minimoimisessa? Perusedellytyksenä lakien vaikuttavuuden arvioimisessa on, että voidaan todentaa haitallisen ilmiön olemassaolo ja joitakin siitä erotettavissa olevia piirteitä, joihin voidaan vaikuttaa. Vaikuttamiseksi on ymmärrettävä mitattavissa oleva, todennäköinen muutos haitallisen ilmiön ilmenemisessä.

Sekä ilmiöiden olemassaolemisen että mahdollisen, todennäköisen niihin vaikuttamisen toteamiseen pidetään yhteiskuntatieteissä, joihin siis myös lainsäädäntötyön pitää perustua, perusedellytyksenä että ilmiötä ilmenee tilastollisesti merkittävässä määrin. Sovellettavat luotettavuusintervallit ovat tyypillisesti 2-5% välillä. Oikein hyvällä tahdolla voisi vielä väittää 1% luotettavuustasolla todetun ilmiön olevan a) olemassa ja b) sellainen, että siihen voisi jotenkin todettavissa olevalla tavalla ”todennäköisesti” vaikuttaa.

Eri tavoilla ongelmallisten luvallisten aseenomistajien määrä liikkuu promillejen murto-osissa. Näin ollen a) ei ole mitään todennettavaa ilmiötä, eikä b) mitään mahdollisuutta ”minimoida” mitään haittavaikutuksia lainsäädännön keinoin.

tourette (nimimerkki)

... siis suunnilleen saman verran kuin Ruotsissa, Saksassa, Itävallassa tai Ranskassa. Pahoittelen.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Tourette:

Olen nähnyt useita tilastoja, jossa Suomi on kärkimaita asemäärissä, ja niillä tehdyissä henkirikoksissa. En ehdi tekemään vertailevaa tutkimusta ainakaan nyt itse, joten kommentoin lähinnä huomiota herättäviin kohtiin.

- 1,6 miljoonaa laillista asetta, jonka päälle laittomat. Se on aivan uskomattoman paljon Suomen kokoisessa maassa, oli vertailuissa muihin maihin sitten vaikka mitä eroja.

- "Vuoteen 2007 ulottuvien Optulan tilastojen ja HE106/2009:n mukaan näistä n. 200-300 varastetaan vuosittain ja n. 20-30 käytetään henkirikoksen tekovälineenä." Varastetuiksi ilmoitettujen lisäksi jää hämärän peittoon kuinka paljon oikeasti aseita siirtyy pois niille tarkoitetuista käsistä. 30 henkirikosta vuodessa on myös todella paljon, surullisen monta ihmiskohtaloa pienessä maassa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

#52 Olisiko nämä 30 rikosta jääneet tekemättä, vai käytetty muuta välinettä rikosten tekemiseen?

Mihin se väite oikein voi perustua, että ihminen ei käyttäisi toista saatavilla olevaa rikoksentekovälinettä?

En oikein ymmärrä nyt Saramon logiikkaa?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Saramo on nyt jäänyt jumiin omien väitteiden kanssa, sivuuttaen edelleen nämä esitetyt kysymykset kokonaan, eli jättää kaikki hänen näkemyksensä kanssa selvät ristiriitaisuuden kommentoimatta. Eli Saramon tosiasiallinen tavoite onkin kaikesta huolimatta aselain kiristäminen eikä suinkaan niiden ongelmien ratkaisu johon hän tätä ratkaisuksi esittää.

tourette (nimimerkki)

Saramo:

Päästäpä tuo linkkilista kansainvälisiin tutkimuksiin nähtäville ja lue edes jonkin niistä yhteenveto.

Jos lähdet vertailemaan suoria väkivaltatilastoja aseenomistustilastoihin, olet tunnetulla harhatiellä. Absoluuttisten numeroiden vertaileminen pysäytetyssä ajassa ei päde, sillä jokainen yhteiskunta on oman historiansa tuote kussakin hetkessä. Vertailukelpoista on vain kehitystrendien tutkiminen ja tehtyjen politiikkamuutosten vaikutusten todentaminen syy-seuraussuhdeanalyysillä ajan kuluessa.

Tunnut kovasti olevan fiksoitunut tuohon aseiden absoluuttiseen määrään. Eivät ne aseet itsekseen mitään tee. Suomessa on satoja tuhansia rekisteröityneitä metsästäjiä ja usea heistä tarvitsee erilaisiin metsästysmuotoihin helposti 3-4 erilaista asetta. Sama juttu urheiluampujien kanssa - äkkiäkös siitä 1.600.000 kertyy kun omistajia on n. 670.000. Suhdeluvuksi ei jää keskimäärin kuin 2,4 asetta per omistaja.

Mutta älä huoli, niitä kaikkein vaarallisimpia, itsestään ladattavia, lähes sarjatulta ampuvia ja jokaisen niihin koskevan, anteeksi niitä hivelevän, oitis mielipuoliseksi fetissimurhaajaksi muuttavia melkein järeitä käsiaseita ei niistä ole kuin pari sataa tuhatta. Suurin osa niistä lopuista on ihan yleisvaarattomia, järjestysturvallisia hirvikivääreitä ja haulikoita.

tourette (nimimerkki)

"30 henkirikosta vuodessa on myös todella paljon, surullisen monta ihmiskohtaloa pienessä maassa. "

130-150 henkirikosta vuodessa on todella paljon, ja tekovälineistä kärjessä komeilee edelleen keittiöveitsi. Teräaseiden jälkeen seuraavana paljaat kädet, sitten luvattomat ampuma-aseet. Vasta sitten päästään luvallisiin aseisiin.

Aseluvattoman ihmisen riski Suomessa syyllistyä henkirikokseen on luvallisen aseen haltijaan verrattuna noin kolminkertainen. Tästä voisi jollakin logiikalla yrittää esittää sellaista johtopäätöstä, että jos kaikilla suomalaisilla olisi aselupa, putoaisivat henkirikokset noin kolmannekseen... ;)

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Jorma (54.)

Se olet sinä joka sivuutat pointit jotka olen moneen kertaan kirjoittanut:

1) Ampuma-aseella on helpompi tappaa monta kerralla, kuin vaikka veitsellä. Puhumattakaan siitä että joutuisi rakentelemaan pommeja yms.

2) Monet tapot tehdään pikaistuksissa. Jos käsillä olisi vain nyrkki, tai vaikka veitsi, jäisi moni tappo tekemättä. Ja jääkin, kun kaikilla ei, luojan kiitos, ole aseita povitaskussaan.

Erikoista että Jorma haluaa tehdä tästä keskustelun aseista, vaikka kirjoituksessani peräänkuulutin ihan muuta. Järkevä ihminen voi samaan aikaan edistää montaa tavoitetta.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

tourette (57.)

Mitä enemmän luvallisia aseita, sitä enemmän luvattomia. Tilastoja voi tulkita kukin itselleen sopiviksi, ja puhua vaikka historiallisista yhteiskunnallisista tuotteista. Minäkin puhuin suomalaisesta ja rajat ylittävästä sukupuolittuneesta kulttuurista.

Peruspointtini on yhä samat kuin aiemin. Aselailla ei pystytä estämään tämän kaltaisia tapahtumaketjuja. Aselailla, mielenterveyspalveluilla, kulttuurinmuutoksella (koulut ym.) voidaan jo vaikuttaa aika moneen tapahtumaan. Pahinta on jos ei tehdä mitään sen varjolla, että mikään yksittäinen toimenpide ei ole lopullinen ratkaisu kaikkeen.

tourette (nimimerkki)

Tästä löydän Saramon kanssa hyvinkin yhteistä pohjaa: "Pahinta on jos ei tehdä mitään sen varjolla, että mikään yksittäinen toimenpide ei ole lopullinen ratkaisu kaikkeen. "

Aselakimuutokset ovat näennäistä puuhastelua, sijaistoimintaa jolla on tarkoitus vain osoittaa että kovasti ”jotakin” tehdään. Valitettavasti tämä tekeminen on todennäköisemmin haitallista kuin hyödyllistä - ja mitään todellisia uusia satsauksia esim. yhteiskunnan arvopohjan eheyttämiseen, syrjäytymisen estämiseen tai mielenterveysresurssien saattamiseen asialliselle tasalle ei ole nähtävissä. Mihin on kadonnut ihmiselämän ainutlaatuisuuden kunnioitus?

tourette (nimimerkki)

Ja tästä taas en löydä yhteistä pohjaa...: "Mitä enemmän luvallisia aseita, sitä enemmän luvattomia. "

Luvattomiksi muuttuu vuosittain alle 0,19 promillea luvallisista aseista. Ja osa varastetuista aseista saadaan vielä takaisinkin.

Noin kovasti yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen suuntautuneen kaverin voisi olettaa sen verran tutustuneen yhteiskuntatieteiden perusteisiin, että hahmottuisi kuinka merkityksetön esittämäsi väittämä onkaan.

tourette (nimimerkki)

Edellinen on itse asiassa läheistä sukua bloggauksessasi esittämääsi: "luvallisten ja luvattomien aseiden vähentäminen käy parhaiten samanaikaisesti."

Jos viittaat "samanaikaisuudella" siihen että luvallisten aseiden vähentämisellä luvattomat aseet jotenkin maagisesti vähenisivät, olet väärässä. Päinvastoin. Lukaise vaikkapa linkittämäni tutkimus Britannian kehityksestä käsiasekiellon jälkeen.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

#34# Hantta

"Kommentti 33. Väitätkö todella että turvapaikanhakijalle jolle on myönnetty turvapaikka niin hänet pannaan suoraan kadulle ilman asuntoa tuvapaikkakeskuksesta? "

Sanoin

"Voitko kertoa ystävällesi että maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita on asunottomana. Se missä vaiheessa asiaa katsotaan. Minä katson asiaa siltä näkökulmalta, että heille käy ihan samoin kuin Suomalaisille, heidät unohdetaan.
"
En sanonut että laitetaan suoraan kadulle. Yritin sanoa että he joutuvat tämän meidän yhteiskunnan oravanpyörään, aikansa oltuaan Suomessa ihan samalla tavalla kuin muutkin meidän Suomalaiset syrjäytyneet. Jos näin käy silloin kotoutusohjelma ei ole toiminut, silloin on jotain pielessä.
Nyt kun puhutaan tästä ikävästä tapauksesta, niin siinäkin on jotain mennyt pieleen. Yksinkertaisesti se että potilas ja hoitaja ja hoito ei ole kohdannut. Nythän ei ole kyse aseista pelkästään, vaan enemmänkin siitä että sairaat ihmiset eivät saa hoitoa.
Aseet ei tapa ketään, siihen tarvitaan ihminen, ihan samoin kuin liikenne, siellä ei ogelmat poistu tai ratkea poistamalla pelkästään yksityisautot, linja-autot, junat.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

#58 Saramo: "Ampuma-aseella on helpompi tappaa monta kerralla, kuin vaikka veitsellä. Puhumattakaan siitä että joutuisi rakentelemaan pommeja yms."

Minä: "Pikaistuksissaan, kuten muutenkin voi käyttää sitten muita välineitä, jos ei aseita ole tarjolla. Ihmisen tarvetta tappaa joku ei poista se, että viedään yhden välineen käyttömahdollisuus."
Tällä vastauksellani yritin Saramolle kertoa, ettei se monenkaan ihmisen tappamisen tarve ja tappaminen oikein riipu siitä onko kyseessä ampuma-ase tai jokin muu käyttökelpoinen väline. On myös sellainenkin tapaus ollut jossa ammuttiin ihmisiä jousella, taisi olla Ruotsissa. Siitä on aikaa joten tarkalleen en tapahtumapaikkaa muista. Riittävän tehokkaan jousen valmistaminen ja myyminen niitä tarvitseville ei nyt ole kovinkaan ihmeellinen juttu.

Minä: "Veitsellä tai kirveellä pystyy aika nopeasti tappamaan saman verran ihmisiä kuin nyt kuoli tässä viimeisimmässä tragediassa."

Meneppäs nyt Saramo ampumaradalle ja ammu pistoolilla liikkuvaan maaliin ja mieti jos haluat varmasti osua kuolettavasti, niin miten lähelle sun täytyy mennä. Mieti siinä kohtaa kun olet niin lähellä, että osut varmasti kuolettavasti, niin kuinka paljon sinun pitäisi vielä lähestyä, että ylettyisit puukolla tms. ottamaan henkilön hengiltä. Mitä eroa on sillä, että lähietäisyydeltä ammut niin, että henki lähtee, taikka valitset sellaisen josta puukolla henki lähtee varmasti. En halua tässä lähteä yksilöimään miten ihminen tapetaan. Siinä mielentilassa, jossa ihminen on silloin, kun se haluaa ottaa toisen hengiltä, on täysin saivartelua sillä väittely, että ihminen jotenkin optimoisi välineiden suhteen. Että se jotenkin sitten niin kuin ajattelisi, että en nyt voi tällä kertaa tappaa, kun ei ole kuin puukko käytettävissä. Minusta nyt Saramo on irrallaan tässä asiassa todellisuudesta.
Mitä eroa muuten sillä on tappaako puukolla kolme ihmistä tai neljä tai enemmän?

Vastaappas vuorostasi näihin kommentteihini:

Mitäs mieltä Saramo olet onko se järkevää että esittää blogikirjoituksessaan ainoan konkreettisen toimenpiteen juuri sellaiseen asiaan, joka ei ratkaise itse ongelmaa?

Muiden syiden suhteen sananhelinä vain kertoo, että kirjoittaja keskittyy vain yhteen asiaan ongelman osalta.

"Mikäli tämä todella olisi näin niin, ampuma-aseen keksiminen ja markkinoille tulo olisi aiheuttanut selvän ja pysyvän nousun henkirikosten määrässä kautta aikojen, onko siis näin käynyt?"

"Eli siis ennen ihmiset tekivät vähemmän henkirikoksia kun käytössä oli vain puukkoja ja erilaisia muita isoja terä-aseita?"

Nämä kysymykset kyseenlaistavat syy-seuraussuhdetta.

"Mihin se väite oikein voi perustua, että ihminen ei käyttäisi toista saatavilla olevaa rikoksentekovälinettä?"

"Erikoista että Jorma haluaa tehdä tästä keskustelun aseista, vaikka kirjoituksessani peräänkuulutin ihan muuta. Järkevä ihminen voi samaan aikaan edistää montaa tavoitetta. "

Teen sen tietoisesti, koska sitä se todellisuudessa on, kuten olen jo moneen kertaan kommenteissani asiaa selvittänyt. Politiikassa valitettavasti on vain ollut tähän mennessä vain se päälimmäisenä ja tärkeimpänä pidetty aselaki johon on puuttuttu ja ne oleellisimmat kysymykset ovat jääneet sivuun. Jos olisi alunperinkin jo koulusurmien aikana nostettu päälimmäiseksi ne todelliset syyt ja ongelmat, niin silloin toiminnassa olisi enemmän uskottavuutta. Tämänkin blogin kirjoittaja ei ole tehnyt muuta kuin kopioinut yhden ainoan konkreettisen keinon blogiinsa.

Käyttäjän simonelo kuva
Simon Elo

Jussi, kun nyt puhutaan tästä yksittäisestä tapauksesta, niin onko rasistista huomauttaa siitä, että miksi Shkupollia, turvapaikanhakijaa ja ei-Suomen kansalaista ollut karkotettu miehen pitkän rikoshistorian vuoksi?

Syypää itse tekoon oli yksin tekijä.

http://simonelo.blogit.uusisuomi.fi/2010/01/01/esp...

Käyttäjän jarisuominen kuva
Jari Suominen

Simon Elo "65.Syypää tekoon oli yksin tekijä.
Tämä on totta, mutta totta on myös että SYITÄ tekoon oli paljon.Niiden analysointi voi auttaa meitä estämään tällaiset tragediat tulevaisuudessa.Asiaan on paneuduttava laaja-alaisesti ja kiihkottomasti.Emme ole kostamassa mitään vaan luomassa turvallisuutta, eikö niin?

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Jorma (64.)

Sinä toistat vain samaa levyä. Muutama kuukausi takaperin työtoveriani puukotettiin kymmeniä kertoja. Hän jäi onneksi henkiin ja paranee. Ampuma-ase on eri asia kuin vaikkapa keittiöveitsi tai jousi. Jos et sitä suostu näkemään ja ottamaan huomioon, ei keskustelua voi edistää.

Mitä tulee niihin varsinaisiin syihin puuttumiseen, sitä me teemme joka päivä. Hyvinvoinnin lisääminen on meille vasemmistossa ns. "peruskauraa", tämänkin blogin kirjoituksista ylivoimainen enemmistö keskittyy siihen asiaan. Hyviä lukuhetkiä.

Ei se tarkoita, etteikö joskus voisi puuttua myös muihin yksityiskohtiin, kuten aselakiin.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Simon Elo (65.)

Se varmasti riippuu sitä miten asian tekee. En suoraan sanottuna ymmärrä miksi sinä, kristillisyyttä korostava ihminen, keskityt maahanmuuttoon ja ihmisten karkottamiseen. Olen lukenut ihan erilaisia asioita painottaneesta Jeesuksesta.

Suomalaisia rikollisia on valtavasti maailmalla, jos haluaa olla rehellinen itselleen ja muille, pitää sitten olla valmis suhtautumaan karkoituksiin tänne päin myös samalla tavalla.

Olen sitä mieltä, että vakaviin rikoksiin syyllistyvä ihminen on syytä karkoittaa kotimaahansa. Netissä näkemäni vaatimukset vaikkapa näpistyksestä kiinnijääneen karkoittamisesta ovat mielestäni kohtuuttomia. Olen lapsena näpistänyt itsekin, mihinhän minut olisi lähetetty. Jos olisin sattunut olemaan vaikkapa kansallisuusjonossa, olisi tulevaisuus voinut ollut aika lohduton. Mihin rajat vedetään, siitä on kyse, selvä enemmistö suomalaisistakin on joskus syyllistynyt pikkurikkeeseen. On minusta hyvin surullista jos se rajojen veto tehdään tavalla joka leimaa kokonaisia ihmisryhmiä ja aiheuttaa eristämistä ja pahoinvointia yhteiskunnassa (ja sitä kautta vaikkapa jopa tällaisia tragedioita).

Pätmän (nimimerkki)

Näyttää Vanhanenkin nyt innostuneen natsiaatteista, kun ammattitappaja osoittautui ulkomaalaiseksi. Saas nähdä onko YLE:llä munaa nimitellä pääministeriämme rasistiksi. Jäämme odottamaan.

Vieras (nimimerkki)

Aselupa-asiat kuuluvat sisäasiainministeri Anne Holmlund (kok.) reviiriin. Kaksi kuukautta sitten hän puhui poliisipäällytöpäivillä ja sanoi mm.:

"Turvapaikanhakijoiden määrä on viime vuosina noussut voimakkaasti ja turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat pidentyneet. Turvallisuusviranomaisten kannalta keskeinen haaste on maahanmuuttovastaisuuden vähentäminen ja rasismirikosten ennaltaehkäisy. Esimerkiksi poliisi edistää hyvän maahanmuuttopolitiikan toteutumista parantamalla maahanmuuttajien ja etnisten vähemmistöjen turvallisuuspalveluja..."

Aseista hän ei puhunut mitään.

Holmlundin veli on kiinteistöalalla yrittäjänä toimiva Ilkka Holmlund

Holmlund nimitti hallitustaipaleen alussa erityisavustajakseen Ilkka Salmen. Suojelupoliisin johtaja Seppo Nevala jättäessä virkansa Holmlund nimitti Salmen Supon johtoon. Holmlundin erityisavustajaksi tuli tämä jälkeen Sami Paatero. Paatero on Holmlundin poliisiylijohtajan virkaan nimittämän Mikko Paateron poika. Sekä Paaterot sekä Salmi ovat kotoisin ministerin kotiseuduilta Länsi-Suomesta.

Kauhajoen koulusurmien jälkeen vaadittiin Holmlundin eroa, koska Holmlund ei ryhtynyt uudistamaan aselainsäädäntöä tarpeeksi nopeasti Jokelan koulusurmien jälkeen. Työ on edelleen kesken.

Mutta Anne Holmlund on vaatinut poliisia toimimaan maahanmuuttovastaisuuden vähentämiseksi ja hänen veljensä Ilkka Holmlundin pyrkimyksissä on rakentaa Suomeen yksi maan suurimmista vastaanottokeskuksista.

Mutta onneksi sisämaassa kaikki on hyvin:
http://octavius1.wordpress.com/2009/05/27/anne-hol...

Vai onko?

Muhammed (nimimerkki)

"Suomalaisia rikollisia on valtavasti maailmalla, jos haluaa olla rehellinen itselleen ja muille".

Kerro lisää kun tiedät. Ketä ovat nämä rikolliset, joita ei ole ulkomailta takaisin Suomeen karkoitettu heidän syyllistyttyään muutaman kerran, ampuma-ase rikokseen, pahoinpitelyyn, laittomaan uhkailuun, sekä tuomittu laajennettuun lähestymiskieltoon ja mahdollisesti rekisterissä on vielä laittoman maahanmuuton järjestäminen ja huumerikokset.
Kerro Jussi ensin tälläinen tapaus, niin voidaan jatkaa keskustelua ihmisten karkoittamisesta. Siinä on ihan turha vedota kristilliseen taustaan, kun itsellä on ideologia, joka tekee täysin sokeaksi sille, mitä ympärillä tapahtuu.

tourette (nimimerkki)

Kun tosiasiat eivät sovi ideologiaan, sen ikävämpi tosiasioille. Tätä on suomalaisenkin politiikan arki. Hyviä lukuhetkiä.

Drontti-Edward (nimimerkki)

"Rasistit ovat innostuneet: kerrankin joukkoampumiseen syyllistyi maahanmuuttaja."

Härski kommentti, kukaan ei voi olla innostunut tällaisesta. Lue kommentit tarkemmin. V-käyrä nousee tosi korkealle joka kerta, kun lukee sinun blogiasi. Oli aihe mikä tahansa, saat ylitettyä ärsytyskynnyksen. Uskomaton tyyppi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

#67 Saramo vääntää vääntää ; )

"Se olet sinä joka sivuutat pointit jotka olen moneen kertaan kirjoittanut..."

Saramo haluaa, että sen perusteet otetaan huomioon ja arvostelee siitä toisia, kun ei oteta ja kuitenkin itse sivuuttaa muiden perusteet. Näin se keskustelu etenee ja jää pyörimään.

"Sinä toistat vain samaa levyä. Muutama kuukausi takaperin työtoveriani puukotettiin kymmeniä kertoja. Hän jäi onneksi henkiin ja paranee. Ampuma-ase on eri asia kuin vaikkapa keittiöveitsi tai jousi."

Nostin vain ne kirjoitukset esiin ja korostin niitä, joten kun et sen jälkeen muuta voinut, niin lähdit vääntämään levyn pyörittämisestä, kun ne samat kommentit kopioin ja tarkensin asiaa.

Pelkkää taktista vääntämistä, Jussi toi ei toimi. On vanha kikka jolla vältetään heikkojen perusteiden murentumista.

Arvaan Saramon seuraavan kortin (kommentin) jonka yrittää lyödä pöytään. Eli se on tämä: "Sinun perusteesi ovat heikkoja." näin olemme tilanteessa jolloin koko juttu on tyhjänpäiväistä.

Toisaalta Saramo tekee blogikirjoituksessa sen oleellisen virheen, että lähtee nostamaan konkreettiseksi ratkaisuksi ratkaisun joka ei ratkaise itse ongelmia. Silloin ne, jotka eivät kannata niitä oleellisia ratkaisuja itse ongelmiin voivat kätevästi lähteä tähän samaan juttuun mukaan. Eikä kyse ole todellakaan mistään salaliitosta, vaan poliittisesta pelistä.

Nyt jos ensisijaisesti huomio keskitettäisiin täysin niihin ratkaisuihin, joilla niitä varsinaisia tähän liittyviä ongelmia yritettäisiin hoitaa ja jätettäisiin kokonaan sellaiset sivuun, jotka eivät suoraan auta näihin ongelmiin, kohdistettaisiin poliittinen paine suoraan oleellisiin asioihin. Näin ei politiikassa voisi sitten, niin helposti kääntää hankalasta asiasta huomiota näennäisratkaisuihin.

Olisi toivottavaa, että yleisesti julkisuudessa asiaa näin käsiteltäisiin, eikä kuten nyt Saramokin blogissaan kirjoittelee. Nostamalla esiin joku helppo varsinaisten ongelmien suhteen näennäisratkaisu, annetaan heti poliittinen mahdollisuus takertua siihen.

Siten aselain muuttamisen nostaminen tässä esiin, kuten jo ao. ministerikin on tehnyt ja mihin blogin kirjoittajakin lähti oli virhe. Näin kätevästi ao. ministeri pääsi vedättämään poliittisesti huomion täysin väärään suuntaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä alla esittämäni on täysin vastaansanomaton väite, kun mietitään sitä väitettä, että tapot tai tai yritykset vähenisivät jos ampuma-aseiden määrä vähenee.

"Siinä mielentilassa, jossa ihminen on silloin, kun se haluaa ottaa toisen hengiltä, on täysin saivartelua sillä väittely, että ihminen jotenkin optimoisi välineiden suhteen. Että se jotenkin sitten niin kuin ajattelisi, että en nyt voi tällä kertaa tappaa, kun ei ole kuin puukko käytettävissä."

"Muutama kuukausi takaperin työtoveriani puukotettiin
kymmeniä kertoja. Hän jäi onneksi henkiin ja paranee. Ampuma-ase on eri asia kuin vaikkapa keittiöveitsi tai jousi. Jos et sitä suostu näkemään ja ottamaan huomioon, ei keskustelua voi edistää."

Myös ampumatapauksissa ihmisiä jää henkiin. Miten paljon enemmän olisi jäänyt jos kyseessä olisi ollut terä-ase?

tourette:
"130-150 henkirikosta vuodessa on todella paljon, ja tekovälineistä
kärjessä komeilee edelleen keittiöveitsi. Teräaseiden jälkeen seuraavana
paljaat kädet, sitten luvattomat ampuma-aseet. Vasta sitten päästään
luvallisiin aseisiin."

Valitettavasti Saramo se keittiöveitsi näyttää olevan yllättävän tehokas tappoväline, kuten tossa touretten tekstistä ilmenee.

"Henkirikosten tekovälineissä on selvä ero. Suomessa kolmannes henkirikoksista tehdään teräaseella ja vain 14 prosenttia ampuma-aseella (vuoden 2002 aineisto, aiemmin ampuma-aseella tehtyjä rikoksia ollut runsas viidennes)." Lähde Oikeusministeriön internet-sivu: Suomen ja Irlannin henkirikollisuuden vertailua

Myös tämäkin osoittaa teräaseen olevan varsin tehokas tappoväline,
joten voi tässäkin kohtaa ihmetellä mitenköhän paljon kuolemat vähenisivät jos väline vaihtuu ampuma-aseesta teräaseeseen?

Teräaseen tehokkuuden väheksyminen tappovälineenä suhteessa ampuma-aseeseen näyttäisi olevan harhaanjohtavaa.

Luonnollisesti Saramo sivuuttaa nämä asiat, koska ne eivät tue hänen päämääräänsä ja varmaan seuraavaksi tulee taas joku heitto sivuun tästä koko jutusta.

Frank (nimimerkki)

http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/20100102108606... : "Kommunistit ovat kuihtuneet pieneksi katuhuligaanien ja viherstalinistien kuppikunnaksi."

Amen for that!

Käyttäjän juhaa kuva
Juha Aaltonen

Jussi S...
P..kan jauhannan sijasta voisit ensin lukaista tämän...
http://www.optula.om.fi/44658.htm

Ja sitten nämä...
Would banning firearms reduce murder and suicide? A review of international and some domestic evidence.
http://www.accessmylibrary.com/coms2/summary_0286-...

CROSS SECTIONAL STUDY OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LEVELS
OF GUN OWNERSHIP AND VIOLENT DEATHS
http://www.wfsa.net/adobe_documents/Cross_Sectiona...

Relationship between gun ownership and griminality...
http://home.scarlet.be/guncrime/wapenbezitcriminal...

GUN CONTROL AND THE REDUCTION OF THE NUMBER OF ARMS
http://www.wfsa.net/adobe_documents/Csaszar.pdf

Gun Control's Twisted Outcome
Restricting firearms has helped make England more crime-ridden than the U.S.
http://www.reason.com/news/show/28582.html

WOULD BANNING FIREARMS REDUCE MURDER AND SUICIDE?
A REVIEW OF INTERNATIONAL AND SOME DOMESTIC EVIDENCE
http://www.law.harvard.edu/students/orgs/jlpp/Vol3...

The impact of Australia’s 1996 firearms legislation: a research review with emphasis on data selection, methodological issues, and statistical outcomes
http://www.cjcj.org/files/the_impact_0.pdf

COMMENTS Confirming "More Guns,Less Crime"
http://johnrlott.tripod.com/Plassmann_Whitley.pdf

Kesis (nimimerkki)

tourettelle

kiitos kun viitsit, taas

sano sitten kun et enää jaksa vääntää näiden kaikkien ää... eikun älykköjen kanssa, mulla alkaa olla sun linkkilistasi tallessa ja voin jatkaa :)

Käyttäjän ojala kuva
Tommi Ojala

Oho, kerrankin kirjoitus jossa olemme samaa mieltä asioista. :)

Mika Nissinen (nimimerkki)

#12: ”Olen myös huomannut, että rasistisissa vihayhteisöissä ei ole juurikaan naisia.”

Mainitseko nyt vihdoin muutaman näistä rasistisista vihayhteisöistä, itse en tiedä ainuttakaan.

Mika Nissinen (nimimerkki)

#12: ”Olen myös huomannut, että rasistisissa vihayhteisöissä ei ole juurikaan naisia.”

Eli ei taida löytyä, sama yleistäminen, leimaaminen ja suoranainen valehtelu omien tarkoitusperien ajamiseksi siis vasemmiston keskuudessa jatkuu.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

No olisko vaikka tämmönen:

http://www.facebook.com/group.php?v=feed&story_fbi...

"Otetaan oikeus omiin käsiin ja poistetaan rikolliset mamut pois Suomesta!!!"

Yhteisön tunnuskuvassa afrikkalainen lapsi ja teksti "jotta lapsenlapsesi ei näyttäisi tältä". Oksettavaa, pelottavaa ja sairasta.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Unohtui sanoa: yhteisön kuvauksena oli vielä aiemmin eilen ”polttouunit lämpenemään”.

…että semmoista leimaamista ja valehtelua meillä päin, ja asiallista "maahanmuuttokritiikkiä jolla ei ole mitään tekemistä rasismin kanssa" facebookissa.

JLin (nimimerkki)

Kuka rahoitti bolshevikkivallankumouksen? Tuliko niitä ruumiita koko rahan edestä? Me ei kumarreta samaa herraa. Puhut kuin uhri, mutta missä ne luodinreiät ovat. Pitää ymmärtää, että poliittinen korrektius ei koske kaikkia. Pitäisi myöskin ymmärtää, että suomalaiset, ruotsalaiset, venäläiset ja albaanit ovat kaikki eurooppalaisia. Puhuit myös polttouuneista. Mikset kertoisi meille jotain Gulakeista.

Uriel (nimimerkki)

Hyvä Blogi.

Ei Uskonnolla tai etnisellä taustalla ollut mitään tekemistä ampumisien kanssa.
Yksittäisellä miehellä vain (taas) päässä kilahti.

Pastelli (nimimerkki)

Drontti-Edward kommentoi 3.1.2010 20.19 "V-käyrä nousee tosi korkealle joka kerta, kun lukee sinun blogiasi." (Saramon) "Oli aihe mikä tahansa, saat ylitettyä ärsytyskynnyksen. Uskomaton tyyppi."

Olet uskomaton tyyppi, Drontti-Edward. Haluat tahallasi nostaa "v-käyrääsi." Oikein hinkumalla hingut ärsyyntymistä. Erikoista.

Neuvo Drontti-Eetulle: Älä lue Jussi Saramon blogia, niin onnellisuutesi lisääntyy ja "v-käyräsi" painuu... Silloin ei tarvi tulla tännekään heittämään noin typeriä kommentteja.

Uriel (nimimerkki)

Vaikka Jussi Saramo kirjoittaisi Säästä ja urheilusta, niin jotkut vain änkevät näitä kommunisti ja bolsevikki kommentteja sekaan.

Käyttäjän simonelo kuva
Simon Elo

#82

Jussi, tuo ryhmä on asiaton, mauton ja kuten sanoit, sairaalloinen. Siitä voimme olla samaa mieltä.

Tuollaiset eivät kuitenkaan saa estää sitä asiallista maahanmuuttopolitiikan kritisointia ja oikeutettua ihmettelyä siitä, että tekijää ei oltu karkotettu.

Toimituksen poiminnat