Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Rikkaimpia on verotettava kuten muitakin

  • Kelan tutkimusblogi, Pertti Honkanen
    Kelan tutkimusblogi, Pertti Honkanen

Suomen verojärjestelmän suurin epäkohta on, että rikkaimpia verotetaan matalimmilla prosenteilla. Yleinen hokema on, ettei työllään voi rikastua. Harvalta se onnistuu, sillä palkkaverot nousevat tulojen mukana. Sen sijaan pääomatuloilla rikastuneille, usein omaisuutensa perineille, tarjotaan erilaisia välineitä jättää verot maksamatta.

 

Yksi tapa, jolla pääomatulojen verotusta kierretään, on pääministeri Sipilänkin käyttämä vakuutuskuori. Hulluimpia suomalaisia erikoisuuksia on kaikkein rikkaimpien listaamattomien yritysten omistajille räätälöity verotuki, jonka avulla osinkotuloja voi nostaa n. 8 % verolla aina 150 000 euroon asti. Palkansaaja maksaa samasta summasta veroja ja veroluonteisia maksuja 48 %. Rikkaiden suosimista perustellaan usein talouspoliittisilla hyödyillä, mutta asia on päinvastoin - erityiskohtelu kannustaa ensin makuuttamaan rahaa tyhjänpanttina ja sitten pumppaamaan sitä ulos maksimimäärän, se sijaan, että kannustettaisiin investoimaan ja työllistämään.

 

Suomen rikkaimmat ihmiset ovat piilottaneet miljardeja veroparatiiseihin. Suomen hallitusten nihkeydestä huolimatta EU on vihdoin alkanut toimia kansainvälistä veronkiertoa vastaan. Oikeiston ajama armahduslaki veronkiertäjille onneksi kaatui, ja rikolliset rahat tulevat ennen pitkää päivänvaloon. Veroparatiisien sulkeminen ei kuitenkaan auta, jos Suomi on itse veroparatiisi pääministerimme kaltaisille. Suomi tarvitsee eduskunnan, joka ajaa koko yhteiskunnan ja terveen talouden asiaa, ei harvojen etua.

 

Kirjoitus on julkaistu Vantaan Sanomissa 23.1.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Otsikosta luulin että Saramo haluaa luopua progressiivisesta verotuksesta ja keventää hyävtuloisten palkansaajien veroja mutta ei sitten.

Milloin on niin kylmä että vasemmisto panee kädet omaan taskuun?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Suomen verojärjestelmän suurin epäkohta on, että rikkaimpia verotetaan matalimmilla prosenteilla."

Olen itse esittänyt 20%:m tasaprosenttista ansiotuloveroa kaikissa tuloluokissa. Se olisi 10%-yksikköä alhaisempi kuin pääomatuloprosentti.

Kelpaisiko tällainen?

Käyttäjän pekkalampela kuva
Pekka Lampela

Kun puhutaan progressiivisesta verotuksesta, sillä tarkoitetaan sitä että verotetaan veronmaksukyvyn mukaan. Progressiivisen käyrä on juuri päinvastainen kuin kuvassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Saadakseen tuon 150000 8%:n verolla, täytyy omistuksen arvon olla vähintään 1875000. Amerkin on menossa kiinalaisille, koska Suomesta ei löydy riittävästi rahaa osakkeiden ostamiseen. Joten ei ongelma ole suinkaan, että rikkaat maksavat vähän veroa 150000 tulosta, vaan se, että ei ole riittävästi noita rikkaita, joilla olisi laittaa pääomia yritystoimintaan.

Rikkaita arvostellessa harvalle tulee mieleen, että köyhillä ei yleensä ole varaa edes aloittaa muiden työllistämistä. Yrittämisen pääomarakenteesta riippuen voi olla, että ei ole varaa yrittää työllistää edes itseä.

Jos minulla olisi 2 miljoonaa, miettisin kahdesti, laittaisinko 2 miljoona yritystoimintaan, jossa koko raha voi mennä. Vai hankkisinko sittenkin vaikka pörssiosakkeita, joista saa pienemmän tuoton mutta suuren tappion riskikin on pienempi.

Jos on varma siitä, että parin miljoonan sijoitus tuottaa niin hyvin, että voittovaroista pystyy maksamaan 150000 vuodessa osinkoa, niin luulisin, että pankinjohtajalta saa sen rahan lainaksi. Osingosta verojen jälkeen vaikka puolella voi maksella korkoja ja lyhentää sitä lainaa, jolloin laina on maksettu varmaan 30 vuodessa, ellei korkotaso hyppää pahasti. Joten kyllä jokainen köyhäkin voi ryhtyä rikkaaksi. Ja pieniveroiseksi. Vai kuinka?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä olen hoitsun palkalla säästänyt pikkuhiljaa vuosien varrella rahaa ja ostanut suomalaisten yhtiöiden osakkeita.Tämä on ollut mahdollista koska minulla on puoliso, enkä siis ole ollut yksinhuoltaja, tosin aloin säästämisen jo lapsuusiässä. Maksan osingoistani veroja prosentuaalisesti enemmän kuin suuromistajat.

Keski- ja suurituloisten palkkaverotus on myös kovaa Suomessa. Pienituloisten on tosiasiassa matalampi kuin muualla. Asumisen ja ruoan korkea hinta kuitenkin kurittaa pienituloisia, jolloin he käytännössä elävät kaikki tukien varassa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Suomessa nimenomaan köyhiä ja pienituloisia verotetaan kovemmin kuin useimmissa muissa maissa.

"Minä olen hoitsun palkalla säästänyt pikkuhiljaa vuosien varrella rahaa ja ostanut suomalaisten yhtiöiden osakkeita."

Mitä tulee "amerikkalaiseen unelmaan" tai kapitalismin puolustajien märkiin päiväuniin muiden työllä rikastumisesta, olen siitä kirjoittanut yksityiskohtaisemmin näin:

Ryhtyisimmekö kaikki suosikkikirjailijoiksi?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Muistaakseni Sipilä esitti 2013 tuota osinkotulojen täyttä verovapautta pienille osingoille. Miksi tämä sitten ei ole tullut myöhemmin esille, en osaa sanoa.
https://www.arvopaperi.fi/uutiset/juha-sipila-tuha...

Noston 150000 euroon kevyen verotuksen rajaksi teki SDP:n Urpilainen valtiovarainministerinä.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/58096-paavo-arhin...
Olet näköjään itsekin (Nita Hillner) kommentoinut ketjussa:
"SDP,n ja Vasemmistoliiton on luultavasti aika vaikea selitellä kannattajilleen miksi 60 000 raja nostettiin 150 000.
Kokomuksen, SDP,n ja vasemmistoliiton on myös vaikea selitellä kannattajilleen miksi osinkojen veroprogressio on käänteinen. Miksi piensijoittajaa rangaistiin."

Ellei Sipilä olisi vihjaissut Arhinmäelle kehysriihessä esitetyn osinkoveroratkaisun vaikutusta, Urpilainen olisi päässyt antamaan suuromistajille todellisen jättipotin.
https://www.uusisuomi.fi/raha/57984-hallituksen-60...

Kannattaisi ehkä itse kunkin miettiä, onko SDP:n paikka hallituksessa…

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Aiemmin raja oli matalampi, mutta osinkoja sai nollaverolla. Kun Urpilainen esitti osinkoverouudistusta Arhinmäki kyseenalaisti sen välittömästi kokouksessa - asia oli tullut ohi normaalin valmistelun, joten asiaa pystyttiin selvittää vasta seuraavana aamuna ekonomistien kanssa. Kokouksessa annettiin väärä tieto kuinka montaa se koskisi ja ohjaisiko verosuunnittelun lisääntymiseen. Tiedän koska vastasin asian selvittelytyöstä ekonomistien kanssa. Sipilällä ei ollut muuta roolia kuin nyökytellä Paavon jo esiin nostaman ongelman olemassaololle. Kun saimme laskelmat valmiiksi ilmoitimme ettei muutos käy. Kokoomus ilmoitti muiden puolueiden tuella ettei mitään muuteta. Lopulta kokoomus joutui perääntymään ja pahimmat ongelmat korjattiin. Perusongelma, joka oli olemassa jo ennen muutosta kuitenkin jäi, kun verotuesta ei luovuttu.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #19

Jutun alkuja otsikko ovat toimittajan keksintöä (todennäköisesti legenda oli tosin kepun puoluetoimistolta syötetty). Se on noloa, koska puolivälissä tulee myös totuus:

"Arhinmäki kertoi ihmetelleensä esitystä heti saatuaan sen tarkastettavakseen. Ministerin omien laskelmien mukaan kaikkein vauraimpien listaamattomien yritysten omistajien osinkoveroprosentiksi tuli noin kahdeksan prosenttia. Hän kysyi asiasta ministeriön virkamiehiltä.

–Kysyin, että ei kai tämä voi olla tarkoitus, ja että miten suurta joukkoa tämä koskee. Todettiin, että vain muutamia, Arhinmäki kertoi A-studiossa.

–Jatkoin selvittämistä ja sain uudet luvut viikon alussa valtiovarainministeriöltä, ja silloin puhuttiinkin muutamista tuhansista."

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hei,

Minä näen *todella usein* tuon saman ikivanhan graafin. Se on tehty väärin. Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen laski sen oikein. Olisi huomaavaista käytää jotain näistä tuon sijasta, samalla sinulla olisi luotettava lähde.

Heille jotka eivät viitsi klikata linkkiä, tiedoksi että oikein laskuttuna tuon "suihkun" ärsyttävältä näyttävät matalan veroasteen pisteet katoavat ja sen hajonta maltillistuu.

https://e-markets.nordea.com/?fbclid=IwAR1lFljYyYJHfMAhSJpfPU_jTLz9FzKaMCp4uZbAczRuEAn_Ccquw358jVg#!/article/30089/blogi-kuinka-progressiivista-verotus-suomessa-on

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Kirjoitukseni ei käsittele graafia, siihen ei edes viitata. On se silti oikein tehty, vaikka Kärkkäinen on tehnyt eri lähtökohdista.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Ymmärrän jos protestoit Vanhasen hallituksen veropolitiikkaa vastaan yli 10 vuotta sitten!

Jos et, tämän noin 4% liian matalan ja virheellisiä alle 35% korkeilla tuloveroasteilla pisteitä sisältävän kuvan käyttö on hiukan kuin sanoisi että Venezuelan sosialismi toimii nyt koska 10 vuotta sitten data virheellisesti näytti melko mukavalta. :)

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #10

Ymmärrän että teksti on osunut kipeästi kun samat kommentit pitää kopioida facebookista tännekin, vaikka ne eivät edes käsittele kirjoitusta vaan kuvituskuvaa.

Kuva, jota tekstissä ei edes käsitellä, kertoo verotuksen yhä olemassaolevista porsaanrei’istä ja vapaamatkustajista enemmän kuin tilalle tarjoamasi, vaikka se on vanha. Venezuelan mainitseminen taitaa kertoa jo epätoivosta - en minäkään kierrä kommentoimassa kokoomuslaisten blogeissa Haitin tai Somalian kapitalismikokeiluista.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #14

Kun luin Steven Pinkerin kirjan Enlightenment Now sekä Hans Roslingin Faktojen maailma, minulle selvisi kuinka karmean väärää ja erityisesti pahantahtoisesti väärää dataa ihmiset käyttävät (kiitos media!). Rosling esimerkiksi argumentoi että absoluuttinen köyhyys maailmassa on tippunut noin 10% tasolle oltuaan noin 40% pari vuosikymmentä siten. Siksi ei tule sallia yli 10 vuotta vanhoja datoja keskustelussa.

Kirjassa suositeltiin väärien ja vanhentuneiden datan käyttäjien ystävällistä korjaamista heti alkumetreille ettei väärä tieto kumuloidu ja aiheuta vääriä poliittisia päätöksiä.

Itse olen sitoutumaton ja korjailen kokoomuslaisiakin tämän tästä, varsinkin eurojärjestelmään liittyvissä väärissä faktoissa. Myös soten maakunnat eivät minua innosta, mutta tuo on enemmänkin valistunut mielipide. Mieluiten korjailen sekä Facbookissa, täällä ja kasvotusten.

Jos minä esitän vääriä faktoja tai vanhentuneita faktoja, minua saa ja tulee oikaista. Sittenpähän en ole väärässä jatkossa.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #20

Itse olen tarkka etten jaa vääriä tietoja. Tuossa kuvituskuvassa lukee mistä on kyse ja miltä vuodelta se on.

Kannattaa muuten tutustua absoluuttisen köyhyyden määritelmään, sinänsä oikeat tilastofaktat nimittäin saattavat olla epätosia kun niiden väitetään kuvaavan todellisuutta. Absoluuttisen köyhyyden väheneminen voi pahimmillaan tarkoittaa todellisen absoluuttisen köyhyyden lisääntymistä, kun esimerkiksi aiemmin rahatalouden ulkopuolella olleet hyödykkeet tulevat maksullisiksi (tiedän että globaalisti köyhyys on vähentynyt mutta valitettavasti kuva on tilastoja synkempi).

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #22

Se on erinomainen periaate ja totta tuokin mitä sanot että graafi on pystypäin 10 vuotta vanhaksi ilmoitettu. Tekstissäsi on myös hyviä havaintoja.

Maailman absoluuttisen köyhyyden romahtaminen johtuu Aasia ja eritoten Kiinan vanhenemisesta ja vaurastumisesta sekä syntyvyyden laskusta.

Saharan eteläpuolen Afrikka tulee trendien jäljessä, mutta jopa siellä on hyvää muutosta.

Aiheesta löytyy erinomainen datan visualisointi Roslingien saitilla. Kun napsauttaa Play niin hurahtaa yli sata vuotta vaurastumista näkökenttään koko maailman tasolla.

https://www.gapminder.org/tools/#$chart-type=mountain

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

"Suomen rikkaimmat ihmiset ovat piilottaneet miljardeja veroparatiiseihin.." Voisko kertoa vähän yksityiskohtia ... Kuka, missä, minne ... Vai onko samaa sarjaa kuin Josef Stalinin todistus, että "kulakit olivat piilottaneet kaiken viljan ja siksi nälänhätä.
Vuoden 2016 aineiston saa Tilastokeskukselta, ja jos ymmärtäää vähän otantaa, voi kuvion piirtää "oikein". Mutta ilmeisesti siihen ei ole tarvettaa.
Niin, ja tervetuloa yrittäjäksi. Naurettavan helppoa. Tarvitsee vain lapioida rahaa veroparatiiseihin.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Suomalaisten veroparatiiseihin piilotettuja rahoja on paljastunut useissa tietovuodoissa. Niiden mittaluokasta voidaan arvioida että kokonaisuus on valtava, mutta kukaan ei tietysti voi tietää laittomasti piilotetun rahan määrää.

Minusta on järkyttävää että poliittinen oikeisto ja sen lobbarit kuten Viren hyväksyvät veroparatiisitalouden ja rikkaimpien erioikeudet. Tavalliset yrittäjät ja piensijoittajat maksavat laskun, kun markkinatalous ei toimi epäreilun kilpailun seurauksena.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jussi Saramo

Kyllä vetää taas Saramo leveällä pensselillä. Heti aloituksessa vedetään olettamuksia joista ei ole esittää mitään konkreettista. "Suomen rikkaimmat ihmiset ovat piilottaneet miljardeja veroparatiiseihin ".

Sitten jatketaan samaa huuhaata: "Suomalaisten veroparatiiseihin piilotettuja rahoja on paljastunut useissa tietovuodoissa. Niiden mittaluokasta voidaan arvioida että kokonaisuus on valtava, mutta kukaan ei tietysti voi tietää laittomasti piilotetun rahan määrää."

Suurpiirteisistä arvailustasi huolimatta sinäkin hyväksyt veroparatiisit. Sijoitukset verparatiiseihin ovat täysin laillisia niin yksityisille, säätiöille, yhdistyksille, amattiliitoille ja eläkerahastoille.

Jussi Saramo sinä istut KEVAn valtuuskunnassa ja te valvotte, määritätte ja johdatte KEVA n toimintaa.

Tiedät varmaan, että suurimman osuuden koko sijoitussalkusta oli veroparatiisien kautta sijoittanut kuntatyöntekijöiden eläkkeitä hoitava Keva, niin suhteellisesti kuin euromääräisestikin. Sillä on myös suurin sijoitussalkku kokonaisuudessaan.

Sen rahastosijoituksista on sijoitettu veroparatiisien kautta 63 prosenttia ja kaikista sijoitusvaroista 33 prosenttia. Kaikkiaan kuntaväen eläkerahoista oli paratiisien kautta mennyt yli 12 miljardia.

Duunareiden rahoja veroparatiisehin !!!

Tarkkaan en tiedä mikä veroparatiisi oli Kevan valtuuskunnan suosiossa, mutta listalla on Cayman saaret ja Luxemburg.

Näyttää siltä, että viihdyt hyvin Kevan valtuustossa ja nautit kaikin siemauksin eduista joiden tuotto tulee veroparatiiseista.

Olisin olettanut, että olisit kirjoituksiesi mukaan jo aikoja sitten luopunut valtuustopaikastasi epäeettisen sijoitustoiminnan johdosta.

Taitaa lähestyvä vaalikampanja vaatia ahkeraa kirjoittelua, mutta epäilen, että sinun kannattajasi eivät tätä palstaa juuri seuraa !

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Mielestäni veroparatiiseja ei pitäisi käyttää missään toiminnassa. Perusasioihin kuuluu kuitenkin ymmärtää mikä ero on siinä, että erilaiset eläkerahastot ovat avoimesti ja julkisesti osin myös veroparatiiseihin rekisteröidyissä rakenteissa ja siinä, että piilotetaan varoja rikollisesti verottajan ulottumattomiin.

Kun pienen liechtensteinilaisen LGT-pankin entinen työntekijä myi työnantajansa tietoja Saksan tiedustelupalvelulle päätyi tietoja myös Suomeen. Pelkästään tästä pikkupankista paljastui lähes parinkymmenen suomalaisen yksityishenkilön tilit. Verottajan mukaan kyse oli yhteensä 50–60 miljoonan euron veroparatiisisijoituksista, ja Verohallinto määräsi jutuissa yhteensä noin 10 miljoonaa euroa jälkiveroja ja veronkorotuksia. Vuotoja on ollut senkin jälkeen, mm. "Panaman paperit ja paratiisin paperit" ja mittaluokasta tiedetään, että suomalaisten piilottamaa rikollista rahaa on miljardeja. Tarkkaa lukua ei voida kuin arvailla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #16

Jussi Saramo

No tulihan sieltä jotakin lukuja. Nyt löysit siis 50-60 miljoonan euron sijoituksia joista seurasi jälkiveroja.

Summat ovat kuitenkin kaukana, erittäin kaukana heitostasi, että veroparatiiseissa on miljardeja (monikko = on enemmän kuin yksi miljardi) euroja kätkettynä rikkaiden suomalaisten rahoja.

Miljardi on tuhat miljoonaa. Sinä tuot esiin 50-60 miljoonaa. Vielä puutuu useista miljardeista ainakin 1 940 miljoonaa euroa sellaista rahaa joiden tuotoista ei ole ilmoitettu verottajalle. Mikään laki ei kiellä pitämästä rahojaan nk.veroparatiisiin. Laki kieltää vain pääoman tuoton ilmoittamatta jättäminen verottajalle.

Kerrot olevasi erittäin tarkka oikean tiedon levittämisestä. Minä olen eri mieltä.

Parillakymmenellä hengellä oli siis keskimäärin 3 miljoonaa siirrettynä veroparatiisiin jonka tuotosta ei oltu tehty selvitystä verottajalle ! He saivat verottajalt veron korotuksen!

Vaikka yrityksen tai yksityishenkilön nimi on vuotoaineistossa, ei tämä oikopäätä tarkoita, että toimintaan liittyisi mitään rikollista tai edes paheksuttavaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Rikkaimpia on verotettava kuten muitakin"

Näinkö alas on Vasemmistoliitto vajonnut? Rikkaita on verotettavat ankarammin kuin muita ja kaikkein mieluiten yhteiskuntaa olisi muutettava niin, että ei enää olisi mainittavia varallisuuseroja!

Mutta Vasemmistoliittohan onkin reformistinen puolue, joka ei eroa oleellisesti demareista, jotka eivät puolestaan eroa oleellisesti Kokoomuksesta...

Rosa Luxemburg: Reformismi vai Vallankumous

Yksipuoluejärjestelmä: Suomen Kapitalistinen Talouskasvupuolue

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Niin. Kaikkia muita verotetaan progressiivisesti, rikkaimpia ei. Muut ovat ymmärtäneet kirjoitukseni oikein.

Pekka Pylkkönen

Edellinen hallitus jossa vasurit olivat mukana, oli aika kurja "koko kansalle". Reaalisesti tulot laskivat kolmisen sataa euroa. Pienituloisimman desiilin tulot toki nousivat sen 300e.

Tämän hallituksen aikana toistaiseksi pienituloisimman desiilin tulot ovat nousseet 450€ ja koko väestön 1100€.

Tämä hallitus on siis ollut nimenomaan "koko kansalle" parempi vaihtoehto.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Vienti alkoi vetää ja vaihtotase kääntyi plussalle jo Kataisen hallituksen loppuaikana. Tilastojen laahaamisen takia tämä saatiin tietoon valitettavasti vasta vaalien jälkeen. Sipilän hallituksen talouspolitiikka on ollut monella tapaa huonoa - on kutistettu kotimarkkinoita kikyllä ja leikkauksilla ja toisaalta ylikuumennettu nousua veronalennuksilla. Tämä on käytännössä kaikkien oppikirjojen vastaista politiikkaa.

Toimituksen poiminnat