Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Vanhushoivan ongelmat poliitikkojen aiheuttamia

Vasemmisto on paasannut vanhustenhoivan ongelmista vuosia. Olin itsekin nostanut epäkohtia esiin saamieni kansalaispalautteiden johdosta, mutta tilanteen vakavuus iski täysillä kasvoille kun näin läheltä oman isoäitini kohtelun Attendon hoivakodissa vuosia sitten.

 

Bisnestä vanhusten laiminlyönnillä tehneet yritysjohtajat väittävät ongelmien tulleen yllätyksenä. Samoin oikeistopoliitikot. Tällainen käsienpesu on törkeää, sillä johdossa on todistettavasti tiedetty mitä kentällä tapahtuu. Yritysjohtajat ovat painostaneet työntekijöitä olemaan kertomatta ongelmista ammattiliitoille ja tiedotusvälineille.

 

Vanhuspalvelulaki ei kuulunut omiin vastuualueisiini työskennellessäni erityisavustajana 2011–2014. Muistan kuitenkin hyvin, kuinka kokoomus teki kaikkensa estääkseen vasemmiston ajamat paremmat minimityöntekijämäärät vanhuspalveluihin. RKP:n ja kristillisten tuella he onnistuivatkin vesittämään lakia, josta keskusta syytti hallitusta aiheellisesti. Valtaan päästyään Sipilän hallitus kuitenkin huononsi tilannetta entisestään karsimalla vähiäkin parannuksia, velvoitteita ja valvontaa.

 

Vanhusten huonoa kohtelua on ollut Esperin ja Attendon lisäksi ainakin Mehiläisessä. Kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset/siniset on nyt yllätetty housut kintuissa. He tekevät kaikkensa jotta saisivat huomion muualle pois omien tekojensa seurauksista. Kokoomuksen hovitoimittajat ovat jopa alkaneet syyllistää vasemmistoa ongelmasta, jota vastaan se on tehnyt kaikkensa, koska vasemmistotaustainen osuuskunta Tradeka osti viime vuonna kotiinvietäviä palveluita tarjoavan Med Groupin.

 

Olen samaa mieltä oman puolueeni Vasemmistoliiton kanssa siitä, että julkisella hoivalla ei saisi tehdä bisnestä ollenkaan. Yksityiset palvelut voivat täydentää julkisia, mutta nykyinen tilanne, puhumattakaan oikeiston sote-uudistusmallista, jossa olemme riippuvaisia yksityisistä yrityksistä, ei ole hyväksyttävä. Mielestäni palveluita on palautettava kunnille ja säädettävä jo aiemmin esittämämme tiukemmat lait, jotka velvoittavat kaikkia, niin kuntia kuin yhtiöitäkin. Siitä huolimatta uskallan myös puolustaa Tradekan strategista linjausta (jota en ollut tekemässä) jossa haluttiin tuoda vastuullinen vaihtoehto sote-markkinoille. Tradeka on omistajana edellyttänyt, että Med Groupista tulee alan vastuullisin yritys.

 

Toisin kuin sote-sirkusta pyörittävät pääomasijoittajien omistamat suuryhtiöt, maksaa Tradekan Med Group kaikki veronsa Suomeen. Se on myös jo nyt luopunut nollatuntisopimuksista. Vanhusten palveluasumisesta Med Group luopui jo viime vuonna, koska se keskittyy kotiin vietäviin palveluihin, eikä sillä enää ole esimerkiksi yhteistyötä Esperin kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Kokoomuksen hovitoimittajat vauhdissa.

Joudun tuottamaan pettymyksen - Tradekan omistajalinjaus on, että vain eettisesti toimivien yhtiöiden kanssa voidaan toimia yhdessä.

Yhteistyötä ei ole tehty ja entisestäkin luovuttu jo viime vuonna, kuten kirjoitin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tämä kuitenkin katsottiin eettiseksi?

Punkalaitumella sijaitsevan Palvelukeskus Pakarin toiminta siirtyy marraskuusta alkaen Med Groupilta Esperille. Muutos ei vaikuta asiakassopimuksiin ja henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä uudelle toimijalle.

https://alueviesti.fi/2018/10/11/punkalaitumen-pak...

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #4

En osaa kommentoida strategiaa ennen Tradekaa, mutta tästä siis nimenomaan luovuttiin ja toiminta siirtyi kilpailutuksessa toiseksi tulleelle Esperille. Jatkossa vastaavia ei tule.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

"Jatkossa vastaavia ei tule."

Uutinenhan on tältä päivältä:

Kohu laajenee: Tradekan hoivayhtiö lopettaa yhteistyön Esperi Caren kanssa – sopimus kesti vain 3 kuukautta

https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/741157-kohu...

Edit:

Esille tulleiden Esperi Caren ongelmien vuoksi Med Group on päättänyt toistaiseksi pidättäytyä yhteistyöstä Esperi Caren kanssa.

Med Group on lokakuussa 2018 tehnyt yhteistyösopimuksen Esperi Caren kanssa. Kumppanuuden tavoitteena oli tuolloin pystyä yhdessä osallistumaan mahdollisiin tarjouskilpailuihin, jotka sisältäisivät tehostettua palveluasumista ja ikääntyneiden kotihoidon palveluita. Toistaiseksi yhteistyön merkeissä ei ole jätetty yhtään tarjousta.

https://www.sttinfo.fi/tiedote/med-group-pidattayt...

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #6

Juuri näin. Kokoomustoimittajat ovat tänään tehneet juttuja, vaikka toiminnasta luovuttiin viime vuonna Tradekan tultua omistajaksi ja vaikkei uusia kumppanuuksia ole aloitettu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

? Uutiset ovat tältä päivältä, vaikka Esperin ongelmista on kirjoitettu jo vuosia. 29.1.2019:

Med Group on pyytänyt Esperiltä selvitystä julkisuudessa olleista ongelmista ja miettii yhteistyön jatkoa sen pohjalta. Toistaiseksi olemme pidättäytyneet yhteistyöstä”, kertoo Med Groupin toimitusjohtaja Kari Virta.

https://www.sttinfo.fi/tiedote/med-group-pidattayt...

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo Vastaus kommenttiin #8

Niin. Eikö ole hieno juttu että MG tekee yhteistyötä ainoastaan eettisesti toimivien yritysten kanssa? Se on yhtiön strategiassa, koska omistaja edellyttää MG:n olevan toimialan vastuullisin yhtiö.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

.....mutta, mutta kun siellä Tradekan päättäjissä on joukko poliitikkoja jotka vannovat julkisen palvelun nimiin. No eduskunnassa televisioidussa kyselytunnilla on eri hattu päässä, kun Tradekan päätöksiä pöytään nuijiessa!

Epäeettinen toiminta muuttuu eettiseksi heti kun kamerat sammuvat !

Toimituksen poiminnat