Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Työtä jakoon ja palkaksi vähintään kymppi!

Viime keskiviikkona käsittelimme puoluehallituksessa esitystä puolueen tavoitteiksi seuraavalle viidelle vuodelle. Oma viikonloppu meni vielä puhtaaksikirjoittamisessa ja ohjelman esittelyssä Kirkkonummen Siikarannassa. Sää oli kaunis, laitan tähän sieltä ottamani kuvan.


Keskiviikon puoluehallitus päätti vaatia jättipankkien pilkkomista osana ohjelman talousosiota. Perjantaina Yhdysvaltain presidentti Obama tuli meidän kanssa samoille linjoille. Ihmettelen kuka ajatuksen vuoti ennen ohjelmamme julkaisua Obamalle ;)

Tänään aamulla pidimme sitten tiedotustilaisuuden kevään puoluekokouksesta ja tavoiteohjelmaesityksestä. Ohjelmaesityksestä Paavo nosti esiin etenkin tarpeen jakaa työtä ja samalla nostaa pienimpiä tuntipalkkoja inhimilliselle tasolle.

Suomeen on syntymässä työtä tekevien köyhien luokka Yhdysvaltain ja Viron malliin. Etenkin naisvaltaisilla palvelualoilla palkat ovat kohtuuttoman pieniä, siivoojille tai kaupan kassoille ei meinaa riittää elämiseen kahdeksankaan tunnin työ, ainakaan pääkaupunkiseudulla.

Kun maailmantalouden sääntely lopetettiin 70-luvun alussa, alkoi vuosikymmenestä toiseen jatkunut globaalin kansantulon kasvun lasku ja samalla työttömyyden nousu. Talouspolitiikka perustetaan uskolle, jonka mukaan markkinat takaavat työllisyyden, ja laskua seuraa nousu. Todellisuudessa jokaisen laman jälkeen työttömyys on jäänyt entistä korkeammalle asteelle.

Nykyisen globaalin talouskriisin jälkeen työttömyys jää aiempaakin korkeammalle tasolle, ja se aiheuttaa inhimillisten yksilöllisten ongelmien lisäksi jo vakavia ongelmia järjestelmän kestävyydessä. On pakko uskaltaa muuttaa nykyisiä käytäntöjä ja alettava jakaa työtä työaikaa lyhentämällä.

Tutkimusten mukaan iso osa ihmisistä on valmiita tinkimään palkastaan lisääntyvän vapaa-ajan hyväksi. Pienituloisille tämä on kuitenkin mahdotonta. Siksi tarvitaan riittävä minimipalkka, 10 euroa tunnilta on hyvä lähtökohta tuleville vuosille.

Netti on jo täynnä kirjoituksia, joiden mukaan pienten palkkojen nousu lisää työttömyyttä. Tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan ole. Etenkin Suomessa, jossa pienituloisilla ei ole ollut varaa kuluttaa palveluita, on pienituloisten palkankorotus mitä parhainta elvytystä ja samalla työllisyyden parantamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

enkuuntelisi (nimimerkki)

ettekös vaatineet myös kuuden tunnin työpäivää? ei sairaanhoitajien palkka nouse tuolla yhtään!

Esa Mattila (nimimerkki)

"Netti on jo täynnä kirjoituksia, joiden mukaan pienten palkkojen nousu lisää työttömyyttä. Tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan ole."

Mitähän nämä tutkimukset mahtavat olla, jotka näin toteavat?

Viimeisimpänä taloustieteen kirjana on tullut selailtua Gregory Mankiw:n Principles of Economics -kirjaa, jossa todetaan mm. "Mikäli tämä vähimmäistuntipalkka on markkinoilla vapaasti määräytyvää palkkaa korkeampi, on seurauksen työvoiman liikatarjontaa eli työttömyyttä, eli kaikki, jotka ko. palkalla haluaisivat työskennellä, eivät pääse töihin."

Eihän minimipalkalla kuitenkaan ole vaikutusta kuin vähiten tienaavien työnsaantiin, mutta haluaisin silti tietää mihin, Jussi, perustat tekstissäsi olevan väitteen.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Esa (2.)

Taloustieteen kirjoissa tehdään paljon oletuksia joita reaalitalouden näyttö ei tue. Jos klassinen talousteoria toimisi ja Adam Smith olisi ollut oikeassa, ei Pohjoismainen malli olisi koskaan ollut mahdollinen, ja Uusi-Seelanti olisi onnistunut talouden liberalisoinnissaan sen sijaan että maa romahti.

Tässä artikkeli aiheesta jota viimeksi selasin http://epi.3cdn.net/12b3330cc427b9fa7f_h9m6b5d4e.pdf

vapausvalita (nimimerkki)

"Uusi-Seelanti olisi onnistunut talouden liberalisoinnissaan sen sijaan että maa romahti"

Uuteen-Seelantiin muuttaa vuosittain 30 000 brittiä sosialidemokratiaa pakoon.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1064526/Fl...

Tää on aivan kuten kaikissa muissakin sosialismikokeiluissa esimerkiksi itä-saksassa, vasemmistointellektuellit ylistää järjestelmää mutta tavalliset ihmiset äänestävät jaloillaan

Mörkö (nimimerkki)

Ainoastaan kymppi tunnilta vähimmäispalkkaa ja kuuden tunnin työpäivät. Kuinkahan näillä kommarien visioimilla kuukausipalkoilla tulevaisuudessa eläisi? Tämähän tekisi 60 Euroa päivä. Eipä olisi järin mahtava palkka!!

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

(4.) Britannia on todella kaukana sosialidemokratiasta. On kuitenkin totta, että Uudella-Seelannilla meni romahduksen jälkeen paremmin. Käsittääkseni tällä hetkellä näyttää taas huonolta.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Mörkö (5.)

Se on MINIMIPALKKA. Tällä hetkellä se on alle 7 euroa huonoimmissa tesseissä. Toisin sanoen, kahdeksankin tunnin työllä saa vähemmän kuin tuo 60 euroa.

Mörkö (nimimerkki)

7#

Kuitenkin tavoitteenne on vaatimaton. Jo kahdeksan tunnin työpäivällä kymppi tunnilta tuntuu aika pieneltä. Unohtakaa koko juttu, jos ette parempaan pysty.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Pieni korjaus edelliseen, tarkistin: Tessien pienimmät palkat ovat kai hieman yli 7 euroa tällä hetkellä.

Sen sijaan tessien ulkopuolinen minimipalkka on käytännössä alle 6 euroa!

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Mörkö (8.)

Helppoahan se olis luvata vaikka 100 euroa tunnista. Toteutuksen kanssa on sitten vähän niin ja näin, pohjatonta kaivoa kun ei ole.

Mielestäni korotus kuudesta eurosta kymmeneen olisi upea asia pienituloisille. Mikään muu puolue ei ole sellaista uskaltanut esittää.

Pätmän (nimimerkki)

Toisaalta ja toisaalta. On totta että kymppi ei ole suuri palkka hyvin tehdystä (tunnin) työstä, toisaalta esim. Finnairin laukkuryssille kymppikin on ihan liikaa.
Oikeudenmukaisessa maailmassa työnteolla pitäisi saada parempi elintaso kuin sossun luukulta, Suomessa on päinvastoin, suurelta osin vas. liiton talousviisaiden neuvosta.
Lopuksi, paljon parjattu globalisaatio lopettaa työpaikat itsensä ulos hinnoitelleista maista, verotulojen laskiessa ja sosiaalimenojen kasvaessa tulee lopulta ns. pää vetävän käteen ja pakollinen korjausliike lopulta tervehdyttää yhteiskunnat.

vapausvalita (nimimerkki)

Mikä tää Uuden-Seelannin romahdus on josta Jussi puhuu?
Uutta-Seelantia hallitsee kansallispuolue (national party) joka on jatkuvasti pienentänyt veroja ja vapauttanut taloutta. Maahanmuutto kasvattaa Uuden-Seelannin väestöä vuosittain yhdellä prosentilla, maahanmuuttajat ovat lähinnä korkeasti koulutettuja länsimaista.
Britanniasta poismuuttavat ihmiset näyttävät valitsevan mielummin vapaan valtion kuin pohjoismaisen "hyvinvointivaltion".
http://www.thisislondon.co.uk/news/article-2340938...

Frank (nimimerkki)
enkuuntelisi (nimimerkki)

jussi, mikset vastaa? jos tahdotte lyhentää työpäivää kahdella tunnilla ja lisätä minimipalkkaa vain kolmella eurolla jää duunari tappiolle. eli mitäs ihmettä nyt taas?

hehhe (nimimerkki)

1:

Eikös Ojalan laskuopin mukaan keskituntipalkka nouse, jos työaikaa vähennetään ansiotasoa laskematta?

Ihan hyvä toimenpide olisi, työ on vain työtä, ja ihmisen elämään pitää mahtua muutakin.

Muhammed (nimimerkki)

Saramon lauseista kun löytyy tälläisiä pointteja, niin.....

"viimeksi selasin", "käsittääkseni" jne.

Sosiaalietuuksien kaventaminen tarkoittanee lisää työttömiä, kun virkailijoita ei tarvita. Niin on sosiaalidemokratia kussut kengilleen.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

"enkuuntelisi" (14.)

Kun käy päivät töissä ja illat kokouksissa, on pakko nukkua öisin. Yhden aikaan yöllä en ole aina vastaamassa blogiherjoihin.

Vastasin kuitenkin jo kommentissa 7. Kyse on MINIMIpalkasta, joka käytännössä nousisi jopa alle kuudesta eurosta kymmeneen. Kaikkein pienituloisimmat saisivat siten kuuden tunnin työpäivästä enemmän käteen kuin nykyään kahdeksan tunnin. Tämäkään ei toki olisi hirvittävän iso palkka, ja ay-liikkeelle jäisi vielä edunvalvontaa tulevaisuuteen.

Työajan lyhentäminen nostaa monilla aloilla työn tuottavuutta, joten keskituloisten palkat eivät välttämättä laskisi ollenkaan, vaikka työ vähenisi ja vapaa-aika lisääntyisi. Monet keski- ja suurituloiset olisivat kuitenkin valmiita jopa laskemaan tulojaan vastineeksi vapaa-ajasta. Mallien olisikin hyvä perustua vapaaehtoisuuteen.

Antinashisti (nimimerkki)

Suomen kansan demokraattisen Vasemmistoliiton edustajilla näyttää olevan Viron lyöminen verissä. No, olivathan virolaiset pikälle vastuussa NL:n, tuon äärivasemmiston ihannevaltion, henkisen kodin ja rahoittajan kaatumisesta, joten sikäli katkeruus on ymmärrettävää.

Mutta otetaanpa verenpunaiset lasit pois silmiltä, aivot narikasta ja tarkastellaan köyhyyttä hieman toisesta näkökulmasta: GINI- ja varallisuusindeksin perusteella Viroa selkeästi epätasaisimman tulonjaon ja kurjemman köyhyyden riivaamia maita maailmassa ovat Venezuela, Bolvia ja Venäjä - kaikki nykyisen äärivasemmiston ideologisen kuolauksen kohteita. Mutta eipä kuule Saramolta kuten ei muultakaan äärivasemmistolta kritiikkiä bolivarilaista diktatuuria, moralesilaista moraalittomuutta tai putinistista ryöstelyä vastaan. Päinvastoin. Viro ja USA ne ovat kaiken pahan alku ja juuri maailmassa.

enkuuntelisi (nimimerkki)

"Vastasin kuitenkin jo kommentissa 7. Kyse on MINIMIpalkasta, joka käytännössä nousisi jopa alle kuudesta eurosta kymmeneen. Kaikkein pienituloisimmat saisivat siten kuuden tunnin työpäivästä enemmän käteen kuin nykyään kahdeksan tunnin. Tämäkään ei toki olisi hirvittävän iso palkka, ja ay-liikkeelle jäisi vielä edunvalvontaa tulevaisuuteen."

niin eli tuo ei lisäisi esim. naisvaltaisten alojen palkkoja millään tavoin. pelkkää populismia siis.

"Työajan lyhentäminen nostaa monilla aloilla työn tuottavuutta, joten keskituloisten palkat eivät välttämättä laskisi ollenkaan, vaikka työ vähenisi ja vapaa-aika lisääntyisi. Monet keski- ja suurituloiset olisivat kuitenkin valmiita jopa laskemaan tulojaan vastineeksi vapaa-ajasta. Mallien olisikin hyvä perustua vapaaehtoisuuteen."

lähteet? nytkö sillä tuottavuudella sitten onkin väliä mutta muuten ei? onko tämä taas sitä tavanomaista saramoa? siis pelkkää mutu-tuntumaa? kai tiedät ettei päätöksiä voi tehdä mutulla, vaan faktalla. vapaaehtoisuuteen? voi teitä naiveja pikku komukoita.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Antinashisti (18.)

Kannattaa lukea ne historiankirjat uudelleen. Vasemmistoliitto oli ainoa suomalainen puolue joka uskalsi tukea Viron itsenäistymistä aluksi.

Sama homma oli muuten Tsekkoslovakian miehityksen ja SKDL:n kanssa. SKDL oli ainoa puolue joka tuomitsi Neuvostoliiton.

Ne verenpunaiset lasit löydät katsomalla peiliin. Venäjä on äärimmäisen kapitalistinen maa. Venezuelan nykyisestä johdosta minulla ei ole vahvaa mielipidettä, mutta ainakin järkyttävät tuloerot ja köyhyys on saatu selvään laskuun Chavezin noustua valtaan. Boliviassa sama.

Minä olen ollut osoittamassa mieltäni Putinin Venäjän toimia vastaan. Kokoomus on ollut samaan aikaan luomassa hyviä kahdenvälisiä suhteita sisarpuolueensa kanssa. Kannattaa tulla pois sieltä 50-luvulta!

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

"enkuuntelisi": (19.)

Matematiikan perusteet eivät sinulla nyt ole oikein hallussa. Meidän esitys nostaisi naisvaltaisten matalapalkka-alojen tuntipalkkoja selvästi, ja kuukausipalkkojakin kohtuullisen mukavasti jopa kunnollisissa työsuhteissa olevilla. Suurimpia rahallisia hyötyjiä olisivat ne, jotka eivät nytkään saa kahdeksaa tuntia työtä, matalan tuntipalkan riivaamat ovat usein vielä osa-aika ja pätkätöissä.

Työn tuottavuudella on tietysti merkitystä. En ole ikinä kuullut että kukaan kyseenalaistaisi lyhyemmän työajan vaikutusta tuottavuuden kasvuun (pl. liukuhihnat, joita ei enää paljoa ole). Tässä raportti joka kokoaa useita tutkimuksia: http://www.labour.fi/tutkimusjulkaisut/tyopaperit/...

Minä perustan ajatteluni faktoihin ja tieteeseen, niiden avulla voidaan parhaiten rakentaa inhimillisyyttä. Sinun kommenttisi sen sijaan vaikuttavat ennakkoluulojen sumentamilta.

Käyttäjän artsin kuva
Arto Dahlman

Minimiliksojen nosto on hyvä idea, mutta samallahan hinnat nousee samaa tahtia kuin palvelujen hinnat. Jos turvllisuus-, kuljetus ja siivouspalvelujen palkkoja nostetaan se näkyy myös tuotteiden hinnoissa, jonka kuluttaja maksaa.

tourette (nimimerkki)

Saramo: "Minä perustan ajatteluni faktoihin ja tieteeseen, niiden avulla voidaan parhaiten rakentaa inhimillisyyttä. Sinun kommenttisi sen sijaan vaikuttavat ennakkoluulojen sumentamilta. "

Mitenkäs, näin sivuhuomautuksena, Saramon fakta-ajattelu aselaista nykyään jakselee? ;)

enkuuntelisi (nimimerkki)

"Venezuelan nykyisestä johdosta minulla ei ole vahvaa mielipidettä, mutta ainakin järkyttävät tuloerot ja köyhyys on saatu selvään laskuun Chavezin noustua valtaan. Boliviassa sama."

mistä sinä näitä juttuja vedät jussi? venezuelassa köyhyys on karannut käsistä ja kansa elää puutoksessa. chavez sulki juuri 5 tv-kanavaa jotteivat ne kertoisi tästä kansalle. mutta jos joku oikeistolainen teksisi samoin sinä haukkuisit fasistiksi! mutta kun kyseessä on vasemmistolainen nii älyllinen epärehellisyys on ihan ok. voi voi..

"Matematiikan perusteet eivät sinulla nyt ole oikein hallussa. Meidän esitys nostaisi naisvaltaisten matalapalkka-alojen tuntipalkkoja selvästi, ja kuukausipalkkojakin kohtuullisen mukavasti jopa kunnollisissa työsuhteissa olevilla. Suurimpia rahallisia hyötyjiä olisivat ne, jotka eivät nytkään saa kahdeksaa tuntia työtä, matalan tuntipalkan riivaamat ovat usein vielä osa-aika ja pätkätöissä."

kuten minkä alojen? selvästi? pari euroa per päivä!!! niin ja kaikki muut kärsisivät.

"Minä perustan ajatteluni faktoihin ja tieteeseen, niiden avulla voidaan parhaiten rakentaa inhimillisyyttä. Sinun kommenttisi sen sijaan vaikuttavat ennakkoluulojen sumentamilta. "

urputi urputi. puheenlahjasi ovat samaa tasoa kuin historiantuntemuksesi!

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

"enkuuntelisi": (24.)

YK:n tilastoista minä "vedän" näitä. Mistäs sinä?

6 tunnin työpäivää tekevän siivoojan kuukausipalkka nousisi meidän esityksellä 882 eurosta 1260 euroon. Olet aika vieraantunut pienituloisten elämästä, jos tämä ei sinusta nosta heidän elintasoaan selvästi. "Kaikki muut" eivät todellakaan kärsisi, päin vastoin, itse ainakain ajattelen että on kaikkien etu ettei yhteiskunnassa ole laajamittaista köyhyyttä.

Jos kyseenalaistat sen mitä totesin Viron itsenäistymisestä, olisi kiva, että kertoisit, mikä puolue tuki Viroa yhtä paljon kuin Vasemmistoliitto?

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

tourette (23.)

Olen yhä sitä mieltä, että käsiaseet pitäisi kerätä pois siviileiltä. En ole nähnyt sellaista faktaa, joka kiistäisi tämän vähentävän tappoja.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Arto (22.)

Toisaalta, kun työttömyys vähenee, ei palkansaajien tarvitse maksaa veroilla työttömyyden kustannuksia. Hinnat eivät nouse "samaa tahtia" palkkojen kanssa, riittävä minimipalkka parantaisi pienituloisten asemaa ja ostovoimaa selvästi.

rubik (nimimerkki)

Hei Jussi,

Et vielä vastannut aiemmin esitettyyn kysymykseen Uuden-Seelannin romahduksesta. Mihin viittaat tällä? Mitä tarkoitat Adam Smithin teorioiden toimimattomuudella? Eikö työnjako olekaan tehokkain tapa? Eivätkö kysynnän ja tarjonnan lait enää päde? En minäkään sitä mieltä ole, että Smith kaikessa oikeassa oli, pitihän hän työn arvoteoriaa arvossa, mutta sanomasi kuulostaa melkoiselta vähättelyltä.

Osku (nimimerkki)

Minkä takia vasemmistoliitto haluaa pakottaa hyväntekeväisyyteen ne yritykset, jotka sattuvat toimimaan matalapalkka-aloilla? Eikö olisi parempi, että valtio ei alunperinkään rankaisisi pienituloisia korkeilla veroilla?

Minimipalkan nosto ei tietenkään heti vaikuta työttömyyteen, jos kierrossa olevan rahan määrä ja tuotteiden hinnat nousevat samaa, tai suurempaa tahtia. Tällöin voi jopa olla, että palkat jäävät jälkeen markkinoiden tasapainotilasta. Tällainen rahapoliittinen inflaationousukausi päättyy tietenkin lopulta kuplan puhkeamiseen ja pakottaa hintojen tasoittumista laman kautta. Kun tuotteiden hinnat laskevat, pitäisi myös palkkojen laskea. Korkealle hinatut minimipalkat tietenkin estävät työn hinnan vastaavan laskun. Epäsuhta työn hinnasta, kuten kaikessa hintasääntelyssä, aiheuttaa pulaa ja ylijäämää. Työvoiman tapauksessa työvoiman ylijäämää ja pulaa työstä, eli työttömyyttä. Tämä mm. pitkitti täysin turhaan 30-luvun lamaa toiselle vuosikymmenelle, ja Suomessakin kärsimme vielä 90-luvun lamasta.

Hintakontrollit tai rahan jatkuva painaminen eivät ole mitään ratkaisuja, koska todellisuus seuraat vääjäämättä perässä, eikä kierteestä ole helppo päästä eroon, ja johtaa yleensä yhteiskunnallisesti hyvin tuhoisiin seurauksiin.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

rubik: (28.)

Uuden-Seelannin hyvinvointi romahti talousliberalismin myötä, ja mustana maanantaina 1987 romahti myös talous.

Bkt on alle etelä-eurooppalaisen, puhumattakaan Pohjois- ja Keski-Euroopasta. Bkt ei minulle ole mikään itsestäänselvä hyvinvoinnin mittari, mutta Uudessa-Seelannissa tuloerot ovat suuret, joten alhainen bkt tarkoittaa ison ihmisjoukon köyhyyttä.

Adam Smithin teorioiden toimimattomuudella tarkoitan edellisen vuosituhannen alun liberalisoinnin aiheuttaman suuren laman mahdollista toistumista, tosin nyt koko kupla ei ole ainakaan vielä puhjennut, kun tappiot siirrettiin veronmaksajille velkana. Jopa välissä toiminut kevyt-keynesiläisyys osoitti ylivertaisuutensa verrattuna liberalisoituun talouteen.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Osku (29.)

Tavoiteohjelmaan kuuluu tulojen verottomuus 10 000 euroon asti.

Muu tekstisi perustuu lujaan markkinauskoon. Minä en ole siinä uskossa, mielestäni todellisuus (mm. 1930-luku ja nykyinen tilanne, verrattuna vaikkapa 60-lukuun) puhuvat todellisen sääntelyn puolesta.

Osku (nimimerkki)

Lisään myös muutaman paperi, ettei tarvitse uskon varassa olla.

http://www.thefreelibrary.com/Economic+freedom+and...
http://newsroom.ucla.edu/portal/ucla/pandering-to-...

En tietenkään voi sanoa varmasti, etteikö joku vasemmistoliiton älykkö pystyisi päättelemään heille tuntemattomien ihmisten puolesta paremmin, mitä asioita he arvostavat missäkin suhteessa muihin asioihin. Tästä on kuitenkin vielä pitkä matka siihen, että luottaisin vasemmistoliitolle oikeuden käyttää väkivaltaa näiden ihmisten arvostusten muuttamiseen.

Lasse (nimimerkki)

Pieni palkka ja sen riittämättömyys:
- Ruoassa pystyy säästämään, kun opettelee taas keittämään potut itse ja pilkkomaan vihannekset omatoimisesti.
- Paikasta A paikkaan B pystyy siirtymään ilmaiseksi kävellen ja polkupyörällä. Halvaksi tulee myös joukkoliikenteen käyttö, tai sitten oma vanha Corolla, jota on halpa ylläpitää. Tässäkin pystyy siis säästämään.
- Päivittäistavaroissa ja vaikka vaatetuksessa on paljon edullisia vaihtoehtoja.
- Kulttuuria ja vapaa-aikaakin pystyy monellakin tapaa harrastamaan ilmaiseksi tai varsin halvalla.

Mutta mites se asuminen sitten? Maailman yhdessä harvaanasutuimmassa maassa on pulaa asunnoista ja tonteista, siis ainakin kasvukeskuksissa.
Grynderit ostaa palan maata jostain motarin vierestä ja rakentaa muovilattialla varustettuja kaksiota hintaa 150k. Eihän tuossa ole mitään tolkkua. No, noita neukkukuutioita voi toki valtiokin rahoittaa, ja ottaa sitten markkinahintaista, tai ihan pikkaisen alle, vuokraa tai asomaksua.

Vaikka Vasemmistoperinneliitto ei nyt markkinauskovainen olekaan, niin miksi tähän kaavoitusmonopoliin ja virkamiespuppelointiin ole sielläkään puututtu milläänlailla?
Ihan nykystandardeilla varustettuja valmisomakotitönöjä myydään kaikkine lisäkuluineen myös jo tuohon n. 150k hintaan. Siis ohi grynderien. Ei ne pientalotontit tartte isoja olla, mutta jos sinne isompi alue kaavoitettais isolle määrälle taloja, niin siinä olis kilpailua isoja raksafirmoja kohtaan. Kansalaiset levittäytyisivät näille uusille asuinalueille ja yliylihintaiset kerrostaloneliöt alkaisivat hintalaskun. Ihan markkinatalouden oppien mukaan. Joukkoliikennettä voitaisiin levittää näihin tiivisiin omahusetalueillekin. Mun mielestä vihreä asuminen ei voi olla pelkkää mehiläiskennostoasumista radan varressa. Iso osa suomalaisista haluaisi asua omassa talossa, mutta ei sitä nykyisen tonttipolitiikan takia voi toteuttaa.

Sori, vähäsen offtopicia, mutta liittyy silti tähän keskinkertaisen suomalaisen elämiseen ja pärjäämiseen.

Onko Vasemmistoliitolla minkäänlaista asuntopolitiikkaa?

rubik (nimimerkki)

Jussi,

1987 ei ollut mikään romahdus Uudessa-Seelannissa, vaan tarvittava liike valtiontalouden korjaamiseksi. Tietysti jos tarkastelee vain julkista kulutusta se näyttää romahdukselta ja saattoihan se hetkellisesti nostaa työttömyyslukujakin, mutta sen jälkeen ne tulivat vauhdilla alas ja ennen pankkikriisiä huitelivat jossain kolme prosentin tietämillä.

Keynesiläisyys on taas osoittanut turhuutensa (vahingollisuutensa?) nykyisen pankkikriisin myötä, kun veronmaksajien rahoja upotetaan kaikenlaisiin bailouteihin ilman mitään näkyvää tulosta. Silti idioottien lauma, Paul Krugman etunenässä väittävät, että stimuluksiin on laitettu liian vähän rahaa. 70-luvun tapaan kohta on varmaan tiedossa taas ilahduttava stagflaatiokausi. Kuplan täytyy puhjeta, jotta talous voi koskaan tervehtyä. Muuten vuoristorata vain jatkaa kulkuaan.

Ärsyttääkö ketään muuta muuten kun Krugmaniin viitataan Nobel-palkittuna tämän tarjotessa uuskeynesiläisiä ratkaisujaan? Krugmanin Nobel kun tuli mistälie kansainvälisen kaupan analyyseistä.

Sanottakoon nyt vielä, että klassisen taloustieteen syyttäminen vuoden 1929 tapahtumista osoittaa suurta tietämättömyyttä talouden fundamenteista ja on luultavasti lähtöisin jostain Attacin pamfletista. Suurin syypää siihen, tähän ja luultavasti kaikkiin tulevaisuudenkin kriiseihin löytyy keskus- ja pankeista ja osittaiskassavarannosta.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

rubik (33.)

Krugmanin ja kumppanien touhuilla estettiin kuplan lopullinen puhkeaminen, siitä ollaan samaa mieltä. Ja minäkin luulen että näin vain siirrettiin vääjäämätöntä vähän eteenpäin ja annettiin lisäaikaa rahastaa voitot pois.

Jos näin ei olisi tehty, olisi tilanne todennäköisesti vielä paljon pahempi kuin 30-luvulla. Mitä siitä olisi seurannut? 3. maailmansota? Edellisen voidaan katsoa johtuneen laman seurauksista.

Klassisessa taloustieteessä nimettyihin "talouden fundamentteihin" uskovien mieltä ei usein voi käännyttää, enkä jaksa kauaa juupas-eipästellä. Mielestäni todellisuus on näyttänyt, ettei ihminen toimi rationaalisesti, ja vielä vähemmän rationaalisesti toimii miljardien ihmisten markkina.

Kalevi Wahrman (nimimerkki)

Kannattaa lukea historiankirjat uudelleen.

"Vasemmistoliitto oli ainoa suomalainen puolue joka uskalsi tukea Viron itsenäistymistä aluksi.
Sama homma oli muuten Tsekkoslovakian miehityksen ja SKDL:n kanssa. SKDL oli ainoa puolue joka tuomitsi Neuvostoliiton."

Pitäisiko sinun tsekata silloinen historian tilanne uudestaan, eikä sitoa ainakaan kansandemokraatit niihin.
Sinulla ei ole oikeutta puhua "kansandemokraattien" SKDL nimissä.

Naama (nimimerkki)

#34: J.S.: "Mielestäni todellisuus on näyttänyt, ettei ihminen toimi rationaalisesti, ja vielä vähemmän rationaalisesti toimii miljardien ihmisten markkina."

- heh - jättääkö tämä jäljelle (enää) sitäkään mahdollisuutta että vain Jussi Saramo tieteellisen faktuaalisesti toimisi rationaalisesti?
:D
Jos ihminen ei toimi rationaalisesti, et toimi sinäkään Jussi Saramo - jos olet ihminen. Näytätät pitävän ansionasi että "perustat ajatteluni faktoihin ja tieteeseen" mutta onko sinulla hajuakaan mihin ihmisen ajattelu ja rationaalisuus perustuu?

Osku (nimimerkki)

Koska Jussi ei ole hyväksynyt edellisen viestini linkkejä tieteellisiin tutkimuksiin minimipalkan vaikutuksista työttömyyteen julkaistavaksi, liitän pelkät otsikot, joilla jokainen voi googlata halutessaan.

Free Online Library: Economic freedom and unemployment around the world

Hoover's pro-labor stance helped cause Great Depression, UCLA economist says

tl;dr:
Conclusion

This paper is the first to provide insights into the effects of economic freedom on unemployment. According to our regression results, economic freedom is likely to substantially reduce unemployment, especially among women and young people. A small government sector and a legal system characterized by an independent judiciary, impartial Favoring neither; disinterested; treating all alike; unbiased; equitable, fair, and just. courts, and an effective protection of property rights clearly seem to have beneficial effects. In addition, there are indications that freedom to trade across national boundaries and a light regulatory burden may also lower unemployment, though apparently in the long term only.

JLin (nimimerkki)

Jussin ehdotus kymppi tunnissa minimi kuullostaa varsin kohtuulliselta. Työnantajalle on sama, onko palkka 1, 10 tai 100 euroa tunnissa. Se mitä saa rahoilleen vastineeksi on oleellista. Motivoitunut työntekijä on yleensä tehokkaampi ja palkka on useimmiten matalapalkka aloilla suurin motivoija. Kapitalistisessa yhteiskunnassa asiakas on aina oikeassa. Jos yksi yritys tekee rojua, vierelle tulee toinen yritys, joka valmistaa myös kunnollisia tavaraa ja kuka tahansa voi ryhtyä yrittäjäksi, no ainakin periaatteessa. Jos työttömyys pienenisi, loisi se paineita erityisesti paskahommien palkkojen nostoon, joskaa ei se paskahommien paskuutta mihinkään muuta. Lassila&Tikanojan olisi yksinkertaisesti pakko nostaa tariffeja. Nämä hommat on vaan pakko hoitaa. Kaikki kansalaisryhmät eivät ymmärrettävästi ole kovinkaan innoissaan ylimitoitetusta maahanmuutosta. Katainen haluaisi keventää suurituloisten veroja pienituloisten kustannuksella väittäen sen lisäävän kulutusta ja työllisyyttä. Epäilen, että nämä rahat saattavat jäädä pankkitileille lepäämään. Toisaalta pankeilla olisi paremmin todellista varaa rahoittaa investointeja, joskin investointihalut osittain vähenevät kotimaisen kysynnän pienenettyä. No ainakin pankeilla olisi paremmin varaa lähteä ulkomaille sekoilemaan, ottaa kunnon persnetot ja sosialisoida tappio veronmaksajille, niinkuin Islannissa, USA:ssa ja Suomessa 90-luvulla.

Neuvostoliitto ei ensisijaisesti ollut kommunistinen maa vaan sotilasvoimaan perustuva imperialistinen tyrannia. Jos kaupungissa on 2 tehdasta, joista toisessa tehdään tykkejä ja toisessa rynnäkkökiväärejä, osaa hölmömpikin päätellä, että loppu on lähellä. Toisaalta se oli hyvä pelote länsivalloille. Lännen sotateollisuus teki ihan mukavasti rahaa koko kylmän sodan ajan. Neuvostoliitto kaatui, Länsi ei, eikä lännen sotateollisuus. Ei tarvita sotateollisuutta ilman sotaa ja jatkuvaa sodan uhkaa, siis pelkoa. Al Qaida, Afghanistan, Irak, Iran, Jemen, Syyria, ..., niin ja tietysti uusille NATO -maille täytyy saada ajastaan NATO -yhteensopivat aseet. Korporaatiomedian suoltama unelmaelämä sonta on miltei romahduttanut rehellisen työnteon arvostuksen USA:ssa. Halutaan elää samanlaista elämää kuin ne Hollywoodin molopäät vaikka lainarahalla. USA:n teollisuustuotanto on supistunut huomattavasti. Sotateollisuus alkaa olla suuri osa kokonaisteollisuudesta. Sotimisen lopettaminen ei välttämättä ole niin helppoa. On ikävä kyllä todettava, että USA on sotavoimaan perustuva imperialisti, mutta onko se tyrannia vai demokratia jää nähtäväksi. Obama vaikutti ainakin alkuun täydelliseltä Wall Streetin ja sotateollisuuden juoksupojalta, mutta aivan viimeaikoina on pientä ryhtiä löytynyt.

Jos Vasemmistoliitto haluaa säilyttää raskaan teollisuuden vähäpäästöisenä ja Suomessa, täytyy ottaa täydellinen pesäero Vihreisiin. Lisäksi suosittelisin epäreilun kaupan merkkiä kaikkiin kiinalaistuotteisiin.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Kalevi (35.)

En minä esiinny SKDL:n nimissä, totesin vain historiallisen faktan. NL:oon uskovat olivat sekä kansandemokraattisessa että kommunistisessa liikkeessä vähemmistössä, jota nimitys "vähemmistöläinen" kuvaa hyvin. On minusta hyvä, että teillä on nyt omat puolueet, jotka mittauttavat kannatuksen teidän omille ajatuksillenne ja toimintatavoillenne.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Naama (36.)

Olisi pitänyt selittää asia täsmällisemmin, pahoittelut.

En siis usko, että ihminen toimii rationaalisesti kuluttajana ja sijoittajana jatkuvasti taloudellista voittoa maksimoidakseen.

Ja hyvä niin, mielestäni se ei lopulta olisikaan kovin rationaalista. Siihen kuitenkin perustuu klassinen taloustiede.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Osku (37.)

En ollut huomannut filtterissä viestejä. Vapautan ne seuraavaksi. Olin juuri Tampereella puhumassa, joten en ole edes ollut koneen äärellä.

Laitoin jo aiemmin linkin tutkimukseen joka todistaa toista. Kannattaa huomata että tutkimuskaan ei aina ole puolueetonta. Tai jopa niinkin, että harvoin se sitä on.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

JLin (38.)

Olen pääosin kanssasi samaa mieltä, hyvä kirjoitus!

"Ylimitoitettu maahanmuutto" on kuitenkin valheellinen termi, Suomessa säädellään maahanmuutoa tiukasti. Kun eduskunta viimeksi asiaa käsitteli, ei edes persuilla ollut valiokunnassa muutosesityksiä kireään lakiin. Toki moni tavallinen duunari uskoo, että maahanmuutto vie merkittävästi yhteisiä varoja. Se ei kuitenkaan ole totta, rahamäärät ovat hyvin pieniä suhteessa muihin asioihin.

Osku (nimimerkki)

"Laitoin jo aiemmin linkin tutkimukseen joka todistaa toista. Kannattaa huomata että tutkimuskaan ei aina ole puolueetonta."

Tämä oli syy, miksi linkitin myös tutkimuksia, joiden tulokset ovat yleisen tieteellisen konsensuksen kanssa linjassa. Jared Bernstein mm. toimii Obaman hallinnon talousneuvonantajana, ja muutenkaan 6kk ajanjakson perusteella on kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, varsinkin, kun tämä tapahtui korkean hintainflaation aikana('96-'97), jolloin palkoilla oli muutenkin nousupaineita. Tutkimuksen tehnyt laitos puolestaan tunnetaan yleisesti öljydespootti Hugo Chavezin ja hänen politiikkansa tukijana.

Antinashisti (nimimerkki)

Vasemmistoliitto tuki Viron itsenäisyyttä vain siksi, että uskoi sen luonnollisesti siirtyvän "ihmiskasvoiseen sosialismiin", jota mukamas T-slovakiassa tavoiteltiin jo 1968 (T-slovakiassa tavoiteltiin todellisuudessa siirtymistä läntiseen kapitalismiin), ja jonka murskaaminen tuomittiin kovan väännön jälkeen Vasemmistoliiton edeltäjän toimesta vain siksi, että Ele Alenius sattui olemaan SKDL:n pääsihteeri tms. Alenius ei muuten suostunut Vasemmistoliiton jäseneksi, koska mukaan otettiin myös stalinistit.

Saramo, kehoitan hylkäämään ja tuomitsemaan Chavezin, ettei myöhemmin tarvitse enempää hävetä diktaattorin ylistystä. Silmien avaamiseksi kannattaa katsoa:

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/hugochavez/

Moralesin johdolla Bolivia on muuttunut poliisivaltioksi, jakautumassa kahtia, ja sisällissota ei ole kaukana. Nice going.

Hyvä, jos Vasemmistoliitto tuomitsee Venäjän diktaattorin Putinin hallinnon rikolliseksi. Voinemme olla samaa mieltä, että Venäjä on fasistinen valtio? Ja kun tuon hyväksymme, niin voinemme samalla todeta, että kaikenlainen yhteistyö Venäjän kanssa on fasismin tukemista?

Rauski (nimimerkki)

Sinänsä työaikojen jakaminen on ihan viisasta, kuitenkin pitää muistaa, että työantajan täytyy maksaa enemmän sosiaaliturva-, työeläke- ja sairausvakuutusmaksuja. Tämäkin lisää työllistämisen kuluja ennestään. Mikään ei muutenkaan estä maksamasta nyt enemmän palkkaa työntekijöille jos se johtaa kerran suurempaan tuottavuuteen.

Jos sillä ei ole vaikusta tuottavuuteen (niinkuin minä vähän luulen, ainakaan niin suurta, että se kumoaisi korotukset) niin palkankorotukset johtavat joko työttömyyden kasvuun tai hintojen nousuun. Minä esimerkiksi en ole kesätöissäni koskaan saanut edes 10 egeä tunnissa

Mitä sitten tulee keynesläisyyteen ja siihen miksi sääntelyä vähennettiin 80-luvun alussa niin syynä tähän on ihan puhtaasti se, että keynesläisyys johti stagflaatioon ja työttömyyteen jne..Se yksinkertaisesti osoittautui vääräksi teoriaksi käytännöstä. Vesa Kanniainen, Helsingin Yliopiston kansantaloustieteen proffa toteaa:

http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/viewFile/78...

"Kiista oli tieteellinen,
empiirinen kysymys, joka myös ratkesi
empiiristen tosiasioiden avulla. Se päättyi monetaristien
voittoon. Niinpä keskuspankkien laajalti
käytössä olevassa mandaatissa, inflaationormissa,
kiteytyy inflaation monetaarinen luonne.
Sen myötä keynesiläinen visio vakaasta Phillipskäyrästä
on haudattu. Myös keynesiläisten usko
rahapolitiikan ylivertaiseen kykyyn hoitaa työttömyysongelma
on kuollut ja kuopattu. Siinä ei
tarvittu ideologiaa, empiiriset tosiasiat riittivät.
Narulla ei voi työntää.
Optimistikaan ei enää luota keynesiläiseen
ajatukseen kysynnän aktiivisesta hienosäädöstä
julkisen menotalouden avulla."

Pitää myös muistaa, että tulotasot Suomessa ovat kokonaisuudessaan liian korkealla kun globaalisaation myötä markkinoille on tullut niin paljon työvoimaa, joka tekee samat hommat puoleen hintaan tai halvemmalla. Palkkoja on siis syytä laskea kautta linjan täällä, eikä nostaa. Tätä mieltä on myös vasemmiston keskuudessa suosittu Krugman. En pidä vasemmistoliiton ehdotusta toteuttamistakelpoisena, se ei ratkaise ongelma vaan aiheuttaa niitä lisää todennäköisemmin.

Egonomisti (nimimerkki)

Jussi Saramo:
"Suomeen on syntymässä työtä tekevien köyhien luokka Yhdysvaltain ja Viron malliin."
Olisiko Saramolla tarjolla niitä "faktoja" tähän? Yhdysvalloissa 2.6% koko vuoden kokoaikatyössä työskentelevistä henkilöistä alittaa virallisen köyhyysrajan.
lähde: http://www.census.gov/hhes/www/cpstables/032009/rd...
Suomessa taas 3,7% kotitalouksista, joissa kaikki työikäiset olivat töissä, alitti 60% ekvivalentista mediaani tulosta.
lähde: http://www.stat.fi/til/tjt/2007/tjt_2007_2009-05-2...

"Todellisuudessa jokaisen laman jälkeen työttömyys on jäänyt entistä korkeammalle asteelle."
Ainakaan esim. USA:n kohdalla tämä ei pidä paikkaansa niin kuin tästä graafista voi nähdä: http://i.qtau.com/usa-unemployment-rate.png
Tietenkin on mahdollista, että tarkoitat tuolla ainoastaan Suomea. Ongelma vaan on se, että Suomessahan on keskimääräistä "jäykemmät" ja säädellymmät työmarkkinat kuin muissa länsimaissa.

Egonomisti (nimimerkki)

Jussi Saramo(41.):
"En siis usko, että ihminen toimii rationaalisesti kuluttajana ja sijoittajana jatkuvasti taloudellista voittoa maksimoidakseen."

Mikään uusklassinen tai muukaan tietämäni talousteoria ei perustu siihen, että kuluttaja maksimoisi "taloudellisen voiton". Kannattaisi varmaan opetella edes perusteet näistä asioista!

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Kannattaa tosiaan opetella perusteet. Suomessa on hyvä sosialistinen kirjastolaitos.

Wikipediakin auttaa pahimpaan hätään:

"Uusklassinen taloustiede on termi, jolla viitataan taloustieteen vallitsevaan koulukuntaan. Uusklassisessa analyysissa tarkastellaan yksilöiden preferenssien pohjalta tekemiä valintoja. Yleensä oletetaan rationaalisuus tai hyödynmaksimointi käytettävissä olevan informaation pohjalta."

Egonomisti (nimimerkki)

Jussi Saramo (48.)

Seuraavaksi kannattaisi varmaan käyttää sitä kirjastoa hyödyn(utility) käsitteen selvittämiseen. Jos kuluttuja maksimoi hyötynsä omien preferenssien pohjalta, on se täysin eri asia kuin "taloudellisen voiton" maksimointi( joka on olettamuksena yritysten kohdalla).

Tuomas (nimimerkki)

"Viimeisimpänä taloustieteen kirjana on tullut selailtua Gregory Mankiw:n Principles of Economics -kirjaa, jossa todetaan mm. ”Mikäli tämä vähimmäistuntipalkka on markkinoilla vapaasti määräytyvää palkkaa korkeampi, on seurauksen työvoiman liikatarjontaa eli työttömyyttä, eli kaikki, jotka ko. palkalla haluaisivat työskennellä, eivät pääse töihin.”"

Taloustieteessä aina yksinkertaistetaan asioita: niin tässäkin ja oletetaan että työvoimaa on tarjolla ääretön määrä. Tämähän on niin kaukana totuudesta että koko väitteeltä putoaa pohja pois jo aivan teoriatasosta alkaen.

"Taloustiede" on muutenkin tieteenala jossa teoriat ja käytännön tutkimukset ovat kaksi eri asiaa ja useinkaan niillä ei ole mitään yhteyttä keskenään. Se ei siis ole tiukasti ottaen tiedettä lainkaan vaan huuhaata, jossa _jollain tasolla_ on yhtäläisyyksiä havaittuun todellisuuteen.

Tälläinen "lainataan kirjasta jotain"-totuus on täsmälleen nollan arvoinen ellei ole kerrottu taustaoletuksia, joissa tuo mahdollisesti voi päteä. Suomen työllisyyden tapauksessa ei varmasti päde.

Toimituksen poiminnat