Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Hyvitysmaksut korvattava rahastolla

Kun musiikkia kuunneltiin ja elokuvia katseltiin vielä vinyyleiltä ja kaseteilta, luotiin järjestelmä, jolla kasettien hinnassa maksettiin kulttuurintekijöille hyvitystä kopioinnista omaan käyttöön. 

Nykyään teoksia kopioidaan mitä moninaisimpiin laitteisiin kännyköistä lähtien. Lainsäätäjä ei pysy kehityksen perässä ja hyvitysmaksujen tuotto on romahtanut kahdessa vuodessa puoleen. 

Kytkös laitteiden ja teosten kuuntelun ja katselun välillä on aina vain hatarampi; monikaan ei kuuntele musiikkia älypuhelimella, vaikka se olisi mahdollista. Toisaalta minulla oli joskus auton navigaattorissakin musiikkia ja jo kasettiaikana oli mahdollista, että kasettia käytettiin vaikkapa vain omien äänitteiden tekoon. 

Sen sijaan, että lisätään aina vain uusia laitteita hyvitysmaksujen piiriin, olisi parempi korvata rahoitus progressiivisista veroista. Nykyinen kulttuuriministeri Arhinmäki ajoi jo viime eduskuntakaudella sivistysvaliokunnan lausunnoksi, että nykyisen kaltaisesta hyvitysmaksujärjestelmästä on luovuttava. 

Järjestelmän uusiminen saatiin myös hallitusohjelmaan, joten Paavo pystyy ministerinä toteuttamaan sitä myös käytännössä. 

Kulttuurintekijöiden toimeentulo on turvattava siihenkin asti, kun parempi laki hyväksytään eduskunnassa. Arhinmäki ehdotti nyt hyvitysmaksun laajentamista, jotta tuotto saadaan muutokseen asti kohtuulliselle tasolle. 

Elektroniikkateollisuuden raju lobbaus ja suoranainen harhaanjohtaminen, jonka esimerkiksi Aamulehti julkaisi ensin sellaisenaan, ovat olleet tylyjä. Minä en usko, että 1,5-4 euron lisähinta älypuhelimessa raunioittaa teollisuutta. 

Silti toivon, että kaikki puolueet tulevat tukemaan Vasemmistoa järjestelmän uudistamiseksi mahdollisimman pian. Paras tapa voisi olla hyvitysmaksun yhdistäminen tv-maksujen kanssa yhteiseen rahastoon, joka kerättäisiin osana progressiivista verotusta. 

Erillisellä lailla säädettävä rahasto turvaisi Ylen puolueettomuuden eduskunnan jokavuotisista budjettineuvotteluista ja poistaisi tasaveroakin pahemman tasamaksun, joka Ylen osalta on verrattavissa sadan älypuhelimen ostamisen hyvitysmaksuun joka vuosi. Rahastomalli on kuitenkin ollut aiemmin oikeistolle vaikeaa hyväksyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Arhinmäki opettaa nuoret tottumaan huippukorkeaan verotukseen.

Sosialismi, joka perustui suunnitelmatalouteen luhistui, ja ainoaksi talousjärjestelmäksi jäi kapitalismi. Sosialismi ei suunnitelmatalous tai komentotalous, on tavallaan talous, jossa 100 %, eli kaikki tuotanto tapahtuu valtion toimesta, eli verovaroin.

Sosialismin kaaduttua ainoaksi vaihtoehdoksi jää markkinatalous, jota voidaan täydentää julkisella taloudella. Sosialismi voidaan siis nykyisin ja tulevaisuudessa määritellä siksi suhteeksi, mikä julkisella taloudella ja yksityisellä markkinataloudella on yhteiskunnassa. Mitä enemmän yhteiskunnan rahoista kierrätetään julkisen vallan kautta, sitä enemmän yhteiskunnassa on sosialismia. Mitä suurempi osuus rahasta liikkuu vain vapailla markkinoilla, sitä vähemmän on sosialismia.

Julkisen talouden määrä, eli sosialismin määrä riippuu siis lopulta siitä, miten valtio ja kunnat keräävät erilaisia veroja ja veronluonteisia maksuja. Verot voivat olla tuloveroja tai ALV-tyyppisiä tuotteiden ja palvelujen hintoihin liittyviä veroluonteisia maksuja, kuten ympäristöveroja tai haittaveroja. Kun esimerkiksi bensan, autojen, alkoholin ja tupakan hinnoista yli puolet on veroja, ja palkasta maksetaan 15 - 40 % tuloveroa, niin näin saadaan huomattava määrä rahaa julkisen vallan kirstuun sosialismin ja suunnitelmatalouden toteuttamiseen yhteiskunnassa.

Kansalaisten tulee oppia ja sopeuta korkeisiin veroihin, jotta vasemmistoliittolaiselle sosialistiselle politiikalle jää mahdollisuuksia yhteiskunnassa. Siksi ALV-tyyppisiä veroja tulee kohdistaa juuri nuoriin, verottamalla korkeasti heidän suosimiaan kovalevyjä, puhelimia ja mp3-soittimia. Mitä enemmän nuoret tottuvat maksamaan veroja eri muodoissaan, sitä paremmat mahdollisuudet toteuttaa sosialismia tulee olemaan.

Sosialismi, se on tulevaisuudessa julkisen talouden osuus kansantuotteesta. Onko verotuksen kautta kiertävä rahan osuus 20 %, 40 % 60 % vai 80 % kansantaloudesta, tämä on kysymys sosialismista tulevaisuudessa.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Parhaat ja tutkimusten mukaan onnellisimmat yhteiskunnat ovat olleet melko sosialistisia, Tanska, Ruotsi, myös 80-luvun Suomi. Meillä vasemmiston luomasta tasa-arvosta on parhaimpana esimerkkinä jäljellä peruskoulujärjestelmä, joka on maailman paras.

Suomen kokonaisveroaste on 43, pienempi kuin Ranskan. Ruotsissa ja Tanskassa se on 49. Oleellista on, että verotetaan progressiivisesti enemmän rikkaita kuin köyhiä.

Matti Jalagin

Koska päällikkösi on luonnollisesti kiirettä täynnä virkansa kanssa, niin kysyn Sinulta Saramo seuraavaa:

"Lupaatko istua kanssani nenäkkäin jossain niin kauan aikaa, että olemme saavuttaneet ns. konsensuksen ja voimme katsoa yhdessä Suomen tulevaisuutta eteenpäin tavalla, joka meitä molempia tyydyttää?"

Keppo R(nimimerkki)

Se nyt on nähty ettei valtio ja sosialismi osta köyhälle keskiluokalle leipää. On nähty että sosialismi jakaa rahaa valtion kirstusta sille, jolla sitä on jo ja jolla varaa lobata rahan saamiseksi ja maksaa puoluetukia, vaalirahoja, tarjoata syntymäpäiviä.
Markkinatalous on yksi suuri monopolipeli, jossa pelin loppu on alkanut. Yksi taho omistaa kaiken, muut pelaavat vain velkarahalla ilman omaisuutta.
ALV on tasavero, joka oikein kohdistettuna voi olla hyväkin. kuten venäjällä 'ökyvero', joka lisätään vain huvialuksiin ja loistoautoihin.

Asiassa on paneuduttava ihmiseen. Moraali on se laki, joka pitäisi nostaa esiin. Siinä ei ole porsaanreikiä.

Tekijänoikeuslaki - rahastuslaki on samanlainen kuin fortumin oletus, että se omistaa sateet ja ne ovat talvivaaran vuoksi jääneet tulematta. Talvivaaran on maksettava, koska viime vuonnakin satoi. Henkeäni ahdistaa, voisinko saada korvauksia teollisuudelta, sillä he ovat käyttäneet minun oletettua hengitysilmaani.

Maailmassa riittää näitä älyttömiää järjestelmiä. Tekijänoikeuslaki, markkinatalous, kapitalismi, ilmastokauppa, jotka tähtäävät vain yhteen asiaan. Ei toimeentuloon, vaan rahavirran maksimoimiseen.

Taiteilija teki aikoinaan taidetta sisäisen palon ja maineen vuoksi. Tänään se tehdään rahan vuoksi ja taiteilija tulee usein koulusta ei sydämestä. Se ei tee hänestä taiteellista. Mitä sanotte puupalikasta joka on neliskanttinen, hinta 500 euroa. Sen ovat suunnitelleet koulunkäyneet suunnittelijat. Siis puukution...Sanoisin tekotaiteeksi.
Sama koskee musiikkia, elokuvia, tauluja, runoja, kirjoja, niistä osa ei ole taidetta nähnytkään. Kaikille pitäisi silti saada rahaa. On selvää mistä kansan ryhmästä nämä tekotaiteilijat kouluun menevät.
Nyt häviävät kaikki, Kuluttaja, taiteilija ja voittajia ovat tekijänoikeuksien omistajat ja näiden valvojat. Systeemi ruokkii vain itseään.
Maailman kehitys olisi paljon nopeampaa ilman patentteja ja tekijänoikeuksia. Hinnat olisivat halvemmat ja 'tekopyhyys' loppuisi. Miksi kolmen soinnun rokkia saa soittaa useampi yhtye, eikä vain se joka sen keksi?
Ihmetteln etteivät taiteilijat järjestäydy uudelleen ja kehitä omia uusia tapojaan ansaita rahaa. se on tietty kiinni rahasta ja taiteilija sidotaan sopimuksilla yhtiöihin. Ne taiteilijat joilla on rahaa yllinkyllin, eivät tällaiseen halua ahneuttaan lähteä.

On YouTuben kautta nähty että se mikä ihmistä kiinnostaa, tekee tekijästään rikkaan, vaikka sisältö onkin ilmaista. Moni on ansainnut sillä tuhansia.

TAiteessa ei ole kyse koulutuksesta ja siitä että kun saat nimikkeen taiteilija, sinun pitää saada siitä elantosi vaikka väkisin. Samaa koskee surkeaa kellarimuusikkoa. Pitää olla oivallus ja oma tapa toteuttaa se. Nykyajan suuret muusikotkin on levy-yhtiön rakentamina. Takana on valtava koneisto musiikintekijöitä, säveltäjiä (oikeita taiteilijoita) jotka eivät saa tuotoksistaa kuin muutaman taalan.

Taitaa olla taidetta lopettaa tämä tyhjänpäiväinen kirjoittaminen. Asia on oravanpyörä, joka on vain katkaistava. Jos taiteilija hyötyy enemmän, levy-yhtiö ja tekijänoikeusjärjestöt saavat vähemmän, ellei rahaa sitten kerätä kaikilla mahdollisilla verukkeilla lisää, mutta kun sekin jaetaan muualle kuin taiteilijoille. Kyse tuskin on taiteesta tai taitelijasta, vaan pelkästä rahasta ja ahneudesta.

Matti Jalagin

Jos oleellista on verottaa rikkaita, miksi vasemmisto poisti sen kuuluisan varallisuusveron?

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Varallisuusveron poisti Vanhasen hallitus. Vasemmistoliitto vastusti tätä äänekkäästi oppositiosta käsin.

Matti Jalagin

Vanhasen hallitus, jossa valtionkassan vartijana oli Eero Heinäluoma eli minulle se oli vasemmiston päätös riippumatta siitä, kuka huusi näennäisesti vastaan.

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

Selitätkö vielä Jussi seuraavat asiat:

1. Miks laillisesti ostetun musiikin siirtämisestä laitteesta toiseen pitäis edes teoriassa maksaa ylimääränen maksu? Miksei riitä et on maksanu kun ostaa sen levyn?

4. Miks musiikintekijät&levy-yhtiöt ei joudu vastaavasti maksamaan hyvitysmaksuja aina, kun niiden musiikkia kuunnellaan jonkun muun kehittämän teknologian tai ohjelmiston avulla?

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Arhinmäki pohtii blogissaan 16.11 laajakaistayhteyksien liittämistä hyvitysmaksujen piiriin. Mikäli tämä toteutetaan, niin kukaan ei voi vakavalla naamalla väittää, että tekijänoikeusteollisuus olisi valmis luopumaan tästä veronkanto-oikeudestaan.

Arhinmäki sotkee asiaan lisäksi piratismin. Hyvitysmaksuhan on nimenomaan hyvitys laillisesta kopioinnista omaan käyttöön. Laitonta kopiointia varten on oma lainsäädäntönsä ja sanktiot.

Ja lähtökohtaisesti ajatus siitä, että tekijän pitäisi saada uusi korvaus siitä syystä, että käytän hänen teostaan, (josta olen ostaessani jo maksanut hänelle korvauksen) toisella medialaitteella, on vähintäänkin omituinen.

Juhani Virtanen

Tosi epäloogista. Musiikin kuuntelu ja elokuvien katselu ei varmaankaan lisäänny tulojen suhteessa, joten miksi maksun pitäisi lisääntyä.

Seuraavaksi kai haluat laittaa maitoon progressiiviset hintalaput? K-kauppa Saramon ja Arhinmäen malliin:
- maitolitra siivoojalle 1 €
- maitolitra sairaanhoitajalle 1,5
- maitolitra opettajalle 2 €
- maitolitra lääkärille 5 €
- maitolitra Jorma Ollilalle 1000 €.

Mitä tulee muusikoiden ym. korvauksiin, niin hankkikoot ne myymällä tuotteitaan kuluttajille, radioasemille jne. Nämä kasettimaksut ym. ovat suoranaista varastamista meiltä harrastelijavalokuvaajilta ja -videokuvaajilta, jotka täytämme kovalevykä omilla tuotoksilla. Ei niistä kuulu Teosto-mafian vetää mitään suojelurahoja itselleen.

Matti Jalagin

"Nämä kasettimaksut ym. ovat suoranaista varastamista meiltä harrastelijavalokuvaajilta ja -videokuvaajilta, jotka täytämme kovalevykä omilla tuotoksilla. Ei niistä kuulu Teosto-mafian vetää mitään suojelurahoja itselleen."

Amen.

Matti Jalagin

Arhinmäki on taidoton kommunisti, jonka mielestä kaikki on verottamalla saatettavissa oikeudenmukaisuuden nimissä hyväksyttävyyden piiriin.

Kuinka helvetissä meillä voi olla kokoomuslaisen pääministerin tekeleen lisäksi tällainen Aivoitusten Neva täällä ylipäätään istumassa virallisen auton takapenkillä?

Minä itken kohta näitä nappulaliigan idiootteja.

Pertti Väänänen

Kuka muuten näitä Vasureita kehtaa äänestää? Vai vielä laajakaistaliittymätkin verolle!

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Miksi ne kultturintekijät, joiden tuotannon laatu ei riitä kelvolliseen elintasoon, mene "oikeisiin töihin". Ei kai se ole yhteiskunnan tehtävä sponsoroida tuottamatonta työtä.

Aikoinaan löysin isäni arkistosta Saimaan alueen syvyyskartan, jonka oli laatinut
Aaro Hellaakoski, http://fi.wikipedia.org/wiki/Aaro_Hellaakoski ,

Eli taiteilijat ovat ennenkin tienanneet porvarillisista ammateista elannon, jotta ovat voineen harrastaa taidettaan. Hyvä systeemi.

Pertti Väänänen

Juuri näin! Tietenkin ns. nälkätaiteilijoita on aina ollut.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Onko tämä tekijänoikeusmafiasotkujen likapyykki kaadettu Kokoomuksen ja SDP:n toimesta varta vasten Arhinmäen esiteltäväksi ministeriaudin pehmeän takapenkin hinnalla, vai onko Arhinmäki oma-aloitteisesti lähtenyt polttamaan Vasemmistoliitolta siltoja alta?

K Veikko

“olisi parempi korvata rahoitus progressiivisista veroista”

Se voitaisiin toteuttaa siten että kännykän saa myydä vain henkilölle, joka esittää oikeaksi todistetun verotodistuksen oston yhteydessä. Siitä myyjä voi laskea ostajalle määräytyvän veron ja periä sen valtiolle tilitettäväksi.

Eihän liene tarkoitus periä tätä veroa niiltä, jotka eivät tallentamista käytä ollenkaan.

Käyttäjän Temesteri kuva
Teemu Suominen

Tästä aiheesti kirjoitin täällä:
http://temesteri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89886-ta...

Nykyisistä hyvistysmaksuista voit summat tarkastaa täältä:
http://www.hyvitysmaksu.fi/fin/hinnasto.html

"Nykyään teoksia kopioidaan mitä moninaisimpiin laitteisiin kännyköistä lähtien. Lainsäätäjä ei pysy kehityksen perässä ja hyvitysmaksujen tuotto on romahtanut kahdessa vuodessa puoleen."

Toisaalta väität eletroniikka teollisuuden lobbauksen menneen kritiikittä läpi. Samaan aikaan sinulla itselläsi on mennyt teoston lobbaus kritiikittä läpi.

Unohdat tyysti se, että kulutustottumukset on ihmisillä muuttuneet. Itsekkin aikanaan kuuntelin musiikkia etupäässä CD-levyiltä. Nykyisin se on muuttunut ja on etupäässä radion ja TV:n varassa. Leffojakin aikanaan vuokrattiin, nykyisin on maksuTV. Aiemmin tallennettiin TV ohjelmia, nykyisin on tallennuspalvelut. Joskus aikanaan viihteeseen käytetty raha meni leffalippuihin, konsertteihin, nykyisin tuota rahaa on tulleet jakamaan konsoli-, PC- ja verkkopelit sekä monet muut. Ei viihteen kulutus ole pienetynyt se vain muuttunut ja teoston alaiset toimijat käsittävät siitä pienemmän siivun ja silloin sen osuus PITÄÄKIN pienentyä.

Pekka Manner

Suurin osa kopioi omia kuviaan tai videoitaan, nykyään suurin osa käyttää stream-palveluja kuten Youtube tai Spotify. Leffoja on jo nyt paljon ns. pilvipalveluissa.

Vasemmisto muka vastustaa välillisiä veroja, mikäs tämä sitten on! Aivan, välillinen VERO!

En ole koskaan ymmärtänyt sitä että vasemmisto myös sossut ovat aina kuluttajavastaisia.

Pääosa näistäkin mafiamaksuista tilitetään rikkaille poppareille ja taitelijoille joiden tulot ovat huippuluokkaa muutenkin.

Luokkasota on olemassa ja se menee näin: Teostot/taitelijat vastaan kansa eli kuluttajat.

Muistakaa seuraavissa vaaleissa, että vasemmisto on aina eliitin puolella kansaa vastaan!

Käyttäjän niksii kuva
Niko Siironen

Nykyinen maksumalli on ongelmallinen, enkä kannata maksun ulottamista kännyköihin, enkä sen enempää sisäisiin kovalevyihin. Nykyisen mallin mukaan kuitenkin on loogista lisätä matkapuhelin ja sisäiset kovalevyt maksun piiriin - ainakin paljon loogisempaa, kuin tallentavien digiboksien. Digiboksien ei missään nimessä omasta mielestäni kuuluisi olla hyvitysmaksun piirissä.

Nykyinen maksumekanismi perustuu olettamukseen, että esim. kovalevyä käytetään nimenomaan esim. musiikin tallennusmediana ja sinne säilötään kopioita omista levyistä, vaikka näin ei välttämättä tehtäisikään. Ei jokaista kovalevyä käytetä siihen. Kuitenkin jokainen joutuu tästä maksamaan, ulkoisista tällä hetkellä ja jatkossa myös sisäisistä kovalevyistä.

Mekanismin ongelmana on myös se, että rahat tuskin menee niille, jotka sitä tukea oikeasti tarvitsee, vaan ennemminkin niille, jotka tulisivat toimeen ilmankin. Toki, jos esim. bändin biisiä soitetaan radiossa, tulee bändin saada korvausta siitä. Mutta jos bändi tulee toimeen levymyynnillä, keikkailulla, radiosoitolla jne. niin silloin ei pitäisi saada enää lisäksi hyvitysmaksuista siivua.

Maailmassa on paljon artisteja, jotka eivät syystä tai toisesta pääse levy-yhtiöiden listoille, vaikka materiaali olisi yhtä laadukasta, kuin levy-yhtiön listoilla olevilla artisteissa. Näitä artisteja pitäisi tukea rahaston avulla, eikä niitä, jotka ovat levy-yhtiöillä, keikkailevat paljon ja saavat elantonsa tätä kautta. Tällöin rahasto olisi työttömyysrahastotyyppinen, jolla saataisiin avustettua työttömässä tilassa olevia artisteja. Toki, jotta rahastosta voisi tukea saada, pitäisi siinä olla jonkinlainen maksujärjestelmä, kuten ammattiyhdistyksillä on.

Mekanismi vaatii mahdollisimman nopeaa muutosta ja oikeudenmukaisempaa systeemiä. Ei ole oikein, että valokuvaaja joutuu maksamaan kovalevystä hyvitysmaksua, vaikka ei käytäkään kovalevyä esim. musiikin kopioimiseen cd-levyltä kovalevylle.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

>Nykyinen maksumalli on ongelmallinen, enkä kannata maksun
>ulottamista kännyköihin, enkä sen enempää sisäisiin kovalevyihin.
>Nykyisen mallin mukaan kuitenkin on loogista lisätä matkapuhelin
>ja sisäiset kovalevyt maksun piiriin - ainakin paljon loogisempaa,
>kuin tallentavien digiboksien. Digiboksien ei missään nimessä
>omasta mielestäni kuuluisi olla hyvitysmaksun piirissä.

Itse en ole pitkään aikaan osallistunut koko hyvitysjärjestelmään, koska ei tarvitse olla mikään älyn jättiläinen ostaakseen kaikki josta menee hyvitysmaksu netin kautta Saksasta tai sitten Tallinnasta kaupasta vaikkapa risteilyn yhteydessä.

Näin tehdään typeriä lakeja, jotka itseasiassa pienentävät valtion tuloja. Kuulostaa todelliselta lose lose tilanteelta. Ja toivottavasti hyvitysmaksujen tuotto putoaa tarpeeksi, että päästään testomafiasta eroon.

Jos taas muutetaan maksu tasaveroksi, niin kyllä minimieläkkeellä elävää mummoa kyrsii aika pahasti, kun tälläiseen soopaan menee viimeiset rahat ja mummo ei edes ymmärrä, mitä kopiointi on. Saati että hän olisi sellaista milloinkaan tehnyt, koska tekninen kompetenssi näihin sinänsä yksinkertaisiin operaatioihin puuttuu, samoin kuin tarvittavat tekniset välineet.

Mutta ymmärrän kyllä, että vasemmistoliiton nykyinen agenda on puolustaa kaiken maailman itupellejä ja muuta pummiporukkaa, onhan se niin ihquu ja muodikasta. Köyhän asialla taitaa enää olla vain Hursti.

Käyttäjän niksii kuva
Niko Siironen

Olethan tietoinen, että Saksasta tilatessasi, tuotteista menee samallalailla hyvitysmaksu, mutta se menee Saksaan. Summa vain levyltä on huomattavasti vähemmän kuin Suomessa. TEOSTO ainakin joskus yritti ajaa, että ulkomailta tilatuista levyistä pitäisi pystyä perimään Suomessa hyvitysmaksu. Kuitenkaan se ei onnistu, koska tuplavelottaminen on kielletty.

Olen sillä kannalla, että hyvitysmaksua/levy pitäisi laskea, jotta hinnat saataisiin laskemaan lähemmäksi Saksan hintoja, jolloinka voitaisiin edes haaveilla siitä, että Suomesta ostettaisiin noita. Tämä puolestaan ruokkisi hyvitysmaksukertymää kasvamaan, vaikka ei yhdeltä levyltä tulisikaan niin suurta siivua. Ongelma siis hyvitysmaksu kertymän hupenemiseen on yksinkertaisesti se, että ihmiset mieluummin maksaa ulkomaille kuin kotimaahan, jos tuotteen saa toimituskuluineen päivineen puoleen hintaan verrattuna ostettaessa kotimaasta. Siksi levyjen hinnan pitäisi laskea, jotta tulovirtaa saataisiin takaisin kotimaahan. Korottamis- ja maksualueenlaajentamispolitiikka vain on huomattavasti helpompaa.

Harri Ristimäki

Jos poliittisilla päättäjillä on halu tukea teosten tekijöitä, niin miksi sitä ei voitaisi tehdä (siirtymäajan) budjettivaroin? Teostonkin viimeisten tutkimusten mukaan kopiointi on vähentynyt ja kun ehdotettu maksu on EU direktiivin vastainen, niin minusta tilanne on käsittämätön. Eikö lainsäätäjän tulisi noudattaa lakia eikä jonkun mielipidettä?

En myöskään ymmärrä sitä, miksi Virossa olevasta verkkokaupasta voin tilata laitteen ilman hyvitysmaksua, mikäli omistaja on virolainen, mutta jos omistaja on suomalainen, niin miksi siitä pitää maksaa hyvitysmaksu. Vielä viisaampaa on tilata laiteet Kiinasta, niin ei mene hyvitysmaksuja eikä käytännössä tarvitse maksaa ALV:tä.

Kuka tuossa voittaa? Minusta me kaikki häviämme.

Hävityt ALV:t yksinään on paljon isompi kuluerä kuin hyvitysmaksu. Lisäksi päälle tulee järjetön hallinnointi, koska yrityskäyttöön tulevista laitteista ei maksua voida periä.

Odotettavissa yksi uusi "autoverojuttu" EU tuomioistuimeen?

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Saramo: "Kulttuurintekijöiden toimeentulo on turvattava siihenkin asti, kun parempi laki hyväksytään eduskunnassa."

Meillähän on jo nyt olemassa työttömyyskorvaukset, toimeentulotuki ja mitä vielä, jotka ovat tarkoitetut juuri heikon toimentulon tueksi.

Jaa, mutta niitähän ei voi käyttää, koska taiteilijat ovat usein pienyrittäjiä, ja näitä vasemmistolaisvetoinen sosiaalipolitiikka potkii mielikseen päihin.

Jos yrittäjien sosiaaliturva nostettaisiin samalle tasalle palkansaajien kanssa, näistäkin taiteilijaongelmista poistuisi iso osa. Mutta se onkin jo kovaa työtä; mukaavampaa on juoda skumppaa EVVK:n lobbareiden kanssa.

Mikko Laitinen

Olavi Laitala:
"Meillähän on jo nyt olemassa työttömyyskorvaukset, toimeentulotuki ja mitä vielä, jotka ovat tarkoitetut juuri heikon toimentulon tueksi."

Eli ymmärsinkö nyt oikein, että mielestäsi voin käydä esim. parturissa ilmaiseksi jos ei huvita maksaa, kunhan saadaan pienyrittäjille parempi sosiaaliturva? Hakekoot kampaamoyrittäjätkin toimeentulotukea niin kuin kulttuurin tuottajat, niinkö?

Käyttäjän Rainesto kuva
Hannu Berija-Rainesto

Kyllä se Saramo on niin että kapitalismi tässä tulee korvata eikä hoitaa kapitalismia!

Taiteen tekijöiden elantoa ei pystytä tasa-arvoisesti toteuttaan tekijänoikeus maksuilla. Kysymys on yhteiskunnan arvomaailmasta eikä se kapitalismissa pysty vastaamaan tähän kysymykseen.

Vasemmistoliitolla ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa meille tarjota kuin kapitalismi, ja tähän sentään pystyy Kokoomuskin!

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Miten näinkin marginaalisella ihmisryhmällä kun teostomafialla voi olla saavutettuja etuja, joita kommunisti puolustetee?
Ettekö ymmärrä että maailma on muuttunut PERUUTTAMATTOMASTI? Kama ostetaan netistä siellä missä on halvinta ja vertaisverkkojen kannatus nytkähtää aina eteenpäin, kun teostomafia haastaa oikeuteen jonkun huonotuurisen punavihreän teinin joka hengailee TPB:ssa, tai Elisa saa järjenvastaisen tuomion vapaan tiedonvälityksen sallimisesta Suomessa. Yleisen oikeustajun vastaiset lait tai verot aiheuttavat vain kansalaisten lainkuuliasuuden laskua.

Olette vakavasti menettäneet otteenne elämän realiteeteista, ei voi muuta sanoa.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

"Elektroniikkateollisuuden raju lobbaus ja suoranainen harhaanjohtaminen, jonka esimerkiksi Aamulehti julkaisi ensin sellaisenaan, ovat olleet tylyjä."

:DDDD Ottakaa silmä käteen ja katsokaa Teoston kulttuurikummitoimintaa eduskunnassa. Mitäs se sitten on? Eikö olisi rules jos eduskunnassa puuhailtaisiin myös maakuntien gryndereiden pyörittämää kaavoituskummitoimintaa? Nämä kaavoituskummit voisivat "tuoda tietoa eduskuntaan" ja muodostaa "käytännöllisen suhteen" grynderin arjen ja lainsäätäjän välille.

Käyttäjän petrikaivanto kuva
Petri Kaivanto

Hyvitysmaksuasiassa kaikki (merkittävät tahot) ovat vähän väärässä, kuten kirjoitin Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n lehteen 03/2011. Koska kantani ei edusta yhdistyksen hallituksen puusilmäistä kantaa, sitä ei julkaistu vaalinumerossa keväällä eikä vieläkään netissä. No, kunhan kerkiän niin julkaisen netissä tuon kirjoitukseni.

Saramo on sinänsä oikeilla jäljillä: budjettirahoitus on yksi varteenotettava vaihtoehto piratismin aiheuttaman vahingon korvaamiseen, mikäli tekijänoikeutta halutaan loogisesti kunnioittaa. Hyvitysmaksu vertautuisi silloin hyvinkin loogisesti esim. petovahinkoihin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri ja presidenttiehdokas Arhinmäki on IMHO eli vaatimattoman mielipiteeni mukaan pelle joka häpäisee vasemmiston ja Vasemmistoliiton sekä ko. virkansa.

Keijo Räävi

Teostomafia on kuluttajan pahin vihollinen.

Toimituksen poiminnat