Jussi Saramo 2 % ihmisistä omistaa yli puolet kaikesta. Me muut tarvitsemme Vasemmistoa.

Äänestän Haavistoa

Turha sitä on kieltää, että harmittaa. Kahdella edellisellä kerralla presidentinvaaleissa valituksi tuli oma ehdokas. Vasemmistolaisen presidentin aikana Suomen ulkopolitiikan johtajan linjasta on voinut olla ylpeä. Presidentti Halonen on viimekädessä varmistanut, ettei Suomi ole ajautunut hakemaan Naton jäsenyyttä, vaan on korostanut kaikessa YK:n roolin vahvistamista.

Vuosi sitten Haaviston kampanja kalasteli tukijoita muista puolueista. Kerroin silloin blogissani, miksi en halua lähteä tukemaan häntä. Asioiden suhteen mikään ei ole muuttunut - Haavisto edustaa mielestäni yhä vanhanaikaista Nato-keskeistä maailmankuvaa. Tosin Haavisto kyllä kampanjansa aikana esitti myös sellaista kritiikkiä Natoa kohtaan, jota häneltä ei aiemmin oltu kuultu. Haluan uskoa, ettei se johtunut vain vaalikampanjasta.

Tällä kertaa ei toisella kierroksella ole vasemmistolaista ehdokasta. Aion siis äänestää Haavistoa, vaikka hänen ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa ei minua vielä vakuutakaan. Niinistön linjasta olennaisen kertoo se, että vaikka hän julisti taistelevansa ahneutta vastaan, ei hän kysyttäessä usko, että eriarvoistumiselle voi tehdä mitään. En tiedä kumpi on pahempi - kokoomuslainen, joka reilusti kannattaa eriarvoistumista, vai kokoomuslainen, joka pukeutuu vasemmistolaiseen rooliin, muttei aio tehdä asialle mitään.

Jottei mene liian vakavaksi, niin otetaan tähän loppuun pläjäys eduskunnan huumoriosastolta persuista. Kansanedustaja Reijo Tossavainen ennustaa, että pian nähdään ”Soinin, Väyrysen ja Kataisen hallitus”. Uskottavuutta hän hakee kertomalla, kuinka hän arvioi oikein vaalien lopputuloksen. Ihan näin lyhyt poliittinen muisti ei ole :)

"Presidentinvaalit menivät kuten ounastelin" -Tossavainen 23.1.

"Kaikkein kovimmin kakkostilasta taistelevat Väyrynen ja Soini." -Tossavainen 21.1.

"Soini ja Väyrynen ratkaisevat toisen sijan. Haavisto on kolmas." -Tossavainen 16.1.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Matti Jalagin

Epäilemättä, mutta so what?

Meillä jokaisella on yksi ääni annettavana, mutta ei siitä kannata meteliä pitää.

PS. tuota ylenkatseista ivaa muuten kannattaa käyttää harkiten, sillä se herättää ajattelevissa kansalaisissa ärtymystä ja niillehän propagandasi oli kaiketi osoitettu?

kati sinenmaa

Minä taidan ääänestää Haavistoa. En tosin ole ikinä saanut omaa ehdokastani valituksi; Eilen äänestin Väyrystä siksi, koska hän on tosi hyvä ja siksi, koska äänestin Haavistoa vastaan.

Koska siis äänestämäni ehdokkaat eivät ole ikinä tulleet valituksi, niin voin turvallisesti äänestää Haavistoa. Äänestän häntä myös siksi, että haluan aiheuttaa värinää tietyjen tynnyrikulttuurien keskuuteen, ja myös siksi, että demokratiassa kuka tahansa kansalainen on sovelias luottamustehtävään, kuten huomataan julkkiksistakin ja turvallisuustoimijoiden jatkuvasta vähentämisestä. Suomelle ei siis voi tapahtua mitään pahaa, vaikka edustajiksi ja pressaksi valittaisiin kuka tahansa.

Matti Jalagin

Minua askarruttaa presidentin rooli armeijamme ylipäällikkönä ja siihen liittyvä onneton Perustuslain sanamuoto sekä presidentin valta sanella puolustuspolitiikkaan liittyviä ratkaisuja. Ei rauhan miehestä ole ylipäälliköksi tällaisina aikoina.

Matti Hirvonen

Tuosta voisi rivien välistä lukea, että haluat sotaa?

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Jussi sellainen oikaisu. En fanita Niinistöä, mutta Niinistö on ainut Presidenttiehdokkaista joka on osallistunut erillaisiin syrjäytyneiden asioihin liittyviin tilaisuuksiin, joista on itselläni on kokemus kauimmiltaan kuuden vuoden takaa ja sen jälkeen pariin muuhun. Haavistoa en ole nähny kertaakaan tai kuullut kertakaan kiinnostuneen asioista, paitsi vaalien alla, jossa hän otti tämän teeman esiin.
Jokainen tekee valintansa omien arvojen pohjalta, minäkin, eikä se ole helppoa, mutta äänestän. Onneksi olkoon Arhimäen hyvästä kamppanjasta.

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Itsekin vähäosaisten puolustajana olen suhtautunut Kokoomukseen varauksella, kuitenkin ymmärtänyt, ettei Niinistö kait sentään ihan kovin kapitalisti ole, Kokoomuksessakin on erilaisia ihmisiä ja kristinuskoon suhtautuminen on mulle aika ratkaisevaa, Niinistöllä se on myönteinen. Perus-Hannun mainitsemat Haaviston julkitulot juuri vain vaalien aikana tekevät minut hyvin skeptiseksi. Näyttöä on yksinkertaisesti liian vähän. Siksi Niinistö ja kun tuen jotain, tuen täysillä, en muuten osaisi edes olla missään mukana. :-)Mutta paras mies voittakoon, saankohan nukuttuakaan edellisenä yönä ennen vaaleja..voi olla, että en. ;-))Juu, Arhinmäki teki hyvän kampanjan :-), kaikki ehdokkaat pärjäsivät hyvin, Väyrynen vähän säälitti, kun hilkulle jäi, se pännisi ketä vain, mutta hyvin hän sen otti, todella hyvin.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Niinistöllähän on kyllä näyttöä. Tekoja. Ne vaan valitettavasti ovat köyhdyttäneet köyhiä ja lisänneet tuloeroja. Haavistolla ei taida oikeastaan olla näyttöjä kumpaankaan suuntaan.

Juha Rantala

Jussi, Haavisto istui samassa hallituksessa kuin Sauli Niinistö. En muista että Haavisto olisi profiloitunut mitenkään Lipposen hallituksen politiikan jarruttajana, pikemminkin sen moottorina. Noilta vuosilta on jäänyt erityisesti mieleen Haaviston kansalaisjärjestöjen vastaiset lausunnot, joilla hän pelasi teollisuuden pussiin. Kas tähän malliin: http://www.mtv3.fi/uutiset/arkisto/9706/970605/970...

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Mutta Jussi. Paljonko edelliset Pressat on saaneet poistettua tai vaikutettua köyhien tai syrjäytyneiden asiaa.Paljon mutta väärään suuntaan. Jos sitä mittailaan pressa pohjalta, viimeaikaisten presidenttien aikanahan tuloerot ovat räjähdysmäisesti nimenomaan kasvaneet, samoin kuin ihmisten luokittelu eriarvoisiin.

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Ei presidentti tee sisäpolitiikkaa - tuloerot ja eriarvoisuus ovat kasvaneet, koska eduskunnassa on ollut vahva oikeistoenemmistö.

Itse pidin ensisijaisena valintaperusteena ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Koska nyt tarjolla on kaksi aika samanmielistä ehdokasta, pitää valinta tehdä muilta pohjilta. Silloin ratkaisee myös ehdokkaan arvopohja ja rehellisyys.

Käyttäjän suuronen kuva
Janne Suuronen

Jussi Saramo, Kansan Uutisten valikoitujen palojen lukijana sinulle ei ehkä ole osunut silmiin tällaisia uutisia:

http://www.kainuunsanomat.fi/Kotimaa/1194714190403...

tai neljä vuotta sitten:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200703205885729_uu...

Mainitse yksikin Vasemmistoliiton, SDP:n tai Vihreiden poliitikoista, joka olisi omalla esimerkillään näyttänyt samaa ? Paljon ovat puhuneet "köyhien" asemasta, mutta sitten kun siihen omaan pussiin on tulossa rahaa, niin...

Ihan oikeasti, pysähdy hetkeksi miettimään, ennenkuin syyttelet Niinistöä ahneeksi tai rahavallan edustajaksi. Laita kerrankin edes hetkeksi puoluepolitiikka sivuun.

Juha Rantala

Janne, vaikka et minulta kysynytkään, niin eikös Esko Seppänen ole jotenkin vastaavasti toiminut europarlamentin ylisuuriksi näkemiensä korvausten kanssa.

Käyttäjän suuronen kuva
Janne Suuronen

Juha Rantala, en pikaisella googlauksella löytänyt tuosta mainintaa, mutta jos jostain mainitsemieni ryhmien ihmisistä, niin Esko Seppäsestä sen voisin kyllä uskoa. Kirjoitteli ja puhui kyllä Europarlamentin ylisuurista palkoista ja palkkioista. Olisiko sinulla antaa lähdettä ?

Juha Rantala

Janne, ehkä hän ei halunnut pitää asiasta niin suurta meteliä. Ohessa linkki, joka kertoo Seppäsen ohjanneen tuloistaan 160 000 euroa hyväntekeväisyyteen:

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/pleht...

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Janne, mahtavaa tuo lNiinistön lahjoittaminen. En tiennytkään. :-)

Markku Talikka

Juupa-juu, ja minä en äänestä Haavistoa.
Äänestänkö ketään?

Käyttäjän Outsider kuva
Kurre Stenbäck

Nyt menevät taas puurot ja vellit sekaisin!
Presidentillä EI ole valtaa tehdä mitään - se valta on Eduskunnalla. Presidentti - oli kuka tahansa ei Suomea vie mihinkään.

Haavisto on kuten muut vastaavat - lipeviä, imeliä mielistelijöitä, teflonia jotka eivät kuitenkaan saa mitään aikaiseksi - ja Haavistolla ei todellakaan ole mitään näyttöä mistään - mitä nyt toi puolison Kolumbialaisesta kapakasta Suomeen.

Juha Rantala

"Haavisto edustaa mielestäni yhä vanhanaikaista Nato-keskeistä maailmankuvaa. Tosin Haavisto kyllä kampanjansa aikana esitti myös sellaista kritiikkiä Natoa kohtaan, jota häneltä ei aiemmin oltu kuultu. Haluan uskoa, ettei se johtunut vain vaalikampanjasta."

Olen jokseenkin samaa mieltä. Tosin sillä erotuksella, että minä uskon Haaviston muuttuneiden puheiden johtuneen nimenomaan vaalikampanjasta. Ihan samoin kuin kaikkien muidenkin Nato-myönteisten ehdokkaiden muuttuneet puheet johtuivat samasta syystä. Ehdokkaan äänestäminen on aina tuen ilmaisu hänen poliittiselle linjalleen. Koska muistan myös Haaviston vanhat Nato-puheet, jotka kuitenkin edustanevat hänen todellisia mielipiteitään, ei hän ole kannatukseni arvoinen.

Nämä vaalit tullaan muistamaan siitä, että valituksi tuli Nato-jäsenyyteen myönteisesti suhtautuva presidentti. Toivottavasti kakkoskierros muistetaan myös siitä, että valituksi tullut presidentti sai ennätyksellisen alhaisen kansan tuen. Heikolla kansan mandaatilla ja vahvalla kansan mandaatilla on omat eroavaisuutensa.

turunen (nimimerkki)

Vasemmistoliitto on johtava takinkääntöpuolue. Kuntavaaleissa tulee kansalta sitten se lopullinen "armonlaukaus".

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

Tämäpä mielenkiintoista. Hallitusohjelmaa ja tälle vuodelle hyväksyttyä budjettia lukiessa kun voi helposti todeta, että vasemmisto sai eniten ajatuksiaan läpi. EK:ssa on kirottu "Kataisen sosialistihallitusta" joka pienentää tuloeroja verotuksella ja sosiaaliturvan parantamisella.

Jos kannattaa parlamentaarista demokratiaa, hyväksyy kompromissit. Jos niitä haluaa kutsua takinkäännöksi niin sitten kutsuu - sillä retoriikalla voidaan todeta, että vasemmisto käänsi takkiaan vähiten.

Persuthan eivät toki edes yritä saada aikaan mitään muutosta - miten voisivatkaan, kun puolueen sisällä on niin populistioikeisto kuin populistivasemmistokin vastakkaisine linjoineen.

turunen (nimimerkki)

Mihin vasemmistoliiton nykyinen eduskuntaryhmä hajosi? Takinkääntöön. Kaksi ei suostunut kääntämään takkiaan: Mustajärvi ja Yrttiaho. Saivat mennä.

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Mites toi Tossavaisen ennustus, onko hän kommentoinut? :-D PS on nyt vaa´ankielen asemassa, joten olkaamme hyvin, hyvin tarkkoja, he nauttivat nyt kosiskelusta, kuten Seppo Leskinen bloggaa:
http://leskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/95269-hei...
Mä yritin jo vähän kosiskella, no saa nähdä miten käy ;-))

Käyttäjän suuronen kuva
Janne Suuronen

Kaupungilla joku väitti Halonen-Tuomioja-parivaljakon haluavan Haaviston jatkavan valitsemillaan linjoilla ja miksi Soinille oli tuesta luvattu hallituspaikka.... Kun katsoo joidenkin Perussuomalaisten käyttäytymistä, niin ihan uskottava skenaario.

Jaakko Tuononen

Minä äänestän Niinistöä, kuten ensimmäiselläkin kierroksella. Ajattelen äänestypäätökselläni ainoastaan turvallisuuspolitiikkaa. Mitkään henkilökohtaiset yksityisasiat ei minun äänestyspäätöksiin vaikuta.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Haavisto saa minun ääneni seuraavalla kierroksella.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Itse tulin samaan äänestyspäätökseen kuin Jussikin. Ulkopoliittisesti näen henkilöiden taustoissa ehkä enemmän eroja Niinistön kokemusten painottuessa finanssimaailmaan Haaviston työskenneltyä vuosikausia globaalien konfliktien ja ympäristökysymysten parissa mm YK:ssa ja UNEP:ssa ja nimenomaan näissä konflikteissa presidentilläkin on merkitystä.

Toiseksi näen Haaviston olevan suvaitsevampi ja monikulttuurisemmin suuntautunut kuin Niinistö. Työtaustojenkin pohjalta Haavistolle ehkä on luontevampaa työskennellä ihmisten kanssa Niinistön keskittyessä rahaan ja kamreeritoimintoihin.

Yksi omaan valintaani vaikuttava tekijä on myös ehdokkaiden taustajoukot. Verrattaessa esimerkiksi Niinistön pönöttävän fantastista henkisesti tai kalenterivuosinakin puolikuollutta bileporukkaa ja Haaviston nuorekasta ilmeisesti omaankin ajatteluun kykenevää jengiä niin ainakin ensinmainittu viiteryhmä suorastaan kuvottaa.

Toimituksen poiminnat